|
|
|
Iberyjskie okruchy. |
| Autor |
Wiadomość |
Marcepan
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2025-12-09, 20:15
|
|
|
Fakt, nic nie widać w tej wodzie.
Będzie z 30 km od ujścia rzeki, silne przypływy – rzeka płynie raz w jedną stronę, raz w drugą.
Widzę, że niespodziewanie piwek przybyło.
Komplecik, SlawekEwa, aviator, pilocik, rakro1, LukF.
Dziękuję i jeszcze raz dziękuję za piwka. |
| |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 245/616 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2025-12-10, 11:29
|
|
|
| Marcepan napisał/a: | | Widzę, że niespodziewanie piwek przybyło. |
Spisuj się tak dalej, to beczkę musisz szykować /tylko kufel w emotkach znalazłem / |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Marcepan
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2025-12-10, 20:10
|
|
|
Jedziemy na pobliski darmowy plac dla kamperów w miejscowości Pereiro (37.44510, -7.58918).
To największy i najlepiej zadbany darmowy obiekt tego typu, jaki znam – choć mógłby pomieścić setki pojazdów, o tej porze roku stoi tu zazwyczaj 6–8 kamperów. Mimo że zarządzająca nim gmina ma najniższe zaludnienie w kraju (4 mieszkańców na km²) i prawdopodobnie nie jest zamożna, toalety są czyste, sprzątane i regularnie zaopatrywane.
Woda dostępna jest na żetony (1 euro za 100 litrów), które kupujemy w urzędzie lub w jedynym barze w oddalonym o kilometr miasteczku; mniejsze ilości można nabrać z kranu w łazience. Jedyny mankament to brak atrakcji w okolicy, choć samo mikromiasteczko ma swój urok.
Byłem tu już kilka razy i mam nawet małego przyjaciela – gdy wracam z wioski z żetonami, często towarzyszy mi miejscowy kundelek. Udaje mojego psa i odprowadza mnie do kampera, licząc na przekąskę, po czym wraca w porze obiadowej, prosząc o kosteczkę pod każdym samochodem. Poza tym panuje tu idealna cisza i niezakłócony spokój.
Zdjęcie WhatsApp 2025-12-10 o 19.52.58_d0cf5d2e.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 4 raz(y) 290,84 KB |
Zdjęcie WhatsApp 2025-12-10 o 19.50.30_e464bbc5.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 5 raz(y) 219,83 KB |
Zdjęcie WhatsApp 2025-12-10 o 19.50.03_28eaf358.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 5 raz(y) 284,97 KB |
|
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
AMIGO
stary wyga Banita
Twój sprzęt: Blaszany, samobieżny namiot na kołach
|
Wysłany: 2025-12-10, 22:35
|
|
|
Po ostatnich doniesieniach aż dziwnym się wydaje że takie spokojne miejsca jeszcze istnieją... |
_________________ Bogdan |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 326/21 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2025-12-11, 10:05
|
|
|
| a kiedy ta podróż miała miejsce? |
|
 |
Marcepan
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2025-12-11, 10:10
|
|
|
Podróż trwa nadal. Zacząłem relacjonować od połowy wyprawy. Na razie staram się być na bieżąco, choć od czasu do czasu powracam do wcześniejszych zdarzeń.
Piotruś, AMIGO, ZbigStan, Mazur, pilocik
Dziękuję za piwa
pilocik Ty mnie chyba chcesz upić |
| |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
Marcepan
doświadczony pisarz

|
Wysłany: Wczoraj 13:42
|
|
|
Mazurek – dziękuję za piwo
Kolejne dni spędzamy między Alcoutim, Pereiro, a Vila Real de Santo António, gdzie jedziemy na zakupy do naszych ulubionych portugalskich sklepów "Pingo Doce".
W sklepach "Pingo Doce" korzystamy z trwającej przedświątecznej promocji, a może wyprzedaży, gdzie można kupić dobre wino, które np. normalnie kosztuje 30 euro, a teraz jego cena wynosi zaledwie 10 euro. Poza atrakcyjną ceną butelki są pięknie pakowane – idealne na prezent.
Wino w Portugalii poza tym, że jest dobre, jest tanie.
Tanie wino w kartonie 5l. kosztuje 5-6 euro, w Hiszpanii 10 euro, a we Francji 15 euro. Tanie nie znaczy złe, nie spotkałem złego wina w tych krajach.
Przed wyjazdem zrobię tu też zapas Oliwy;
Próby plażowania na pobliskich plażach kończą się porażką – wszędzie zakazy, ani śladu kamperów. Kampery stoją na pobliskim parkingu dla kamperów w miejscowości Castro Marim (37.22004, -7.44458), 7 km od najbliższej plaży. Można tam dojechać ścieżką rowerową. Sam plac nie jest jednak zbyt atrakcyjny – w pobliżu panuje duży ruch.
Jutro planujemy odwiedzić lokalny pchli targ w Castro Marim, a potem wracamy do Hiszpanii.
https://cm-castromarim.pt/site/evento/feira-de-velharias
Na placu kamperowym w Alcoutim spotykamy parę Polaków podróżujących od miesiąca po Portugalii.
Ładujemy akumulatory.
Pada deszcz mam nadzieję, że jutro będzie bezdeszczowo. |
| |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
Marcepan
doświadczony pisarz

|
Wysłany: Wczoraj 14:26
|
|
|
Anras Dziękuję za piwo
Pilocik
Dziękuję |
| |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły Więcej szczegółów |
Wystawiono 1 piw(a): LukF |
 |
Marcepan
doświadczony pisarz

|
Wysłany: Wczoraj 18:10
|
|
|
LukF dziękuję za następne piwo |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|