Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Uszczelnienie
Autor Wiadomość
Sznurek 
zaawansowany

Twój sprzęt: McLouis 49 Tandy Plus
Piwa: 42/9
Wysłany: 2012-09-07, 10:29   Uszczelnienie

Witam
Od pewnego czasu próbuję zrobić porządek z uszczelnieniem mojego kampera ale jak na razie bez większych efektów - może ktoś z forumowiczów doradzi mi coś rozsądnego...
Zaznaczam od razu, że nie chodzi mi o uszczelnienie zabudowy ale o usunięcie nadmiaru uszczelnienia lub jego zamaskowanie.
W zasadzie są dwa tematy:

1. na samym przodzie alkowy, tuż przy listwach połączeniowych pojawiły się kiedyś małe pęknięcia. Raczej nie spowodowane uderzeniem o coś (bo brak śladów) a byc może w wyniku jakiś naprężeń lub jeszcze czegoś innego. W każdym razie są. Nawierciłem cieńkim wiertłem końce pęknięć, aby uniknąć ich powiękaszania się i całość zakleiłem masą uszczelniająco - klejącą (plastyczną). Wszystko jesyt ok za wyjątkiem wyglądu :(

Nowe (nowsze) kampery mają często na to miejsce takie plastikowe nakładki najczęściej z lampą pozycyjną. Myślałem, żeby coś takiego założyć tylko gdzie to można dostać żeby pasowało profilem :?: :?: No i za ile :?: I dlaczego tak drogo... :?:
A może ktoś ma inny pomysł co mozna zrobić, żeby wyglądało to ładnie ...

2. Kolejny temat to uszczelnienie a właściwie wypływająca masa uszczelniająca. Zanim kupiłem kampera natknąłęm się na angielskojęzyczny test tegoż modelu, w którym krytykowano estetykę wykonania uszczelnienia. Czepiają się - pomyślałem wtedy. Ale po roku użytkowania zaczęło mi to przeszkadzać i postanowiłem coś z tym zrobić.
Wygląda to mniej więcej tak:

Masa jest oczywiście plastyczna (to dobrze) ale i ciągle lepka (to źle) w zwiazku z tym permanentnie brudna. Czy a jeśli to czym można usunąc jej nadmiar :?: :?:
Coś co nie uszkodzi powłoki lakierniczej kampera ani nie rozuści masy za bardzo :?: :?:

Liczę na dobre pomysły
Sznurek
Postaw piwo autorowi tego posta

papamila 
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Piwa: 120/5
Wysłany: 2012-09-07, 11:34   

częsciowe wyplywanie masy to wpływ wysokich temperatur.
nieefektownie wyglądający nadmiar można ostroznie usunąć
nie zmywać !!! lepiej zeskrobać, np szpachtelką
zabawy z nożykami ale bardzo ostrożnie bo łatwo przeciąc poszycie GFK albo zarysować poszycie alu

przemo.d 
zaawansowany

Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Piwa: 26/120
Wysłany: 2012-09-07, 14:48   

Zeskrob najlepiej palcami ;) ile się da, a resztę benzyną ekstrakcyjną można usunąć bez problemu się zmywa.
Podro.

rysiol 
stary wyga

Twój sprzęt: Dethleffs RT6844 Renault
Piwa: 80/26
Wysłany: 2012-09-07, 17:15   

Kiedyś w Elcampie poradzili mi odcinać takie rzeczy kartą magnetyczną. Oczywiście chodzi nie o ten magnetyzm tylko o to że taka karta odcina szczeliwo, a nie uszkadza poszycia.

ccsrally 
zaawansowany

Twój sprzęt: Był FENDT 640 , vw T4multivan teraz szukamy
Nazwa załogi: Kotek i Słoneczko
Piwa: 3/5
Wysłany: 2012-09-07, 18:03   

w sklepie dla lakierników kupisz zastaw plastikowych szpachelek do szpachli. Bez problemu usuniesz nadmiar masy a resztę tak jak kolega pisał umyj benzyną ekstrakcyjną. Co do przodu jeśli zabudowa jest z włókna szklanego to można zaszlifować zaszpachlować pęknięcie i pomalować.

Świstak 
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Piwa: 471/100
Wysłany: 2012-09-07, 22:54   

ccsrally napisał/a:
Co do przodu jeśli zabudowa jest z włókna szklanego to można zaszlifować zaszpachlować pęknięcie i pomalować.

Jeżeli nie umiesz czegoś ukryć - wyeksponuj to. Tak jak pisze ccsrally - troszkę wgłębić, zaszpachlować szpachlówką z włóknem szklanym, przeszlifowac ale zamiast malować - zagruntować i okleić jakimś esem-floresem z folii do oklejania samochodów. Jak zastosujesz folię matową nie będzie widać że pod spodem nie jest idealnie gładko.

Milka - może ją spotkacie?

papamila 
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Piwa: 120/5
Wysłany: 2012-09-08, 13:14   

przemo.d napisał/a:
benzyną ekstrakcyjną można usunąć bez problemu się zmywa.

oczywiscie że się zmywa
tyle ze ta benzyna ma wlasciwości silnie penetrujace :chytry
i kolejna porcja wypływa jeszcze szybciej
:gwm :gwm :gwm

Sznurek 
zaawansowany

Twój sprzęt: McLouis 49 Tandy Plus
Piwa: 42/9
Wysłany: 2012-09-08, 15:25   

Cytat:
Bez problemu usuniesz nadmiar masy a resztę tak jak kolega pisał umyj benzyną ekstrakcyjną

Próbowałem... I mało mnie cholera nie wzięła... Ciągnie się to g...o i wcale tak bez problemu nie da się usunąć. Masa jest bardzo lepka i klei się do wszystkiego. A po usunięciu jej nadmiaru miejsce pozostaje mało estetyczne - takie "poszarpane". Można to trochę wygładzić benzyną tylko czy nie będzie to przysłowiowy strzeł w kolano ? Bo może i na jakiś czas będzie lepiej tj ładniej. Ale potem zacznie albo szybciej wypływać albo, co gorsze, rozszczelnię sobie budę...

Reaumując - nie idzie to tak łatwo i bez problemu jak koledzy pisali i jakbym sobie życzył :-/

Jeżeli zaś chodzi o zalaminowanie pęknięć z przodu alkowy, to problem jest w tym, że one dochodzą aż do listwy połączeniowo -maskującej. Na razie klejem zapaćkałem zarówno pęknięcia jak i część listwy ale nie wiem jak by to wyglądało w przypadku szpachli. Czy nie będzie pękać na połaczeniu z listwą ? Stąd przyszedł mi do głowy pomysł z tymi "nakładkami", które przykrywają całe połączenie.

Odpowiedz do tematu