Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ile kosztuje zbudowanie kampera?
Autor Wiadomość
rysiol 
stary wyga

Twój sprzęt: Dethleffs RT6844 Renault
Piwa: 80/26
Wysłany: 2015-07-15, 13:55   

Toscaner no to mam chyba na ciebie sposób. Ponieważ przymierzam się powolutku do zabudowy blaszaka będę zakładał kolejne tematy z nadzieją na Twoje między innymi zdanie. Z tym samolubstwem to trochę taki kij w mrowisko, prowokacja do dyskusji. :spoko
Postaw piwo autorowi tego posta

toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Piwa: 241/267
Wysłany: 2015-07-15, 14:00   

Jak będę miał jak to wiadomo. :bigok
Budowa domka ze złomka

rysiol 
stary wyga

Twój sprzęt: Dethleffs RT6844 Renault
Piwa: 80/26
Wysłany: 2015-07-15, 14:01   

Przerabiałem już kiedyś kapitalny remont kampera co może trochę nieudolnie opisywałem na forum i popełniłem sporo błędów. Teraz wolałbym być mądrzejszy mądrością tych co już coś spieprzyli lub zrobili dobrze.

tom-cio 
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Piwa: 68/144
Wysłany: 2015-07-15, 20:55   

to cholibka i ja sie odezwe
i powiem tak Pier....dolicie Hipolicie

Przyczepka dawca 3500zl,auto baza wartosc 3500zl,doprowadzenie bazy do stanu blacharsko (podwozie odbudowa podluznic,wymiana polowy zawiechy,4 lozyska),nadwozie pas3k rozrzadu rolki itp -okolo 3000z.Mebelki wykoname samemu z plyty wiorowej,calosc wyizolowana alufoxem ,podloga styropian 3cm,zbiorniki 90l z baniek,wygluszenie -papa bitumiczna-koszt 3000zl.zmieniono automatycznie na - opowiadaj,ktore mialem w garazu,wkrety,plyry osb itp ok-2000zl.Calosc max 15 000zl,ale to max maxow.Jak masz 60 to kup baze za 30 a 30 przywiez do mnie,wyjedziesz kamperem(warunek-kibelek,lodowka i bojler z przyczepki z roku powyzej 2000,z tejze rowniez okna).Zdjecia na dowod ponizej,kamper zrobil od momentu zabudowy ponad 40tysi,zaliczyl 5 razy czechy,2 razy slowacje,raz grecje ,za tydzien jedzie do chorwacji

zdjecia strzelone tabletem przed chwila,oprocz srodka,ktory robilem wczesniej :spoko

przod.jpg
Plik ściągnięto 3308 raz(y) 157,45 KB

tyl.jpg
Plik ściągnięto 3308 raz(y) 170,51 KB

srodek.jpg
Plik ściągnięto 3308 raz(y) 162,5 KB

lozko.jpg
Plik ściągnięto 3308 raz(y) 183,43 KB

lazienka.jpg
Plik ściągnięto 3308 raz(y) 177,13 KB

tom-cio 
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Piwa: 68/144
Wysłany: 2015-07-15, 21:15   

i prosze sie tylem nie sugerowac,niestety moj musi byc rozbieralny w minute ,bo czasem europalete "czegos",np pustaka trzeba na budowe na szybko podrzucic,wiec .....wyglada jak wyglada,jak kamper do kamperowania tylko to tyl poszedl by w obiciu kratkowym na bialo,tak jest szara wykladzina ,co pol roku do wyp....rdzielenia,i nowa laduje

IAAN 
weteran

Twój sprzęt: Master 2,8 dti Blaszanka
Piwa: 31/9
Wysłany: 2015-07-15, 22:12   

Mój baza auto 14000 zabudowa max 7000 wszystko,lekka sklejka nie kamperowa ,używana lodówka za 1000 zł ,zlew nowy 1 komorowy ,kuchenka nowa 2 palniki z marketu ,kibelek turystyczny za free ,
nie mam wysokiego połysku jak niektórzy z was jednak 4 sezon w pełni w tym roku wymieniłem tapicerkę z tyłu na nową bo była brudna ,rozebrałem całego od podszybia po część sufitu i wyłożyłem alufoksem
W aucie wymiana końcówek sworzni wachacza ,i po pierwszym wyjeździe remont skrzyni biegów 1800 zł ,nowe sprzęgło i docisk ok 600zł wysprzęglik 300 zł

