Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
DMC kampera wydzielone z Neo-traveller
Autor Wiadomość
Johny_Walker 
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Piwa: 45/20
Wysłany: 2015-06-27, 12:48   

Fux napisał/a:
Przecież opisał sytuację i podał masy własne, więc o co biega?
Czy Ty myślisz, że „zachodnie" firmy podają masy w sposób jednoznaczny?

Jedni na sucho, inni z połowa wody, paliwa, kierowcą.
Pełna dowolność.

Tak w jednoznaczny: w katalogu informują o sposobie pomiaru masy, co pozwala wprowadzić poprawki i zastosować własny sposób.
Np. Hymer (z pamięci): kierowca 75 kg, pół baku, 20 l. wody, jedna butla gazu, przedłużacz.
Postaw piwo autorowi tego posta

ZEUS 
Kombatant

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 285 TL, 121 kW 2025 r.
Piwa: 65/69
Wysłany: 2015-06-27, 14:48   

chris_66 napisał/a:

polski profesjonalizm pełną gembom , zbudowali coś co prawdopodobnie nie nadaje sie do legalnego używania i wciskają kit

ale to nic nowego , pewna firma z polski też robi kampery z blaszaków - jakie było moje zdziwienie jak przy rozmowie wyszło, że gotowy do drogi kamper (czyli zatankowany, z wodą i butlą z gazem) waży 3400 kg :haha: , a gdzie miejsce na ekwipunek, bagaż i pasażerów :?: ale nieświadome cielaki łapią się, że fajna zabawka robiona na zamówienie :-P

jeżeli to o czym napisałeś jest zgodne z prawdą to może napisz konkretnie, jaka to firma... wszak nikomu nie uchybisz a może komuś pomożesz uniknąć błędu... :lol:

krzlac 
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Piwa: 137/5
Wysłany: 2015-06-28, 11:24   

Dobrze że uprzedzają o wadze. A może wypowiedzą się właściciele blszaków. Ja o wadze mojego już napisałem.

cirrustravel 
weteran
CB RADIO - 26

Twój sprzęt: Chausson S697 GA
Nazwa załogi: NICKT
Piwa: 82/77
Wysłany: 2015-06-28, 11:43   

Mój BoXerek miał wagę (z wyposażeniem, garnkami, sztućcami, butlą, pościelą, narzędziami, itd.) 2650kg. Bez wody i paliwa. Z markizą, solarem 140W, hakiem.

Nadal nie wiem, czy podane wagi dotyczą wpisu w DR, czy to masa z wagi?
Czy to waga z wodą i paliwem, czy pusty? Czy w tym jest markiza, solar?

www.cirrus-travel.pl

frólik 
zaawansowany

Twój sprzęt: Frólikowóz
Piwa: 28/30
Wysłany: 2015-06-28, 12:04   

Za Wikipedią
"Masa własna pojazdu – masa pojazdu (lub zespołu pojazdów), nie wliczając jego ładunku, w stanie nieruchomym i gotowym do drogi, którą określiły właściwe władze kraju rejestracji pojazdu[1].

Zgodnie z obowiązującym w Polsce prawem o ruchu drogowym jest to masa pojazdu z jego normalnym wyposażeniem, paliwem, olejami, smarami i cieczami w ilościach nominalnych, bez kierującego"

Tak teoretycznie powinno być, ale nas bardziej interesuje rzeczywista masa pojazdu a nie cyfry z DR czy folderu i może faktycznie wypowiedział by się ktoś kto użytkuje takie auto. Rozwiało by to wszelkie wątpliwości :spoko
Knaus Sun Traveller 2005
Bavaria i71 2008

www.campervan.pl
https://www.facebook.com/budowakamperow/

Karas 
zaawansowany

Twój sprzęt: Ducato 3.0 Blaszak L3H2
Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2015-06-28, 12:39   

W zeszłym roku przed wyjazdem 3580kg. 150l paliwa, 70l wody, ogólnie wszystko pod korek i zapakowane po brzegi. 4+1 na pokładzie.

chris_66 
weteran

Twój sprzęt: kamper
Piwa: 16/36
Wysłany: 2015-06-28, 18:43   

ZEUS napisał/a:
jeżeli to o czym napisałeś jest zgodne z prawdą to może napisz konkretnie, jaka to firma... wszak nikomu nie uchybisz a może komuś pomożesz uniknąć błędu... :lol:

proszę bardzo

bardzo ładnie zrobione - i to trzeba im przyznać, ale nie przemyślane, że zabudowa waży
znajomy szukał firmy do zabudowy - projekt fanie zrobili, cenowo całkiem znośnie, na pytanie o ładowność enigmatycznie odpowiedzieli - wystarczy do swobodnej podróży dla czterech osób - w praktyce miało być niecałe 200kg :haha:

Bajaga 
Kombatant

Nazwa załogi: FiveStars
Piwa: 108/7
Wysłany: 2015-06-28, 20:11   

chris_66 napisał/a:

ale to nic nowego , pewna firma z polski też robi kampery z blaszaków - jakie było moje zdziwienie jak przy rozmowie wyszło, że gotowy do drogi kamper (czyli zatankowany, z wodą i butlą z gazem) waży 3400 kg :haha: , a gdzie miejsce na ekwipunek, bagaż i pasażerów :?: ale nieświadome cielaki łapią się, że fajna zabawka robiona na zamówienie :-P

