|
|
czujnik poziomu gazu |
Autor |
Wiadomość |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 241/606 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2014-04-29, 19:01 czujnik poziomu gazu
|
|
|
Czy ktoś to ma, testowaŁ,używa?
http://sklep.elcamp.pl/cz...enia-butli.html
large_Czujnik-nape--nienia-gazu-Dometic-GC100.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 4725 raz(y) 18,51 KB |
|
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Wojciechu
Kombatant

Twój sprzęt: był - ducato frankia,jest- burstner t603
Nazwa załogi: marwoj
Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Wrz 2013 Piwa: 159/151 Skąd: Zgierz
|
Wysłany: 2014-04-29, 19:54
|
|
|
Jeśli to działa tak jak pokazano to super bajer - mimo ceny |
_________________ prof-os
Jesteśmy jedyni i niepowtarzalni, pamiętajmy tylko że niedoskonali…
 |
|
|
|
 |
WODNIK
weteran

Twój sprzęt: HOBBY 600
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Gru 2009 Piwa: 54/225 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2014-04-29, 23:36
|
|
|
Ja mam trochę podobny i działa dobrze.
|
_________________ --- B E S K I D N I K ---
Pozdrawiamy Bronia i Janek
 |
|
|
|
 |
antwad
stary wyga
Twój sprzęt: Dethleffs Advantage T5801
Pomógł: 5 razy Dołączył: 22 Sty 2007 Piwa: 17/66 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-04-30, 21:07
|
|
|
Jakbyś się Sławku zdecydował, to proponuję spróbować u Wadowskich - cena wyjściowa jeszcze niedawno była niższa, a i utargować coś można. |
_________________ "Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat przy każdej okazji" - św. Tomasz z Akwinu |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

|
Wysłany: 2014-05-01, 08:07
|
|
|
antwad napisał/a: | Jakbyś się Sławku zdecydował, to proponuję spróbować u Wadowskich |
Dzięki Antoś za podpowiedz, podróżując z jedną butlą wynik takiego pomiaru będzie pomocny w przemyślanym zużyciu gazu.
Trochę "liczenie miesięcy" nam się wydłużyło |
 |
|
|
|
 |
Mavv
weteran

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter
Nazwa załogi: MadMobile II
Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Lut 2014 Piwa: 68/50 Skąd: Ballina, Irlandia
|
Wysłany: 2014-05-01, 12:23
|
|
|
A jak to się ma w przypadku konieczności sprawdzenia ilości gazu w butli przy wjeździe do eurotunelu? Tam wymagają wskaźnika ilości gazu. Czy takie coś (wraz z jakimś certyfikatem) byłoby uznane przez pracownika eurotunelu? Wie ktoś może? |
_________________ Kamperek 1
Kamperek 2
Moje minipodróże po Irlandii
 |
|
|
|
 |
zibikruk
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2.8 JTD - LAIKA Kreos 3009
Nazwa załogi: Kruczki
Pomógł: 13 razy Dołączył: 24 Cze 2010 Piwa: 93/116 Skąd: Zielonka
|
Wysłany: 2014-05-01, 19:33
|
|
|
Nabyłem drogą kupna 3 tygodnie temu, działa ale musi być czysta, nie zniszczona butla. |
_________________ Retirement is the time of your life ... to have the time of your life!
 |
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