Mavv 
weteran

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter
Nazwa załogi: MadMobile II
Piwa: 68/50
Wysłany: 2015-07-16, 01:55   

Dorzuce swoje trzy grosze :)

Baza pod zabudowe 2750e
Koszty budowy ok. 3000e do momentu przerejestrowania na kampera i sadze, ze jakies 500e po (a to naklejki, a to poleczki itp). Jeszcze troche bedzie, bo srodek bedzie wykonczony tapicerka roznego rodzaju - pewni i na to pojdzie ze 200, 300 euro.
Nie licze kosztow naprawy auta, bo to inna bajka. Naprawa zawieszenia, hamulcow, rorzad, pompa wody i pewnie jeszcze kilka innych rzeczy dalo kwote ok 1500e.

Zdjecia sa w moim watku o budowie - link w stopce.

silny 
Kombatant
czlonek KBP

Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Piwa: 51/50
Wysłany: 2015-07-16, 07:03   

Dlaczego nikt nie wycenia wlasnych roboczogodzin .

Forumowe 1000 jest jak najbardziej ok.
Jedni zrobili szybciej , inni w 1000 h się nie wyrobili.

1000 * powiedzmy xx netto - xxxxxx zł.

Moja baza 16000+7000 przyczepka+malowanie i inne= pewnie 35 dobiłem

U mnie mam wszystko w busie -tylko składać do kupy ale nie mam tych ok. 100 h bo przy moich dochodach te 100 h kosztowałoby mnie za drogo.

Budowanie kosztowało więcej niż podzespoły .

To przyszli budowniczowie powinni brać pod uwage. :spoko

gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........

--------------------------------------------------------

Mavv 
weteran

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter
Nazwa załogi: MadMobile II
Piwa: 68/50
Wysłany: 2015-07-16, 07:24   

silny, problem taki, że nie liczyłem, ile czasu spędziłem budując kampera. Nawet nie potrafię oszacować rzędu wielkości.

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2015-07-16, 14:24   

Bo to chyba jest tak, jeden Michał Anioł wymaluje sufit w 2 dni, a drugi robi to 10 lat. Ten który robił 10 lat, miał przez 10 lat utrzymanie, no i do dziś go podziwiają. Ten co w 2 dni, to musiał pomalować sufitów z 500. :mrgreen:
Może to o to chodzi. Nie wiem. :shock:

Jedno jest pewne, kosztu (godzin) budowy, o ile nie buduję na handel, nie liczę, tak samo jak nie liczę godzin spędzonych przy np. bilardzie z piwem, bo mnie budowanie sprawiało przyjemność. Jeśli kiedyś sprzedam i będę na plus, to tym lepiej, bo za moją przyjemność ktoś mi zapłacił, a może jeszcze będzie podziwiał. :haha:
Budowa domka ze złomka

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Piwa: 188/87
Wysłany: 2015-07-16, 18:32   

Koledzy.

Nikt nie wycenia własnej pracy w złotówkach i nie powinien w niniejszym wątku, bo to nie niesie informacji. W końcu każdego praca jest inaczej warta, jeden traktuje siedzenie nad kamperem jako hobby i zabawę, dla drugiego to będzie strata gotówki. Być może istotnym przekazem jest - jeżeli budowanie Cię nie bawi, to kup gotowego.

Tak czy siak, informacja "wydałem 20.000 na auto i spędziłem nad nim 100 godzin" jest przydatna dla czytelników, a informacja "nie spędziłem nad autem 100 godzin, bo wolę w tym czasie zarobić" już nie bardzo. Bo niesie tylko informację, że autorowi wypowiedzi budowanie kampera nie sprawia przyjemności i traktuje je jako harówkę, no i ewentualnie można przy odrobinie złej woli wyczytać z niej podtekst "ale wy jesteście biedacy". Tak czy siak proponuję ten wątek uciąć, bo niewiele wnosi.

