|
|
Otwarty przez: Banan 2026-01-08, 17:56 |
Kamper do 50k - Ducato I czy II? |
| Autor |
Wiadomość |
xroot
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2026-01-01, 19:05 Kamper do 50k - Ducato I czy II?
|
|
|
Drodzy forumowicze,
Na wstępie - Szczęśliwego Nowego Roku i szerokości na drodze.
Przymierzam się do zakupu swojego pierwszego kampera. Potrzebuję opinii i porady osób które miały do czynienia z ducato I oraz II.
Może najpierw o tym czego szukam:
Kampera na Ducato, alkowy lub półintegry do 3,5t, max 6,5 metra, idealnie 6 metrów.
Ilość pasów nie jest istotna bo będziemy jeździć w dwie osoby i 2 psy.
Silnik: idealnie 2.5 z turbo. Wyczytałam że bez turbo, zwłaszcza Ducato I nie poradzą sobie pod większą górkę i „nie da się nimi jeździć”. Na ile się z tym zgadzacie?
I najważniejsze czyli budżet: 12.000eur czyli ok. 50.000pln
Zostawiam 5000pln na pierwszy serwis i mechanika po zakupie.
Mieszkam w Berlinie więc szukam na rynku niemieckim. Rozważam też ściągnięcie auta z Holandii.
Czy uważacie, że uda się coś znaleźć w tym budżecie? Czy jest sens w ogóle oglądać te na Ducato II na które mnie stać?
Jak wyglądają koszty naprawy i awaryjność Ducato II w porównaniu do Ducato I?
Mam dylemat - z jednej strony wygląd i charakter Ducato I bardzo mi się podoba, na tablicach historycznych zapłacę o wiele mniej kasy rocznie. Czytalam że Ducato I są bardzo proste w budowie i naprawie, że praktycznie się nie psują o ile były regularnie serwisowane. Nie przeszkadza mi, że są wolne - nie potrzebuję ani nie oczekuję prędkości w kamperze. Odstrasza mnie jednak brak wspomagania kierownicy oraz możliwe problemy z dostępnością części.
Z kolei przy Ducato II, zakładając w ogóle że znajdę jakiegoś suchego w moim budżecie, jak wyglądają koszty eksploatacyjne i ewentualnych napraw? Ile jest w nim elektryki i jak bardzo jest problematyczna?
Nie chcę kupić auta z górnej granicy budżetu a potem nie mieć kasy na to żeby o niego dbać i naprawiać. Mówię tu głównie o kwestiach mechanicznych bo zabudowę będę ogarniać sama.
Chce podjąć dobrą decyzję i zebrać opinie doświadczonych karawaningowców, żeby nie utopić tych pieniędzy. Wiem że 50k to nie jest dużo dla niektórych ale dla mnie to pierwsza taka inwestycja w życiu i mam dużo obaw z nią związanych. Ale o kamperze marzę już od ponad 6 lat i mam nadzieję że uda się znaleźć coś fajnego.
Dzięki za wszelkie porady, pozdrawiam, Zuza |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 218/167 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2026-01-01, 21:14 Re: Kamper do 50k - Ducato I czy II?
|
|
|
| xroot napisał/a: | ............
Nie chcę kupić auta z górnej granicy budżetu a potem nie mieć kasy na to żeby o niego dbać i naprawiać. a |
Sorry ale w tym budżecie to jeśli Ducato II to z początków produkcji czyli 1995 r. |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
xroot
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2026-01-01, 22:08 Re: Kamper do 50k - Ducato I czy II?
|
|
|
| MILUŚ napisał/a: | | xroot napisał/a: | ............
Nie chcę kupić auta z górnej granicy budżetu a potem nie mieć kasy na to żeby o niego dbać i naprawiać. a |
Sorry ale w tym budżecie to jeśli Ducato II to z początków produkcji czyli 1995 r. |
Tak,zdecydowanie te roczniki, nie licze na cokolwiek młodszego. |
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Paź 2021 Piwa: 256/213 Skąd: Jaworzno/Oslo

|
Wysłany: 2026-01-01, 23:43
|
|
|
Nie chcę Cię zniechęcać, bo widzę, że jesteś zdecydowania i co do budżetu, i odnośnie rocznika oraz modelu.
Ale, co było powtarzane tutaj wielokrotnie, licz się z tym, że im starszy rocznik, tym więcej pracy musisz włożyć na początku, by doprowadzić kampera z stanu, jaki będzie Cię zadowalał.
