|
|
Projekt kampingu (kontener kampingowy) |
Autor |
Wiadomość |
EstoniRV
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2014-06-04, 13:04 Projekt kampingu (kontener kampingowy)
|
|
|
Aby nie skończyło się na powitalni postanowiłem coś wstawić po Waszym przywitaniu, a tym samym okazaniu życia na forum.
To co wstawiam to wizualizacja jeszcze nie ukończonego projektu, do którego dostałem wymiary i kilka wskazań (długość 650cm, szer210cm [bez wysunięć]). Jest to kontener nie stanowiący integralnej części z kabiną kierowcy. Po prostu kontener na ramę lub jako bagaż na pakę. Kontener o przeznaczeniu nie tyle kampingowym co mieszkalnym w terenie gdzie osoba wykonuje prace, a kiedy nie ma takiej potrzeby, ma stać samodzielnie na działce uwalniając auto, które jest potrzebne do transportu.
Wizualizacja projektu nie jest ukończona i mega dokładna, ale ma ukazać łączenie materiałów, kolorystykę i co ważne przestrzeń w momencie wysuniętych boczków, bo dobrze jest wiedzieć na co wydaje się pieniążki, jaki to będzie mieć kształt.
W kampingu mają pojawić się jakieś nie produkowane rozwiązania grzewcze, dlatego nie znajdziemy typowego wystającego z szafeczki pieca. W wizualizacji 4-ro palnikowa kuchenka jednak będzie dwu , a pod blatem mieści się lodówka 80L. Obok zlewu znajduje się „szafka bez widocznych frontów” i występuje w kolorze ścian, to element nie zagospodarowany, ponieważ rzeczy, które się tam pojawią mogą zdrowo zmienić wizualną postać. W wc miska ustępowa ma być próżniowa, ale na wizualizacji standardowa miska bo dokładny model nie był na razie potrzebny. W podłokietnikach sofy schowki, i zaraz przy wejściu też wysuwana pólka/koszyk jakby zza oparcia ławy jadalnianej, w kierunku wejścia.
Sypialnia, ma to same rozwiązanie co współczesne kampery, czyli pod łóżkiem obszerny bagażnik, do którego dostajemy się na wylot z zewnątrz. W bagażniku zmieszczony bardzo duży agregat, który jest potrzebny do wykonywanych prac w terenie. Sam agregat ma możliwość wysunięcia. Na dachu mają być solary.
Tak orientacyjnie, by było miło;)
- perspektywa z Wejścia
- na ławie w jadalni
- z sofy/saloniku widok na jadalnie i kuchnie
-Lazienka
- Kuchnia i jadalnia
- Panele sterujące (orientacyjnie)
Tyle atrakcji na dziś. |
|
|
|
 |
koko
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Sty 2007 Piwa: 71/31 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2014-06-05, 07:59
|
|
|
Gratulacje !! Do roboty!! |
_________________ KoKo
Piszę tylko merytorycznie.
Mądrzy ludzie wiedzą przed a nie po |
|
|
|
 |
Lechowicz
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Weinsberg MB100
Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Maj 2014 Postawił 2 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-06-06, 12:53
|
|
|
Czekam z podziwem na dalsze atrakcje!!! |
|
 |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 79/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2014-06-06, 19:57
|
|
|
Starczy marketingu - a teraz fotki z reala :)rzycze powodzenia rzecz jasna no jakżeby wcale nie ... |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
|
|
|
 |
tom-cio
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Sty 2014 Piwa: 68/144 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 2014-06-06, 22:41
|
|
|
Projekt spoko.jednak ja ,a moj przedmowca rowniez musimy cie uczulic ,ze narysowac to jedno a zbudowac drugie.Wiec do roboty |
_________________ moja budowa http://www.camperteam.pl/...hlight=bud%BFet |
|
|
|
 |
Mavv
weteran

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter
Nazwa załogi: MadMobile II
Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Lut 2014 Piwa: 68/50 Skąd: Ballina, Irlandia
|
|
|
|
 |
keler
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Opel Combo Active, Niewiadów N126
|
Wysłany: 2014-06-08, 21:36
|
|
|
A na czym to ma jeździć - bo chyba nie na ramie dostawczaka do DMP 3,5t ? |
|
|
|
 |
EstoniRV
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2014-06-08, 22:10
|
|
|
Dziękuję za wasze opinie, na które czekałem i byłem ich ciekaw czy będą na TAK czy na NIE, bo to jednak jest przestrzeń, w której się żyje i ma sprawiać swoją estetyką pewne poczucie komfortu wpływającego na czas wypoczynku w danym miejscu.
