Przesunięty przez: janusz 2009-10-05, 21:30 |
Uziemienie do gniazda prądu |
| Autor |
Wiadomość |
matro
weteran musi być twardy!Tylko co piąta noc na campingu:)

Twój sprzęt: Ducato II Rimor
Nazwa załogi: Robert, Kamila, Amelia, Hubert
Pomógł: 6 razy Dołączył: 18 Lip 2008 Piwa: 71/110 Skąd: Trzcianka/Piła/Wlkp
|
Wysłany: 2008-10-16, 18:04
|
|
|
hehe, no cuda
... moim zdaniem nie należy robić z różnicówki rozwiązania na wszelkie bolączki i nie domagania instalacji, bo można się zdziwić ...
Co powie nam wyłącznik RP o przewodzie zasilającym kampera i samej żyle PE?...nic..
...i dalej jak się to ma do przewodu dwużyłowego na zasilaniu?
...to czy przewód PE jest nie uszkodzony może nam powiedzieć dopiero super hiper skomplikowane "badanie ciągłości przewodu PE"
...pamiętać należy, że Wył.RP jak każde urządzenie jest zawodne, i dlatego czasem należy go sprawdzić
PS. lepciak widziałem
...zaschło mi w gardle a piwa nikt nie stawia |
|
|
 |
ZetKa
trochę już popisał
Twój sprzęt: Hymer Camp Starline 640
|
Wysłany: 2008-10-16, 18:59
|
|
|
W uzupełnieniu powyższych wypowiedzi pozwalam sobie opisać zasadę działania zabezpieczenia róznicowooprądowego w sposób uproszczony, ale mam nadzieje przystępny dla każdego użytkownika.
Wyobrazmy sobie źródło napięcia, odbiornik i przewody (instalację) łączące te obydwa elementy. Aby w tym obwodzie plynął prąd musi on zostać zamknięty (wyłącznik). Jeśli teraz na przewodach wyprowadzonych z zacisków źródła prądu będziemy mieć zabezpieczenie różnicowo-prądowe to będzie ono „porównywało” wielkości prądów w jednym i drugim przewodzie obwodu. Przy dobrym stanie izolacji instalacji różnica między tymi wartościami wynosi zero, gdy jednak nastąpi uszkodzenie izolacji to pojawi się pewna upływność prądu do ziemi. Wtedy prąd „powrotny” będzie pomniejszony o ten płynący do ziemi. Gdy różnica prądów będzie ≥ 30 mA to zabezpieczenie spowoduje wyłaczenie instalacji.
Bardziej plastycznie można to zobrazować na przykładzie węża ogrodowego. Wąż to instalacja, ciśnienie wody to prąd. Ewentualne dziurki w wężu i kapiąca z nich woda to inaczej ten prąd doziemny.
Wielkość 30 mA to bardzo mało jeśli chodzi o urządzenia elektryczne (70 W żarówka pobiera 0.3 A czyli 10 razy więcej) lecz bardzo dużo jeśli mamy do czynienia z człowiekiem. Przyjmuje się te 30 mA jako graniczną bezpieczną wartość jaka może popłynąć przez człowieka.
Podsumowywując ten typ zabezpieczenia chroni człowieka przed porażeniem i jest uzupełnieniem podstawowej ochrony przeciw porażeniowej, jaką u nas jest uziemienie. Kontroluje instalacje tylko "poniżej", a nie w również stronę zasilania.
Natomiast zabezpieczenie nadmiarowoprądowe np. bezpieczniki czy tak zwane S-y chronią tylko instalacje przed skutkami przeciążeń i zwarć instalacji elektrycznej, nie są ochroną człowieka przed porażeniem.
Oczywiście są zabezpieczenia, które składają się z członu różnicowoprądowego i członu nadprądowego ale nie jest to nic jak powyższe 2 w 1.
W camperach należy stosować tzw. S-y podwójne aby przerywały jednocześnie przewód fazowy (L) i neutralny (N), gdyż korzystając z różnych miejsc zasilania nigdy nie wiadomo gdzie jest wpięta faza (L) a gdzie zero (N).
Teraz jest już chyba jasne, które zabezpieczenie może pomóc w ochronie campera przed pożarem na skutek uszkodzeń instalacji elektrycznej, oczywiście poza przynależnością do….. OSP.
Może warto zajrzeć tu http://www.camperteam.pl/...opic.php?t=3137 i przejrzeć punkt 5 załączonej normy?
Przepraszam jeśli kogoś zanudziłem.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
matro

|
Wysłany: 2008-10-16, 21:44
|
|
|
no z grubsza ale i tak nie do zrozumienia, no chyba że z tym wężem
...wszędzie tam, gdzie jest to wskazane, stosuje się wyłączniki różnicowoprądowe o znamionowym prądzie wyzwalającym do 500 mA, dobrze spełniające zadanie środka ochrony przeciwpożarowej... a co dopiero może wyłącznik RP 30mA w kamperku
...no dobra, w sobotę zrobię "sesję" z różniczką i podam kilka przykładów jak prawidłowo lub jak nie prawidłowo można ... gdzie można dotknąć, a gdzie nie w kolorze
no to temat WRP mamy odfajkowany to może teraz o skuteczności zerowania ? |
| Ostatnio zmieniony przez matro 2008-10-16, 22:26, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
ZetKa
trochę już popisał
Twój sprzęt: Hymer Camp Starline 640
|
Wysłany: 2008-10-16, 22:16
|
|
|
Z tym wężem to i ja rozumiem |
|
|
|
 |
dominik
stary wyga

