|
klimatyzacja z generatora |
| Autor |
Wiadomość |
ArkadiuszW
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Ford Transit 91r
Nazwa załogi: Wolaczek
|
Wysłany: 2011-02-04, 13:53 klima zgeneratora
|
|
|
| Wiec generator z inwertorem 2kW nie pociągnie głupiej klimy 600-800 watt.Mam swiadomosc ze prąd początkowy moze byc większy,ale 5 razy?To jest najlepsze-przekonam sie gdy już kupie... |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 143/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2011-02-04, 14:02
|
|
|
| Prąd rozruchowy 14A przez 0,15sek.Nie wiem dlaczego ale mój agregat nie ma z tym problemu |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
ArkadiuszW
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2011-02-04, 14:12
|
|
|
| Widziałem te generatorki,zgrabne są trzeba powiedziec.Jak jeszcze opiszesz mi tą klime którą masz nad głową to już przestane zawracać Ci głowe,P.S.To Jarek broni mojego starocia wiec nie ma za co przepraszac.Mimo wszystko mniej boje sie jechac do Barcelonki nim niż 3-letnia osobówką,nie mówiąc o klimacie.Pozdrawiam Artur |
|
|
|
 |
airgaston
weteran

Twój sprzęt: Daimler Benz S650 i Ducato 2.5D HEKU
Nazwa załogi: misitaki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 16 Lis 2008 Piwa: 13/18 Skąd: stolica i okolica
|
Wysłany: 2011-02-04, 16:17
|
|
|
Nie nie Marku nie czepiam sie nikogo. Tak tylko napisałem, bo czasami słysze że mam starocia (np od żony) a to nic złego. Stare też jest piękne |
_________________ pozdrawiam
Jarek
przeciętny inaczej...O święty benzyniarzu który zapodajesz nam przenajświętszą benzynę -zmiłuj się nad nami
 |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
|
Wysłany: 2011-02-04, 16:24
|
|
|
Mam Dometica B1500 S.Służy również jako wentylator i nagrzewnica.Kupiłem już z samochodem.
To że bronię klimatyzacji w zabudowie,to nie znaczy,że nie można się bez niej obejść.Na postoju staram się spędzać w aucie jak najmniej czasu.
Podobnie jest z automatyczną anteną TV.Jedni uruchamiają nawet stając na kawę,a inni nie wożą w ogóle telewizora.Można bez tego żyć.
Myślę natomiast,że wyjeżdżając do ciepłych krajów niestety trudno się obejść bez klimatyzacji silnikowej |
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
|
Wysłany: 2011-02-04, 16:32
|
|
|
Jarek,nigdy nie pozwoliłbym sobie na żadne uwagi co do czyjegoś samochodu.
Oczywiście inną sprawą jest pytanie ,czy ekonomicznie uzasadnione jest inwestowanie dość dużej kwoty w wiekowy(sorry)samochód.Nikogo nie namawiam do czegoś takiego
Ja też nieraz mówię żonie że mam starocia i nie wiem dlaczego zaraz dostaję blachę |
Polak gorszego sortu
|
|
|
 |
StasioiJola
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Bürstner
Nazwa załogi: StasioiJola
Pomógł: 12 razy Dołączył: 25 Lip 2008 Piwa: 81/282 Skąd: Gąbin
|
Wysłany: 2011-02-04, 17:17
|
|
|
Chyba nie odważyłbym sie powiedziec tego Joli!! |
|
 |
ArkadiuszW
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2011-02-04, 17:33
|
|
|
Przestań,moja tez Jola |
|
|
|
 |
cooper
zaawansowany BALTIC SAIL 2011

