Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Projekt Camp&Roll
Autor Wiadomość
Ducaciak 
zaawansowany

Twój sprzęt: Ducato 2.3 2010
Piwa: 10/1
Wysłany: 2019-08-06, 18:55   

ja mam raczej standardowy układ i nie narzekam na brak miejsca a łózko ma 125cm szerokości
spokojnie 2 osoby śpią a nawet 2 osoby i dziecko pomiędzy mimo że ma swoje pięterko.
miejsce w jadalni tudzież salonie jest też sporo jedynie przejście pomiędzy kuchnia a drzwiami łazienki jest komfortowe dla jednej osoby dwie muszą się przepychać.

wnętrze.jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 1,77 MB

wnętrze1.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 1,09 MB

wnętrze2.jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 1,52 MB

wnętrze3.jpg
Plik ściągnięto 12 raz(y) 974,46 KB

Mavv 
weteran

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter
Nazwa załogi: MadMobile II
Piwa: 67/50
Wysłany: 2019-08-06, 20:14   

Ducaciak, czy przedni fotel się obraca? Stolik wydaje się bardzo wąski, wystarczający dla osób w drugim rzędzie.
Postaw piwo autorowi tego posta

Ducaciak 
zaawansowany

Twój sprzęt: Ducato 2.3 2010
Piwa: 10/1
Wysłany: 2019-08-07, 03:58   

tak fotel się obraca.
stolik wystarczający nie jedna impreza przy nim dała rade i niedzielny obiad też.

Ciachowit 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Ducato 2013 L2H2
Nazwa załogi: Camp&Roll
Postawił 3 piw(a)
Wysłany: 2019-08-07, 10:16   

Dzięki panowie za wszystkie komentarze.
Maciej S. - ten Twój układ jest bardzo fajny i doceniam pomysłowość, szczególnie sposób chowania kibelka jest ekstra. No i miejsca na jadalnie masz na prawdę sporo na tych zdjęciach. Spędziliśmy cały dzień z taśmą klejącą w środku rozrysowując sobie różne układy i po prostu Twój układ do mnie nie przemówił z dwóch powodów; chcę mieć dużo miejsca w "garażu" i tam zamontowane wysuwane, metrowe szuflady oraz nie chcę składać łóżka za każdym razem. W twoim projekcie trochę za mało tego miejsca pod łóżkiem się robiło jak na moje potrzeby.
Sporo życia spędziłem w przyczepie i z własnego doświadczenia wiem, że nawet jak jest ulewa na zewnątrz to i tak lepiej wystawić sobie stolik/krzesełka pod plandekę lub markizę i tam ogarniać jedzenie, mycie naczyń i inne takie. Wręcz zastanawiałem się czy kompletnie nie zrezygnować ze stołu w środku .
Tyle miejsca ile ma Dukaciak na stolik jest dla mnie wystarczające - laptop się zmieści i talerz z kanapkami też.
Co do łazienki mam pomysł, żeby przez większość czasu robiła za szafę z wiszącymi regałami Ikea Skubba (zamontuje też parę magnesów, żeby się nie kołysały w czasie jazdy). Na czas prysznica regały byłyby wyciągane na pałąku na zewnątrz łazienki, a sama łazienka byłaby rozsuwana. Widziałem już gdzieś takie rozwiązanie i bardzo mi się spodobało.
Zastanawiam się tylko czy robić klapę w boku na wyciąganie kibelka?

Zbynek 
zaawansowany

Twój sprzęt: Był: Knaus Boxstar 600
Otrzymał 9 piw(a)
Wysłany: 2019-08-07, 13:19   

Mavv napisał/a:
Ciekawy projekt :)

Czy ktoś może napisać, jaka może być odległość zaznaczona żółtą strzałką? Czyli odległość od końca blatu do zagłówka? Generlanie chodzi mi o optymalny wymiar jadalni - od progu, gdzie podłoga w części bagażowej w blaszaku się obniża do końca zagłówka tylnego rzędu. Oczywiście przednie fotele się obracają i 4 osoby wygodnie mogą zjeść posiłek.
U Agata ta odległość jest spora i wynosi 160 cm (kiedyś się go pytałem). Ale on ma Merca XXL :mrgreen: i może sobie zrobić mega jadalnię :D
Czy 130cm starczy? Jakie wymiary mają stoliki w Waszych kamperach?

U mnie (Ducato L3H2) odległość od ściany łazienki do słupka za drzwiami przednimi to 120cm.

