Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kamperowanie w wersji minimalistycznej
Autor Wiadomość
sator
zaawansowany

Piwa: 5/2
Wysłany: 2011-09-29, 11:08   Kamperowanie w wersji minimalistycznej

Zgodnie z sugestią w jednym z topików ten wątek służy do przedstawienia naszego hobby w wersji minimalistycznej. Przy niskim zapotrzebowaniu na technologię.

P1050770.jpg
by RU
Plik ściągnięto 6369 raz(y) 85,65 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

Bim 
Kombatant
Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Piwa: 134/101
Wysłany: 2011-09-29, 18:59   

sator napisał/a:
Zgodnie z sugestią w jednym z topików ten wątek służy do przedstawienia naszego hobby w wersji minimalistycznej. Przy niskim zapotrzebowaniu na technologię.

Troszkę nie rozumiem tego tematu z podpisem na zadjęciu "RU"?
Jakby to było twoje zdjęcie to OK kiedyś też tak zaczynałem :-/

Skorpion 
Kombatant
Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Piwa: 273/1279
Wysłany: 2011-09-29, 21:30   

Bim napisał/a:
"RU"?
moze to Rumunia

Tadeusz
Byle do przodu

MILUŚ 
Kombatant
CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Piwa: 193/150
Wysłany: 2011-09-29, 22:30   

Skorpion napisał/a:
Bim napisał/a:
"RU"?
moze to Rumunia

Ta wygląda w wersji minimalistycznej kamperowanie w ............. Rumunii :bigok
Sam widziałem takie wynalazki nie dalej jak wczoraj w drodze powrotnej do kraju.

:spoko

Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!

Świstak 
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Piwa: 471/100
Wysłany: 2011-09-30, 00:18   

Loguję się do tematu. Mam nadzieję znaleźć tu sporo ciekawych porad jak radzić sobie w terenie gdy brakuje technologii.
RU to chyba bardziej Rosja.

Milka - może ją spotkacie?

MILUŚ 
Kombatant

Wysłany: 2011-09-30, 07:51   

Świstak napisał/a:
Loguję się do tematu. Mam nadzieję znaleźć tu sporo ciekawych porad jak radzić sobie w terenie gdy brakuje technologii.
RU to chyba bardziej Rosja.

O............... pod Milkę to wejdzie Ci dużo............ leżaczków :haha: :haha: :haha:

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Piwa: 188/87
Wysłany: 2011-09-30, 08:38   Re: Kamperowanie w wersji minimalistycznej

sator napisał/a:

Oj, ale to zdjęcie to mało ciekawych rzeczy opowiada. Tj. mówi, że da się przenocować w - dobrze widzę - Ładzie? Ale fajnie by było zobaczyć, jak ona w środku wygląda, jak radzić sobie na małej przestrzeni.

Ze swojej strony dorzucam najmniejszy chyba kamper świata (a w każdym razie - mocnego zawodnika):

Co do kamperowania minimalistycznego, to pewnie kwalifikują się oba moje patenty: lodówka i przetwornica 12-230V.

sator
zaawansowany

Wysłany: 2011-09-30, 09:33   

RU było nawiązaniem do miejsca produkcji samochodu (wtedy jeszcze ZSRR, więc powinno być zdiełano w CCCP). Absolutnie nie dotyczyło to narodu, gdyż jestem rusofilem, nie zaś rusofobem.

A poniżej moje karawaningowanie w wersji mini.

DSC_0081.JPG
"camper" + motocykl to doskonałe połączenie - pełna swoboda.
Plik ściągnięto 155 raz(y) 247,05 KB

MILUŚ 
Kombatant

Wysłany: 2011-09-30, 17:06   

Ja rzeczywiście widziałem tak koczujących Rumunów :ok

A to zdjęcie sypialni naszego pierwszego "kamperka " fiata sCUDO w drodze do Hiszpanii w 2007 r.:

Hiszpania'07 019 [50%] [50%].jpg
Pod Lyonem w drodze do Hiszpanii - 2007 r.
Plik ściągnięto 126 raz(y) 89,6 KB

perfex 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Teraz: Rimor Katamarano 3
Nazwa załogi: WielkaPiątka
Wysłany: 2011-10-02, 00:20   Re: Kamperowanie w wersji minimalistycznej

sator napisał/a:

Sorry, ale nie rozumiem idei tematu... Minimalistyczne kamperowanie = np. spanie na przednich siedzeniach w aucie, da się. Z własnego doświadczenia polecam tylko dwie opcje dodatkowe: ciepła noc+dużo alkoholu :ok
Chyba te dywagacje o kamperowaniu w blaszaku bez okien czy na dachu Łady są tu nieco bezsensu :mrgreen: ale może się mylę...? Demokracja jest.. co kto lubi - ale o czym tu gadać ? Wiadomo, że da się w 4 dorosłych chłopa spać w maluchu, ale czy to już kamperowanie ?? :mrgreen:

gebi6 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: VW T4/z długą nazwą zabudowy/
Nazwa załogi: GASTAN
Pomogła: 1 raz
Piwa: 6/3
Wysłany: 2011-10-02, 09:37   