Twój sprzęt: Hymer Tramp CL 698
Nazwa załogi: Ewa,Karolina,Zbyszek
Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Wrz 2010 Piwa: 53/3 Skąd: Gorzkowice
|
Wysłany: 2014-05-01, 20:24
|
|
|
zibikruk napisał/a: | Nabyłem drogą kupna 3 tygodnie temu, działa ale musi być czysta, nie zniszczona butla. | powtarzam się ale widzę że nie wszyscy czytali wcześniej
wymyśliłem sposób na pomiar gazu w butli, bez wyjmowania z kampera, bez dźwigania. Ponieważ niektóre przyrządy do pomiaru zawartości gazu działają na butlach stalowych, są też uniwersalne ale drogie, szukałem innego rozwiązania. Ponieważ przy zmianie fazowej propan- butanu ciekłego na gazowy następuje schłodzenie czynnika, więc wykorzystałem methodę czułych, samoprzylepnych pasków, tak zwanych odwracalnych wskaźników temp. zakres 16 pkt. od 14-31 st.C (temp.najczęściej użyteczna dla kamperowicza). Gdy szukałem w internecie wiadomości na ten temat to okazało się, że ktoś już też wymyślił podobną metodę pomiaru ilości gazu w butli tylko na magnesach co nie nada się do Alugas.
SAM_0991 (Large).JPG Widzimy spadek temperatury na połowie czerwonego paska |
 |
Plik ściągnięto 44 raz(y) 239,42 KB |
|
_________________ Stacja Kontroli Pojazdów przyjazna pojazdom specjalnym z przeznaczeniem kempingowym. |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

|
Wysłany: 2014-05-01, 21:52
|
|
|
Faktycznie 5 pasków x 4.5 PLN zakupione w sklepie akwarystycznym to niewielka suma. |
 |
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

|
Wysłany: 2014-05-02, 00:08
|
|
|
SlawekEwa napisał/a: | Faktycznie 5 pasków x 4.5 PLN zakupione w sklepie akwarystycznym to niewielka suma. | i nie trzeba bawić się w jakieś pomiary, otwierasz skrytkę na butlę i widzisz ile jest gazu, jedyny mankament mojego patentu to, że widzimy poziom gazu tylko podczas parowania czyli zużywania. |
_________________ Stacja Kontroli Pojazdów przyjazna pojazdom specjalnym z przeznaczeniem kempingowym. |
|
|
|
 |
Jakub
trochę już popisał

Twój sprzęt: Fiat Ducato III Adria 680SK
Nazwa załogi: Orzeszek
|
Wysłany: 2014-05-13, 03:00
|
|
|
to podpowiedz kolego jakie wskazanie temperatury mówi o pełnej 11kg butli a jakie o pustej, pomysł prosty i b fajny |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2014-05-13, 07:03
|
|
|
Jakub napisał/a: | to podpowiedz kolego jakie wskazanie temperatury mówi o pełnej 11kg butli a jakie o pustej, pomysł prosty i b fajny |
Widziałem ten patent . Nie koncentrujesz sie na temp , tylko na różnicy . Podczas pobierania widać spadek temp. w ok parującej cieczy/gazu i tam pasek pokazuje temperturę niższą od innych . A jaka , ???? to dla wnikliwych badaczy.
mam czujnik Trumy - wydatek ok 300 zl - uzywalem 3x i to głównie by pokazać kolegom.
Zabrakło mi 1x gazu , przy 1-dnej butli.
Wożę teraz dwie . + DUO ONTROLL . I jak w/w ustrojstwo przełą czy na drugą pełną to szukam na wymianę. Lub zaczynam być czujny . Chodzi głównie o chłodne noce.
Jedna metal druga BP plastik - w tej wystarczy podświetlic latarka i widać poziom, Dziala też w/w czujnik TRUMY ale to klopot z przyłożeniem , bo butle BP są w plastikowym "koszyku"
Ps Zbyszkuu ?? c ładuje czy wymieniasz butlę . Rozumiem ,że do wymiany zrywasz paseczki ,
Taka sugestia dla zakręconych'
Dwa czujniki ( termopar,y rezystory itd) przyczepiane magnetycznie na różnych poziomach . Moduł elektroniczny do analizowania różnicy wskazać. I mamy Wskaźnik poziomu krytycznego/ rezerwę . jakaś dioda piszczyk
Odpalasz kuchenkę a tu diodka sie zapala , przy poborze róznica , idziesz i sprawdzasz ,
Tak mi sie przy kawce porannej...... |
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