Twój sprzęt: COOPERMOBIL ek... benzynka- 210 KM :3 AUTOMAT
Nazwa załogi: COOPERKI
Dołączył: 17 Maj 2009 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: 11 km do 3 CESARZY
|
Wysłany: 2011-02-04, 22:20
|
|
|
Witam i z góry przepraszam wtrącając się w ten wątek...
Będąc na w lipcu nad zalewem "Sosina" testowałem pożyczoną od znajomego klimę przenośną przywiezioną z dwa lata temu z Japonii (Marynarz) firmy Toshiba (moc 2,2 KW rurą wypustową którą wpakowałem po redukcji w komin spalinowy TRUMY w moim COPEERMOBILKU). Staliśmy w ośrodku wypoczynkowym podpięci do prądu w pełnym słońcu, a w związku z tym że byłem zainteresowany zakupem klimy do kamperka i tą wziąłem do testu zaopatrzyłem się w podstawowe i w sumie proste przyrządy pomiarowe jak elektroniczny licznik poboru energii (220V) oraz dwa termometry laboratoryjne o zakresie pomiaru -50 +50.
Dodam że panel kontrolny i pilot opisane były w jasny sposób znakami ogólnie normalnymi poza pochodzeniem (wewnątrz-japońsko-rynkowym} urządzenia i ustawiłem ją zgodnie z instrukcją właściciela ( około 10 konsultacji telefonicznych). Wyniki: temperatura zewnętrzna w cieniu pod roletą 42 C - w pozamykanym Campermobilku przy zasłoniętych oknach i założonej zewnętrznej kurtynie termicznej na przednie szyby po 3 h schładzania 38 C bez przebywania osób w środku zużycie energii 8,7 kWh. Wcześniej jednak było 2 h testów więc już się lekko schłodził w tym czasie.
Wnioski?
CHŁODEK PO WEJŚCIU pomimo niewielkiej niby różnicy temperatur BEZCENNY!!!!!! |
_________________ „Pełnia szczęścia dana jest tylko imbecylom. Nawet najbardziej niepoprawny optymista nie uśmiecha się bez przerwy”
 |
| Ostatnio zmieniony przez cooper 2011-02-04, 23:50, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/86 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2011-02-04, 22:33
|
|
|
Hmmm...cztery stopnie następnym razem umieść jeszcze jeden termometr pod kamperkiem (w cieniu ) może być jeszcze chłodniej |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
|
Wysłany: 2011-02-04, 22:37
|
|
|
Kolejne spostrzeżenie -chłodek 38 stopni raczej nie występuje,przy temp.człowieka 36,6 może to prąd powietrza od klimy sprawił wrażenie "chłodu" - czyli wracamy do zwykłego wentylatora. Koło się zamyka |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
LANDEK
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: MIKRO KAMPER NISSAN PATROL V8 6.5 TD
Nazwa załogi: LANDEK TEAM
|
Wysłany: 2011-02-04, 23:08
|
|
|
Jeśli mogę to napiszę jak to jest w moim przypadku.
Agregat KIPOR 2,5 KW mam od 3 lat. Pracował w Grecji, potem w Czarnogórze, ostatnio w Tunezji i Bułgari. Nie pracował może skrajnie długo ale mnie nie zawiódł.
Mam go teraz zabudowanego w samochodzie, ale muszę przerobić mocowania na bardziej elastyczne, żeby drgania nie przenosiły się na auto i muszę poprawić wentylację.
Co do klimatyzacji to założyłem klimę domową o mocy chłodzącej około 2 KW (nie pamiętam teraz dokładnie), ma też funkcję grzania.
AGREGAT NIE MA ŻADNYCH PROBLEMÓW Z ZASILENIEM KLIMY !!!
Więcej prądu na rozruchu pobiera mała (60 l) zamrażarka.
Co więcej klima nie pracuje w sposób ciągły.
Dziwią mnie też informacje o różnicy temperatur jakie można uzyskać przy włączonej klimie. W moim przypadku różnice są potężne (35-40 stopni na dworze a w środku około 20-25). Nie wiem, może jest tak z tego powodu że mam bardzo dobrze wyizolowanego kampera.
Często w nocy muszę wstawać i zmieniać ustawienia klimy bo jest po prostu zimno.
Co do zasilania klimy z przetwornicy to mogę napisać tyle, że zwykła przetwornica o mocy 1000/2000 WAT wystarcza do zasilenia klimatyzacji. Oczywiście w czasie jazdy, żeby alternator produkował prąd (mam alternator 180 A/150 A na wolnych obrotachz s-klasy).
Aby poprawić zasilanie z przetwornicy, przymierzam się do wymiany przetwornicy na sinus 2000 WAT, tak żeby spokojnie zasilić też zamrażalkę.
Wiem, że na postoju to nie wypali, ale w czasie jazdy powinno być ok.
Tyle z moich doświadczeń. |
_________________ MIKRO KAMPER
NISSAN PATROL V8 6.5 TD
LANDEK TEAM |
|
|
|
 |
cooper
zaawansowany BALTIC SAIL 2011

Twój sprzęt: COOPERMOBIL ek... benzynka- 210 KM :3 AUTOMAT
Nazwa załogi: COOPERKI
Dołączył: 17 Maj 2009 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: 11 km do 3 CESARZY
|
Wysłany: 2011-02-04, 23:39
|
|
|
| WINNICZKI napisał/a: | Kolejne spostrzeżenie -chłodek 38 stopni raczej nie występuje,przy temp.człowieka 36,6 może to prąd powietrza od klimy sprawił wrażenie "chłodu" - czyli wracamy do zwykłego wentylatora. Koło się zamyka |
U mnie różnica temperatury pomiędzy zewnętrzną a wewnętrzną pomimo COOPEROWEJ konstrukcji szkieletu
i organów wewnętrznych (wg. NFZ zbliżonych do standardowego ubezpieczonego JELENIA lub innego ŁOSIA) była wyraźnie odczuwalna.
Być może z tego powodu nigdy nie wpakuję się w wyposażenie CAMPERMOBILKA w żadną klimę poza naturalną (wentylacja oraz schładzanie z źródeł browarnych)
Dodam :
Bateria żelowa PANASONIC 75 AH + przetwornica (TRUMA 2000) po 14 minutach ALARM !!! |
_________________ „Pełnia szczęścia dana jest tylko imbecylom. Nawet najbardziej niepoprawny optymista nie uśmiecha się bez przerwy”
 |
|
|
|
 |
Stasiek117
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Mercedes 310 FFB
Nazwa załogi: Drużyna RR
|
Wysłany: 2011-02-27, 09:59
|
|
|
| planuje zabudować generator pod kamperem i podróżować z włączoną klimatyzacją dachową.Co myslicie o tym pomyśle? |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
|
Wysłany: 2011-02-27, 18:54
|
|
|
| Porządny generator do kamperka koszt 20 000zł,(yamaha),wolał bym dopłacic ta kwote do tego co mam i kupic z klima oryginalnie montowaną.Taki generator do klimy musi mieć troche mocy. |
 |
|
|
|
 |
|
|