|
Agregat do ładowania akumulatorów |
| Autor |
Wiadomość |
emicargo
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2013-03-13, 15:04 Agregat do ładowania akumulatorów
|
|
|
Witam. Mam możliwość zakupu kilku agregatów spalinowych m-ki Honda służących do ładowania aku.
Napięcie ładowania 6 , 12 lub 24v do wyboru , prąd ład. ok. 10A . Co myślicie o funkcjonalności takiego urządzenia? |
|
 |
Argo
weteran
Twój sprzęt: Ford Chausson WELCOME 23
Nazwa załogi: Argonauta
Pomógł: 4 razy Dołączył: 19 Gru 2011 Piwa: 31/1 Skąd: Nowa Wola
|
Wysłany: 2013-03-13, 15:57
|
|
|
| Bardzo mały prąd ładowania, agregat do ładowania aku. powinien mieć 30-40A., czyli tyle ile ładuje alternator auta. Posiadam agregat do ładowania aku. silnik jak do kosiarki żyłkowej ok. 2KW połaczony bezpośrednio z alternatorem, max prąd ład 20A, nie nadaje się do bezpośredniego zasilania urządzeń 12v, brak stabilizacji napięcia w pracy bez obciążenia. Twoje agr pewnie są z stabilizacją i służą do awaryjnego zasilenia z tąd taki mały prąd ładowania. |
| Ostatnio zmieniony przez Argo 2013-03-13, 17:16, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2013-03-13, 16:30
|
|
|
| Czy te agregaty daja także 230V? |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
emicargo
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2013-03-13, 16:30
|
|
|
Tak to wygląda. Mam na myśli raczej ładowanie awaryjne. Rzeczywiście 10A to trochę mało.
To tyle co niezbyt wielki prostownik. |
|
 |
emicargo
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2013-03-13, 16:48
|
|
|
| kimtop napisał/a: | | Czy te agregaty daja także 230V? |
Nie! 6/12/24v |
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2013-03-13, 17:26
|
|
|
Chyba rozsądniej będzie założyć baterie słoneczne o mocy np.200W.
Dadzą podobny lub większy prąd,bezobsługowe i ładowanie od świtu do nocy. |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
eler1
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/129 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2013-03-13, 21:47
|
|
|
| kimtop napisał/a: | Chyba rozsądniej będzie założyć baterie słoneczne o mocy np.200W.
Dadzą podobny lub większy prąd,bezobsługowe i ładowanie od świtu do nocy. | w okresie letnim super a co z zimą ? kiedy naprawdę potrzeba prądu |
_________________ Pierwsza MAŁA KARAWANA na CT
Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.
 |
|
|
|
 |
DAKOTA
stary wyga
Twój sprzęt: CARTHAGO chic T 4.9 nastepny tez T 4.9
Nazwa załogi: DAGOCIK
Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Piwa: 12/20 Skąd: Wieden, Tarifa
|
Wysłany: 2013-03-14, 06:38
|
|
|
Witam
ja nie polecam takich agregatow.
3 lata temu w 1,5 rocznym kamperze przez ladowanie takim agregatem (230V) spalilem energoblok , dobrze ze jeszcze byla gwarancja-
Z kolei moj znajomy (bezdomny) mieszka w przyczepie przez caly rok ,nie majac podpiecia pod 230V uzywa agregatow -malych takich do 1 kila lub troche powyzej cena do 100 Euro.
agregat przy duzym uzytkowaniu okolo 8 godzin dziennie wytrzymuje max 1 rok , potem na gwarancji jest wymieniany i dostaje nowy w niektorych sklepach juz ma zakaz zakupow takowych urzadzen ze wzgledu na wymiany .
Poza tym te otwarte ,czyli bez obudowy sa bardzo glosne(moj taki jest)-
Co do kolegi KIMTOPA z solarami ::
masz czesciowo racje ,ale tylko w lecie w zimie przy slabym naswietleniu nie masz szansy zaladowac aku na voll.
np wczoraj ladowalo mi 200 watt tylko 2 A przez caly dzien bez ogrzewania, wieczorem wyniki na komputerku
Zaladowano 12 A
bateria 75%
slonce byla slabo widoczne przez okolo 6 godzin
wszystkie urzadzenia wraz z bateriami nie maja jeszcze miesiaca
a wiec ja wole ograniczyc zuzycie niz ladowac takowym generatorem , a na solarach tez nie mozna polegac w naszych szerokosciach geograficznych w zimie.
pozdrawiam
DAKOTA |
_________________ http//kamper-meine-freiheit.blogspot.co.at/
Zaden Penis nie jest tak twardy jak zycie
 |
|
|
|
 |
emicargo
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2013-03-14, 11:23
|
|
|
| DAKOTA napisał/a: | | 3 lata temu w 1,5 rocznym kamperze przez ladowanie takim agregatem (230V) spalilem energoblok | .