Dalsza część szerzej pojętego projektowania, pod względem działania sprzętu, aby się np. wysuwany pokoik nie zacinał =) to już wykonanie pokaże, jeśli do niego dojdzie.
Tak to prawda wszystko idzie zaprojektować w sensie sobie namalować, - jakbym chciał aby to wyglądało, a inna bajka to wykonanie, dlatego podziwiam wielu tutaj na forum, którzy biorą się robótki na własną rękę.
Jednak przedstawiony projekt jest trochę śmiały, ponieważ klient jest wstanie sobie wykonać sam sobie wiele elementów pod względem konstrukcji, gięcia profili itp., ponieważ ma maszyny umożliwiające tego typu rzeczy, co szczerze przyznać musze z wielkim smakiem na takie możliwości patrzę, bo miło nie zatrzymać się na wirtualnym stanie. Ciekaw jestem tylko czy faktycznie dojdzie do realizacji i sam na to czekam, wraz ze zdjęciami z realizacji owego projektu jakie na pewno bym zamieścił tutaj w temacie. Czy dojdzie nie wiem, bo myśl się snuje już ku większemu projektowi zamiast tego =)
Dziękuję Wam raz jeszcze! |
|
|
|
 |
Endi
Kombatant

Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Pomógł: 18 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Piwa: 315/493 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2014-06-10, 05:54
|
|
|
EstoniRV - przepraszam ale mnie układ dolnych szafek kuchennych, zupełnie nie pasuje.
Jeżeli lodówka jest pod blatem to nie dałbym 80 pod zlew ani tej 40 z szufladami a już na pewno nie taki zlew.
Zlewozmywak, półtorej komory z ociekaczem jest za duży. Ociekacz zabrał mi miejsce na blacie do pracy ! Jaki użytkownik się na to zgodzi ?
Półtorej komory bez ociekacza, OK ! wchodzi już do szafki 60 i to wystarczy, na wiaderko na śmieci itp. a zaoszczędziliśmy 20 cm. Po co tyle szuflad w tak małej kuchni ? Wymienić je na / 1 szuflada + 2 głębokie koszykowe / szer 60 cm.
No ale to tylko wstępny projekt i wizualizacje można zrobić ze trzy
Powodzenia |
_________________ Najpiękniejsze hobby świata ! |
|
|
|
 |
EstoniRV
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2014-06-10, 12:59
|
|
|
Endi napisał/a: | EstoniRV - przepraszam ale mnie układ dolnych szafek kuchennych, zupełnie nie pasuje.
Jeżeli lodówka jest pod blatem to nie dałbym 80 pod zlew ani tej 40 z szufladami a już na pewno nie taki zlew.
Zlewozmywak, półtorej komory z ociekaczem jest za duży. Ociekacz zabrał mi miejsce na blacie do pracy ! Jaki użytkownik się na to zgodzi ?
Półtorej komory bez ociekacza, OK ! wchodzi już do szafki 60 i to wystarczy, na wiaderko na śmieci itp. a zaoszczędziliśmy 20 cm. Po co tyle szuflad w tak małej kuchni ? Wymienić je na / 1 szuflada + 2 głębokie koszykowe / szer 60 cm.
