Przesunięty przez: janusz 2013-12-31, 13:21 |
WYPRAWA NA DORSZE -PORADY |
Autor |
Wiadomość |
marko
stary wyga

Twój sprzęt: . FIAT DUKATO \ ARCA
Nazwa załogi: .MAREK I GOSIA
|
Wysłany: 2013-02-10, 20:05 WYPRAWA NA DORSZE -PORADY
|
|
|
na wiosnę wybieram się na połów dorszy nad bałtyk jestem niedoświadczonym wędkarzem więc potrzebuje porady gdzie z kim i kiedy . może ktoś z kolegów coś poleci żebym nie musiał uczyc się na własnych błędach ps każda rada jest cenna pozdrawiam marko |
Ostatnio zmieniony przez marko 2013-02-10, 20:11, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Argo
weteran
Twój sprzęt: Ford Chausson WELCOME 23
Nazwa załogi: Argonauta
Pomógł: 4 razy Dołączył: 19 Gru 2011 Piwa: 31/1 Skąd: Nowa Wola
|
|
|
|
 |
marko
stary wyga

|
Wysłany: 2013-02-10, 20:13
|
|
|
AIR dzięki jeżeli sam byłeś na takiej wyprawie to napisz co polecasz |
|
|
|
 |
YAN
weteran

Twój sprzęt: Trafic 2,0 115 dci 2007
|
Wysłany: 2013-02-10, 20:31
|
|
|
Wybierasz się sam czy w grupie ? Widzę że masz daleko do morza. Z reguły wyjazdy z odleglejszych miejsc są grupowe i na początek bym radził znaleść kogoś kto już był i ma jakieś doswiadczenie w doborze sprzętu względnie na pierwszy wyjazd pożyczy. |
_________________ Yan
Mam swój mały świat hen za morzem smutków, za górami marzeń tam.
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11537 |
Ostatnio zmieniony przez YAN 2013-02-10, 20:37, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
zbychu
weteran
Twój sprzęt: Arca M699GLT Fiat
Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Sty 2010 Piwa: 19/9 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2013-02-10, 20:33
|
|
|
Ja też bym się wybrał. |
_________________ ZBYSZEK I STASIA
 |
|
|
|
 |
bryzby
stary wyga
Twój sprzęt: Fiat Ducato Granduca 2,8 JTD
Nazwa załogi: bryzby
|
Wysłany: 2013-02-10, 20:35 Re: WYPRAWA NA DORSZE -PORADY
|
|
|
marko napisał/a: | na wiosnę wybieram się na połów dorszy nad bałtyk jestem niedoświadczonym wędkarzem więc potrzebuje porady gdzie z kim i kiedy . może ktoś z kolegów coś poleci żebym nie musiał uczyc się na własnych błędach ps każda rada jest cenna pozdrawiam marko |
Jak wyżej napisał mój przedmówca poczytaj sobie stronki o tematyce wędkarstwa morskiego.Osobiście łowię z różnych łodzi dorsze od wielu lat i trudno by mi było udzielić jednoznacznej odpowiedzi na tak postawione pytania.Pływa w obecnych czasach wiele kutrów jak i motorówek z każdego portu,wiele z nich ma dobrą opinię ale są też takie , o których krąży zła.Połowy odbywają się przez cały rok jak tylko warunki pogodowe pozwalają. Jeśli masz konkretne i sprecyzowane pytania to mogę ci spróbować w zakresie mojej wiedzy pomóc. |
_________________ Brygida i Zbyszek |
|
|
|
 |
bryzby
stary wyga
|
Wysłany: 2013-02-10, 20:39
|
|
|
Możesz również wiadomości na ten temat znaleźć w książce Jacka Kolendowicza i Władysława Owczarza pt. Wędkarstwo morskie. |
|
|
|
 |
Argo
weteran
Twój sprzęt: Ford Chausson WELCOME 23
Nazwa załogi: Argonauta
Pomógł: 4 razy Dołączył: 19 Gru 2011 Piwa: 31/1 Skąd: Nowa Wola
|
Wysłany: 2013-02-10, 20:39
|
|
|
Nie byłem. Poczytaj opisane tam wyprawy, zadaj pytanie a dostaniesz naprawdę wyczerpującą odpowiedź. Na pewno znajdziesz gotowca bo jakiś nowicjusz już je zadał. Wrażenia z wyprawy są bardzo subiektywne i tylko ktoś który był tam już wiele razy w rożnych miejscach udzieli Ci dobrej porady. Jeden z forumowiczów był na Lofotach i na naszym forum opisał wyjazd. |
|
|
|
 |
marko
stary wyga