Chrzanisz kolego. Po prostu na współczesnym Ducato L4H3 ze współczesnym sprzętem kempingowym z pełnymi wszelakimi zbiornikami, akcesoriami itp waga musi być przewalona. I tyle. Można to akceptować lub nie. Jak ktoś to akceptuje i ma w dupie to jest cielakiem ? :)
Wesołe jest też to, że możemy się podniecać dmc kampera a nikt się jakoś nie zajmuje dmc swej załadowanej na wakacje osobówki 8-) Dla ułatwienia dodam: wagę ma przewaloną :mrgreen:

Bajaga&Instruktori

krzlac 
Kombatant

Wysłany: 2015-06-28, 20:25   

frólik napisał/a:
może faktycznie wypowiedział by się ktoś kto użytkuje takie auto. Rozwiało by to wszelkie wątpliwości :spoko

A pochawal się ile waży Twój frólikowóz gotowy do dwu-trzytygodniowego urlopu. Ae tak ze wszystkim i wszystkimi wczasowiczami.

chris_66 
weteran

Wysłany: 2015-06-28, 21:10   

Bajaga napisał/a:
Chrzanisz kolego. Po prostu na współczesnym Ducato L4H3 ze współczesnym sprzętem kempingowym z pełnymi wszelakimi zbiornikami, akcesoriami itp waga musi być przewalona. I tyle. Można to akceptować lub nie. Jak ktoś to akceptuje i ma w dupie to jest cielakiem ? :)
Wesołe jest też to, że możemy się podniecać dmc kampera a nikt się jakoś nie zajmuje dmc swej załadowanej na wakacje osobówki 8-) Dla ułatwienia dodam: wagę ma przewaloną :mrgreen:

zobaczymy jak będziesz się tłumaczył przy kontroli :spoko , będziesz beczał jak cielak

a jak ktoś chce mieć wypas to niech sobie kupi DMC 5T o ma spokój

albo kampera o dowolnie wybranej realnej ładowności - możesz spokojnie kupić 3,5T 4T 4,5 T 5T

dla kontrastu dodam - mieszczę się w DMC holownika i DMC przyczepki, przy kamperze miałem to samo :aniolek

i opowiadanie , że wszyscy jeżdżą przeładowani nie jest żadnym wytłumaczeniem :zastrzelic

a jeżeli ktoś świadomie kupuje i użytkuje takie coś to miejmy nadzieję, że trafi na dobrą kontrolę i dobry mandat , a swoją drogą zastanawiam się , dlaczego ITD nie kontroluje jeszcze kamperów i przyczep kempingowych - w wakacje to istna żyła złota i praca lekka, łatwa i przyjemna [hura]

Bajaga 
Kombatant

Nazwa załogi: FiveStars
Piwa: 108/7
Wysłany: 2015-06-28, 21:36   

chris_66 napisał/a:

a jeżeli ktoś świadomie kupuje i użytkuje takie coś to miejmy nadzieję, że trafi na dobrą kontrolę i dobry mandat , a swoją drogą zastanawiam się , dlaczego ITD nie kontroluje jeszcze kamperów i przyczep kempingowych

No kamperowiec z kolegi pełną gębą jak widzę :mrgreen: A ja wspomnianą kontrolę wraz z ew. jej mandatem mam serdecznie oraz głęboko w dupie :ok

Bajaga&Instruktori

eMKa 
Kombatant

Twój sprzęt: Ducato 2,3 09 CAMPERIA
Nazwa załogi: eMKa
Piwa: 296/156
Wysłany: 2015-06-28, 21:43   

krzlac napisał/a:
pochawal się ile waży Twój

Mój L3H2 DMC 3500
150 l czystej wody
90 l paliwa
10 l pitna (ZN)
ja 100 kg
kol. małżonka :)
zapas żarła na 4 tyg.
2 butle stalowe gazu
hak hol.

Całość zawsze ważona przed wyjazdem
ostatnio 3550 :-P
Jest trochę do odchudzenia
stalowe krzesełka
podkłady anty poślizgowe (ciężkie jak cholera, nigdy nie używane)
zapasy trunkowo, napitkowe – ciężki temat, trochę szkoda
ZN wody pitnej zmniejszyć do 5 l.
1 butla (od kiedy używam czystego propanu – starcza na dłużej)
i wiele innych

krzlac 
Kombatant

Wysłany: 2015-06-28, 22:14   

I to się zgadza. Mój L3H2 zapakowany na trzytygodniowy wyjazd waży (z dwoma osobami) 3550 kg choć robiony przez tą firmę co to niby buduje dla "cielaków". Myslę, że te 60 kg (DMC 3490) panowie Instektorzy ITD wybaczą. Zawsze można coś odładować, najprościej wodę. Słyszałem od diagnosty, że uznają tolerancję +5%.

chris_66 
weteran

Wysłany: 2015-06-28, 22:25   

Bajaga napisał/a:
A ja wspomnianą kontrolę wraz z ew. jej mandatem mam serdecznie oraz głęboko w dupie :ok

i tego się trzymajmy :spoko takich obywateli nam potrzeba :gwm
Ostatnio zmieniony przez chris_66 2015-06-28, 22:31, w całości zmieniany 1 raz  

chris_66 
weteran

Wysłany: 2015-06-28, 22:27   

krzlac napisał/a:
Słyszałem od diagnosty, że uznają tolerancję +5%.

a diagnosta da ci to na piśmie i w razie kontroli policja łaskawie pozwoli Ci się podetrzeć tym papierkiem :haha:

Odpowiedz do tematu