Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
blaszanka renault master 2 -opis z budowy
Autor Wiadomość
IAAN 
weteran

Twój sprzęt: Master 2,8 dti Blaszanka
Piwa: 31/9
Wysłany: 2012-04-02, 22:44   blaszanka renault master 2 -opis z budowy

Zakładam nowy temat w zasadzie już wałkowany kilka razy na forum może ukłon w stronę moderatora, aby założyć nowy dział np. HAND MADE Camper, Blaszanki, Busocampery itp.

Moja blaszanka
Od początku po kilku miesiącach wystawiania mojego kampera na sprzedaż kamper zmienił właściciela, efekt płacz w domu mniejszych członków rodziny, a ja w kilka godzin po zacząłem żałować sprzedaży tak naprawdę było mi smutno, ale trzeba iść naprzód decyzja zapadła kupujemy blaszankę i zabudujemy ją według swojego pomysłu i możliwości
Początkowo wybór padł na sprintera lub lt, ale aby trafić ładny egzemplarz potrzeba trochę więcej kasy niż chciałbym przeznaczyć na całość, przewijał się też ducato jednak trochę za krótki, ostatecznie wybrałem mastera
Wydaje się wam że trudno sprzedać w dzisiejszych czasach samochód
A zastanawiał się ktoś jak ciężko kupić coś sensownego brak słów obejrzałem jednego bo był blisko złom totalny wybralem następnego umówilem się na przyjazd własciciel wyłączył telefon i nie dał znać przez 3 dni ,wybrałem następnego ale 400 km w jedną stronę dzwonię kilka razy z pytaniami własciciel zapewnia że ok. więdz jadę by po 5 godzinach być na miejscu może być kupuję pomimo kilku drobnych usterek nie działa elektryczne opuszczanie szyby w drzwiach pasażera i ustawianie lusterek oraz uszkodzona jest klima ale co tam zawsze można naprawić łatwiej niż zakładać od nowa oraz słychac jakiś pisk po prawej stronie zawieszenia coś jakby tuleje gumowe wachacza
Własciciel handluje kwiatami i całą zime nie jezdził autem twierdzi że to po zimie wyszło
Kupuje jest mój
auto ma silnik 2,8 dti taki jakiego szukałem i blacha jeszcze się trzyma jest ocieplone i wyłożone laminatem początkowa radośc jednak pryska przy pierwszej próbie zdjęcia tego laminatu aby odsłonić scianę do gołej blachy w celu wycięcia otworów na szyby najlepszy sposób to ostra siekierka i młotek i ciąc po kawałku na łączeniach udało się zdjąc dwa płaty które posłużą w przyszłości jako zabudowa sciany łazienki będzie szczelnie na 100%
Założenia są takie przy 1500 kg ładowności większą część przeznaczyć na ładunek a zabudowa nie powiła przekroczyć 500-600 kg zobaczymy czy jest to realne
W aucie ma być duże łóżko w części tylnej na całej szerokości auta wymiar 140 cm
łazienka ok. 80 cm na długości kibelek po wielu przemyśleniach nie będzie zabudowany na stałe zastąpi go toaleta turystyczna, w łazience nie będzie umywalki, ale to jeszcze przemyślę
Oraz drugi rząd siedzeń ze stolikiem, na co zostanie ok. 120 cm na długości
Meble głównie szafki wiszące ograniczone do niezbędnego minimum
Mała szafka kuchenna ze zlewem zespolonym z piecykiem gazowym pod nią lodówka i jakieś szufladki tu przewiduję oryginalne fronty meblowe do szafek kuchennych
Część pod łóżkiem zostanie podzielona na szerokości auta na pół od tyłu po otwarciu drzwi tylnych będzie dostęp do części brudnej tj. bagażnik ok. 70 cm na głębokość i cała szerokość auta, druga połowa dostępna od wewnątrz będzie wykorzystana na zabudowę szafek
zbiornik na wodę brudną ok. 80 litrów, zbiornik wody czystej ok. 100 l w środku prawdopodobnie pod drugim rzędem siedzeń, planowany jest też drugi zbiornik paliwa, ale zobaczymy jak wyjdzie wagowo
Ogrzewanie gazowe części mieszkalnej na razie nie przewidziane mam dewasto
Woda ciepła z bolera, którego jeszcze mi brak cały czas szukam czegoś konkretnego
Płyta zlew z kuchenką zostanie zakupiona raczej, jako nowa w późniejszym czasie
Dzięki uprzejmości jednego kolegi z forum posiadam sprawną lodówkę
W dachu zostanie umieszczone oryginalne camperowe okno dachowe 60cm na 80 cm, które posiadam w częsci tylnej okno 40 na 40 cm
Zabudowa meblowa zostanie wykonana ze sklejki, którą posiadam w wystarczającej ilości nie z płyty meblowej ze względu na wagę
Podłoga zostanie ocieplona styropianem 2 cm na to płyta myślę o panelach podłogowych, ale jak to umocować
Ocieplenie ścian chciałbym styropian albo wełna idę w kierunku styropianu ale gdzie kupić odpowiedni nie biały ale szary twardy styrodur
Okna drugiego rzędu będą orginalne samochodowe ze względu na cenę i brak używanych kamperowych

