Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: janusz
2010-04-23, 12:03
Camper, nie camper, podróż w Vanie
Autor Wiadomość
arturb 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Ducato 2,5D '98
Wysłany: 2009-05-29, 22:01   Camper, nie camper, podróż w Vanie

!!! AKTUALIZACJA !!!
Zabudowa w obecnym stanie zapraszam na drugą stronę

Witam serdecznie, chciałbym podzielić się swoim pomysłem na Camera.
Po powiększeniu się rodziny, aby móc podróżować samochodem po Europie jak to robiliśmy dotychczas postanowiliśmy kupić/zbudować kampera. Do tej pory podróżowaliśmy samochodem osobowym, w którym też spaliśmy, niestety z dzieckiem taka forma się nie nadaje i stąd zainteresowanie tematem.

Dlaczego ducato, niskie i krótkie i oszklone?

Jako priorytet było założenie, że to musi być samochód z wyglądy "niekamper", miał się nie rzucać w oczy, być dyskretny, łatwy w naprawie i tani w eksploatacji, a po podróżach miał być autem użytkowym. W pierwszej wersji polowałem na mercedesa MB100, ale po dogłębnej analizie wybraliśmy Ducato, który miał służyć także jako 9 osobowa osobówka.

Kupiliśmy Ducato.
Jak widać nic w nim nie było. Najpierw przyciemnienie szyb za pomocą folii. Następnie przyszła tapicerka. Wymieniłem plastikowe boczki i wstawiłem wycięte z płyty pilśniowej obklejone materiałem tapicerskim na 3mm gąbce, a gołą blachę okleiłem wykładzina samoprzylepną.

Teraz przyszła kolej na kanapę. Dlatego wybraliśmy Ducato, bo wewnątrz jest 183 cm szerokości co od biedy umożliwia zainstalowania łóżka w poprzek auta. Ideą było, aby kanapa w czasie jazdy mogła służyć jako siedzenie, a także na postojach w pozycji złożonej była wygodnym siedziskiem.

Tak miał wyglądać etap I spełniający minimum potrzebne aby móc spać w samochodzie.
II etap (zrealizowany jeszcze nie do końca) polegał na zainstalowaniu dwóch szafek.
Problem z czasem przed pierwszym wyjazdem nie pozwolił na zrobienie drugiej szafki w której miała być kuchnia.

W jedynej (na razie) istniejącej szafce znajdowała się kuchenka na naboje, która sprawdziła się znakomicie.

Ja widać na jednym ze zdjęć mieliśmy ze sobą lodówkę (samochodowa na moduł Peltiera - nie sprawdziła się) oraz toaletę turystyczną (sprawdziła się znakomicie) oraz rozkładany turystyczny stolik który rozłożony wewnątrz idealnie pasował.

Teraz będzie kolej na szafkę od strony drzwi na której będzie zamontowany zlew z bieżącą wodą, potem jeszcze dwa rozkładane spania od strony przednich foteli, oraz schowki na tylna kanapą.

Poniżej znajdują się zdjęcia (proszę oglądać w kolejności od dołu go góry bowiem załączyłem je w niewłaściwej kolejności.

Pozdrawiam i CDN

kuchnia112.jpg
kuchenka turystyczna na naboje z zapalarką piezoelektryczną
Plik ściągnięto 32242 raz(y) 31,19 KB

IMG_8874.JPG
Auto w stanie surowym
Plik ściągnięto 531 raz(y) 84,57 KB

IMG_8875.JPG
Auto w stanie surowym
Plik ściągnięto 523 raz(y) 75,88 KB

IMG_8876.JPG
Auto w stanie surowym
Plik ściągnięto 570 raz(y) 78,89 KB

IMG_9293.JPG
Oklejona blacha i otapicerowane boczki
Plik ściągnięto 500 raz(y) 115,98 KB

