|
El Ducato czyli jest puszka do zrobienia :-) |
| Autor |
Wiadomość |
rviru
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Citroen Jumper L3H2 3.0 HDI
Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Cze 2019 Piwa: 4/5 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 2021-03-04, 13:51
|
|
|
No teraz to widać
Fajnie wyszło po zmianie frontów.
Możesz coś więcej napisać o tych miechach ? Będę niedługo u siebie montował ale jeszcze nie kupiłem. na razie zbieram doświadczenia innych |
_________________ Moja budowa: https://www.camperteam.pl...pic.php?t=33411 |
|
|
|
 |
drFeelGood
zaawansowany TAK - Towarzystwo Anonimowych Kamperoholików
Twój sprzęt: Blue 599
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Lip 2018 Piwa: 19/8 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 2021-03-04, 14:58
|
|
|
Ja brałem Rolgum ten zestaw: Miechy plus kompresor i zegary we wnękę z lewej strony kierownicy.
Dzień wcześniej zalej śruby na resorach odrdzewiaczem :-). Zdecydowanie lepszy komfort jazdy na poduszkach jest, jakbyś pustym jeździł :-), wziąłem miechy bo mają większy udźwig. |
|
|
|
 |
rviru
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2021-03-04, 19:56
|
|
|
Właśnie do takich się przymierzałem, a na jakim ciśnieniu jeździsz ? Te poduchy nie są za „mocne” , tył nie za sztywny ?
Rozumiem że sam montowałeś, też myślę to samemu zrobić , nie widzę w tym nic skomplikowanego.
A tak z ciekawości gdzie kompresor montowałeś , prądy brałeś z zabudowy czy z rozruchowego ?
Aha i czy montaż tego panelu łezki po lewej stronie kierownicy jest znośny i nie trzeba za bardzo rozwiercać plastików ? |
|
|
|
 |
Tomek84
zaawansowany
Twój sprzęt: brak
Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Sie 2020 Piwa: 5/5 Skąd: małopolska
|
Wysłany: 2021-03-04, 21:33
|
|
|
Ja zakupiłem zestaw od MTT system.
https://mttsystem.pl/oferta/zawieszenia-pneumatyczne/fiat
Łezka jak to mówisz jest u nich w komplecie i to mnie też przekonało.
Trzeba jedynie wyciąć tylną ściankę tej wnęki po lewej stronie od kierownicy + 2 wkręty.
Też jeszcze myślę gdzie dać kompresor. Albo pójdzie w garażu albo pod zabudową foteli 2 rzędu.
Foxes in Eden mają ten kompresor schowany pod stopniem kierowcy.
https://youtu.be/fFjCdGivhEQ (około 5:50)
ale oni mają ten komplresorek jakiś malutki, mój tam nie wejdzie.
zasilać moim zdaniem lepiej z aku samochodowego. |
| |
|
|
|
 |
reaven22
weteran
Pomógł: 25 razy Dołączył: 19 Mar 2018 Piwa: 124/14 Skąd: WGM
|
Wysłany: 2021-03-05, 11:33
|
|
|
| drFeelGood napisał/a: | Ja brałem Rolgum ten zestaw: Miechy plus kompresor i zegary we wnękę z lewej strony kierownicy.
Dzień wcześniej zalej śruby na resorach odrdzewiaczem :-). Zdecydowanie lepszy komfort jazdy na poduszkach jest, jakbyś pustym jeździł :-), wziąłem miechy bo mają większy udźwig. |
Norbert porównywałeś z bałwankami fizycznie ??
Sam się zastanawiam które rozwiązanie i bardziej skłania mnie ku bałwankom.
Mają mniejszą średnicę, co za tym idzie mniejszą sztywność/twardość. Oraz niemal 2x większy zakres pracy.
Ten a'la miech ma
wysokość minimalna: 110mm
wysokość montażowa 140mm
wysokość maksymalna 180mm
zakres pracy 70mm
Bałwanek rubena 170/2
wysokość minimalna: 85
wysokość montażowa 160
wysokość maksymalna 205
zakres pracy 120mm
Miech ma niewątpliwie większe dopuszczalne obciążenie, ale raczej nie grozi nam przeładowanie do 5T na kamperze.
