|
Zabudowa Nissan Interstar Wilkas bus jako kamper :) |
| Autor |
Wiadomość |
WilKas
trochę już popisał

Twój sprzęt: Renault Master II 2.5dci
Nazwa załogi: Paweł i Kasia i Piotruś i Karolek
|
Wysłany: 2022-04-28, 20:11
|
|
|
| Słuchajcie niestety muszę zmienić plany dotyczące zabudowy ... na pewno nie będzie to kamper a bardziej auto do wygodnego podróżowania , przeanalizowałem trochę tego tematu wydaje mi się że z każdej strony niestety to tylko i wyłącznie moja wina mogłem to lepiej sprawdzić przed zakupem a teraz to już lipa, trochę mimo wszystko zainwestowałem już w te auto i w dodatku mało też za nie nie zapłaciłem bo chodziło mi o niezajeżdżony egzemplarz w kasie która miałem na to przeznaczoną więc chyba tak musi na razie zostać, tym bardziej że rynek brygadówek jest mocno okrojony. Tak więc plan co do zabudowy się zmienia a raczej nie zabudowy tylko po pierwsze wygodne fotele, webasto i jakaś izolacja/wygłuszenie ... co dokładnie zobaczymy po zamontowaniu foteli i ponownym ważeniu. Przy okazji co w moim przypadku będzie najlżejsze jeśli chodzi o izolacje ? mata kauczukowa np.19mm ???? |
|
|
|
 |
aviator
stary wyga

Twój sprzęt: Pilote Explorateur G743 XLC
Nazwa załogi: Ania i Tomek
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sie 2017 Piwa: 58/157 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2022-04-28, 20:46
|
|
|
A nie było tak, ze ta sama buda może mieć różne dmc? Sprawdź jeszcze w ASO, może akurat |
|
|
|
 |
Wojadżer
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: iveco daily 35s17 max (plan na 4 osoby)
Nazwa załogi: kwartet
|
Wysłany: 2022-04-28, 20:56
|
|
|
Skoro nie sprzedaż to jest wyzwanie... trzeba pogłówkować...
Moim zdaniem, tak na gorąco. Mata kauczukowa nie jest lekka - ją dałbym tylko w drzwi i w inne miejsca gdzie jest podwójne poszycie i ciężko dać twarde płyty. Wszędzie indziej (szyby, dach) właśnie twarde płyty PIR - nie ma lżejszego materiału i o lepszej izolacyjności. 2cm przez wzgląd na szczupłość miejsca. Na to alufox kryjący wszelkie żebra i inne mostki. Jak przemyślisz grubości może się udać uzyskać jednolitą powierzchnię - wtedy na to przykleić bezpośrednio tkaninę wykończeniową - bez żadnego twardego poszycia ze sklejki. Spory zysk wagi - jak tak robię właśnie. Tam gdzie potrzebuję wyrównać powierzchnię lub mieć nieco sztywniejszy podkład kładę płytę kanalikową z polipropylenu 5 lub 10mm - to taki materiał co robią z niego np. teczki czy pudełka.
Szafki wiszące - pomysł materiałowych rzucony wyżej nie jest zły. może ktoś byłby w stanie uszyć ci coś takiego z wewnętrznym usztywnieniem właśnie np. z owych płyt PP - taniej niż podlinowane. Dolne szafki pod kuchnie zrobić w jakimś szkielecie (alu?), drzwiczki to ramka i wypełnienie tkaniną - np. decumanus tak zrobił.
Trzeba by sobie odpuścić domową instalację wodną i dać prostszą, niestety na plastikach i pompce zanurzeniowej. I małych zbiornikach, bardziej kanistrach.
Warto rozważyć moim zdaniem inną funkcjonalność, która znacząco uprości wnętrze i uwolni deficytową powierzchnię - jeśli dzieciaki masz w wieku już dość samodzielnym to kup im namiot dachowy, sztywny. Panel solarny klejony na wierzch namiotu - to też lekko będzie.
Sprzedaj markizę w kasecie jaką masz, załóż listwę do kedry i markizę workową lub jakąkolwiek lekką płachtę-plandekę.
Pozbądź się koła zapasowego i kup zestaw naprawczy (kiedy ostatnio zmieniałeś w trasie koło?).
Jedyna szansa to K O M P R O M I S Y ale takie kreatywne;) |
|
|
|
 |
Wojadżer
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: iveco daily 35s17 max (plan na 4 osoby)
Nazwa załogi: kwartet
|
Wysłany: 2022-04-28, 21:00
|
|
|
| Może jednak namiot nie ze sztywnym poszyciem, tylko taki rozkładany na bok - zostawia miejsca na dachu na jakiś panel i okno dachowe a po rozłożeniu robi od razu za zadaszenie i nie trzeba żadnej markizy. |
|
|
|
 |
decumanus
weteran

