Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wentylator w oknie dachowym - montaż
Autor Wiadomość
Forest 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato swap 2,8idtd, 1996r. Dethleffs
Nazwa załogi: Forest Camp
Otrzymał 4 piw(a)
  Wysłany: 2013-04-30, 11:53   Wentylator w oknie dachowym - montaż

Witam
Chciałbym się podzielić z wami swoim doświadczeniem w samodzielnym montażu wentylatora - okna Turbo Vent. Na forum w kilku tematach odnalazłem pozytywne opinie na temat tego urządzenia i zachęcony nimi kupiłem ten wentylator. Po rozpakowaniu okazało się że istotnie wentylator montuje się otworze po oknie dachowym 40x40, ale nie na zasadzie skręcania części górnej - zewnętrznej z elementem dolnym. Niestety producent przewidział przymocowanie okienka wkrętami bezpośrednio do dachu kamperka :(
Szkoda mi było dziurawić blachę i wymyśliłem takie oto mocowanie z blachy ocynkowanej. Blaszki wycięte zostały ze zwykłej blachy, każde z mocowań to 2 blaszki. Może ktoś wykorzysta pomysł.
Poniżej fotki.
Wentylator na postoju sprawuje się świetnie, przetestuję go na majówce
Piotr

turbo vent 2.jpg
Tak osadziłem
Plik ściągnięto 10728 raz(y) 223,68 KB

turbo vent 3.jpg
Sposób mocowania
Plik ściągnięto 10728 raz(y) 235,8 KB

turbo vent 4.jpg
Okienko zamontowane
Plik ściągnięto 10728 raz(y) 229,52 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

mwservice 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Ducato
Piwa: 7/10
Wysłany: 2013-05-01, 23:09   

Miałem dokładnie tak samo zamontowany Turbovent (przez poprzedniego właściciela), ale zaczął przeciekać. Wyjąłem go i będę jutro montował tak, jak opisał to producent w instrukcji, tj. 20 wkrętami do dachu, niestety dziurawiąc dach. Kolejny raz sprawdza mi się zasada, że należy przestrzegać instrukcji.

Podobne opinie można znaleźć tutaj:
http://www.camperteam.pl/...bb26a80883a810f

Przypuszczam, że producent nie bez powodu zaleca montowanie za pomocą tak dużej liczby śrub do dachu: Turbovent jest ciężki i mocowanie w czterech narożnikach pewnie nie wystarcza. Dodatkowo liczne śruby zapewniają równomierny docisk uszczelnienia. Zaobserwowałem w moim wentylatorze ślady silnych naprężeń w okolicy narożników.
Zdaje się, że mocowanie tylko w czterech narożnikach Fiamma stosuje w niektórych lżejszych oknach.

Mimo wszystko życzę, aby mój przypadek się nie powtórzył...

WINNICZKI 
Kombatant

Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Piwa: 76/84
Wysłany: 2013-05-02, 05:18   

forest07, masz w zupełności rację,poddając w wątpliwość mocowania turbo-went do blaszki pokrywającej dach.Tak ,absolutnie dziurawienie blachy mija się z celem. To co Ty wymyśliłeś również jest źle. Należy wyciąć otwór w dachu, następnie wykonać ramę z drewna, wstawić w otwór, jeżeli jest to możliwe połączyć z konstrukcją drewnianą ,lub aluminiową dachu. (W zależności od konstrukcji dachu) A cha i nie zapomnij wkręcając wkręty w drewnianą ramę każdy wkręt utaplać w sikafleksie.Jak tego zapomnisz również za pare lat poleje Ci sie woda do wewnątrz. :spoko
Ostatnio zmieniony przez WINNICZKI 2013-05-04, 11:23, w całości zmieniany 1 raz  

gino 
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Piwa: 639/978
Wysłany: 2013-05-02, 07:21   

