|
|
Reduktor się naprawia? |
Autor |
Wiadomość |
Załoga G
stary wyga
Twój sprzęt: Trafic Grand Passenger
Nazwa załogi: Załoga"G"
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Lis 2010 Piwa: 20/3 Skąd: Lubliniec
|
Wysłany: 2016-09-26, 22:55 Reduktor się naprawia?
|
|
|
Założyłem nowy temat, bo w innym mój problem zginął w tłumie a jak zaśmiecam to przepraszam i można to będzie usunąć.
Mam reduktor Truma Secumotion 30mbar i od pewnego czasu się zacinał a teraz całkiem padł.
Normalnie odkręcam gaz na butli, naciskam zielony guziczek na węzyku, i potem zielony guzik
na reduktorze, który trzymam 3 sekundy i gaz powinien iść. ale nie idzie.
Odkręciłem reduktor, pooglądałem i nie ma tam jak do środka zajrzeć. Jest taki zaworem pod plastikową nasadą, który można przekręcić o 90 stopni. Kombinowałem z tym zaworkiem ale nic nie pomogło.
Czy to się często zdarza, czy można to naprawić bo nowy kosztuje prawie 500zł i zastanawiam się czy nie kupić normalnego 30mbar za 60zł bez czujnika zderzeniowego i wtedy mogę używać gazu tylko na postoju. (tylko raz używałem w czasie jazdy). |
|
|
|
 |
Załoga G
stary wyga
|
Wysłany: 2016-09-27, 15:43
|
|
|
Jeszcze raz zapytam, miał ktoś podobne kłopoty z reduktorem? |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1602/2334 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2016-09-27, 15:50
|
|
|
Krzysiu, koniecznie wymień reduktor, bowiem nie tylko ich się nie naprawia ale jeszcze co kilka lat wymienia na nowe.
Proponuję zwykły reduktor założyć. Mały kłopot i wydatek. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
ARCADARKA
Kombatant
Twój sprzęt: Pojazd specjalny
Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Sty 2008 Piwa: 85/99 Skąd: STOLYCA
|
Wysłany: 2016-09-27, 16:44
|
|
|
Krzysiu ,, ,,,,,weź mały śrubokręt i wciśnij do końca odpowietrzenie na Secumotion,,zielony przycisk,,,,,,,,również wciśnij przycisk na wężu ciśnieniowym ,,przytrzymaj i musi hulać ,,jak nie hula to albo masz dużą nieszczelność w układzie ,,gdzie system odcina gaz ,,ale to raczej bardzo rzadko się zdarza ,,,albo to kosza ,,,,,,,,kup sobie monocontrola cs
pozdrowionka oczywiście odcięcie Secumotion przekręć kluczykiem w pionie ,,i nie dotykaj tego ,,,,bo to jest między innymi do sprawdzenia szczelności gazu w układzie |
_________________ Darek |
|
|
|
|
 |
Załoga G
stary wyga
|
Wysłany: 2016-09-27, 18:23
|
|
|
Dzięki za szybkie podpowiedzi
Wcisnąłem śrubokręt jak na rysunku (jeżeli o to chodziło) ale nic nie pomogło, gaz nie przechodzi. To na dole co da się przestawiać o 90 stopni zostawiłem, w pionie.
Chyba kupie nowy zwykły mam nadzieję, że gwinty są uniwersalne i będą pasować do wężyka i tego na rurce z instalacji.
reduktor1.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 2164 raz(y) 86,12 KB |
|
|
|
|
 |
ARCADARKA
Kombatant
Twój sprzęt: Pojazd specjalny
Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Sty 2008 Piwa: 85/99 Skąd: STOLYCA
|
Wysłany: 2016-09-27, 18:49
|
|
|
Załoga G napisał/a: | Dzięki za szybkie podpowiedzi
Wcisnąłem śrubokręt jak na rysunku (jeżeli o to chodziło) ale nic nie pomogło, gaz nie przechodzi. To na dole co da się przestawiać o 90 stopni zostawiłem, w pionie.
Chyba kupie nowy zwykły mam nadzieję, że gwinty są uniwersalne i będą pasować do wężyka i tego na rurce z instalacji. |
zwykły reduktor ,troszkę inaczej ,, ,,,,na rurkę od instalacji jeśli jest 8mm, giętki przewód gazowy ,40 cm do niego przykręcamy reduktor ,a reduktor do butli ,,,,ten przewód ciśnieniowy który posiadasz nie pasi
|
_________________ Darek |
|
|
|
 |
Załoga G
stary wyga
|
|
|
|
 |
frólik
zaawansowany

Twój sprzęt: Frólikowóz
Pomógł: 5 razy Dołączył: 28 Wrz 2014 Piwa: 28/30 Skąd: Jędrzejów
|
Wysłany: 2016-09-27, 19:35
|
|
|
Jeśli chcesz to mam takie wężyki na stanie.
Z jednej strony gwint do tego zwykłego reduktora, a z drugiej rurka 8mm do podłączenia do instalacji.
Reduktory i inne pierdółki typu złączki do gazu też mam. |
_________________ Buduje się następny...
Burstner Ixeo time 585
Frólikowóz 2014
Knaus Sun Traveller 2005
Bavaria i71 2008
www.campervan.pl
https://www.facebook.com/budowakamperow/ |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
stander
zaawansowany
Twój sprzęt: LMC LIBERTY EXPLORER I 720 G
Nazwa załogi: STANDER
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Mar 2015 Otrzymał 24 piw(a) Skąd: Lubliniec
|
Wysłany: 2016-09-27, 20:33
|
|
|
Krzysiu z tego co pamiętam to kupiłeś ten reduktor niedawno? Kupiłeś nowy czy używkę ? |
|
|
|
 |
Załoga G
stary wyga
|
Wysłany: 2016-09-28, 07:35
|
|
|
Ten reduktor mam odkąd kupiłem kampera, wymieniałem tylko wężyk bo miałem bez tego zielonego guziczka.
Jak go wczoraj wieczorem wykręciłem, to wyleciało z niego trochę syfu.
Spróbuje go ostatni raz przykręcić a jak nie to wezmę od Frólika zwykły. |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2016-10-04, 11:54
|
|
|
Załoga G napisał/a: | Jeszcze raz zapytam, miał ktoś podobne kłopoty z reduktorem? |
Miałem tak na ostatnich wakacjach.
Reduktor pierwszy miałem od nowości auta i po 7 latach zaczął zacinać się. Trzeba było kombinować z naciskaniem guziczka. W końcu pomagała tylko ingerencja kluczem w łeb. Po uderzeniu ruszał. Ciekawe bo reduktor ma termin ważności 10 lat i nie wytrzymał tego. Zmienił mi go Darek na zlocie w Poznaniu na inny używany w podobnym wieku. Ten też zaraz zaczął się zacinać i padł podczas wakacji we Francji. To chyba norma, że nie dożywają do 10 lat. Kupiłem tymczasowo zwykły bo takich nie było i do domu wróciłem.
Udało mi się kupić nowy reduktor na Allegro za 150 zł (okazja była) Nowy jest trochę inny ma tylko jedną bańkę dużą drugą znacznie mniejszą i ma inny zawór odcinający przy uderzeniu ale za to daje się resetować. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Załoga G
stary wyga
|
Wysłany: 2016-10-05, 17:51
|
|
|
Teraz już wiem, że one padają a mój już miał chyba 9 lat. Wymieniłem na zwykły i wszystko śmiga.
Kolega Frólik pomógł mi zorganizować osprzęt. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|