Stukot w przednim zawieszeniu..............? |
Autor |
Wiadomość |
RISTEAM
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Ducato Frankia
Nazwa załogi: RISTEAM
Pomógł: 1 raz Dołączył: 11 Paź 2011 Piwa: 21/8 Skąd: Miechów
|
Wysłany: 2011-10-16, 13:13 Stukot w przednim zawieszeniu..............?
|
|
|
Witam wszystkich ponownie. Jak już nadmieniłem w temacie denerwujący stukot po stronie prawej wydobywa się z mojego zawieszenia (nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie fakt, iż wymieniłem dolne sworznie, gałki, oraz wszystkie połączenia gumowe!!!!). Nie jestem mechanikiem, i po prostu skończyły mi się już wszystkie amatorskie pomysły . Może ktoś ma jakieś pomysły na pomoc takiemu nowicjuszowi jak ja........ |
|
|
|
 |
RISTEAM
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2011-10-16, 13:15
|
|
|
Nadmienię jeszcze, iż uw stukot wydobywa się dopiero po wjechaniu kołem w "dziure" których nie mało na naszych polskich drogach |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2011-10-16, 13:25
|
|
|
Może być luz na łozysku McPersona. |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
StasioiJola
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Bürstner
Nazwa załogi: StasioiJola
Pomógł: 12 razy Dołączył: 25 Lip 2008 Piwa: 81/283 Skąd: Gąbin
|
Wysłany: 2011-10-16, 14:43
|
|
|
Marek ma rację- jesli stukanie po dziurach to na 90% łożysko poduszki amortyzatora przedniego. Dobrze byłoby wymienic przy okazji i poduszkę , a najlepiej kpl na obydwie kolumny Mc. Person!!!. Koszt łożyska to około 55 zł, koszt poduszkli z Łożyskiem około 100 zł. |
|
 |
RISTEAM
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2011-10-16, 17:19
|
|
|
Dzięki serdeczne za podpowiedź, trzeba zamawiać komplet żeby za jakiś czas nie rozbierać na nowo ps: czy tu powinno się wymienić z obu stron jak np: gałki czy sworznie (jeśli stukot dobiega tylko z prawej strony?) |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
|
Wysłany: 2011-10-16, 19:59
|
|
|
Z obu stron powinno wymieniac się teleskopy i sprężyny.
Gałki,sworznie,łozyska mozemy wymieniać pojedynczo.
Łożysko może byc nawet dobre, a wyrobił się kołnierz poduszki.Dlatego proponuje kupić komplet.
Twój samochód jest z 1994r.Wtedy była zmiana modelu,tak że chyba najpierw musisz rozebrać kolumnę żeby wiedzieć co kupić to http://allegro.pl/poduszk...1853195537.html , czy to http://allegro.pl/poduszk...1859444536.html |
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
|
|
|
 |
RISTEAM
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2011-10-16, 21:08
|
|
|
kimtop zgodzę się z tobą, gdyż jak przed wyjazdem wakacyjnym szykowałem fiacika to np: okazało się że filtr powietrza jest już od modelu 95> |
|
|
|
 |
RISTEAM
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2011-10-16, 21:18
|
|
|
aaaaaaaaaa jak już rozmawiamy (widzę, że masz pojęcie o takich "dziadkach") mimo, iż mam najmocniejszy silnik z turbiną (oleju chyba nie bierze zbyt dużo jakieś 0,3-możne 0,4 dolałem za trasę ok 5000km) to czuje przy zmianie głównie z jedyny na dwójkę (zwłaszcza przy ostrym podjeździe) niedostatek mocy (oczywiście zanim rozkręci się turbinka, bo jeśli nie to spowrotem jedyna) czy to normalne??? ps: zastanawia mnie jak jeżdżą koledzy z silniczkami wolnossącymi 1.9 ???????????? Oczywiście później jest znakomicie na autostradzie 120 było normalne i spalanie nie przekraczało 9,5l MAX z pełnym załadunkiem, więc sądze że silnik jest ok, ale mogę się mylić wkońcu jak narazie "laik" ze mnie w tym temacie |
|
|
|
 |
maga
weteran

Twój sprzęt: Roller Team Granduca Garage P
Nazwa załogi: Ewa i Maciek
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Maj 2007 Piwa: 79/186 Skąd: Zaniemyśl (Wlkp)
|
Wysłany: 2011-10-16, 21:19
|
|
|
kimtop napisał/a: | Z obu stron powinno wymieniac się teleskopy i sprężyny.