cdn nastąpi

master 1.JPG
Plik ściągnięto 14268 raz(y) 40,21 KB

master 2.JPG
Plik ściągnięto 14268 raz(y) 26,04 KB

master 3.JPG
Plik ściągnięto 14268 raz(y) 22,52 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

DAMIAN.CZ 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Fiat Ducato KNAUS 510C
Nazwa załogi: Czołhanki
Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2012-04-02, 23:27   

Kolego życzę powodzenia, wytrwałości - będę Ci mocno kibicował.
Również od dłuższego czasu noszę się z podobnym zamiarem, najpierw muszę jednak sprzedać tradycyjnego kamperka.

pozdrawiam

aras777 
trochę już popisał

Twój sprzęt: DETHLEFFS PREMIUM CLASS na FIACIE DUCATO
Postawił 2 piw(a)
Wysłany: 2012-04-03, 09:53   

podczepiam sie pod temat, :kawka:
jako przyszły może budowniczy, :hammer
p o w o d z e n i a, :kciuki
proszę o bardzo szczegółowe opowieści i foty,
pozdrawiam

:pifko2

WINNICZKI 
Kombatant

Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Piwa: 76/85
Wysłany: 2012-04-03, 12:34   

Czekam z niecierpliwością na dalszą przebudowę. Za 1000zł można dokupić nadstawkę na dach plastikową i podwyższyć jeszcze troche autko,ale nie wiem czy to jest konieczne. Zbiornik na szara wodę wrzucił bym pod podłogę,Planuje wyspawać go z blachy stalowej i wymiarowo zmieścić się w kształt ramy pod podłogą. :spoko Do wycinania takiego laminatu świetnie nadaje sie piłka elektryczna tnąca na zasadzie mikroskoku brzeszczota w kształcie półokręgu , ale za to z b.dużą czestotliwością. Mozna też skrócić brzeszczot w wyrzynarce tak na grubość laminatu +wypełnienie podejrzewam ,że na dł (brzeszczot) ok 3-4 cm i próbowac wyciąć gotowy otwór (bez wycięcia w blasze.) :spoko

IAAN 
weteran

Wysłany: 2012-04-03, 13:02   

wczoraj odsłoniłem jedną połać sciany tu będzie okno
widać wełnę na ocieplenie ale nie ma jej we wzmocnieniach od srodka na wysokości listwy ozdobnej widać pierwsze slady korozji progi od srodka zdrowe muszę to jakoś zakonserwować na wełnie widać też czarne slady nie wiem ponoć nie ciągnie coś takiego wody ale to czarne to suche ale jakby grzyb chyba że taką wkładali
dolny próg na długości auta muszę też jakoś zakonserwować i dopiero póżniej będę ocieplał
pytanie czy ocieplić też wnękę dolnego progu na długości auta czy nie będzie się tam coś skraplać i korodować
zbiornik wody szarej będzie pod podłogą gdzieś na srodku narazie nie przyglądałem się ramie zrobię go prawdopodobnie z zywicy i maty najpierw model z płyty a pózniej całośc
wszelkie wskazówki mile widziane
nie wiem gdzie umieścić szafkę butli z gazem skoro musi miec dostęp powietrza z zewnątrz jakąś kratkę, nie chciałbym zbyt mocno wycinac otworów w nadwoziu
wiadomo lodówka musi miec kratki ale gaz czy wystarczy tylko w podłodze
scian nie chciałem tez ruszać ale wychodzi na to że niezdejmę płyty z sufitu jak nie odsłonię scian płyta jest w całości a w dachu będą 3 okna wędz muszę ją wyjąc podłoga też wyleci i zrobię ją od nowa

