|
KOLO ZAPASOWE W KAMPERZE. |
| Autor |
Wiadomość |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 243/264 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2015-03-26, 20:34
|
|
|
| kaimar napisał/a: | | toscaner napisał/a: | | , a wie ktoś może jakim momentem dokręca się śruby kół w Ducato/Jumper? |
Moment dokręcania śrub kół w Ducato to 185Nm |
Dzięki, jak nie będzie padać, to przekręcę wszystkie śrubki i będzie jak książka pisze. |
_________________ Kopalnia wiedzy:
Blog: Toscaner.com
TikTok: Toscaner 2.0
Youtube: Toscaner Vanlife
 |
|
|
|
 |
koko
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Sty 2007 Piwa: 70/31 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2015-03-26, 20:35
|
|
|
Po wystrzale i zniszczeniu 2 lewarków w 80%zadecydowało o założeniu hydrauliki 20%
wygoda poziomowania |
_________________ KoKo
Piszę tylko merytorycznie.
Mądrzy ludzie wiedzą przed a nie po |
|
|
|
 |
stef
zaawansowany

Twój sprzęt: Kamper Hymer BR 598
|
Wysłany: 2015-03-26, 20:39
|
|
|
Co do odkręcania kół to najważniejsze jest by "oponiarz" nie dokręcał kół pneumatykiem. U mnie znajomy wulkanizator zawsze odkręca pneumatykiem ale dokręca ręcznie. Nigdy nie maiłem problemu z odkręceniem śruby czy nakrętki w kole.
Natomiast podnośnik mam stary i sprawdzony - od nysy. Śrubowa konstrukcja - mocny i stabilny do tego nie zajmuje zbyt dużo miejsca.
Co do zapasówki to też myślałem o dojazdówce. Zastanawiam się tylko czy dokazdówka ma odpowiednia nośność. |
_________________ Załoga: Agnieszka, Stefan oraz Piotuś i Gabrysia.
Sprzęt: było: Xsara picasso 1.8 LPG + KIP 42TTZ; i cudowny T4 EuroSky 550
Jest Hymer BR 544
Zdjęcia z wypraw i nie tylko: http://mojuaz.com |
|
|
|
 |
volvex
trochę już popisał

Twój sprzęt: Fiat Ducato Granduca 255P
Nazwa załogi: Volvex
|
Wysłany: 2015-03-26, 21:08
|
|
|
| Do swojego Fiata dokładałem oryginalną wyciągarkę montowaną z tyłu pod auto. W związku z wadliwą serią wyciągarek Fiat sprzedawał nowe ulepszone w cenie około 200 zł wraz z kompletem śrub. Opuszczanie koła odbywa się za pośrednictwem korby z tylnego nadkola /bez żadnych dziur w podłodze/. temat opisałem wcześniej z numerami części itp. |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 475/981 Skąd: Ooo
|
|
|
|
 |
Edward
zaawansowany

Twój sprzęt: C-line SUPERIOR z gwiazdką
Nazwa załogi: EDIR
Pomógł: 1 raz Dołączył: 31 Gru 2009 Piwa: 23/7 Skąd: Kłodzko
|
Wysłany: 2015-03-26, 21:13
|
|
|
| Temat który poruszylem zaciekawil bardzo wielu kolegow i bardzo się z tego cieszę, bo przy okazji dowiedzielismy się jak dokrecac kolo i koniecznie sprawdzmy w jakim stanie mamy podnosniki.po przeczytaniu wszystkich waszych porad naprawde mam dylemat z tym kołem zapasowym,podwieszac pod podlogo a może lepiej z tylu na bagazniku razem z rowerami,ale obojetnie gdzie wpadam w przekroczenie DMC +- o jakies 30 do 50 kg, dokladnie przewazylem mojego kampera.co wybrać? Jeździć bez kola zapasowego,ale z dobrym ADAC niemieckim czy swiadomie przekroczyc DMC.ale z kołem.pytam was koledzy ale tych ktorzy posiadaja ADAC jak to funkcjonuje,czy zetkneliscie się juz z taka sytuacja, kicha dopada mnie na autostradzie a jest wekend,przyjada naprawia czy zawioza do njbliszego serwisu i każą czekać do poniedzialku. |
_________________ Najważniejsza jest dla mnie przyszłość, bo to tam zamierzam spędzić resztę mojego życia... |
|
|
|
 |
OMEGA
weteran
Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINIE 4,9
Pomógł: 4 razy Dołączył: 22 Lip 2007 Piwa: 40/51 Skąd: Górny Śląsk
|
Wysłany: 2015-03-26, 21:21
|
|
|
| Edward napisał/a: | | jest wekend,przyjada naprawia czy zawioza do njbliszego serwisu i każą czekać do poniedzialku |
Jeśli masz zapas to wymienią i dalej w drogę , ale najczęściej jak się zorientujesz że masz" kapcia" to jest już opona do wymiany.
Sobota , niedziela i dni wolne , i tu jest problem , zawiozą do serwisu i do poniedziałku masz wolne , co najwyżej zaproponują hotel . |
_________________ Marian
za stary by pracować , za młody by umierać , za to akurat do podróży bliskich i dalekich.
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=10387 |
|
|
|
 |
moskit
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-C LINE
Nazwa załogi: moskit
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Mar 2014 Piwa: 117/42 Skąd: Ożarów Maz.
|
Wysłany: 2015-03-26, 22:21
|
|
|
Opony typu CP są wzmocnione, ale ciśnienie pracy to z reguły około 5 atm czyli jak trafimy gwóźdź, śrubę, czy coś drobnego co zostanie w oponie to pianka nas poratuje, niestety jak coś poważniejszego to oponę rozrywa i pozamiatane. Nawet nowa opona przy tak dużych ciśnieniach i obciążeniach może strzelić, zaś gwarancja nam nie załatwi na biegu opony.
Spróbujcie kupić oponę CP u wulkanizatora w PL od ręki -niemożliwe więc ratujemy się i kupujemy każdą jaka jest dostępna w danej chwili. W domu lub na dłuższym postoju z utęsknieniem czekamy na kuriera z oponą CP, wymieniamy a nowa-stara do kosza lub na allegro.
To jednak wolę wozić zapas finalnie jest taniej, szybciej i mniej stresu. Mam za mało wolnego czasu na podróże i zwiedzanie abym spędzał go u wulkanizatora w oczekiwaniu na wymianę.
Pozdrawiam
Andrzej |
_________________ Wielkie rzeczy nie powstają w wyniku impulsu, a w wyniku poskładania małych rzeczy w jedną całość
Vincent Van Gogh |
|
|
|
 |
volvex
trochę już popisał