Gałki,sworznie,łozyska mozemy wymieniać pojedynczo.
Łożysko może byc nawet dobre, a wyrobił się kołnierz poduszki.Dlatego proponuje kupić komplet.
Twój samochód jest z 1994r.Wtedy była zmiana modelu,tak że chyba najpierw musisz rozebrać kolumnę żeby wiedzieć co kupić to http://allegro.pl/poduszk...1853195537.html , czy to http://allegro.pl/poduszk...1859444536.html |
Do kompletu który proponuje Marek,jeszcze musisz kupić łożyska górne amortyzatora http://allegro.pl/lozysko...1864815522.html na pewno będą zapieczone-zardzewiałe. |
_________________ Pozdrowienia z Pyrlandii !
Czołem wiaruchna kochana !!
 |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
|
Wysłany: 2011-10-16, 21:37
|
|
|
Odnośnie osiągów silnika, to uważam ,że to są sprawy indywidualnych oczekiwań każdego z nas.Kampera możemy porównać do w pełni załadowanego dostawczaka.Wyścigówka to nie będzie.
Moje auto ma 146 kucyków,ale jeżdżę z prędkością 80-90km/h ,na autostradzie 95-100.
A co? Jestem na wczasach.Po co sie śpieszyć? Luz,blus |
Polak gorszego sortu
|
|
|
 |
RISTEAM
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2011-10-16, 21:46
|
|
|
Może źle mnie zrozumiałeś, nie chodzi mi o to, że chcę się tu chwalić moimi osiągami bo nie o to tu chodzi (choć jak pozostała część załogi smacznie przysypiała a jestem "bezalkowowcem"to na autostradzie chciałem troszkę drogi podgonić - normalne przy niecierpliwej w jeździe żonie i 4-letniemu synkowi i 120 wtedy bywało ) chodzi mi o to że po zmianie na dwójkę dodatkowo przy wzniesieniu auto nieraz (zwłaszcza e Grecji lub Rumunii) nie dawało rady i trzeba było zrzucać na jedyneczkę i stąd moje pytanie: CZY TO JEST NORMALNY W TYCHŻE AUTACH????????? nie mówiąc już przy 1.9 |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 120/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2011-10-16, 21:55
|
|
|
kimtop napisał/a: | jeżdżę z prędkością 80-90km/h ,na autostradzie 95-100. |
też uwielbiam taką jazdę,
SAM_2928.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 3083 raz(y) 66,49 KB |
jazda Hani.jpg tyle że Hania mi nijak w tym nie pomaga |
 |
Plik ściągnięto 61 raz(y) 38,76 KB |
|
|
|
|
 |
RISTEAM
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2011-10-16, 22:12
|
|
|
Ojjjjjjjjj 140 na budziku to już musi zaboleć po kieszeni |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 28 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 240/601 Skąd: Biłgoraj
|
Wysłany: 2011-10-16, 22:14
|
|
|
RISTEAM napisał/a: | ) chodzi mi o to że po zmianie na dwójkę dodatkowo przy wzniesieniu auto nieraz (zwłaszcza e Grecji lub Rumunii) nie dawało rady i trzeba było zrzucać na jedyneczkę i stąd moje pytanie: CZY TO JEST NORMALNY W TYCHŻE AUTACH????????? nie mówiąc już przy 1.9 |
Czy masz w swoim kamperku 1.9TD-- 82KM ?. Jeśli tak to o co pytasz jest normalne w tych autach. Jak spadną obroty poniżej 2500 obr/min ,wyrażnie spada moc z powodu małego ciśnienia wytwarzanego przez turbinę. Dlatego też zainstalowałem obrotomierz. |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
bonusik
weteran

Twój sprzęt: Hobby 600...w marzeniach..:))
Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Mar 2008 Piwa: 10/15 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-10-16, 22:23
|
|
|
RISTEAM napisał/a: | denerwujący stukot po stronie prawej wydobywa się z mojego zawieszenia |
Zajrzyj też do zacisku hamulcowego.Miałem dokładnie ten sam objaw,wymieniłem prawie wszystko i dopiero wtedy wpadłem na to,że stukot może pochodzić stamtąd.
Zestaw naprawczy zacisku zamienił definitywnie metaliczne stukanie w ciszę podczas jazdy.... |
_________________ Nawet cień przyjaciela starczy by uczynić człowieka szczęśliwym. |
|
|
|
 |
|