Miałem Ducato 1.9L z 2000 roku i to był mułek, ale jeździł. Pierwszy kamper.
Był fajny.
Niestety, do tego dochodziła praca z psującą się lodówką, światłami, energoblokiem, uszczelnianiem, wymiana zgniłych listew konstrukcji itp.
Czas, miejsce, narzędzia, pieniądze i wiedza oraz umiejętności.
Jeśli dysponujesz tym wszystkim, to będziemy tu kibicować i w miarę możliwości podpowiadać. 👍 |
_________________ "Nie szukaj przeszkód, szukaj możliwości"
Darson®
 |
|
|
|
 |
xroot
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2026-01-02, 00:07
|
|
|
Dzieki Darson za odpowiedź i „reality check”, cenne uwagi. Praca to nie problem, mam trochę narzędzi i zdolności, czasu też. Tego czego nie wiem, to się dowiem, albo z tego forum albo z dalszych czeluści internetu. Nie mam garażu więc z większymi naprawami może być ciężko. Kasa się znajdzie jeśli to będą koszty stopniowe. Powiedziałabym nawet że wizja dłubania przy kamperze to zaleta a nie wada dla mnie, przynajmniej póki co :D może w razie potrzeby uda się znaleźć jakieś miejsce parkingowe z zadaszeniem na czas wymiany uszczelnień.
Mam ofertę Ducato z 89go na Frankii, 2.5D więc bez turbo, sprzedający ma go od 4 lat i dużo w nim ogarnął i ponaprawiał, pozostawiając auto jak najbliżej oryginału więc duży plus. Pasjonat, jeździ na zjazdy, może jest nawet członkiem forum. Sprzedaje bo dzieci nie chcą jeździć i pewnie zmienią na coś mniejszego. 46 tysięcy, do negocjacji. Przyznał że robił w nim tylnią ścianę i alkowę ale że jest teraz ogarnięte. Jadę go obejrzeć za parę dni, mam miernik wilgoci więc zobaczę jak sytuacja wygląda ze szczelnością i stanem ścian. |
|
|
|
 |
majsterus
stary wyga

Twój sprzęt: T5, Hymer S700
|
Wysłany: 2026-01-02, 20:03
|
|
|
Odpuść sobie Ducato I. To już zabytki. Jak nie buda, to napęd będzie wyeksploatowany, skrzynia, sprzęgło, półośki. A z częściami kiepsko...
Tylko ducato 2 - to już przeskok technologiczny w kosmos. No i dużo więcej części dostępnych.
Mieliśmy Ducato I 2.5D bez wspomagania i Ducato II z 1999r 1,9TD - bez porównania.....Ale to trzeba się wybiczować Ducato 1 i potem przejechać II. |
| |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 247/623 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2026-01-02, 20:42
|
|
|
| majsterus napisał/a: | | Ducato II z 1999r 1,9TD - bez porównania. |
Rakieta 82KM |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
majsterus
stary wyga

|
Wysłany: 2026-01-03, 08:30
|
|
|
1.9TD ma 90KM a 2.5D wolnossący ma 75KM
do tego ciszej w kabinie, biegi pod ręką, wspomaganie i dużo lepsza ergonomia pedałów a to jednak jest ważne. Już starszyzna zaomniała jak kombinowali z podstawkami pod nogi w dukato 1 a by stopa nie cierpła.... pominę kształt deski rozdzielczej...
No nie ma co prównywać...trzeba spojrzeć na to chłodno.
90% starych ducato będzie miało zarżnięty 5 bieg. A to się zakleszcza ze wstecznym. i jest problem...Gdybym nie naprawiał tej usterki nie pisałbym. Tego nie naprawisz na ulicy. Gdzies nawet pisałem o tym.
A mamy peugepta j5 2.5TD 95KM, owszem j jedzie ale to skrzynia więc lekki, a huk po przy 90km\h gratis...ale to wozi 3xroku jakieś drewno wokół komina więc można przeżyć... |
| |
|
|
|
 |
Artur.Dell
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato Autostar
Nazwa załogi: Lubimy podróżować
|
Wysłany: 2026-01-03, 10:11
|
|
|
Mój poprzedni kamper to Peugeot J5 2.5TD 95KM. Sprawował sie całkiem dobrze, przy czym osiągane prędkości nie zachwycały. Optymalnie jechał 80 km/h. Nie miał natomiast szans z Tirami jeżdżącymi niemal ze stałą prędkością bez względu na ukształtowanie terenu. No ale swoją funkcję pełnił bez zarzutu. Objechałem całą Polskę dookoła. W jednym roku potrafiłem zrobić 25 tyś. km.
