|
|
|
Tuning Rapido i96M , czyli poprawiamy fabrykę |
| Autor |
Wiadomość |
tomiy
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2025-12-04, 23:05
|
|
|
| joko napisał/a: | | tomiy napisał/a: | Jakie jest zużycie bez obciążenia przetwornicy DCDC 24/12V, zastanawiam się, ile taki układ zje prądu sam z siebie. Bo sprawność Victronowskich to ok 85%, ale to przy pracy.
I dlaczego 24V a nie 48V byłoby jeszcze lepiej i taniej. na 48V już wielka konkurencja i nawet Victron mocno zszedł z cenami na Multiplusa, a przetwornica 24/12 czy 48/12 to już wtedy bez różnicy |
Zużycie zależy od trybu pracy .
W trybie Normal, gdzie przetwornica cały czas podaje 230V nawet jak nie ma obciążenia - ok. 12-13W
W trybie AES, jeśli podłączone są odbiorniki małej mocy (np. ładowarka laptopa, TV , itp) - 9W
W trybie Search ,w którym przetwornica generuje krótkie impulsy aby sprawdzić czy jakieś obciążenie nie zostało podłaczone - 3W
Ponadto MP ma wejście Remote, do którego można dwoma cienkimi kabelkami podłaczyć przełącznik Bi lub mono , wyprowadzić go gdzieś na koło panelu sterującego elektroblokiem i za jego pomocą włączać/ wyłaczać całą przetwornicę wtedy kiedy trzeba. Jeśli wyłaczona z tego przycisku to autokonsumbpcja oczywiście - 0W
W praktyce , przy tej baterii którą mam i takiej ilości PV, nawet ciągłe trzymanie MP w trybie Normal to tygodniowo jakieś kilkadziesiąt Ah , więc bez znaczenia .
Wybór 24V a nie 48V był podyktowany rozmiarem i wagą ogniw. Bateria 24V to 8 ogniw , a 48V to 16 ogniw. Chciałem mieć baterię o pojemności tych 600 Ah z hakiem (dla 12V) i wykonać ją z ogniw 314Ah EVE, ponieważ taka pojemność jest optymalna dla moich zastosowań (jest bezpiecznie , ale nie przesadnie przewymiarowana) . Bateria 48V zrobiona z tych ogniw to było by już 1200-1300Ah i jakieś 90kg wagi . Mogłem oczywiście zrobić tę baterię z ogniw 150Ah, ale 314-tek mam całe dwie palety i bez sensu było by kupować kolejne.
Oczywiście jeśli ktoś robi to od podstaw i wszystko musi dopiero kupić to wtedy opcja 48V jest jeszcze trochę lżejsza i tańsza i prądy płynące są jeszcze o kolejną połowę mniejsze, ale rodzaj zastosowanych ogniw determinuje wszystko.
Nie bez znaczenia jest również to , że 48V DC jest już śmiertelnie niebezpieczne (bardziej niż 230V AC) , a 24V jest dla ludzkiego organizmu neutralne . |
Parametry MP znam, bo prawie kupiłem - ostatecznie wybrałem Phoenixa (a w nowym tez będzie MP). Chodzi mi o (nie wiem co masz Orion-Tr czy coś innego obniżającego napięcie z 24 na 12). Orion bieże ok 100 mA, czyli jakieś 2.4A/24 H, nie wiem tylko czy liczone po 24V czy po 12V.
Jak masz paletę 314 to sprawa jasna, jakbym miał kupować wszystko od początku to pewnie bym przeanalizował 48V. Zresztą wszystko zależy od zapotrzebowania. Ja obecnie ma 12/1200 i trochę za mało czasami (chociaż suszarka 1500 W pracuje normalnie i moje dziewczyny zadowolone), teraz bym poszedł w 1600-2000W co przy Victronie pozwoli pobrać pewnie 2000-2400W |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Pomógł: 13 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 545/45 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2025-12-04, 23:52
|
|
|
Ja mam konkretnie Orion IP67 24/12-100 (1200W) i on katalogowo ma bez obciążenia 85mA po stronie 24V . Czy ma tyle nie wiem bo nie mierzyłem .