Twój sprzęt: Ducato 2007
Pomógł: 7 razy Dołączył: 10 Kwi 2017 Piwa: 45/24 Skąd: Bielsko Biała :D
|
Wysłany: 2022-04-28, 21:49
|
|
|
Tylne drzwi ważą... Pelna ściana z klapą na dole może wystarczy... Zależy jak rowery chcesz przewozic... Boczne tez ciezkie, ale trudniej wywalić... Zamiast zbiornika sztywnego na czysta, mozesz uzyc tych workow uzywanych na jachtach...
Jest wyzwanie...
R |
_________________ tak ja sie staram https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0
opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion
 |
|
|
|
 |
decumanus
weteran

|
Wysłany: 2022-04-28, 21:57
|
|
|
| Ale ta w ogole to male to dmc na 9 osob... Znajomy w norwegi mial podobnego, na troszke wiecej osob( chyba 12), z drzwiami takimi autobusowymi i musial obnizac dmc do 3.5t zeby na katB mogl jezdzic... A ty zaledwie 2.8... 🤔 |
 |
|
|
|
 |
wlodo
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Pomógł: 12 razy Dołączył: 20 Sie 2014 Piwa: 67/68 Skąd: Witaszyce
|
Wysłany: 2022-04-29, 09:13
|
|
|
| To, że już coś w aucie naprawiłeś, to nawet lepiej. Wyceń sobie na spokojnie i daj ogłoszenie, co ci szkodzi, sprzedaż i kupisz to co potrzebne. Pomyśl, 4 osoby, rowery i cały majdan wyjazdowy to już, delikatnie licząc ze 400 kg, a gdzie zabudowa ? To się tylko tak wydaje, że coś jednostkowo jest lekkie, w całości robi się masa. Mi zabudowa dołożyła 500 kg, jak się załadowałem na wyjazd to z nami było 3450 kg. Wciąż będziesz się martwił o DMC, wciąż będzie nerwówka co zabrać, co zostawić, w wag na drogach coraz więcej, sprzedaj. |
_________________ Moja budowa: http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0 |
|
|
|
 |
WilKas
trochę już popisał

|
Wysłany: 2022-04-29, 21:44
|
|
|
Panowie dzięki za wszelkie sugestie w każdej jest trochę racji , ja jednak wstrzymam się ze sprzedażą ponieważ na dzień dzisiejszy auto musiał bym sprzedać za ok 30tys zł co nie jest małą kwotą za ten rocznik a w środku w sumie mało, sami wiecie że jest to specyficzny rynek i takie auta kupują albo firmy do roboty albo kamperowcy, mój egzemplarz raczej słabo sie na da do firmy tym bardziej w tej cenie w tym roczniku mimo że technicznie jest super, a dla kamperowców no cóż każdy ma swoje i w sumie każdy towar ma swojego klienta .
Na obecną chwile raczej auto zostaje i główny cel to po prostu wygodna podróż w 4 osoby i przede wszystkim nasze cele podróży to Polska morze góry i okolice, więc zabudowa jeśli można to jeszcze tak nazwać będzie ograniczała się do wygodnych foteli, spania w cieple i wc przenośne, kuchenka turystyczna ... wiem dla wielu z Was wyda się to śmieszne ale zawsze to trochę więcej komfortu niż w namiocie a zarazem taki system pokaże nam dokładnie czego potrzebujemy przy kolejnym aucie. Nie ukrywam że kwestie finansowe odrygwają tu sporą role ponieważ miałem określony budżet na auto i zabudowę a patrząc na dzisiejsze oferty to naprawdę ciężko znaleźć auto nie zajeżdżone poniżej 30tys zł większość brygadówek to po ciężkiej budowlance co gorsza odpicowane do sprzedaży tym bardziej w moim regionie. Jeśli chodzi o wagę mojego auta to zapomniałem dodać że co prawda miałem zdemontowaną ławkę przednią ale wszystkie nowe fotele były na pace wraz z obrotnicami i resztą zabudowy(jeden fotel ważyłem ok 28kg) więc może tragedii nie będzie jeśli do zestawu dorzucimy webasto, izolacje no i co jeszcze ??? to się okaże po zamontowaniu foteli i zdemontowaniu starej zabudowy no i ponownym ważeniu.Po za tym zrobiłem bilans wagowy wszystkich urządzeń i załogi z wyposażeniem ale to wrzucę jutro i sami ocenicie gdzie trzeba dodać a gdzie odjąć mimo to dzięki jeszcze raz za wsparcie ! |
|
|
|
 |
decumanus
weteran

|
Wysłany: 2022-04-30, 06:01
|
|
|
To moze zrob go troche w stylu jak norva, odpicuj, przejezdzij lato, na jesien sprzedaj z zyskiem i kup wiekszego...
Mysle ze spokojnie za 10kpln mozesz go zrobic na bostwo, teraz yupiszony nie beda mialy gdzie mamony wyłożyć, chetnie kupia takie cudo na wyjazd za miasto, narty, skalki... 😉
R |
 |
|
|
|
 |
WilKas
trochę już popisał