Podpiąłeś się pod instalację 230V? , czy ładowałeś aku. z wyjścia 12V z agregatu? |
|
 |
DAKOTA
stary wyga
|
Wysłany: 2013-03-14, 11:29
|
|
|
| emicargo napisał/a: | | DAKOTA napisał/a: | | 3 lata temu w 1,5 rocznym kamperze przez ladowanie takim agregatem (230V) spalilem energoblok | .
Podpiąłeś się pod instalację 230V? , czy ładowałeś aku. z wyjścia 12V z agregatu? |
witam
pozwolisz ze nie skomentuje Twojego pytania ?
pozdrawiam
DAKOTA |
 |
|
|
|
 |
emicargo
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2013-03-14, 11:48
|
|
|
| DAKOTA napisał/a: | | emicargo napisał/a: | | DAKOTA napisał/a: | | 3 lata temu w 1,5 rocznym kamperze przez ladowanie takim agregatem (230V) spalilem energoblok | .
witam
pozdrawiam
DAKOTA |
Chyba nie zrozumialeś mojego pytania. Zadam inne - jak doszło do tego, że za pomocą agregatu(230V) spaliłeś energoblok? Co to znaczy"przez ładowanie takim agregatem"? |
|
 |
DAKOTA
stary wyga
|
Wysłany: 2013-03-14, 11:59
|
|
|
| emicargo napisał/a: | | DAKOTA napisał/a: | | emicargo napisał/a: | | DAKOTA napisał/a: | | 3 lata temu w 1,5 rocznym kamperze przez ladowanie takim agregatem (230V) spalilem energoblok | .
witam
pozdrawiam
DAKOTA |
Chyba nie zrozumialeś mojego pytania. Zadam inne - jak doszło do tego, że za pomocą agregatu(230V) spaliłeś energoblok? Co to znaczy"przez ładowanie takim agregatem"?
|
zaczelo brakowac paliwa ,a on sobie sam dodawal gazu , raz obroty szly do gora raz spadaly czyli napiecie zaczelo skakac i poszedl elektroblok.(nie zadzialal zaden bezpiecznik )
To zadrza sie tez na campingach przy duzym obciazeniu i skokach napiecia , jest nawet w instrukcji obslugi campera napisane (adria - EBL)- nie podlega Gwarancji taka usterka.
takim agregatem -- agregat pradotworczy .
DAKOTA |
 |
|
|
|
 |
emicargo
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2013-03-14, 12:09
|
|
|
| Już wiem o co chodzi. Twój agregat pracował jako zewnętrzne źródło energii. Ten, który ja opisuje służy tylko do ładowania akumulatorów. Wytwarza prąd o max. napięciu 28V i natężeniu 10A. Myślę, że to rozwiązanie jest bezpieczniejsze dla instalacji kamperka. Pozdr. |
|
 |
przemo.d
stary wyga
Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Gru 2011 Piwa: 29/142 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2013-03-14, 13:22
|
|
|
| emicargo napisał/a: | | Już wiem o co chodzi. Twój agregat pracował jako zewnętrzne źródło energii. Ten, który ja opisuje służy tylko do ładowania akumulatorów. Wytwarza prąd o max. napięciu 28V i natężeniu 10A. Myślę, że to rozwiązanie jest bezpieczniejsze dla instalacji kamperka. Pozdr. |
Za jakieś drobne możesz wziąć;)
Ładowanie będzie wyglądało następująco:
rozładowany akumulator 100AH będzie ładował 10-godzin, jeszcze przed zakupem bym sprawdził miernikiem jakiej dokładnie wielkości jest to nap.12V :najlepiej okolice 14.5V jek by było.
Pozdro |
|
|
|
 |
emicargo
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2013-03-14, 13:38
|
|
|
| Ceny jeszcze nie znam, to jest aukcja. Tam jest 6 szt. takich agregatów. Na jednej palecie, którą trzeba kupić. Były wykorzystywane przez armię. Daje to gwarancję solidnego wykonania. Napięcie ładowania wg specyfikacji to 7.5V 14,5V i 27,5V. Agregat ma płynną regulację obrotów, w przeciwieństwie do innych(np. 230V). Daje to możliwość regulacji napięcia i chyba prądu ładowania. Ponadto Honda to Honda. |
|
 |
|
|