Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Świstak
2018-01-01, 13:57
Jak zabezpieczyć wodę w zbiorniku białym
Autor Wiadomość
Świstak 
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Piwa: 471/100
Wysłany: 2017-05-29, 07:26   Jak zabezpieczyć wodę w zbiorniku białym

Źródło: Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam » Technika » Nadwozia kempingowe i zabudowy » Mata z jonami srebra

http://www.camperteam.pl/...p=646913#646913

dulare napisał/a:
To ja pokuszę się o napisanie krótkiej instrukcji:

Zakładając że 5 g azotanu srebra daje 300 porcji na 100 litrów wody, możemy zrobić tak:

5 g azotanu srebra rozpuszczamy w 300 ml wody demineralizowanej. Zabieramy ze sobą do kampera butelkę (ciemną) z tym roztworem i strzykawkę. 1 ml tego roztworu będzie "oczyszczał" 100 litrów wody.

Jeśli gdzieś się pomyliłem, proszę krzyczeć :wyszczerzony:
Druga możliwość:

Dokładnie mieszamy 300 g cukru pudru z 5 g azotanu srebra. Pakujemy do ciemnego pojemnika i wsypujemy 1g podczas tankowania 100 litrów wody. Jedna łyżeczka kuchenna to około 4 gramy, trzeba by więc wymyślić lepszy sposób dawkowania albo bardziej "rozcieńczyć"

chemik napisał/a:
Sposób dawkowania w roztworze jest lepszy, bo jest pewność dostarczenia do zbiornika srebra. Ilości się zgadzają. W przypadku substancji stałych jest szansa dokładnego niewymieszania się substancji.
I tak za niewielkie pieniążki mam y to, co trzeba.
Powodzenia w mieszaniu!

krzlac napisał/a:
Czy to bezpieczne?

chemik napisał/a:
jak najbardziej , właśnie to jest to.
I proszę nie przejmować się datą ważności. To jest informacja dla użytkowników w laboratoriach o tym, że do tego czasu producent gwarantuje czystość i skład. Azotan przechowywany długo i na świetle rozkłada się do metalicznego srebra. Ale to nie szkodzi do takich zastosowań.
Przedawkowanie minimalne - niczym. Jakby było tego bardzo dużo, to czarny język! :haha:
Dawka śmiertelna dla człowieka około 80 g spożyte dojelitowo.
W ilościach, o których tu mówimy - nie ma niebezpieczeństwa.

Ważne jest również, że rozcieńczony azotan srebra jest substancją światłoczułą oraz żrącą. Dłonie zabezpieczamy więc rękawiczkami lateksowymi, a ewentualne czyszczenie rąk (nie testowane osobiście) opisane jest tu: https://czarnobialykwadrat.wordpress.com/2015/05/23/jak-wyczyscic-rece-z-plam-po-agno3/
Podczas dozowania do zbiornika (zwłaszcza strzykawką) może się zdarzyć że ciecz "tryśnie" nam na zbiornik, podłogę czy ścianę kampera. Przez kilka dni nic nie będzie widać, ale później na skutek obecności światła dziennego zaczną się pojawiać ciemne plamy bardzo trudne do usunięcia. Dlatego też po dozowaniu roztworu warto profilaktycznie obficie opłukać konewką czy wężem ścianę kampera wokół wlewu i miejsca gdzie napełnialiśmy strzykawkę. Usuwanie plam z ubrań i innych powierzchni opisane tutaj: https://czarnobialykwadrat.wordpress.com/2015/11/29/plamy-po-agno3-jak-usunac-z-ubran/

Milka - może ją spotkacie?
Ostatnio zmieniony przez Świstak 2017-07-21, 11:12, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

sweetek
doświadczony pisarz

Otrzymał 12 piw(a)
Wysłany: 2017-05-30, 10:40   

ktoś chyba nie doczytał......
azotan srebra oprócz tego, że jest substancją światłoczułą (dlatego ciemnieją palce - język) to niszczy białko. Efektem takiego działania może być np.ślepota, kiedy dawkując azotan potrzemy palcami pod oczami, azotan zareaguje z białkiem i .... polecam szybka wizytę i lekarza.
Używam azotanu w dużych ilościach od wielu lat i radzę z tym mocno uważać, a przechowywać bardzo daleko od dzieci.

Świstak 
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Piwa: 471/100
Wysłany: 2017-05-30, 22:04   

Cenna uwaga. Dziękuję.

Milka - może ją spotkacie?

Odpowiedz do tematu