IMG_9290.JPG
kanapa złożona
Plik ściągnięto 513 raz(y) 68,68 KB

IMG_9292.JPG
kanapa rozłożona
Plik ściągnięto 560 raz(y) 75,99 KB

IMG_9291.JPG
szafka zrobiona z płyty pilśniowej na drewnianym stelaży otapicerowana materiałem typu Codura na 5mm gąbce. Drzwi zamykane za suwak (na zdjęciu lekko przybrudzona ;)
Plik ściągnięto 531 raz(y) 81,37 KB

IMG_9096.JPG
Po załadowaniu wszystkiego do auta zrobił się niezły bałagan :)
Plik ściągnięto 552 raz(y) 81,05 KB

IMG_9285.JPG
Mimo wszystko auto sprawdziło sie znakomicie
Plik ściągnięto 577 raz(y) 78,71 KB

Ostatnio zmieniony przez arturb 2012-08-13, 11:07, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

MariuszB 
zaawansowany

Piwa: 5/5
Wysłany: 2009-05-29, 22:22   

No cóż ... i mamy kolejną definicję słowa "kamper" :)

A tak poważnie> najważniejsze, że Tobie taka forma pojazdu odpowiada i tego się trzymaj :spoko

PS. Suszarka na ubrania... hmm... nietypowa ;)

Pozdrawiam :ok

TomekW 
weteran

Twój sprzęt: bezdomny :(
Piwa: 29/5
Wysłany: 2009-05-29, 22:41   

Powitać kolejnego zakręconego! :spoko

Myślę, że na początek zaadaptowany Dukacz powinien Wam wystarczyć. Autko niczego sobie, proste, typowe, nie rzucające się w oczy, niedrogie w serwisie, przyjazne w prowadzeniu, umiarkowany apetyt na paliwo. I jeszcze bezcenna satysfakcja z własnoręcznej przeróbki.
Jak dla mnie tylko jeden minus: dlaczego nie podwyższany? Nie zajmuje więcej miejsca, a w niskim można dorobić się garba...
A że apetyt rośnie w miarę jedzenia, podejrzewam, że za parę lat przesiądziecie się jednak na coś bardziej zaawansowanego, czego Wam już teraz życzę! :bigok

eler1 
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Piwa: 52/129
Wysłany: 2009-05-29, 22:41   

a gdzie pasy bezpieczeństwa na tylnej kanapie ? (sam pisałeś że auto ma być 9os.)
dużo postępów ale szafek musisz kilka zrobić żeby ten bałagań jak to nazwałeś spakować :spoko

ML 
zaawansowany

Twój sprzęt: Buerstner Levanto A574
Piwa: 5/3
Wysłany: 2009-05-29, 23:14   

TomekW napisał/a:

Jak dla mnie tylko jeden minus: dlaczego nie podwyższany? Nie zajmuje więcej miejsca, a w niskim można dorobić się garba...

Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma :mrgreen:
Bardzo fajnie to wymyśliłeś arturb :bigok
Pomyśl nad fotelami obrotowymi z przodu i jakimś boxie na dachu, bo ze względu na małą ilość miejsca w środku, to na kempingach będziecie głównie na zewnątrz, a tu już by się przydał jakiś parasol i krzesełka turystyczne (te sprzęty nie dość, że zajmują miejsce, to jeszcze podczas jazdy klekocą, więc lepiej je wrzucić do boxa). Eler ma rację - pasy i zagłówki też by się przydały na tylnej kanapie, bo przy pierwszej kontroli smerfów może być przykro.

Pozdrowienia.

arturb 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Ducato 2,5D '98
  Wysłany: 2009-05-30, 20:42   

Chciałbym się ustosunkować do kilku wypowiedzi:

Pasy i zagłówki na tylnej kanapie będą. Na razie w czasie podróży przebywamy wyłącznie na przednich fotelach.

Co do wyższego samochodu, to nie odczuliśmy tego jako niewygody ponieważ sporadycznie przebywaliśmy w pozycji stojącej (najczęściej siedzieliśmy lub leżeliśmy).

