Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Banan
2026-01-08, 17:56
Kamper do 50k - Ducato I czy II?
Autor Wiadomość
xroot 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2026-01-01, 19:05   Kamper do 50k - Ducato I czy II?

Drodzy forumowicze,

Na wstępie - Szczęśliwego Nowego Roku i szerokości na drodze. :kwiatek2

Przymierzam się do zakupu swojego pierwszego kampera. Potrzebuję opinii i porady osób które miały do czynienia z ducato I oraz II.

Może najpierw o tym czego szukam:
Kampera na Ducato, alkowy lub półintegry do 3,5t, max 6,5 metra, idealnie 6 metrów.
Ilość pasów nie jest istotna bo będziemy jeździć w dwie osoby i 2 psy.

Silnik: idealnie 2.5 z turbo. Wyczytałam że bez turbo, zwłaszcza Ducato I nie poradzą sobie pod większą górkę i „nie da się nimi jeździć”. Na ile się z tym zgadzacie?

I najważniejsze czyli budżet: 12.000eur czyli ok. 50.000pln
Zostawiam 5000pln na pierwszy serwis i mechanika po zakupie.

Mieszkam w Berlinie więc szukam na rynku niemieckim. Rozważam też ściągnięcie auta z Holandii.

Czy uważacie, że uda się coś znaleźć w tym budżecie? Czy jest sens w ogóle oglądać te na Ducato II na które mnie stać?
Jak wyglądają koszty naprawy i awaryjność Ducato II w porównaniu do Ducato I?

Mam dylemat - z jednej strony wygląd i charakter Ducato I bardzo mi się podoba, na tablicach historycznych zapłacę o wiele mniej kasy rocznie. Czytalam że Ducato I są bardzo proste w budowie i naprawie, że praktycznie się nie psują o ile były regularnie serwisowane. Nie przeszkadza mi, że są wolne - nie potrzebuję ani nie oczekuję prędkości w kamperze. Odstrasza mnie jednak brak wspomagania kierownicy oraz możliwe problemy z dostępnością części.

Z kolei przy Ducato II, zakładając w ogóle że znajdę jakiegoś suchego w moim budżecie, jak wyglądają koszty eksploatacyjne i ewentualnych napraw? Ile jest w nim elektryki i jak bardzo jest problematyczna?
Nie chcę kupić auta z górnej granicy budżetu a potem nie mieć kasy na to żeby o niego dbać i naprawiać. Mówię tu głównie o kwestiach mechanicznych bo zabudowę będę ogarniać sama.

Chce podjąć dobrą decyzję i zebrać opinie doświadczonych karawaningowców, żeby nie utopić tych pieniędzy. Wiem że 50k to nie jest dużo dla niektórych ale dla mnie to pierwsza taka inwestycja w życiu i mam dużo obaw z nią związanych. Ale o kamperze marzę już od ponad 6 lat i mam nadzieję że uda się znaleźć coś fajnego.

Dzięki za wszelkie porady, pozdrawiam, Zuza
Postaw piwo autorowi tego posta

MILUŚ 
Kombatant
CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Piwa: 218/167
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2026-01-01, 21:14   Re: Kamper do 50k - Ducato I czy II?

xroot napisał/a:
............
Nie chcę kupić auta z górnej granicy budżetu a potem nie mieć kasy na to żeby o niego dbać i naprawiać. a

Sorry ale w tym budżecie to jeśli Ducato II to z początków produkcji czyli 1995 r.

Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!

xroot 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2026-01-01, 22:08   Re: Kamper do 50k - Ducato I czy II?

MILUŚ napisał/a:
xroot napisał/a:
............
Nie chcę kupić auta z górnej granicy budżetu a potem nie mieć kasy na to żeby o niego dbać i naprawiać. a

Sorry ale w tym budżecie to jeśli Ducato II to z początków produkcji czyli 1995 r.

Tak,zdecydowanie te roczniki, nie licze na cokolwiek młodszego.