W baterii , jeszcze przed BMS'em założyłem Victron Smart Shunt 500A, aby mieć wgląd na rzeczywiste napięcie baterii i całkowity prąd jaki z niej idzie na wszystkie odbiorniki (łącznie z tym prądem jaki pobiera sam BMS)
Kiedy włączę cały układ zasilania , oprócz MP , czyli załączone są : BMS, Orion 24/12-100 , Elektroblok + panel sterujący , Cerbo GX + Monitor Touch 50 , oraz MPPT podłączony tylko do akumulatora (jeszcze bez podłączonych paneli) , to Shunt pokazuje pobór 0,2A (na 24V) , czyli około 5W
To są pobory , które przy tej pojemności baterii i tej ilości PV jaka tam będzie , są kompletnie pomijalne |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
jack22
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2025-12-05, 03:11
|
|
|
| A zastosowanie Victron SmartShunt przed BMS-em to świetny pomysł — daje pełny obraz rzeczywistego zużycia energii, łącznie z tym, co pobiera sam BMS i inne elementy systemu. |
|
|
|
 |
peja76
stary wyga

Twój sprzęt: Roller team
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Sty 2023 Piwa: 53/60 Skąd: Oborniki Wlkp
|
Wysłany: 2025-12-05, 06:59
|
|
|
| joko napisał/a: | | majsterus napisał/a: |
Nowe nigdy nie znaczy lepsze.. |
....., mawiają zawsze ci co mają stare ..... pewnie aby poprawić sobie humor
Ale jak pomaga to niech Ci idzie na zdrowie , może gul się zmniejszy, bo sądząc po wpisach to chyba dość spory wyskoczył
Miałem wrzucić kilka fajnych nowości , bo dzisiaj mocny progres w pracach (rozwiązałem m.in. temat tego nieszczęsnego D+)........ ale tak się uśmiałem z tych banialuk , że się zmęczyłem
Może jutro |
Gratulacje nowego sprzętu
Napisane w punkt, więc należy się jak nic
Stoję sobie grzecznie z boczku i tak czytam, obserwuję a ty takie numery robisz że fotek..... nie będzie
Kamper na Mercedesie mi sie marży a marzenia trzeba spełniać, więc temat bardzo ciekawy, fakt silnik od kosiarki ale robotę robi kto jechał to wie, kto nie jechał i nie użytkował pisze bzdury
|
|
|
|
 |
mischka
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 144/185 Skąd: Bawaria
|
Wysłany: 2025-12-05, 07:17
|
|
|
| majsterus napisał/a: | Każda sroczka swój ogonek chwali A jak jest jeszcze nowy....to hohoho... |
Znalazłem coś na Twoje dolegliwości
masc_na_bol_dupy.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 346 raz(y) 36,25 KB |
|
_________________ W życiu piękne są tylko chwile... |
| |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Cze 2011 Piwa: 366/743 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2025-12-06, 10:54
|
|
|
Jak tam prądowo temat dopieszczony? , wszystkie cześć na swoim miejscu? Jeśli tak prosimy o dokumentację zdjęciową i lekki opiso/schemat gdzie co się znajduje, jakbyś mniej więcej pokazał twój schemat tak jak poniżej na zdjęciu wiesz jak wszyscy będziemy cię kochali, moda nadejdzie kupowania kamperów pod instalacje elektryczną
Jeszcze jedno z czystej ciekawości, ile godzin zajęło zrobienie tej skrzyneczki od projektu poprzez testy aż do kompletnego montażu
Screenshot_20251206_105714.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 262 raz(y) 61,89 KB |
|
_________________ komplet |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Cze 2011 Piwa: 366/743 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2025-12-10, 23:33
|
|
|
| joko napisał/a: | | Komplecik napisał/a: | mogę tu jeszcze jeden post zamieścić Kuba? Jak już to będzie jako tako rozplątane
|
Czuj się jak u siebie w domu
. |
No to jak to mówią zgodziłeś się to masz, będzie dla porównania ideału z przeciętną instalacją
Prąd na D+ jest stabilny około 12,5V, wyświetlacz lifepo4 też pokazuje stabilne ładowanie + - 1A ładuje około 35A, kable się nie grzeją.
Przepielismy 1do1 kable z klem na listwy a z listew jednym kablem do klemy.
Zostało jeszcze ustawić bms lifepo4 bo nie za każdym razem odpaliła przetwornica i ustawić Victrona by to ładowanie jeszcze bardziej chodziło optymalne no i powinno być.
IMG-20251210-WA0031.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 4 raz(y) 216,47 KB |
IMG-20251210-WA0032.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 7 raz(y) 190,94 KB |
Screenshot_20251210_232016.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 2 raz(y) 77,52 KB |
|
_________________ komplet |
| |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|