|
Wysłany: 2014-05-13, 08:43
|
|
|
Bronek napisał/a: | Ps Zbyszkuu ?? c ładuje czy wymieniasz butlę . Rozumiem ,że do wymiany zrywasz paseczki , |
Nie zrywam paseczków, choć są samoprzylepne to po kilku zamianach straciłyby lepkość, Ładuję butlę czystym propanem w punkcie dystrybucji gazów technicznych, gdyż moja butla jest aluminiowa, lżejsza od kompozytowej o 40 dkg i pojemniejsza o 1 kg gazu i nie ma takich na wymianę.
Wożę ze sobą małą 3 kg butlę rezerwową do grilla też nalewaną i kawałek węża do przelewania gazu, gdyby brakło mi gazu w podróży wynajmuję butlę np. na kempingu, idę w ustronne miejsce i przelewam gaz do swojej butli. Oczywiście ja mam doświadczenie w tych sprawach, bo kiedyś jako młody inżynier pracowałem na gazach technicznych jako mistrz zmianowy i zaopatrywałem 2000 pracowników Mostostalu we wszystkie gazy potrzebne do produkcji. Dodatkowo byłem też lekarzem bo leczyłem ludzi z łuszczycy ciekłym tlenem. Jakub napisał/a: | to podpowiedz kolego jakie wskazanie temperatury mówi o pełnej 11kg butli a jakie o pustej, pomysł prosty i b fajny | zawartość pełnej butli jest mi znana gdyż przy nalewaniu w punkcie dystrybucji stoi na wadze, dlatego paski naklejam na dolnej połowie, żeby wiedzieć kiedy się gaz skończy, gdy jest pusta lub nie ma zużycia to wszystkie paski pokazują taką samą temperaturę. Bronek napisał/a: | Dwa czujniki ( termopar,y rezystory itd) przyczepiane magnetycznie na różnych poziomach . Moduł elektroniczny do analizowania różnicy wskazać. I mamy Wskaźnik poziomu krytycznego/ rezerwę . jakaś dioda piszczyk |
Można i tak, ale dla mnie sukces pomysłu zastosowań do kampera jest wtedy gdy jest to lekkie, niezawodne, nieskomplikowane i przydatne.
Bronku, mam nowy ciekawy pomysł, zacząłem budować w swoim kamperze tzw. CSZdZ (Centralny System Zabezpieczeń dla Zapominajacych). Jest to bardzo proste urządzenie i szczególnie przydatne dla zmęczonych i starszych umysłów.
Otóż wzdłuż kampera będzie przebiegał jeden cienki przewód poprzecinany mikrowyłacznikami, które montujemy w newralgicznych miejscach np. drzwi bagażnika, okna i drzwi zabudowy, drzwiczki kasety WC, wtyczka zasilajaca 230V i tym podobne, zakończony mocno świecącą czerwoną diodą zainstalowaną na tablicy przyrządów w pobliżu stacyjki. Przerwa na którymkolwiek wyłączniku spowoduje zapalenie sygnalizacji. Życzę miłej zabawy takiej jaką i ja mam ze swoją najlepszą zabawką tj. kamperem. |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2014-05-13, 09:06
|
|
|
Ja mam Check Listę.
Jak w samolocie , ale i tak czasem szuflade trzeba domknąć .
Najważniejsze to podpory , klapka zasilania , okna dachowe , antena , itd.
Kłopot jak zapomnę o w/w liście .
Na siedzeniu kierowcy położę PODUSZKĘ PIERDZIUSZKĘ |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2014-05-13, 09:26
|
|
|
Bronek napisał/a: | klapka zasilania |
I to jest najbardziej upierdliwa klapka w samochodzie.
Zbyszku wymyśl coś do tego żeby zamykała się sama po wyjęciu wtyczki. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|