Dodatkowo zastanawiałem się nawet nad zbiornikiem powietrza obok bałwanków tak aby nie utwardzać za bardzo zawieszenia a jedynie je podnieść. Ale to zabawa na przyszłość |
| |
|
|
|
 |
rviru
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2021-03-05, 12:54
|
|
|
No to ja poczekam na więcej wypowiedzi w tym temacie i wtedy podejmę decyzję
Znowu się czuję jak taki pasożyt , więcej ciągnę z tego forum niż daję |
| |
|
|
|
 |
robba
weteran

Twój sprzęt: Zabudowa nie wiem jaka na 508D do remontu
Pomógł: 13 razy Dołączył: 17 Paź 2015 Piwa: 95/195 Skąd: Nicelea
|
Wysłany: 2021-03-05, 18:54
|
|
|
| reaven22 napisał/a: | .......
Ten a'la miech ma
wysokość montażowa 140mm
zakres pracy 70mm
..... |
aż się wystraszyłem - przez chwilę myślałem, że zaczynasz wierszem pisać....
| rviru napisał/a: | ....
Znowu się czuję jak taki pasożyt , więcej ciągnę z tego forum niż daję |
dawaj, dawaj...
Sorki za Offtopic, ale chociaż w jednym a nie dwóch postach... Ciężki dzień.... |
_________________ .
"człowiek uczy się całe życie i głupi umiera" B.K.
.
"Życie jest zbyt poważne, aby traktować je serio" O.W.
.
***Niech kawa Cię obudzi zanim zrobi to rzeczywistość*** |
| |
|
|
|
 |
drFeelGood
|
Wysłany: 2021-03-09, 11:58
|
|
|
| rviru napisał/a: | Właśnie do takich się przymierzałem, a na jakim ciśnieniu jeździsz ? Te poduchy nie są za „mocne” , tył nie za sztywny ?
Rozumiem że sam montowałeś, też myślę to samemu zrobić , nie widzę w tym nic skomplikowanego.
A tak z ciekawości gdzie kompresor montowałeś , prądy brałeś z zabudowy czy z rozruchowego ?
Aha i czy montaż tego panelu łezki po lewej stronie kierownicy jest znośny i nie trzeba za bardzo rozwiercać plastików ? |
Spokojnie można ogarnąć samemu. Problem miałem jedynie z odkręceniem śrub na resorach. Kompresor mam z tyłu pod schowkiem na toaletę chemiczną. Prąd z zabudowy. Montaż łezki banalny, wyciąć trzeba tylko tył tego zagłębienia plastikowego. Jeżdżę na 3 atm, mox można dać 4. Jest komfortowo w porównaniu ze zwykłym zawieszeniem. |
|
|
|
 |
drFeelGood
|
Wysłany: 2021-03-09, 16:59
|
|
|
| reaven22 napisał/a: |
Norbert porównywałeś z bałwankami fizycznie ??
Sam się zastanawiam które rozwiązanie i bardziej skłania mnie ku bałwankom.
Mają mniejszą średnicę, co za tym idzie mniejszą sztywność/twardość. Oraz niemal 2x większy zakres pracy.
Ten a'la miech ma
wysokość montażowa 140mm
zakres pracy 70mm
Bałwanek rubena 170/2
wysokość minimalna: 85
wysokość montażowa 160
wysokość maksymalna 205
zakres pracy 120mm
Miech ma niewątpliwie większe dopuszczalne obciążenie, ale raczej nie grozi nam przeładowanie do 5T na kamperze.
Dodatkowo zastanawiałem się nawet nad zbiornikiem powietrza obok bałwanków tak aby nie utwardzać za bardzo zawieszenia a jedynie je podnieść. Ale to zabawa na przyszłość |
Miechy mają mniejszą średnicę - 150 a bałwanki - 165. Jechałem kamperem na bałwankach to miałem wrażenie że bardziej podskakuje buda. Żeby skutecznie i obiektywnie ocenić trzeba by do jednej budy zamontować kolejno jedne i drugie. Nie wiem przy jakim obciążeniu podają ten zakres pracy, ciekawe jak on wygląda przy masie pojazdu = 3,5t dla poduszki o nośności 750kg i miecha o nośności 1,5t. |
|
|
|
 |
reaven22
weteran
Pomógł: 25 razy Dołączył: 19 Mar 2018 Piwa: 124/14 Skąd: WGM
|
Wysłany: 2021-03-09, 21:34
|
|
|
Przewidziana do trojaków Rubena 170/2 ma udźwig 2T, jedna sztuka.
udźwig 0,75T mają bałwanki 130/2
Nie dyskutuje o wyższości jednego rozwiązania nad drugim tylko głośno myślę porównując parametry na papierze, a te raczej skłaniają mnie w kierunku bałwanków, ale tylko ze względu na zakres pracy.