W samochodzie (lub w jego bezpośrednim sąsiedztwie przebywamy wyłącznie w czasie jazdy lub posiłków i spania, tak więc na razie nie zauważyliśmy potrzeby posiadania krzesełek lub stolików rozkładanych.
Tak jak wcześniej pisałem przesialiśmy się z samochodu osobowego i styl podróżowania nam został (nie przebywamy na campingu w innych celach jak dla spania i skorzystania z prysznica). Ponadto w i tak w większości przypadków nocujemy "na dziko".

"No cóż ... i mamy kolejną definicję słowa "kamper" w temacie zaznaczyłem, że termin "kamper" został potraktowany umownie.

Tak jak pisałem szafki jeszcze będą, ale chciałbym zauważyć, że za kanapą i pod kanapą jest baaardzo dużo miejsca (a box pewnie też będzie:).

Chciałby jeszcze zaznaczyć, że te auto ma jeszcze jedną wielką zaletę podczas długiej jazdy; Jest cicho, nic nie klekocze wewnątrz, można jechać dość szybko a spalanie to 8l/100km.

Dziękuję za wszystkie Wasze opinie na pewno wezmę je pod uwagę.

KOCZORKA 
Kombatant

Twój sprzęt: Adria
Pomogła: 1 raz
Piwa: 21/22
Wysłany: 2009-05-30, 21:30   

arturb napisał/a:
Witam serdecznie, chciałbym podzielić się swoim pomysłem na Camera

Witaj artub i cała Twoja załogo. :bigok
Dziękuję za foteczki z postępu prac. :bukiet:
Kawał solidnej pracy odwaliłeś. Podoba mi się. :bigok
Dzieciak widać, że zadowolony i dumny ze swojego tatusia. :bukiet:
arturb napisał/a:
Tak jak pisałem szafki jeszcze będą, ale chciałbym zauważyć, że za kanapą i pod kanapą jest baaardzo dużo miejsca (a box pewnie też będzie:).

Nie przejmuj się tym co panowie wypisują, my kobitki umiemy doceniać wysiłek naszych mężusiów.
Szafeczki na pewno będą, ale wszystko w swoim czasie.
Zacząłeś tak niedawno, a już tyle zrobiłeś. GRATULACJE! :bukiet:
Pod kanapą jest dużo miejsca.
Ja jednak pomyślałabym na waszym miejscu o jakichś składanych krzesełkach.
Lubicie nocować na dziko, a najpiękniejsze jest po przebudzeniu, jak jest piękna pogoda, śniadanko, a później kawusia zjedzone na zewnątrz. :bigok
Życzę wspaniałych wakacji całej załodze, a po powrocie proszę o podzielenie się z nami wrażeniami z wakacji. Proszę również o foteczki.
Pozdrówka. :spoko :spoko :spoko

Santa 
weteran

Twój sprzęt: dreamliner
Nazwa załogi: ROMULUSI
Piwa: 236/171
Wysłany: 2009-05-30, 22:25   

KOCZORKA napisał/a:
...Nie przejmuj się tym co panowie wypisują, my kobitki umiemy doceniać wysiłek naszych mężusiów...

Mój małżonek też miał bardzo poważny plan wykonania kamperka na bazie upatrzonego Ducato i z cała pewnością dokonałby tego :szeroki_usmiech ale nie wspierałam go w tym pomyśle w obawie, że na końcowy efekt trzeba będzie bardzo długo czekać :szeroki_usmiech a cierpliwość nie jest moją najmocniejszą stroną :wyszczerzony: Ale bardzo lubię patrzeć jak w rękach męża z niczego powstaje coś :szeroki_usmiech
Pozdrowienia i żadnych przeszkód w realizacji planów :szeroki_usmiech

maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Piwa: 79/63
Wysłany: 2009-07-20, 01:38   