Przepraszam,ale ja czytając takie wpisy jak ten ostatni też czegoś nierozumię.Mianowicie,nierozumię np.co nagannego czy głupiego jest w pokazywaniu różnych aspektów kampreowania/nawet takiego niezupełnie kamperowania/właśnie na tym forum,które jest temu poświęcone?Przecież to nie jest namawianie nikogo do naśladownictwa czy udowadnianie ,że tak jest lepiej .To jest tylko pokazywanie,że można i tak uprawiać turystykę.
Jeżeli jednak jest to dla kogoś nieporozumienie ,to przecież nie ma tu przymusu czytania wszystkich watków i można ignorować te ,które są dla nas głupie a przynajmiej się na te tematy niewypowiadać sprowadzając temat do spania czterech facetów w maluchu.
Bo moim zdaniem właśnie takie wpisy są nieporozumieniem.

Pozdrawiam wszystkich kamperujących w sposób zdefiniowany jak i tych kamperujących inaczej.

Wyświetl szczegóły
koder 
Kombatant
(statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Piwa: 188/87
Wysłany: 2011-10-02, 09:44   

perfex napisał/a:
Chyba te dywagacje o kamperowaniu w blaszaku bez okien czy na dachu Łady są tu nieco bezsensu :mrgreen: ale może się mylę...? Demokracja jest.. co kto lubi - ale o czym tu gadać ? Wiadomo, że da się w 4 dorosłych chłopa spać w maluchu, ale czy to już kamperowanie ?? :mrgreen:

No proszę Cię. Na tej zasadzie: "Przecież wiadomo, że w alkowie można wygodnie w 4 dorosłych chłopa spań, więc o czym tu gadać?". A proszę, całe forum jest :wyszczerzony:

A z takiego tematu można się na przykład dowiedzieć, że ręczny opryskiwacz ogrodniczy (taki z pompką, za 10zł) robi za całkiem sensowny substytut kranu.

gino 
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Piwa: 639/978
Wysłany: 2011-10-02, 09:46   

zgadzam sie z Toba Gebi...
jedynie, trudno to nazwac ''kamperowaniem'' , łatwiej ''turystyką''
ja, w przyszłym roku przez tydzień, tez będe uprawiał tego typu ''turystykę'' :bigok

perfex 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Teraz: Rimor Katamarano 3
Nazwa załogi: WielkaPiątka
Wysłany: 2011-10-02, 20:51   

gebi6 napisał/a:
Przepraszam,ale ja czytając takie wpisy jak ten ostatni też czegoś nierozumię.Mianowicie,nierozumię np.co nagannego czy głupiego jest w pokazywaniu różnych aspektów kampreowania/nawet takiego niezupełnie kamperowania/właśnie na tym forum,które jest temu poświęcone?Przecież to nie jest namawianie nikogo do naśladownictwa czy udowadnianie ,że tak jest lepiej .To jest tylko pokazywanie,że można i tak uprawiać turystykę.

Ale ja nie potępiam. Uważam tylko, że nie każdy sposób uprawiania turystyki z jakimś wykorzystaniem samochodu można nazwać karawaningiem. I sądzę, że spanie w blaszaku z bańką wody albo na siedzeniach auta jest z pewnością turystyką, ale NIE JEST karawaningiem. Tylko tyle. I tylko dlatego napisałem że nie bardzo wiem o czym tu gadać na forum. No przecież każdy wie co oznacza turystyka samochodowa w wersji mikro :wyszczerzony: Od potępiania kogokolwiek jestem jak najdalszy. A forum jest miejscem do swobodnej wymiany myśli, o ile odbywa się to w sposób cywilizowany to wszystko OK :wyszczerzony:
Ps. A jeżeli można tak Bardzo pojemnie traktować pojęcie karawaningu to dodam coś z własnego doświadczenia. Sporo lat temu spędzałem wakacje na objeżdżaniu Europy rowerem z bagażami i namiotem na bagażniku - i sądzę że NIKT mnie nie przebije co do taniości kamperowania ;) Miesiąc włóczęgi kosztował ma dzisiejsze pieniądze ze 100 euro :) Dodam, że objazdy po Polsce były znaaacznie tańsze.

Pozdrawiam turystów :mrgreen:

sator
zaawansowany

Wysłany: 2011-10-02, 21:54   

perfex napisał/a:
Uważam tylko, że nie każdy sposób uprawiania turystyki z jakimś wykorzystaniem samochodu można nazwać karawaningiem. I sądzę, że spanie w blaszaku z bańką wody albo na siedzeniach auta jest z pewnością turystyką, ale NIE JEST karawaningiem.

To od jakiej wartości minimalnej (lub minimalnego wyposażenia) przyjmujesz karawniang?
Musi mieć kibelek, czy też nie? Czy jak nie to zwykła N-126 rozumiem też nie łapie się jako karawning. A może pułap dolny to 20 000 zł.

Odpowiedz do tematu