No ale to tylko wstępny projekt i wizualizacje można zrobić ze trzy
Powodzenia |
Witaj Endi
Dzięki za Twoje spostrzeżenia. Przy kuchni było trochę wojażu przez osobę dla której to robię, w końcu powstało dzieło nie ukończone czyli do dalszych rozwiązań, które tu rozwijasz =) Masz racje ze zlewozmywakiem, że ociekacz za duży. Plan miałem w końcu taki, aby blat, zlew z ociekaczem był wykonany z jednej bryły, tak, by pojawiała się mała pochyłość pozwalająca na ściek soków do komory. Przy granicy krańca blatu wytłoczyć też chciałem rowek pozwalający przechwycić to co mogłoby skapać na ziemie oraz przechwycić ewentualnie toczące się małe przedmioty chcące spaść z blatu na nogi
Fronty pod zlewem miałyby być dopasowane do potrzeb jakie wyszły by przez zagospodarowanie tych przestrzeni. Można się też dopatrzyć, że w kuchni nie widać mikrofalówki… Nie ma w tej wizualizacji bo musiałem namawiać na nią. No nic rodzi się nowy projekt większa przestrzeń
Zobaczymy co z tego wyniknie.
Raz jeszcze dzięki! |
|
|
|
 |
dyha
zaawansowany
|
|
|
|
 |
elmo78
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2014-06-13, 19:47
|
|
|
Sorki Estoni za brutalne pytanie, ale zrealizowałeś kiedykolwiek jakieś projekty, czy tylko lubisz się bawić programem graficznym?
Nie chcę być niemiły i cieszyłbym się gdyby udało się przenieść ten projekt do świata realnego, ale od razu mówię, że wiele rzeczy jest totalnie wyssanych z palca.
1. Podczas jazdy ładnie by się suwały te krzesełka przy stole.
2. Na podłodze widzę terakotę. Ciężkie to i fugi się kruszą po 50km. Kafelki odpadają po 100km
3. Kandelabr się zwali na podłogę na zakręcie i stłucze terakotę
4. Szafki się pootwierają i szuflady też.
5. Agregat na ponad 5KW pod łóżkiem? Przynajmniej podczas seksu się nie trzeba wysilać bo ciało się samo za ciebie rusza...
To tak na początek. Po Twoich wypowiedziach widzę, że masz oko do detalu i takie designerskie podejście, ale w przypadku kamperów to wytrzymałość i funkcjonalność determinują wygląd a nie na odwrót.
Bez nakładów rzędu 250tys.zł nie zrobisz takiego kontenera z materiałów, które chcesz. Choćby dlatego, że będzie to wszystko ważyło kilka ton, więc sama baza musi być czym w rodzaju MANa albo innej ciężarówki.
No chyba, że robisz dla szejka, który postawi sobie to cudo do kolekcji i nie przejedzie nim ani kilometra, to wtedy spoko, zaspokajaj burżuazyjny gust klienta :-)
Od oglądania takich obrazków znacznie bardziej bym wolał, jakbyś pokazał gołe ściany i mówił np: ściany z kompozytów, szkielet z aluminium 6061, podłoga ultralekka z sandwicha sklejka/xps/sklejka, wykończona egzotycznym fornirem. Okna z poliwęglanu, dwukomorowe, próżniowe. I tak dalej... Tego typu wizualizacja mnie przekonuje, bo wiem, że druga osoba na serio wie co robi. Póki co widzę dobrą pracę graficzną, ale obawiam, się, że na fronty pójdzie MDF, cekol połączy terakotę a okna z drutexu i kampera się nie uniesie na samochód. |
_________________ camper 4x4 |
|
|
|
 |
silny
Kombatant czlonek KBP
Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Pomógł: 10 razy Dołączył: 07 Wrz 2011 Piwa: 51/50 Skąd: PSL z nad Warty
|
Wysłany: 2014-06-13, 20:31
|
|
|
oj , przestan Lelmo , DA SIE KOSMITY ZROBIO |
_________________ ----------------------------------------------------------
gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........
