Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Montaż klimatyzatora ma dachu
Autor Wiadomość
jerry1 
trochę już popisał

Wysłany: 2026-03-05, 17:22   Montaż klimatyzatora ma dachu

Witam, jak w temacie, pytanie na co to przykleić? Demontuję jeden właz dachowy i w to miejsce montuję klimatyzator.
Jaki klej najlepiej użyć?
Jakaś masa klejąca-klej , są różne, podobne wg mnie bardzo dobre są masy klejące w tubach dostępne w sklepach lakierniczych, jest to masa klejąca na zgrzewy, dobrze klei, da się malować, jest dość miękka zanim wyschnie i stanie się jak guma.
Dostępne są też masy w tubie butylowe, coś takiego jak czasem wypływa spod różnych uszczelnień w kamperze, taka guma do żucia, czarna nie zasychająca.
Jest też masa butylowa w paskach, naklejamy, trochę podgrzewamy- wtedy robi się bardzo miękka i sklejamy, podobno najlepsza, nie wypływa w upalne dni.

Ma ktoś jakieś doświadczenia co najlepsze?
Może coś innego?
Postaw piwo autorowi tego posta

Komplecik 
Kombatant

Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Piwa: 397/788
Wysłany: 2026-03-05, 18:48   

Do klimy to raczej nie używa się żadnych mas, klimatyzacja dachowa ma dedykowaną uszczelkę pod klimatyzator, zaleca się dociągniecie śrubami po jakimś czasie ale nie na siłę.
:spoko

jerry1 
trochę już popisał

Wysłany: 2026-03-05, 18:52   

No ale ta klima nie jest nowa, nie ma uszczelki...

papamila 
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Piwa: 121/5
Wysłany: 2026-03-05, 20:08   

To kup niwą uszczelkę

jerry1 
trochę już popisał

Wysłany: Wczoraj 6:14   

Takie porady to i sam mogę sobie wymyślić.
Klimatyzator jest sprawny ale ma 28 lat podobnie jak kamper.
Nie kupię uszczelki no bo gdzie?
Zresztą pasuje on w okno dachowe które jest klejone a nie na uszczelce.

Komplecik 
Kombatant

Wysłany: Wczoraj 7:07   

jerry1 napisał/a:
Takie porady to i sam mogę sobie wymyślić.
Klimatyzator jest sprawny ale ma 28 lat podobnie jak kamper.
Nie kupię uszczelki no bo gdzie?
Zresztą pasuje on w okno dachowe które jest klejone a nie na uszczelce.

Klimatyzator sporo waży jeśli kamper ma tyle lat absolutnie bym nie zakładał na dach tak ciężkiego urządzenia na 90% grozi to przeciekami w różnych innych częściach dachu, bezpiecznym rozwiązaniem jest wentylator turbowent. Klimatyzatory dachowe mają przewidziane w kamperach specjalne miejsce gdzie dach jest dobrze podparty pionowymi ścianami w środkowej części jak łazienka, szafa a cały ciężar spoczywa właśnie na ścianach pionowych.
Powiem z własnego doświadczenia, przez 17 lat kamperowania klimatyzator użyłem kilka razy stojąc stacjonarnie, po latach doświadczeń uważam że jest to zbędne urządzenie w moim przypadku.

Screenshot_20260306_071527.jpg
Plik ściągnięto 221 raz(y) 76,22 KB

Screenshot_20260306_071507.jpg
Plik ściągnięto 5 raz(y) 67,93 KB

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Piwa: 579/47
Wysłany: Wczoraj 9:06   

Ja też jak Komplecik jestem zdania , że dach, zwłaszcza w 28-letnim kamperze to nie jest dobre miejsce na klimatyzator. Już samo chodzenie po dachu jest ryzykowne (a zakładając klimę trzeba to zrobić) , a wożenie kilkudziesięciu kilogramów "na głowie" jest wyraźnie wyczuwalne.
Jeśli klima ma tyle lat co kamper to jest to jednostka nie tylko ciężka , ale również energochłonna , której raczej skutecznie nie użyjesz poza dostępem do "słupka".
Wszystko to powoduje , że będzie jak pisze Komplecik , czyli będziesz to woził na dachu cały czas , a użyjesz od święta ....... a Ty chcesz to jeszcze na dodatek przykleić do dachu "na amen" :spoko
Weź pod uwagę, że jak się coś stanie (a w 28 letniej klimie stanie się szybciej niż później) , to po klejeniu zdejmiesz to z dachu ...... razem z nim :ok :spoko

Ja w przeciwieństwie do Komplecika klimy używam , również na dziko poza słupkiem i jest ona dla mnie wyposażeniem raczej podstawowym, ale po wielu latach używania dachowej Trumy Aventy w poprzednich kamperach , w nowym poszedłem w rozwiązanie pod podłogę a nie na dach :spoko

RadekNet 
weteran

Twój sprzęt: Opel Vivaro
Piwa: 26/75
Wysłany: Wczoraj 10:03   

Moj klimatyzator mial zalecenie uzycia i uszczelki (byla w zestawie) i uszczelniacza. Ja wklejalem na klej do szyb.

Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Piwa: 355/86
Wysłany: Wczoraj 11:19   

jerry1,
Jeśli już musisz zamontować klimę , to zrób to tak jak się montuje okno.
Nie używaj kleju , bo w momencie awarii będą problemy z demontażem. Zastosuj masę butylową. Myślę że dobrym rozwiązaniem będzie butyl w taśmie.
https://carbonzorro.com/pl/products/tasma-butylowa-deka-dekalin-3-metry-czarna-39572.html

Powodzenia :spoko

Komplecik 
Kombatant

Wysłany: Wczoraj 12:33   

joko napisał/a:

Ja w przeciwieństwie do Komplecika klimy używam , również na dziko poza słupkiem i jest ona dla mnie wyposażeniem raczej podstawowym, ale po wielu latach używania dachowej Trumy Aventy w poprzednich kamperach , w nowym poszedłem w rozwiązanie pod podłogę a nie na dach :spoko

:szeroki_usmiech Kuba :gwm ilu jest na tym forum takich fanatyków prądowych jak Ty :chytry , przecież pamiętajmy z poprzednich wpisów iż gdyż tyż, Ty nie dość że wozisz elektrownie to i też magazyn :szeroki_usmiech

jerry1 
trochę już popisał

Wysłany: Dzisiaj 11:33   

To,że kamper ma 26 lat nie świadczy o słabym dachu.
Okno dachowe tylne jest pomiędzy dwoma belkami i podparte od spodu ścianą łazienkową.
Klima jest z 1997r ale...Waga 28kg to chyba nie jest jakoś bardzo dużo, ma wymieniony gaz
i jest po przeglądzie.
Niby moc 700W ale chyba pobiera mniej bo w środku są 2 silniczki po kilkadziesiąt watt i kompresor podobny jak w lodówce więc myślę że pożre może z 250=300W więc może odpali z przetwornicy.
Wielka zaleta brak elektroniki, 2 włączniki, termostat mechaniczny i parę kondensatorów.
Odnośnie montażu, pytam o klej ale nie mam zamiaru całej klimy przymurować do kampera.
Jest ona o tyle fajna, że do dachu montuje się-klei ten element w okno dachowe czyli kratka z paroma elementami a dopiero do niej przykręca się cały klimatyzator więc nie ma problemu z ewentualnym demontażem.
Pytanie o klej, myślę albo masa butylowa albo klej do szyb.
Może ktoś wie na co kleją profesjonaliści?

przemo.d 
stary wyga

Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Piwa: 33/153
Wysłany: Dzisiaj 12:04   

Dekalin i nie "drutuj"
Klej do szyb służy do klejenia szyb ...pewnie to nie przypadek.
Nic nie jest wieczne I w starym kapciu stara klima na pewno się zepsuje więc należy zastosować rozłączalne połączenie co by nie beczeć później :spoko
Z przetwornicy to podziała godzinę nic nie dając bo później po 10 min będzie jak wcześniej ;) tak działa klima na dzikusie w kamperku :haha: zbędny klamot.
Ostatnio zmieniony przez przemo.d Dzisiaj 12:49, w całości zmieniany 1 raz  

Wyświetl szczegóły
Kazik II 
Kombatant

Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Piwa: 107/8

Wysłany: Dzisiaj 12:24   

jerry1 napisał/a:
myślę że pożre może z 250=300W

A na jakiej podstawie tak myślisz? Nie sądzę, żeby ktoś produkował klimatyzatory dachowe o takim poborze prądu, bo dałoby to nie więcej niż 700 W mocy chłodzenia. A to byłoby bez sensu dla kampera. Może jednak poszukaj jakiejś używki nie tak wiekowej o większej mocy i sprawności. Narobisz się z tym zabytkiem a efekty mogą być mierne.

przemo.d 
stary wyga

Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Piwa: 33/153
Wysłany: Dzisiaj 12:38   

Ma wizję pewnie :mrgreen: Takie nowoczesne klimy pobierają 5-10 A przy chłodzeniu jak by klopoty z obliczeniami mocy były to mnożymy x 230V . Dziś każda nowoczesna klima jest pompą ciepła z grzaniem.
Przy grzaniu oczywiście jeszcze więcej..
Wizjonerów jak zwykle nie brakuje, tylko wiedzy coraz mniej.
Ostatnio zmieniony przez przemo.d Dzisiaj 12:52, w całości zmieniany 1 raz  

Komplecik 
Kombatant

Wysłany: Dzisiaj 12:49   

przemo.d napisał/a:

Z przetwornicy to podziała godzinę nic nie dając bo później po 10 min będzie jak wcześniej ;) tak działa klima na dzikusie w kamperku :haha: zbędny klamot.

Turbowent manualny robi super przewietrzanie, waży kilka deko więcej niż okno :spoko

Odpowiedz do tematu