|
Wysłany: 2013-02-10, 20:50
|
|
|
koledzy może idę na skróty ale najchętniej bym się wybrał z kimś poleconym przez was czytałem wątki na naszym forum więc chciałbym dowiedziec się jak najwięcej od kogoś co na takiej wyprawie już był i wie co nieco |
|
|
|
 |
YAN
weteran

|
|
|
|
 |
Agostini
weteran

Twój sprzęt: Hymer ML-T 580
Pomógł: 4 razy Dołączył: 19 Sty 2011 Piwa: 245/114 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2013-02-10, 20:56
|
|
|
Nie wykluczone, że też bym się wybrał.
Wygląda to tak, że po wcześniejszym umówieniu się, skoro świt wsiada na kuter, wypływa w morze, a po południu powrót.
Jeśli nie masz sprzętu, za niewielką opłatą można go wypożyczyć na łajbie. Doświadczenia chyba wielkiego nie musisz mieć, będziesz robił to co inni.
Jakieś telefony szyprów z Władysławowa i Łeby mam, ale nie mam o nich opinii, pochodzą z reklam na ich kutrach.
A w jakim terminie chcielibyście pojechać? |
_________________ Basia i Andrzej
 |
|
|
|
 |
bryzby
stary wyga
|
Wysłany: 2013-02-10, 21:03
|
|
|
Jeśli chodzi o sprzęt to na pierwszą wyprawę bym nie kupował, na każdym kutrze mają wędki i pilkery i za niewielkie pieniądze je wypożyczają.W czasie pierwszego rejsu zobaczysz czy ci się podoba i czy twój organizm zaakceptuje wielogodzinne kołysanie.Jak się zorientujesz to podejmiesz lepszą decyzję.
Jak będziesz znał bliższy termin to daj znać, może też się wybiorę i umówię nas z szyprem na, którego łodzi zawsze dobrze połowiłem i wracałem zadowolony. |
|
|
|
 |
bryzby
stary wyga
|
Wysłany: 2013-02-10, 21:07
|
|
|
Agostini napisał/a: | Doświadczenia chyba wielkiego nie musisz mieć, będziesz robił to co inni. |
W tym sporcie w zasadzie finezji nie ma, chyba że po czasie zastosujesz delikatny sprzęt i lekkie przynęty, ale na początku łowienie polega na opuszczeniu pilkera na dno i rytmicznym unoszeniu i opuszczaniu,To tak w dużym uproszczeniu. |
|
|
|
 |
marko
stary wyga

|
Wysłany: 2013-02-10, 21:08
|
|
|
poczytałem i powiem ci pełen szacun ps myślę że takich okazów na bałtyku niema ale kto wie cuda się zdarzają gdybyś jednak wiedział o sprawdzonym organizatoże wypraw na bałtyk dej znac |
|
|
|
 |
YAN
weteran

|
Wysłany: 2013-02-10, 21:15
|
|
|
U nas takie okazy zdarzają się bardzo rzadko ale się zdarzają.Ja wędkuję na zatoce gdańskiej z własnej łodzi i jest to łapanie trochę inne jak z kutra .Ale zaczynałem od kutra i tam się nauczyłem podstaw a póżniej to już tylko udoskonalanie. |
_________________ Yan
Mam swój mały świat hen za morzem smutków, za górami marzeń tam.
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11537 |
|
|
|
 |
|