P1100146.JPG
Plik ściągnięto 14158 raz(y) 36,46 KB

WINNICZKI 
Kombatant

Wysłany: 2012-04-03, 13:29   

Zastanów sie nad butlą typu (auto na gaz) Lepciak ma tak montowaną pod podwoziem. I chwali sobie takie rozwiązanie ,może zadzwoń do Niego i zapytaj jak to wykonać. Więcej miejsca w aucie i bezpieczniej. :)

WINNICZKI 
Kombatant

Wysłany: 2012-04-03, 13:31   

IAAN napisał/a:
z zywicy i maty najpierw model z płyty a pózniej całośc
Zrób dwa kupię jeden.

Ducaciak 
zaawansowany

Twój sprzęt: Ducato 2.3 2010
Piwa: 10/1
Wysłany: 2012-04-03, 15:04   

witaj
trzymam kciuki:)
butle gazową umieśc w okolicach przesównych drzwi ja tak zrobiłem.
Okna możesz kupić w twojej okolicy :
http://www.dema-alu.pl/pages/display/2

tu możesz zamówić moskitiery na wymiar oraz rolety do camperó też twoja okolica.

http://www.fikszo.com.pl/...y_rolowane.html

wełne mineralną wywal w cholerę i kup poliuretanowe ocieplenie - szkoda zdrowia.

Ten Master ma chyba jeszcze w podłodze drążek biegów czy juz w kokpicie?
jak w podłodze to nie obrócisz foteli :(

i kolejny element to Koło zapasowe w Masterkach chyba jest w środku a nie pod podłogą?

IAAN 
weteran

Wysłany: 2012-04-05, 23:03   

wczoraj był dzień wolny od pracy
kupilem za to styrodur czy jak go tam zwią styropian bardzo twardy jakiś xps płyta ma 0,6m na 1,2 m kupilem 29 sztuk wszystko co mieli w sklepie dziś stwierdziłem że chyba za dużo ale najwyżej zostanie na podłogę
dziś odwiercilem cały sufit pousuwalem resztki nitów zrywarnych zakonserwowałem pierwsze oznaki korozji zakonserwowalem profile i progi na całej długości auta
wstępnie zacząłem docinać styrodur na sciany boczne jutro planuję dokończyć i zacząc wklejanie na piankę
w miejscach gdzie nie dojdzie pianka planuję wtrysnąc piankę rozpręzną albo poupychac wełnę mineralną
scianę za lodówką wyłoże wełną z powłoką aluminiową bo jest niepalna
teraz rodzi się pytanie czy można wyciąc to wzmocnienie po stronie prowadzenia drzwi suwanych aby założyć kratkę lodówki ale chyba tak bo w fabrycznej zabudowie jest tam kratka najwyżej zostawię wzmocnienie a wytnę tylko blache
oraz czy można wyciąc jedno ze wzmocnień dachowych aby założyć dach bo przeszkadza jest akurat w miejscu gdzie mabyć okno dach od razu chyba się nie zapadnie
nadkola ponieważ są wykonane szczenie laminatem i tylna część podłogi bagaznika zostaje tak jak jest teraz
płyta podłogowa zostanie ucięta zaraz za nadkolami i ta część będzie ocieplona podłoga pójdzie ok. 3 cm dogóry zostanie 187 cm wśrodku dla mnie wystarczy
poswiętach auto idzie na wstawienie szyb i foteli będzie przerejestrowane na 6 osób i dopiero zacznie się przebudowa dotego czasu może będzie założona tapicerka ,i ocieplenie
jak wspomniałem zbiornik wody bródnej będzie z żywicy po zrobieniu formy będzie można zrobić następny egzemplaż oglądałem podwozie może jakieś 80 litrów się zmiesci
zbiornik wody czystej tez będzie z żywicy ale w srodku jego kształt będzie trochę dziwny ale dopasowany do planowanego miejsca w połowie 12 cm wysoki reszta ok. 40 cm zobaczymy jak wyjdzie
butla z gazem docelowo ma być pod podwoziem ładowana na stacji jednak nie w tym sezonie cena na razie jest zaporą
na jeden sezon może nie warto ciąc nadwozia aby robić kratkę wentylacyjną pod butlą i wstawić ją luzem do schowka to jest temat do przemyślenia
szukam węży do rozprowadzenia ciepłego powietrza papier wyłożony aluminium w środku oraz 2 trójników i 3 zakonczeń z wywiewem
pytanie następne ponieważ łazienka ma być wykonana też jako szczelna skorupa rodzi się pytanie czy ocieplać podłogę w łazience ?
wczoraj stwierdziłem tez ze mam jakąś dziwną wersję nadwozia drzwi tylne nie otwierają się na sciany boczne a tylko ok 180 stopni a w miejscu gdzie powinły byc uchwyty drzwi na scianach bocznych są zaślepki czy na takiej wysokości można założyć obrysówkę miejsce idealne
blokady drzwi tylnych przy otwarciu zostaną usunięte wchodzą w zabudowę na wysokości łóżka a są zbędne więdz już ich nie ma