Twój sprzęt: Fiat Ducato Granduca 255P
Nazwa załogi: Volvex
|
Wysłany: 2015-03-26, 23:37
|
|
|
| W kwestii formalnej podnośniki koła zapasowego były w samochodach Fiat z powodu wady fabrycznej wymieniane gratis. Ja nie miałem zamontowanej wyciągarki fabrycznie więc musiałem ją dokupić. Cena była jak pisałem wyżej obniżona prawie pięciokrotnie gdyż z poprzednim modelem tej wyciągarki były kłopoty głównie polegającymi na jej korozji / urywanie koła,problemy z opuszczaniem itp./ Jaka jest cena obecnie modelu bez wad nie wiem. Moja sprawuje się bez problemu. |
|
|
|
 |
Martin B
zaawansowany
Twój sprzęt: Laika 312
Nazwa załogi: Klaudia & Martin
Pomógł: 4 razy Dołączył: 10 Sty 2014 Piwa: 27/1 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: 2015-03-27, 08:01
|
|
|
Hallo Edward..kolo zapasowe jego zalety i wady byly juz wielokrotnie dyskutowane ,kazdy ma inny punkt widzenia,do tego nasz wspolny problem waga pojazdu kazdy z nas musi sie zdecydowac .Jednak (Tutaj sie znowu powtarzam) wierzyc ze ADAC szybko nam pomoze moze okazac sie problemem Osobiste przezycie camperem bylem w gorach na absolutnym-przepraszam -zadupiu ,opona rozerwana na boku ,hendy (komorka)bez odbioru ....dzieki Bogu mialem rezerwe sprawny lewarek i dobry klucz |
_________________ Bledy w moich tekstach,moze znalawca dla siebie zatrzymac
(TO sa owoce mojej 25 letniej ,abstynecji jezykowej-przepraszam) |
|
|
|
 |
Fux
Kombatant
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Sie 2007 Piwa: 29/96 Skąd: ze wsi
|
Wysłany: 2015-03-27, 08:03
|
|
|
| koko, martin B, Bronek, pozakładaliście oddzielne siłowniki czy macie na mysli przenośne klasyczne dźwigniki? |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 222/170 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2015-03-27, 08:24
|
|
|
| stef napisał/a: | | ....... Nigdy nie maiłem problemu z odkręceniem śruby czy nakrętki w kole. |
U mnie oponiarz ; i nie znajomy ; dokręca zawsze pneumatykiem ale finalnie kluczem dynometrycznym
Ale ktoś wyżej napisał o rzeczy o której nie pomyślałem tylne koła kampera są schowane i zwykły posiadany przeze mnie klucz będzie do d...y po powrocie muszę zakupić nowy z długimi ramionami |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
mwservice
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Ducato
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Mar 2012 Piwa: 7/10 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2015-03-27, 09:25
|
|
|
| Czy wiecie gdzie można kupić wkłady z uszczelniaczem do kompresora Fiata Fix&Go? Na pewno w serwisie Fiata, ale może można gdzieś taniej? Dziwne, bo w internecie nie udało mi się znaleźć. |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2015-03-27, 09:27
|
|
|
| Edward napisał/a: | | ,podwieszac pod podlogo a może lepiej z tylu na bagazniku razem z rowerami |
Ja u siebie podwiesiłem pod podłogą przed tylną osią.
Bagażnik rowerowy ma określoną wytrzymałość i może nie wytrzymać.Poza tym kampery z reguły mają duży zwis i dodatkowe obciążenie tylnej osi będzie źle wpływało na prowadzenie samochodu. |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
Wojciechu
Kombatant

Twój sprzęt: był - ducato frankia,jest- burstner t603
Nazwa załogi: marwoj
Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Wrz 2013 Piwa: 157/150 Skąd: Zgierz
|
Wysłany: 2015-03-27, 10:41
|
|
|
..a tak swoją drogą przeniesienie koła z komory silnika w starym Ducato gdzieś w dziwne miejsca, świadczy o tym, że stare sprawdzone sposoby są najlepsze. Tylko się dziwić inżynierom Fiata za takie pomysły. Okazuje się, nie tylko u nas potrafią ulepszyć i sp..... |
_________________ prof-os
Jesteśmy jedyni i niepowtarzalni, pamiętajmy tylko że niedoskonali…
 |
|
|
|
 |
|
|