chłopaki, a nie jest tak..że oryginalny wizjer,ma ramke drewnianą/u mnie tak było/ i śruby wkręcasz nie w samo cieniutkie poszycie i styropian,ale również w konstrukcje drewnianą...
a dobrze uszczelnione wkręty, nic złego nie robią...na pewno więcej szody zrobi cieknące okno dachowe
instrukcje są po to, aby w/g nich różne sprzęty montować :spoko

jak to mawia nasz forumowy klasyk...''przeróbki są...... '' :-P

Forest 
doświadczony pisarz

Otrzymał 4 piw(a)
Wysłany: 2013-05-04, 08:50   

No cóż, pożyjemy zobaczymy. Zaproponowany przeze mnie sposób montażu być może nie jest idealny, ale myślę, że aby poddać go pod totalną krytyką należałoby być przy instalacji, organoleptycznie sprawdzić "jak to jest zrobione". Przykład kolor ciemny styropianu nie świadczy o smarowaniu czymkolwiek, taki jest - pewnie ze starości. Okienko ładnie siadło na butylu, który po dokręceniu blaszek równomiernie rozlał się wokół. Na razie jest szczelnie i wygląda na to że będzie szczelnie. Jeszcze jedno może najważniejsze, w moim konkretnym przypadku w otworze na każdym narożniku oraz w połowie boku, fabrycznie zamontowane są blaszki dystansowe mające za zadanie utrzymywać stałą odległość pomiędzy sklejką sufitu a blachą dachu.
Kończąc nie chcę wdawać się w polemikę i spory. Myślałem, że komuś może pomogę. Jeżeli nie niech admin post usunie. Pozdrawiam

HENRYCZEK 
weteran

Piwa: 81/131
Wysłany: 2013-05-04, 09:14   

Czy taki wentylator ma wdmuchiwać czy wyciągać powietrze,jak to się ma w praktyce?

Forest 
doświadczony pisarz

Otrzymał 4 piw(a)
Wysłany: 2013-05-04, 09:40   

Wentylator ma dwie funkcje wdmuchiwania i wyciągania powietrza z wnętrza pojazdu. Ponadto ma zainstalowany termostat oraz płynną regulację obrotów. Waży niewiele bo o ile dobrze pamiętam ok 3 kg.

WINNICZKI 
Kombatant

Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Piwa: 76/84
Wysłany: 2013-05-04, 11:15   

Taki wentylator to idealne rozwiązanie na wysoką temperaturę wewnątrz kampera zwłaszcza podczas snu. Na najniższych obrotach pracuje prawie bezszelestnie,a przepływ powietrza daje spać. Szczerze polecam ten zakup. :spoko

lepciak 
weteran

Twój sprzęt: FIAT Ducato 2,5TD Burstner
Nazwa załogi: lepciaki
Piwa: 61/39
Wysłany: 2013-05-04, 18:46   

Zamontowałem to urządzenie rok temu tak jak zaleca Winniczek. Poszukam foty i załączę. Kamper jest po kilku nawałnicach i nie przecieka.

Wyświetl szczegóły
mwservice 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2013-05-08, 16:09   

Mój Turbovent taki cichy nie jest, szum jest mocno słyszalny nawet na najmniejszych obrotach, więc nie jest często używany. Dodatkowo jest to siedlisko brudu, a mycie okna wraz z wentylatorem z zanieczyszczeń jest kłopotliwe.

mwservice 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2013-05-13, 11:47   

Zainspirowany powyższą dyskusją, postanowiłem zmniejszyć minimalne obroty wentylatora, aby hałas generowany przez Turbovent (Polar Control) na najmniejszych obrotach był akceptowalny.
Wystarczyło wymienić rezystor SMD (w obudowie 0603) zaznaczony strzałką na zdjęciu na 82kohm (oryginalnie był 100kohm).

turbovent.jpg
Plik ściągnięto 9869 raz(y) 37,98 KB

Odpowiedz do tematu