obrysówka.jpg
Plik ściągnięto 13959 raz(y) 23,09 KB

nadkole.JPG
Plik ściągnięto 13959 raz(y) 38,52 KB

wzmocnienie boku drzwi suwanych.JPG
Plik ściągnięto 13959 raz(y) 18,04 KB

wzmocnienie dachu.JPG
Plik ściągnięto 13959 raz(y) 41,12 KB

kratka lodówki.jpg
Plik ściągnięto 361 raz(y) 97,73 KB

WINNICZKI 
Kombatant

Wysłany: 2012-04-06, 01:09   

IAAN napisał/a:
zukam węży do rozprowadzenia ciepłego powietrza papier wyłożony aluminium w środku oraz 2 trójników i 3 zakonczeń z wywiewem
www.elcamp.pl dzwon mają na stanie,jak będzie drogo pisz na moje PW spróbuję coś utargować. Proszę pisz na PW bo niektórzy sie strasznie wkurzają ,że polecam elcamp.

Yekater 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Home made
Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2012-04-06, 06:43   

Zakres pracy -40stC do + 90stC, różne średnice http://allegro.pl/waz-60x...2214853006.html

IAAN 
weteran

Wysłany: 2012-04-06, 07:03   

Yekater napisał/a:
Zakres pracy -40stC do + 90stC, różne średnice http://allegro.pl/waz-60x...2214853006.html

nie taki ja potrzebuję do rozprowadzenia ciepłego powietrza coś jak komin pieca w kamperze

YAN 
weteran

Twój sprzęt: Trafic 2,0 115 dci 2007
Piwa: 35/22
Wysłany: 2012-04-06, 07:17   

Rury i końcówki mają w kazdym serwisie webasto - tak jest przynajmniej w moich okolicach.

Yekater 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Home made
Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2012-04-06, 08:42   

Rury karbowane z wyściółką dostępne są w sklepach z akcesoriami samochodowymi. Można też stosować zwykłe rury spiro http://www.supro.pl/mater...wa-rura-gietka/
do komina mogą być podwójne z izolacją piankową między rurami. W budownictwie wymagane są rury ze stali nierdzewnej.

STRUSIE 
zaawansowany

Twój sprzęt: Boxer - bus
Nazwa załogi: andrzej
Piwa: 25/21
Wysłany: 2012-04-06, 09:59   

Do rozprowadzenia ciepłego powietrza w kamperze potrzebne są rury o średnicy 65 mm.
Średnica taka jak przy moim poprzednim Eberspeacher Airtonic 2 ( olej napędowy ) i obecnym Truma Combi 4 ( gaz) . Też mi brakuje jszcze z metr i nie mam gdzie kupić .

Odpowiedz do tematu