Darson 
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Piwa: 256/213

Wysłany: 2026-01-01, 23:43   

Nie chcę Cię zniechęcać, bo widzę, że jesteś zdecydowania i co do budżetu, i odnośnie rocznika oraz modelu.
Ale, co było powtarzane tutaj wielokrotnie, licz się z tym, że im starszy rocznik, tym więcej pracy musisz włożyć na początku, by doprowadzić kampera z stanu, jaki będzie Cię zadowalał.
Miałem Ducato 1.9L z 2000 roku i to był mułek, ale jeździł. Pierwszy kamper.
Był fajny.
Niestety, do tego dochodziła praca z psującą się lodówką, światłami, energoblokiem, uszczelnianiem, wymiana zgniłych listew konstrukcji itp.
Czas, miejsce, narzędzia, pieniądze i wiedza oraz umiejętności.
Jeśli dysponujesz tym wszystkim, to będziemy tu kibicować i w miarę możliwości podpowiadać. 👍

Darson®

xroot 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2026-01-02, 00:07   

Dzieki Darson za odpowiedź i „reality check”, cenne uwagi. Praca to nie problem, mam trochę narzędzi i zdolności, czasu też. Tego czego nie wiem, to się dowiem, albo z tego forum albo z dalszych czeluści internetu. Nie mam garażu więc z większymi naprawami może być ciężko. Kasa się znajdzie jeśli to będą koszty stopniowe. Powiedziałabym nawet że wizja dłubania przy kamperze to zaleta a nie wada dla mnie, przynajmniej póki co :D może w razie potrzeby uda się znaleźć jakieś miejsce parkingowe z zadaszeniem na czas wymiany uszczelnień.

Mam ofertę Ducato z 89go na Frankii, 2.5D więc bez turbo, sprzedający ma go od 4 lat i dużo w nim ogarnął i ponaprawiał, pozostawiając auto jak najbliżej oryginału więc duży plus. Pasjonat, jeździ na zjazdy, może jest nawet członkiem forum. Sprzedaje bo dzieci nie chcą jeździć i pewnie zmienią na coś mniejszego. 46 tysięcy, do negocjacji. Przyznał że robił w nim tylnią ścianę i alkowę ale że jest teraz ogarnięte. Jadę go obejrzeć za parę dni, mam miernik wilgoci więc zobaczę jak sytuacja wygląda ze szczelnością i stanem ścian.

majsterus 
stary wyga

Twój sprzęt: T5, Hymer S700
Otrzymał 16 piw(a)
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 2026-01-02, 20:03   

Odpuść sobie Ducato I. To już zabytki. Jak nie buda, to napęd będzie wyeksploatowany, skrzynia, sprzęgło, półośki. A z częściami kiepsko...
Tylko ducato 2 - to już przeskok technologiczny w kosmos. No i dużo więcej części dostępnych.

Mieliśmy Ducato I 2.5D bez wspomagania i Ducato II z 1999r 1,9TD - bez porównania.....Ale to trzeba się wybiczować Ducato 1 i potem przejechać II.

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 247/623
Wysłany: 2026-01-02, 20:42   

majsterus napisał/a:
Ducato II z 1999r 1,9TD - bez porównania.

Rakieta 82KM :odjazd:

majsterus 
stary wyga

Otrzymał 16 piw(a)
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 2026-01-03, 08:30   

1.9TD ma 90KM a 2.5D wolnossący ma 75KM
do tego ciszej w kabinie, biegi pod ręką, wspomaganie i dużo lepsza ergonomia pedałów a to jednak jest ważne. Już starszyzna zaomniała jak kombinowali z podstawkami pod nogi w dukato 1 a by stopa nie cierpła.... pominę kształt deski rozdzielczej...
No nie ma co prównywać...trzeba spojrzeć na to chłodno.

90% starych ducato będzie miało zarżnięty 5 bieg. A to się zakleszcza ze wstecznym. i jest problem...Gdybym nie naprawiał tej usterki nie pisałbym. Tego nie naprawisz na ulicy. Gdzies nawet pisałem o tym.

A mamy peugepta j5 2.5TD 95KM, owszem j jedzie ale to skrzynia więc lekki, a huk po przy 90km\h gratis...ale to wozi 3xroku jakieś drewno wokół komina więc można przeżyć...

Artur.Dell 
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato Autostar
Nazwa załogi: Lubimy podróżować
Piwa: 23/13
Wysłany: 2026-01-03, 10:11   

Mój poprzedni kamper to Peugeot J5 2.5TD 95KM. Sprawował sie całkiem dobrze, przy czym osiągane prędkości nie zachwycały. Optymalnie jechał 80 km/h. Nie miał natomiast szans z Tirami jeżdżącymi niemal ze stałą prędkością bez względu na ukształtowanie terenu. No ale swoją funkcję pełnił bez zarzutu. Objechałem całą Polskę dookoła. W jednym roku potrafiłem zrobić 25 tyś. km.
Tetaz mam nieco nowszego kampera na bazie Fiata Ducato II 2.5TD 82KM. Silnik rzeczywiście słabiutki, ale jak się rozbuja to atuostradą leci 90-100 km/h. I przy utrzymaniu takiej prędkości łatwiej pokonuje wzniesienia. Gorzej jak przed górką wytraci prędkość, wówczas trochę się gramoli.
No ale za to cżęść hotelowa jest klasy premium, więc wybór był przemyślany i dopasowany do posiadanego budżetu. Wyszedłem z załżenia, że ważniejszy jest komfort części mieszkalnej od samej jazdy. Mając ograniczone środki trzeba wybrać pomiędzy wygodą a szybkością jazdy.

