Brak dwóch obrysówek... |
Autor |
Wiadomość |
@ndrzej
weteran

Twój sprzęt: Laika Ecovip 309
Pomógł: 4 razy Dołączył: 29 Lip 2007 Piwa: 131/205 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2018-04-07, 17:56 Brak dwóch obrysówek...
|
|
|
Po naprawie tylnego zderzaka (był zdemontowany) nie świecą mi się dwa światła obrysowe - prawe tylne górne i lewe tylne dolne. Wszystkie pozostałe światła działają normalnie.
Żarówki dobre, napięcie na mierniku prawidłowe. Do obrysówek dochodzi tylko kabel plusowy, a minus to masa zabudowy. Po doprowadzeniu minusa z innego źródła, żaróweczka świeci się (na razie skupiłem się na jednej).
Pytanie do fachowców: czy minus z masy zabudowy jest niewystarczający, a jeżeli tak to jak go wzmocnić? Odkręciłem dzisiaj dość gruby przewód od belki pod kamperem z jednej strony i mocowanie do zabudowy z drugiej. Wyczyściłem, wymieniłem śruby mocujące i dokręciłem. Bez efektu.
Może ktoś z was miał podobny przypadek? |
_________________ Nie wystarczy dużo wiedzieć, żeby być mądrym!
Heraklit |
|
|
|
 |
mrsulki
weteran w średnim wieku

Twój sprzęt: Knaus BoxStar Street 600
Nazwa załogi: SULAKI
Pomógł: 12 razy Dołączył: 06 Gru 2007 Piwa: 44/22 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2018-04-07, 18:46
|
|
|
Moim zdaniem to kwestia słabego styku między masą obrysówki realizowaną przez jeden z wkrętów ją mocujących. Miałem to samo u siebie pomógł nowy nieco grubszy wkręt. |
_________________ Radek
Ignavis semper feriae sunt...
 |
|
|
|
 |
@ndrzej
weteran

|
Wysłany: 2018-04-07, 20:22
|
|
|
mrsulki napisał/a: | pomógł nowy nieco grubszy wkręt. |
O.K. Spróbuję jutro z nieco grubszym wkrętem i... zdam sprawozdanie... |
Heraklit |
|
|
|
|
 |
lepciak
weteran
Twój sprzęt: FIAT Ducato 2,5TD Burstner
Nazwa załogi: lepciaki
Pomógł: 9 razy Dołączył: 14 Wrz 2008 Piwa: 61/39 Skąd: Gdańsk-Oliwa
|
Wysłany: 2018-04-08, 08:12
|
|
|
W moim Burstnerze część lamp również zasilana jest minusem z aluminiowego pokrycia samochodu. Dlatego podciągnąłem minus przewodami - linka LGy 1,5 mm2 do tych wszystkich awaryjnych punktów i raz na zawsze skończyły się kłopoty. |
_________________ lepciak
''A najwięcej do powiedzenia mają Ci, którzy przeważnie nic nie mają do powiedzenia''
 |
|
|
|
 |
@ndrzej
weteran

|
Wysłany: 2018-04-08, 11:36
|
|
|
Zmiana śrubki na grubszą niestety nic nie dała. Przeczyściłem i dokręciłem miejsce dokręcenia przewodu minusowego do masy z aku zabudowy. Bez rezultatu.
Zdaje się, że jedynym wyjściem będzie poprowadzenie minusów przewodami - na wzór lepciaka... |
Heraklit |
|
|
|
 |
Horte
zaawansowany

Twój sprzęt: Ford Nobel Art
Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Lip 2017 Piwa: 14/9 Skąd: okolice Poznania
|
Wysłany: 2018-04-08, 17:10
|
|
|
A gdyby tak spróbować zamonrować metalowy kołek rozporowy od nidy gips? Myślę, że zapewniłby dość dobry styk d9 zabudowy no i byłaby również otwór z gwintem |
|
|
|
 |
lepciak
weteran
Twój sprzęt: FIAT Ducato 2,5TD Burstner
Nazwa załogi: lepciaki
Pomógł: 9 razy Dołączył: 14 Wrz 2008 Piwa: 61/39 Skąd: Gdańsk-Oliwa
|
Wysłany: 2018-04-09, 08:40
|
|
|
Horte napisał/a: | A gdyby tak spróbować zamonrować metalowy kołek rozporowy od nidy gips? Myślę, że zapewniłby dość dobry styk d9 zabudowy no i byłaby również otwór z gwintem | Aluminium ma to do siebie, że w każdych warunkach utlenia się i z czasem styk elektryczny na tym metalu sypie się. |
_________________ lepciak
''A najwięcej do powiedzenia mają Ci, którzy przeważnie nic nie mają do powiedzenia''
 |
|
|
|
 |
@ndrzej
weteran

|
Wysłany: 2018-04-09, 22:45
|
|
|
Skorzystałem z rady lepciaka i poprowadziłem dodatkowy kabelek (LGy 1,5 mm2) do górnej obrysówki.
Niestety próby wykorzystania masy zabudowy jako minusa spełzły na niczym. |
Heraklit |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|