--------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
EstoniRV
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2014-06-14, 00:52
|
|
|
Elmo wystawiłem projekt, jako projekt koncepcji przestrzeni zagospodarowania obiektu i ją oddałem do oceny, chcąc poznać zdanie ludzi z grona forumowiczów. Jest to wizualizacja, w której dobry nie jestem, a projekt techniczny to inna strona, której nie będę tutaj rozpisywał bo tu ocena mnie akurat nie interesuje z innego powodu. Jeśli oceniasz takie rzeczy, że świecznik spadnie, to Ci gratuluje jeśli uważasz, że on tam będzie stał, a nie jest tylko dla miłego wrażenia. Jeśli myślisz, że taki agregat będzie używany do zasilania żarówki, to Ci gratuluje, bo to raczej agregat do prac elektronarzędzi w terenie, więc spostrzegawczość mega, ale twoją uwagę przykuwa już coś innego.
To pokazuje jak bardzo pragniesz skrytykować, a takich ludzi zawsze pełno, tytułujących się życzliwością (nie chce być niegrzeczny i jadą na swym rowerku) . Nie baw się w polot języka , a jeśli chcesz skonfrontować swoje uwagi/wiedze, to zrób może nie ze mną, bo w udowadnianie nie chce mi się bawić, ale np. z profesjonalnymi firmami, którym możesz zarzucić to co mi:
Np. krzesła :
Mają gdzie latać, chyba że mają jakieś rozwiązanie by się trzymać. A widziałeś powierzchnie tego tam na ziemi? Wiesz że takie duże są jeszcze bardziej podatne na pęknięcia?
Np. Powiem Ci ciekawostkę bo chyba nie widziałeś, że w kamperach klasy A kładzione są płytki także w łazienkach, a elastyczność takiej klaty(konstrukcji) jest zupełnie inna niż małego pudełka (widziałeś kiedyś symulacje pracy takiej klatki?):
I popatrz jaki kosmos, "lustra" na suficie:
Trochę tego jest na rynku i jesteś pewny, że to ten materiał który określasz?
A jeśli myślisz o fugach z taniego typowego sklepu, a nic wytwarzanego samemu to sorry Wiem , że wielu ludzi buduje kampery na podstawie technologii budownictwa mieszkalnego, ale bez przesady. To nie Home Marker w domku na kółkach i prawdopodobnie inna bajka niż Twoja, dlatego podaje tylko wizual, ponieważ projekt techniczny to nie tylko spis materiałów, ale przede wszystkim ich cechy wpływające na wspólną prace, która nie może zawieść na setkach zakrętów, wytrzepanych kilometrach nierównych dróg, ostrych zakrętach, gdzie konstrukcja np pęka w ścianie i w najgorszym przypadku domek składa się i ląduje na ulice lub na inny samochód bo klatka źle pracowała.
Tu myślę przy poważnej inwestycji nie pyta się na forum, tylko robi się symulacje obciążeń w laboratorium technicznym, a jak ktoś nie ma dostępu to chociaż w programie rodziny Autodesk do symulacji obciążeń przy określonych materiałach
Ja nie powiedziałem, że jest to rzecz nadająca się na ramę typowego dostawczaka, ale Ty widzisz tam nawet okna od drutexu.
Czy to forum nie służy Wam / Nam do pytań w interesujących nas zagadnieniach w dziecinie Caravaningu na różnym etapie, na różnej płaszczyźnie, do przybliżania marzeń? Pytamy często o odbiór wizualny, bo to też ważna cecha, która nadaje nam pewnego kierunku i za odpowiedzi na pytanie bardzo Wszystkim dziękuje.
Ale Ci powiem. Z Tymi arabami to trochę trafiłeś trochę |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|