Nieźle nieźle - ale faktycznie podwyższany byłby lepszy, nawet nie masz pojęcia jakie wynalazki pod dach można wpakować. :) chociażby samo łóżko antresole :)
jeżdziłem bliźniaczym Jumperem 10 lat. parę uwag mogę sprzedać
1. Polecam wyciszyć to autko, są relatywnie głośne.
2. Amortyzatory przednie - tanie dość szybko obrywają więc przemyśleć sprawę przy wymianie.
3. Progi obejrzyjcie od spodu, z reguły zaczynają się ostro sypać po 7-8 latach (jakieś 250 kkm )
4. Poduszka silnika do weryfikacji. nie są najlepszej jakości.
5. Jaki silnik ?? piąty bieg wrzucać powyżej 70-80 kmh. Samochód jest dość elastyczny w szerokim zakresie obrotów ale tryby lubią się łamać jak mają zbyt duże obciążenie na niskich obrotach.

radek_z_południ 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Już prawie mamy koncepcję jaki mam mieć :)
Piwa: 1/2
Wysłany: 2009-08-19, 08:29   

Witam! Czy w temacie coś drgnęło? Sam się przymierzam do przeróbki busa na coś do mieszkania.
Chętnie zobaczę postępy, poczytam o minach :)
Pozdrawiam, powodzenia Radek

dr.big
trochę już popisał
i trochę poczytał

Twój sprzęt: na 4 lub 6 kolach
Postawił 2 piw(a)
Wysłany: 2009-08-19, 12:01   

Ostatnio pare dni spedzilem w Stegnie i na Mazurach, z braku kampera z prawdziwego zdarzenia, spedzilem kilka nocy w VW T4 Allstar. Przed wyjazdem zalozylem tylko przyciemniana folie na boki i tyl, tak aby nie spac w "akwarium". Sprawdzil sie jako "sypialnia" (rozlozone fotele) i auto "wypadowe" (7 osob) wysmienicie :) ...

maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Wysłany: 2009-09-04, 16:13   

Żeby cię zachęcić i zmobilizować do pracy - załączam zdjątka camperka spotkanego w Limoges. jak widzisz - wielkość ta sama, wersja blaszak tylko wysokość jest... hmm... inna :)

Zdjęcie0035.jpg
Plik ściągnięto 462 raz(y) 229,16 KB

Zdjęcie0033.jpg
Plik ściągnięto 500 raz(y) 148,83 KB

Zdjęcie0034.jpg
Plik ściągnięto 510 raz(y) 173,9 KB

f68 
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Globethrotter A520
Nazwa załogi: f68
Piwa: 5/6
Wysłany: 2009-09-05, 18:41   

mnie zastanawia jak oni śpią w tych autkach w poprzek skoro mają 140cm szerokości :wyszczerzony:

MILUŚ 
Kombatant
CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Piwa: 196/159
Wysłany: 2009-09-05, 20:44   

f68 napisał/a:
mnie zastanawia jak oni śpią w tych autkach w poprzek skoro mają 140cm szerokości :wyszczerzony:

Witam serdecznie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

F68 mylisz się mamy .... 180 cm :) :) :)

PZDR > MILUŚ

Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!

maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Wysłany: 2009-09-06, 00:25   

A nawet więcej - dmuchany materac na podłodze się mieścił a ja spokojnie spałem wyprostowany w poprzek pod ścianką Jumpera. Nie da się to powielić niestety w LT35.

POza tym F68 - Trochę wyobraźni ... do jakiego auta mającego 140 cm szerokości usiądą w jednym równym rzędzie 3 osoby (i to w miarę wygodnie)?? Boxer/Jumper/Ducato po zewnętrznej ma ok 2m. Ledwo się mieści na remontowanych niemieckich autostradach na tych zwężonych pasach. Wyprzedzanie ciężarówek wtedy to majstersztyk tylko dla ludzi o mocnych nerwach :)

Odpowiedz do tematu