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 247/623
Wysłany: 2026-01-03, 10:38   

majsterus napisał/a:
1.9TD ma 90KM

Tak , z silnikiem Peugeota ma 90 KM, ale większość kamperów z tamtych lat miała silnik Fiata 82 KM.
Kupiłem takiego alkowę 10 letniego po przebiegu 100 tyś i pięciu poprzednich właścicieli.
Zastanawiałem się co było nie tak, ale jak zacząłem jeździć kamperem z aerodynamiką stodoły to już pojąłem o co chodziło poprzednikom. Wymiana na 2.8 idTD 122KM pomogła :bigok

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 345/23
Wysłany: 2026-01-03, 10:45   Re: Kamper do 50k - Ducato I czy II?

xroot napisał/a:
...Chce podjąć dobrą decyzję i zebrać opinie doświadczonych karawaningowców, żeby nie utopić tych pieniędzy...

nie podejmiesz dobrej decyzji, bo kaper spełniający Twoje oczekiwania będzie drugi, trzeci, a może czwarty.

musisz pamiętać, że Twoje oczekiwania mogą się zmienić wraz z podróżami.

dodatkowo, każdy ma inne oczekiwania i nikt nawet z największym doświadczeniem i w najlepszej wierze nie doradzi Ci dobrze (dla Ciebie dobrze).

także nie przejmuj się, korzystaj z porad, ale z umiarem i przestań się martwić nie do końca trafionym wyborem.

MILUŚ 
Kombatant
CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Piwa: 218/167
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2026-01-03, 12:11   Re: Kamper do 50k - Ducato I czy II?

Cyryl napisał/a:
..............

nie podejmiesz dobrej decyzji, bo kaper spełniający Twoje oczekiwania będzie drugi, trzeci, a może czwarty.....

Święte słowa........dopiero któryś następny będzie tym który spełni Twoje oczekiwania .
A oczekiwania wyrobisz sobie .........po paru wyjazdach :ok

Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!

Bim 
Kombatant
Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Piwa: 178/107
Wysłany: 2026-01-03, 17:05   

MILUŚ napisał/a:
Święte słowa........dopiero któryś następny będzie tym który spełni Twoje oczekiwania .
A oczekiwania wyrobisz sobie .........po paru wyjazdach

Miluś :diabelski_usmiech

Ja to chyba jestem jakiś inny :haha:
Tyle lat się tułam swoim osiołkiem.
Tyle podjazdów i zjazdów co on zaliczył i jakoś szkoda mi go zamienić na wygodę .

Nie z braku finansów ,ale z sentymenty spędzonych chwil i przejechanych kilometrów i biwakowaniu w miejscach gdzie większo :kwiatki: ść nie dojedzie bo im szkoda kampera :haha:

Zaczyna j dziewczyno przygodę kupuj i pamiętaj,że kamperowanie to nie jest tanie hoobby.

Jak będzie spęłniąć Twoje marzenia to warto było spróbować od dziadka na początek :bigok

Wyświetl szczegóły
majsterus 
stary wyga

Otrzymał 16 piw(a)
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 2026-01-03, 19:41   

Pamiętaj Dziewczyno: Nie kupuj dziadka!!! Młodszy zawsze będzie lepszy!!!

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 345/23
Wysłany: 2026-01-03, 19:56   

Bim napisał/a:
MILUŚ napisał/a:
A oczekiwania wyrobisz sobie .........po paru wyjazdach

Miluś :diabelski_usmiech

Ja to chyba jestem jakiś inny :haha: ...

nie Ty jesteś inny, ale każdy jest inny.
każdy ma inne potrzeby, oczekiwania i upodobania.
także nie ma dobrej rady dla kogoś.

ja swojego pierwszego kampera zmieniłem dlatego, że zmieniły się nasze potrzeby.

Odpowiedz do tematu