|
Projekt Camp&Roll |
| Autor |
Wiadomość |
Ducaciak
zaawansowany

Twój sprzęt: Ducato 2.3 2010
|
Wysłany: 2019-08-06, 18:55
|
|
|
ja mam raczej standardowy układ i nie narzekam na brak miejsca a łózko ma 125cm szerokości
spokojnie 2 osoby śpią a nawet 2 osoby i dziecko pomiędzy mimo że ma swoje pięterko.
miejsce w jadalni tudzież salonie jest też sporo jedynie przejście pomiędzy kuchnia a drzwiami łazienki jest komfortowe dla jednej osoby dwie muszą się przepychać.
wnętrze.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 10 raz(y) 1,77 MB |
wnętrze1.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 3 raz(y) 1,09 MB |
wnętrze2.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 10 raz(y) 1,52 MB |
wnętrze3.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 12 raz(y) 974,46 KB |
|
_________________ Ducaciak
 |
|
|
|
 |
Mavv
weteran

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter
Nazwa załogi: MadMobile II
Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Lut 2014 Piwa: 67/50 Skąd: Ballina, Irlandia
|
|
|
|
 |
Ducaciak
zaawansowany

Twój sprzęt: Ducato 2.3 2010
|
Wysłany: 2019-08-07, 03:58
|
|
|
tak fotel się obraca.
stolik wystarczający nie jedna impreza przy nim dała rade i niedzielny obiad też. |
_________________ Ducaciak
 |
|
|
|
 |
Ciachowit
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Ducato 2013 L2H2
Nazwa załogi: Camp&Roll
|
Wysłany: 2019-08-07, 10:16
|
|
|
Dzięki panowie za wszystkie komentarze.
Maciej S. - ten Twój układ jest bardzo fajny i doceniam pomysłowość, szczególnie sposób chowania kibelka jest ekstra. No i miejsca na jadalnie masz na prawdę sporo na tych zdjęciach. Spędziliśmy cały dzień z taśmą klejącą w środku rozrysowując sobie różne układy i po prostu Twój układ do mnie nie przemówił z dwóch powodów; chcę mieć dużo miejsca w "garażu" i tam zamontowane wysuwane, metrowe szuflady oraz nie chcę składać łóżka za każdym razem. W twoim projekcie trochę za mało tego miejsca pod łóżkiem się robiło jak na moje potrzeby.
Sporo życia spędziłem w przyczepie i z własnego doświadczenia wiem, że nawet jak jest ulewa na zewnątrz to i tak lepiej wystawić sobie stolik/krzesełka pod plandekę lub markizę i tam ogarniać jedzenie, mycie naczyń i inne takie. Wręcz zastanawiałem się czy kompletnie nie zrezygnować ze stołu w środku .
Tyle miejsca ile ma Dukaciak na stolik jest dla mnie wystarczające - laptop się zmieści i talerz z kanapkami też.
Co do łazienki mam pomysł, żeby przez większość czasu robiła za szafę z wiszącymi regałami Ikea Skubba (zamontuje też parę magnesów, żeby się nie kołysały w czasie jazdy). Na czas prysznica regały byłyby wyciągane na pałąku na zewnątrz łazienki, a sama łazienka byłaby rozsuwana. Widziałem już gdzieś takie rozwiązanie i bardzo mi się spodobało.
Zastanawiam się tylko czy robić klapę w boku na wyciąganie kibelka? |
| |
|
|
|
 |
Zbynek
zaawansowany

Twój sprzęt: Był: Knaus Boxstar 600
Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Kwi 2017 Otrzymał 9 piw(a) Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2019-08-07, 13:19
|
|
|
| Mavv napisał/a: | Ciekawy projekt
Czy ktoś może napisać, jaka może być odległość zaznaczona żółtą strzałką? Czyli odległość od końca blatu do zagłówka? Generlanie chodzi mi o optymalny wymiar jadalni - od progu, gdzie podłoga w części bagażowej w blaszaku się obniża do końca zagłówka tylnego rzędu. Oczywiście przednie fotele się obracają i 4 osoby wygodnie mogą zjeść posiłek.
U Agata ta odległość jest spora i wynosi 160 cm (kiedyś się go pytałem). Ale on ma Merca XXL i może sobie zrobić mega jadalnię :D
Czy 130cm starczy? Jakie wymiary mają stoliki w Waszych kamperach? |
U mnie (Ducato L3H2) odległość od ściany łazienki do słupka za drzwiami przednimi to 120cm. |
|
|
|
 |
Bajaga
Kombatant
Nazwa załogi: FiveStars
|
Wysłany: 2019-08-07, 14:26
|
|
|
Wg mnie idziesz na jakieś daleko idące kompromisy. Nie wiem co to będzie miało z kampera tak naprawdę... Ale co kto lubi.
ps. Kiedyś spałem parę razy w Citroenie C5. Było całkiem wygodnie ale przez to, że w nim spałem nie czyniło z niego kampera. Raz też spałem w Seicento, we trzech! Było cholernie nie wygodnie |
_________________ Pozdrawiam,
Bajaga&Instruktori |
|
|
|
 |
Ciachowit
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2019-08-07, 15:27
|
|
|
Zauważyłem, że w poście o aktualizacji brakowało paru fotografii. Teraz powinno się już wszystko dobrze wyświetlać.
Bajaga, na czym polegają kompromisy, o których mówisz? W projekcie - łóżko jest, kuchnia z lodówką jest, łazienka jest. Jak dla mnie to pełnokrwisty kamper...
Maciej S., pomysł z dwupoziomowym bagażnikiem też mi się podoba i dostęp do górnego poziomu od środka nadal mogę rozwiązać sprężynami lub siłownikami. Szkoda, że na żywca nie zobaczyłem Twojej konstrukcji, w sumie to mogłem się przypomnieć jak byłem w drodzę na Polandrock. |
|
|
|
 |
Ciachowit
początkujący forumowicz