|
Wysłany: 2022-06-07, 06:49
|
|
|
| Witam po sporej przerwie ale mało sie działo ostatnio po za zamontowaniem fotela pasażera z obrotnicą(zdjęcia wieczorem) nic sie nie działo, teraz kolej na tylne fotele i tu do Was pytanie, czy stelaż do tych foteli może być mocowany do podłogi poprzez otwór na przelot i np. Śruba fi12 utwardzana plus jakis plaskownik od spodu czy jakieś inne pomysły ??? Oryginalna ławka ma mocowanie w podłużnicach ale ten rozstaw za cholere mi nie pasuje chyba że plaskowniki po całości do oryginalnych mocowań i później do tego mocować mój stelaż pod fotele ? |
|
|
|
 |
WilKas
trochę już popisał

|
Wysłany: 2022-06-07, 07:02
|
|
|
Aktualizacje
20220515_201230_50.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 10 raz(y) 909,92 KB |
20220515_201143_50.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 13 raz(y) 1,12 MB |
|
|
|
|
 |
WilKas
trochę już popisał

|
Wysłany: 2022-06-08, 19:27
|
|
|
Dziś rozebrałem częściowo zabudowę czyli podłogę, szafkę i kanapę , okazało się że pod oryginalną pod oryginalną podłogą jest już zakonserwowane dosyć solidnie podwozie jakąś farbą prawdopodobnie antykorozyjną więc ja już chyba nie będę niczym poprawiał ewentualnie miejscowo, jeśli chodzi o mocowanie nowych foteli najpewniej wykorzystam oryginale mocowania na zasadzie dwóch płaskowników i dopiero do nich uspawam jakąś podstawę do foteli, ale pytanie do Was czy podstawę tych foteli mocować bezpośrednio do blachy auta czy dopiero po zamontowaniu ocieplenia i sklejki podłogowej ? jak Wy praktykujecie ?
20220608_160538_50.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 8 raz(y) 1005 KB |
20220608_163807_50.jpg syn też trochę pomaga :) |
 |
| Plik ściągnięto 8 raz(y) 920,25 KB |
20220608_173549_50.jpg pod sklejką jest jeszcze dodatkowo oryginalna gumowa mata czy coś w tym stylu |
 |
| Plik ściągnięto 8 raz(y) 1,12 MB |
20220608_173607_50.jpg niemiecka konserwacja :) spokojnie to nie ruda :) |
 |
| Plik ściągnięto 7 raz(y) 1,05 MB |
Inked20220608_173552_LI_50.jpg te otwory oryginalne planuje wykorzystać do moich foteli rozstaw miedzy otworami to ok 110cm |
 |
| Plik ściągnięto 7 raz(y) 917,32 KB |
20220608_194451_50.jpg no i planowane nowe fotele |
 |
| Plik ściągnięto 10 raz(y) 894,36 KB |
|
|
|
|
 |
Mavv
weteran

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter
Nazwa załogi: MadMobile II
Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Lut 2014 Piwa: 68/50 Skąd: Ballina, Irlandia
|
Wysłany: 2022-06-09, 11:23
|
|
|
| WilKas napisał/a: | Panowie jest problem własnie wróciłem z wagi ... 2180kg na pusto bez kierowcy i fotela pasażera !!!! jeszcze nie zacząłem przebudowy a już takie atrakcje a przypominam że dmc 2.8t |
Lipa trochę... Mój Sprinter, LWB na pusto ważył podobnie. A tu średni Interstar. Nie idzie go przekwalifikować na 3.5t?
Zabudowałem Interstara kilka lat temu, L3H3. 4 osoby, ze wszystkim (łącznie z rowerami) na wadze wyszło 3.2t. |
_________________ Kamperek 1
Kamperek 2
Moje minipodróże po Irlandii
 |
|
|
|
 |
WilKas
trochę już popisał

|
Wysłany: 2022-06-09, 16:51
|
|
|
Mavv, niestety nie da rady przekwalifikować na 3.5t już sie orientowałem ale plan jest taki aby przerobić go do wygodnego podróżowania w 4 osoby z możliwościa w miare wygodnego spania, więc zabudowa mocno ograniczona i jak najprostrze układy ale to dopiero po zamontowaniu foteli w drugim rzędzie, podjadę jeszcze raz na wage i zobaczymy co zostanie do dyspozycji napewno chciał bym go zaizolować ale to wszystko w swoim czasie |
|
|
|
 |
Mavv
weteran

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter
Nazwa załogi: MadMobile II
Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Lut 2014 Piwa: 68/50 Skąd: Ballina, Irlandia
|
|
|