Za to sporo wnoszące chyba byłyby podsumowania, o które prosiłem tutaj, przytoczę:

koder napisał/a:
Może dacie się namówić, ci którzy zbudowali już kamperki, na podzielenie się kosztami? Tak skrótowo.

Baza: <model> <rocznik> <cena>
Zabudowa: <cena>
Robocizna: <godziny własne w przybliżeniu> <cena>
W sumie: <cena> <godziny własnej roboty>

...i może dwie fotki poglądowe

BIORCA, Tom-cio, Grzegorzalex, Toscaner - macie zrobione już po co najmniej jednym kamperku, może podzielicie się w skondensowany sposób takimi informacjami? To na pewno pomoże komuś zastanawiającemu się nad konwersją podjąć odpowiednią dla niego decyzję.

EDIT: Offtopic wydzieliłem TUTAJ.

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2015-07-16, 19:51   

Koder tego nie przeliczysz, bo jeden zna się na tym inny nie. Mnie np. zajmuje wymiana klocków 5x albo 10x dłużej niż każdemu mechanikowi, ale ja np. zbuduję od zera elektrownię w kamperze szybciej i dokładniej + zero błędów niż ktoś kto się na elektryce nie zna, ale np. podłączanie rurek w hydraulice zeszło mi wieki.
Budowa kampera od zera (zakładam, że z cepki inaczej), to wyzwanie w wielu dziedzinach. I tu Adam ma rację, trzeba mieć albo warunki, albo niesamowitą determinację. Ja budowałem wszystko 100% pod chmurką. Lało to nie mogłem okien wstawiać itd.
U mnie było dużo więcej niż 1000h, ale budowałem sam i jeszcze sobie lakierek nowy strzeliłem. Zeszło oj zeszło, bo pogoda nie rozpieszczała. Najpierw pora deszczowa, a później po +46C w cieniu nawet dobijało. :?
Ale ile frajdy było przy tym, to tylko wiem ja i ci co nas odwiedzali. :-P
Ile piwa, grilli i innych napitków. :bigok
Budowa domka ze złomka

CORONAVIRUS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Piwa: 566/755
Wysłany: 2015-07-16, 19:55   

Koder ...równolegle biegnie ta sama dyskusja chyba w trzech oddzielnych tematach ... ile można się dzielić i dlaczego w każdym temacie pisać to samo ??? Ja mam juz przesyt ... :gwm

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2015-07-16, 19:59   

To się nazywa moderowanie.
Tu ile kosztuje budowa, tam czy się opłaca budować, a gdzieś jeszcze ile moto czy "robotogodziny".
Ja bym założył "Czy opłaca się jechać na 2 tygodnie na wakacje?". Wg mnie nie opłaca się, lepiej pojechać na np. 6 miesięcy bo taniej. :bigok
Przeliczając na 12 dwutygodniówek, to każda wychodzi duuuuużo taniej. :mrgreen:
A ile się zobaczy. :-P
Budowa domka ze złomka

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Piwa: 188/87
Wysłany: 2015-07-16, 20:06   

BIORCA napisał/a:
Koder ...równolegle biegnie ta sama dyskusja chyba w trzech oddzielnych tematach ... ile można się dzielić i dlaczego w każdym temacie pisać to samo ?

Przecież nie pisz. Tu jest wydzielone konkretne pytanie, "ile to kosztowało". Bo wydaje mi się, że jest to bardzo istotna informacja dla kogoś, kto się chce za taką zabawę zabrać. A "czy to się opłaca" to już każdy sobie odpowie sam - jednemu 60.000zł + 200h się opłaca, dla drugiego 15.000 będzie drogo, ale może poświęcić 1000h... nie rozmydlajmy tematu "ile" tematem "czy się opłaca". Do "czy się opłaca" mamy temat.

Odpowiedz do tematu