Twój sprzęt: FIAT DUCATO 2,3 Burstner Nexxo T740
Nazwa załogi: dominiki
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Cze 2008 Piwa: 12/18 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2008-10-17, 18:41
|
|
|
| sys napisał/a: |
....no to temat WRP mamy odfajkowany to może teraz o skuteczności zerowania ? |
no to jeszcze kilka systemów dodatkowej ochrony przeciwporażeniowej zostało do omówienia :-D |
|
|
|
 |
Sławek HORA [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-10-17, 21:32
|
|
|
| W sprawie prądu chcę dodać swoje doświadczenie. Zakupilem w jednym z super marketów przedlużacz z kikoma gniazdami , bolcami zerującymi i wylącznikiem z lampką kontrolną.Niestety żywot tego urządzenia byl krótki i cale szczęście. Po rozebraniu okazalo się, że przewód jest dwużylowy , a bolce spelniają wylącznie rolę ozdobną.Niestety metkę dawno wyrzucilem i nie mogę ustalić producenta tego morderczego urządzenia. Mam je rozmontowane i sluże pokazem |
|
|
|
 |
stefan
weteran

Twój sprzęt: Peugeot Tabbert 510
Nazwa załogi: Majka i Stefan
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Wrz 2007 Piwa: 2/4 Skąd: okolice Duesseldorfu
|
Wysłany: 2008-10-17, 22:01
|
|
|
Witam! Wklej zdjecie.Moze inni nie dadza sie nabrac. Pozdrawiam.Stefan. |
_________________ Psy szczekaja karawana idzie dalej. majkaistefan@googlemail.com
 |
|
|
|
 |
matro

|
Wysłany: 2008-10-17, 22:21
|
|
|
| Sławek HORA napisał/a: | | Mam je rozmontowane i sluże pokazem |
dawaj,dawaj |
|
|
 |
Dembomen
weteran

Twój sprzęt: KOMEDIA Fiat-Detleffs Globetrotter 2,5D 1989
Nazwa załogi: Dembomenki
|
Wysłany: 2008-10-17, 23:23
|
|
|
Hej!
| Sławek HORA napisał/a: | | Mam je rozmontowane i sluże pokazem |
Daj jakieś Fotki!! dla potomnych zanim kupią!
Hej! |
_________________ Misiek
Świat jest piękny,tylko my go psujemy!
 |
|
|
|
 |
Sławek HORA [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-10-18, 21:20
|
|
|
W zalączeniu 4 fotki.
P1010093.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 2888 raz(y) 63,1 KB |
P1010094.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 2889 raz(y) 59,87 KB |
P1010096.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 2891 raz(y) 55,79 KB |
P1010097.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 2889 raz(y) 77,78 KB |
|
|
|
|
 |
stefan
weteran

|
Wysłany: 2008-10-18, 22:12
|
|
|
Witam! To temn przedluzacz taki atomowy jest!I z "zaroweczka" Ja prawde powiedziawszy nauczony doswiadzeniem "krajowym"(kupilem "kopiace"zelazko) takie rzeczy zaraz po kupnie sprawdzam. Pozdrawiam.Stefan. |
_________________ Psy szczekaja karawana idzie dalej. majkaistefan@googlemail.com
 |
|
|
|
 |
lepciak
weteran
Twój sprzęt: FIAT Ducato 2,5TD Burstner
Nazwa załogi: lepciaki
Pomógł: 9 razy Dołączył: 14 Wrz 2008 Piwa: 61/39 Skąd: Gdańsk-Oliwa
|
Wysłany: 2008-10-19, 12:26
|
|
|
| Szczerze mówiąc to za wytwórcę takiego przedłużacza śmiało może zabrać się prokurator. |
_________________ lepciak
''A najwięcej do powiedzenia mają Ci, którzy przeważnie nic nie mają do powiedzenia''
 |
|
|
|
 |
stefan
weteran

|
Wysłany: 2008-10-19, 15:18
|
|
|
Witam! | lepciak napisał/a: | | za wytwórcę takiego przedłużacza śmiało może zabrać się prokurator. | -pewnie ze tak! Tylko najpierw musi sie mandarynskiego nauczyc! Pozdrawiam.Stefan. |
 |
|
|
|
 |
|
|