Zakres pracy natomiast zależy od fizycznej budowy a nie od obciążenia.
A co do podskakującej budy to nie poduszki są od tłumienia podskoków tylko amortyzatory bałwanek czy miech zachowuje się jak progresywna sprężyna. Bez sprawnych amortyzatorów na jednym i drugim buda będzie skakała. |
| |
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
Twój sprzęt: szukam H1L2
Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Lis 2008 Piwa: 80/38 Skąd: wieden
|
Wysłany: 2021-03-10, 10:27
|
|
|
Nic nie piszecie o ciśnieniu .Ja jeżdżę obecnie na 2,2 bo ponad 3 to skacze .Bałwanki mają oddzielne zasilanie |
|
|
|
 |
decumanus
weteran

Twój sprzęt: Ducato 2007
Pomógł: 7 razy Dołączył: 10 Kwi 2017 Piwa: 45/24 Skąd: Bielsko Biała :D
|
Wysłany: 2021-03-10, 11:03
|
|
|
ja mam chwilowo 3, wygląda jak terenówka z tylu. ale przeważnie jeżdżę na 1,5... większy zakres pracy pozwala wypoziomować kampera na polu campingowym.
Wszystkie baranki sa z rubeny, i nie warto przepłacać, szukamy najtańszego. Warto ewentualnie kupić więcej wężyka, bo go skąpią.
ja mialem problemy z okręceniem odboju, polecam nie używać impulsownika kinetycznego, a w razie oporów materii, odbój odciąć i za pomocą płaskownika z 2 śrubami odkręcać sam talerzyk.
R |
_________________ tak ja sie staram https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0
opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion
 |
|
|
|
 |
drFeelGood
|
Wysłany: 2021-03-10, 22:53
|
|
|
| reaven22 napisał/a: | Przewidziana do trojaków Rubena 170/2 ma udźwig 2T, jedna sztuka.
udźwig 0,75T mają bałwanki 130/2
Nie dyskutuje o wyższości jednego rozwiązania nad drugim tylko głośno myślę porównując parametry na papierze, a te raczej skłaniają mnie w kierunku bałwanków, ale tylko ze względu na zakres pracy.
Zakres pracy natomiast zależy od fizycznej budowy a nie od obciążenia.
A co do podskakującej budy to nie poduszki są od tłumienia podskoków tylko amortyzatory bałwanek czy miech zachowuje się jak progresywna sprężyna. Bez sprawnych amortyzatorów na jednym i drugim buda będzie skakała. |
No widzisz, nawet tego nie wiedziałem :-) Wybrałem miechy ale nie dostałem kasy za reklamę więc nie reklamuję :-)
Nie mam porównania w jednym aucie więc się nie wypowiadam. Działa, jeździ mi się dużo lepiej niż bez poduszek czyli cel osiągnięty. Mogłem poczekać aż rozkminisz temat no ale musztarda po obiedzie. |
|
|
|
 |
drFeelGood
|
Wysłany: 2021-03-10, 22:55
|
|
|
| andi at napisał/a: | Nic nie piszecie o ciśnieniu .Ja jeżdżę obecnie na 2,2 bo ponad 3 to skacze .Bałwanki mają oddzielne zasilanie |
Oddzielne zasilanie? Masz na myśli powietrzem? Jeśli tak to nie zależy to od rodzaju poduszek tylko od instalacji, ja też mam osobno każdą stronę. |
|
|
|
 |
drFeelGood
|
Wysłany: 2021-03-10, 22:59
|
|
|
| decumanus napisał/a: | ja mam chwilowo 3, wygląda jak terenówka z tylu. ale przeważnie jeżdżę na 1,5... większy zakres pracy pozwala wypoziomować kampera na polu campingowym.
Wszystkie baranki sa z rubeny, i nie warto przepłacać, szukamy najtańszego. Warto ewentualnie kupić więcej wężyka, bo go skąpią.
ja mialem problemy z okręceniem odboju, polecam nie używać impulsownika kinetycznego, a w razie oporów materii, odbój odciąć i za pomocą płaskownika z 2 śrubami odkręcać sam talerzyk.
R |
Ja łapałem za ten talerzyk regulowaną żabką hydrauliczną. Odbój i tak zwykle jest zużyty |
|
|
|
 |
|
|