Bajaga 
Kombatant

Nazwa załogi: FiveStars
Piwa: 107/7
Wysłany: 2019-08-07, 14:26   

Wg mnie idziesz na jakieś daleko idące kompromisy. Nie wiem co to będzie miało z kampera tak naprawdę... Ale co kto lubi.

ps. Kiedyś spałem parę razy w Citroenie C5. Było całkiem wygodnie ale przez to, że w nim spałem nie czyniło z niego kampera. Raz też spałem w Seicento, we trzech! Było cholernie nie wygodnie :)

Bajaga&Instruktori

Ciachowit 
początkujący forumowicz

Postawił 3 piw(a)
Wysłany: 2019-08-07, 15:27   

Zauważyłem, że w poście o aktualizacji brakowało paru fotografii. Teraz powinno się już wszystko dobrze wyświetlać.

Bajaga, na czym polegają kompromisy, o których mówisz? W projekcie - łóżko jest, kuchnia z lodówką jest, łazienka jest. Jak dla mnie to pełnokrwisty kamper...

Maciej S., pomysł z dwupoziomowym bagażnikiem też mi się podoba i dostęp do górnego poziomu od środka nadal mogę rozwiązać sprężynami lub siłownikami. Szkoda, że na żywca nie zobaczyłem Twojej konstrukcji, w sumie to mogłem się przypomnieć jak byłem w drodzę na Polandrock.

Ciachowit 
początkujący forumowicz

Postawił 3 piw(a)
Wysłany: 2019-08-09, 12:44   

Hej,
Czas zacząć zakupy...
Jakie macie zdanie na temat tej lodówki?
https://www.jula.pl/catal...styczna-001582/
Cena wydaje się atrakcyjna.

Czy jest jakaś zasadnicza różnica między tymi obrotnicami, która by uzasadniała wydanie więcej kasy?
A) https://allegro.pl/oferta/obrotnica-konsola-obrotowa-fotela-fiat-ducato-06-8126749995
B) https://allegro.pl/oferta/obrotnica-pasazera-fiat-ducato-x-250-od-06-turismu-7925044735

romekkar 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Ducato'08 L3H3
Wysłany: 2019-08-09, 18:08   

gdybyś potrzebował, to została mi ta pierwsza nowa obrotnica

wlodo 
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Piwa: 67/68
Wysłany: 2019-08-09, 22:10   

Cytat:
Czas zacząć zakupy...

Czas zacząć poszukiwania... za tą kasę kupisz fotel z obrotnicą...albo dwa.. :ok

KASZUB 
weteran

Twój sprzęt: Samojebka ducato by KASZUB
Nazwa załogi: My
Piwa: 60/63
Wysłany: 2019-08-10, 05:47   

Ciachowit, lodówka maluszek. 40l? Nie wiele tam wcisniesz.

Obrotnice możesz k u pić jak wlodo pisze z fotelami. Ale faktycznie podstawę w każdym przypadku trzeba skracac.

drFeelGood 
zaawansowany
TAK - Towarzystwo Anonimowych Kamperoholików

Twój sprzęt: Blue 599
Piwa: 19/8
Wysłany: 2019-08-10, 08:57   

Nie straszcie chłopaka obrotnicami, mam ten model z pierwszego linku, podnosi fotel o 4 cm i żadnej tragedii nie ma. Na zdjęciu prowizoryczny blat ale wysokość już na zamontowanych ostatecznie uchwytach. Mam 180 cm wzrostu.

Jak masz dobre, niestyrane fotele i nie znajdziesz nic rozsądnego z Sharana i spółki (a nie jest łatwo trafić) to bierz te z pierwszego linku. Waży połowę mniej niż ta druga ale jest solidna, komplet śrub w zestawie. Poszukaj innego dostawcy ta cena z alle jest zawyżona o 50zł od ceny detalicznej reimo i dobrą stówę od ceny przyzwoitego dystrybutora.

KASZUB 
weteran

Twój sprzęt: Samojebka ducato by KASZUB
Nazwa załogi: My
Piwa: 60/63
Wysłany: 2019-08-10, 10:59   

U mnie zrobiło różnice. I w jednym i w drugim fotele były za wysoko do jazdy. Szczególnie teraz po 5000km odczulem to bardzo. Musiałem podkładac poduszkę z tyłu :dupa i pod nogami miałem podkładkę że złożonego stopnia. Bolały mnie podudzia. Szukam fotele już z obrotnicami i będę robił podstawy sam.

zbyszekwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Piwa: 329/223
Wysłany: 2019-08-10, 11:23   

Fotele z osobówek są do osobówek. Jak ktos potrafi to przerobić to ok. Jest też różnica ,ile kto ma wzrostu.

drFeelGood 
zaawansowany
TAK - Towarzystwo Anonimowych Kamperoholików

Twój sprzęt: Blue 599
Piwa: 19/8
Wysłany: 2019-08-10, 13:18   

Oryginalne fotele z ducato mają regulację położenia siedziska, można regulować kąt względem podłogi, więc można skorygować ustawienie po zamontowaniu obrotnicy.

Odpowiedz do tematu