Tetaz mam nieco nowszego kampera na bazie Fiata Ducato II 2.5TD 82KM. Silnik rzeczywiście słabiutki, ale jak się rozbuja to atuostradą leci 90-100 km/h. I przy utrzymaniu takiej prędkości łatwiej pokonuje wzniesienia. Gorzej jak przed górką wytraci prędkość, wówczas trochę się gramoli.
No ale za to cżęść hotelowa jest klasy premium, więc wybór był przemyślany i dopasowany do posiadanego budżetu. Wyszedłem z załżenia, że ważniejszy jest komfort części mieszkalnej od samej jazdy. Mając ograniczone środki trzeba wybrać pomiędzy wygodą a szybkością jazdy. |
_________________ Artur |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 247/623 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2026-01-03, 10:38
|
|
|
| majsterus napisał/a: | | 1.9TD ma 90KM |
Tak , z silnikiem Peugeota ma 90 KM, ale większość kamperów z tamtych lat miała silnik Fiata 82 KM.
Kupiłem takiego alkowę 10 letniego po przebiegu 100 tyś i pięciu poprzednich właścicieli.
Zastanawiałem się co było nie tak, ale jak zacząłem jeździć kamperem z aerodynamiką stodoły to już pojąłem o co chodziło poprzednikom. Wymiana na 2.8 idTD 122KM pomogła |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 345/23 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2026-01-03, 10:45 Re: Kamper do 50k - Ducato I czy II?
|
|
|
| xroot napisał/a: | | ...Chce podjąć dobrą decyzję i zebrać opinie doświadczonych karawaningowców, żeby nie utopić tych pieniędzy... |
nie podejmiesz dobrej decyzji, bo kaper spełniający Twoje oczekiwania będzie drugi, trzeci, a może czwarty.
musisz pamiętać, że Twoje oczekiwania mogą się zmienić wraz z podróżami.
dodatkowo, każdy ma inne oczekiwania i nikt nawet z największym doświadczeniem i w najlepszej wierze nie doradzi Ci dobrze (dla Ciebie dobrze).
także nie przejmuj się, korzystaj z porad, ale z umiarem i przestań się martwić nie do końca trafionym wyborem. |
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 218/167 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2026-01-03, 12:11 Re: Kamper do 50k - Ducato I czy II?
|
|
|
| Cyryl napisał/a: | ..............
nie podejmiesz dobrej decyzji, bo kaper spełniający Twoje oczekiwania będzie drugi, trzeci, a może czwarty..... |
Święte słowa........dopiero któryś następny będzie tym który spełni Twoje oczekiwania .
A oczekiwania wyrobisz sobie .........po paru wyjazdach |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
| |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 178/107 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2026-01-03, 17:05
|
|
|
| MILUŚ napisał/a: | Święte słowa........dopiero któryś następny będzie tym który spełni Twoje oczekiwania .
Miluś
Ja to chyba jestem jakiś inny
Tyle lat się tułam swoim osiołkiem.
Tyle podjazdów i zjazdów co on zaliczył i jakoś szkoda mi go zamienić na wygodę .
Nie z braku finansów ,ale z sentymenty spędzonych chwil i przejechanych kilometrów i biwakowaniu w miejscach gdzie większo ść nie dojedzie bo im szkoda kampera
Zaczyna j dziewczyno przygodę kupuj i pamiętaj,że kamperowanie to nie jest tanie hoobby.
Jak będzie spęłniąć Twoje marzenia to warto było spróbować od dziadka na początek |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
majsterus
stary wyga

|
Wysłany: 2026-01-03, 19:41
|
|
|
| Pamiętaj Dziewczyno: Nie kupuj dziadka!!! Młodszy zawsze będzie lepszy!!! |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 345/23 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2026-01-03, 19:56
|
|
|
| Bim napisał/a: | | MILUŚ napisał/a: | Święte słowa........dopiero któryś następny będzie tym który spełni Twoje oczekiwania .
Miluś
Ja to chyba jestem jakiś inny ... |
nie Ty jesteś inny, ale każdy jest inny.
każdy ma inne potrzeby, oczekiwania i upodobania.
także nie ma dobrej rady dla kogoś.
ja swojego pierwszego kampera zmieniłem dlatego, że zmieniły się nasze potrzeby. |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|