|
|
|
|
 |
romekkar
trochę już popisał

Twój sprzęt: Ducato'08 L3H3
|
Wysłany: 2019-08-09, 18:08
|
|
|
| gdybyś potrzebował, to została mi ta pierwsza nowa obrotnica |
|
|
|
 |
wlodo
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Pomógł: 12 razy Dołączył: 20 Sie 2014 Piwa: 67/68 Skąd: Witaszyce
|
|
|
|
 |
KASZUB
weteran

Twój sprzęt: Samojebka ducato by KASZUB
Nazwa załogi: My
Pomógł: 6 razy Dołączył: 09 Sie 2014 Piwa: 60/63 Skąd: Celbowo koło Pucka
|
Wysłany: 2019-08-10, 05:47
|
|
|
Ciachowit, lodówka maluszek. 40l? Nie wiele tam wcisniesz.
Obrotnice możesz k u pić jak wlodo pisze z fotelami. Ale faktycznie podstawę w każdym przypadku trzeba skracac. |
_________________ Jak zbudowałem http://tiny.pl/g47tw
I jak próbuję budowac https://tiny.pl/gzg7j |
|
|
|
 |
drFeelGood
zaawansowany TAK - Towarzystwo Anonimowych Kamperoholików
Twój sprzęt: Blue 599
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Lip 2018 Piwa: 19/8 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 2019-08-10, 08:57
|
|
|
Nie straszcie chłopaka obrotnicami, mam ten model z pierwszego linku, podnosi fotel o 4 cm i żadnej tragedii nie ma. Na zdjęciu prowizoryczny blat ale wysokość już na zamontowanych ostatecznie uchwytach. Mam 180 cm wzrostu.
Jak masz dobre, niestyrane fotele i nie znajdziesz nic rozsądnego z Sharana i spółki (a nie jest łatwo trafić) to bierz te z pierwszego linku. Waży połowę mniej niż ta druga ale jest solidna, komplet śrub w zestawie. Poszukaj innego dostawcy ta cena z alle jest zawyżona o 50zł od ceny detalicznej reimo i dobrą stówę od ceny przyzwoitego dystrybutora. |
| |
|
|
|
 |
KASZUB
weteran

Twój sprzęt: Samojebka ducato by KASZUB
Nazwa załogi: My
Pomógł: 6 razy Dołączył: 09 Sie 2014 Piwa: 60/63 Skąd: Celbowo koło Pucka
|
Wysłany: 2019-08-10, 10:59
|
|
|
U mnie zrobiło różnice. I w jednym i w drugim fotele były za wysoko do jazdy. Szczególnie teraz po 5000km odczulem to bardzo. Musiałem podkładac poduszkę z tyłu i pod nogami miałem podkładkę że złożonego stopnia. Bolały mnie podudzia. Szukam fotele już z obrotnicami i będę robił podstawy sam. |
_________________ Jak zbudowałem http://tiny.pl/g47tw
I jak próbuję budowac https://tiny.pl/gzg7j |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 329/223 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2019-08-10, 11:23
|
|
|
| Fotele z osobówek są do osobówek. Jak ktos potrafi to przerobić to ok. Jest też różnica ,ile kto ma wzrostu. |
|
|
|
 |
drFeelGood
zaawansowany TAK - Towarzystwo Anonimowych Kamperoholików
Twój sprzęt: Blue 599
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Lip 2018 Piwa: 19/8 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 2019-08-10, 13:18
|
|
|
| Oryginalne fotele z ducato mają regulację położenia siedziska, można regulować kąt względem podłogi, więc można skorygować ustawienie po zamontowaniu obrotnicy. |
| |
|
|
|
 |
|
|