|
|
Ducato L2H2 2005, czyli cos moze z tego będzie. |
Autor |
Wiadomość |
Kojot85
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Blaszak Ducato II L2H2 2005
Dołączył: 17 Kwi 2019 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Okolice Bydgoszczy
|
Wysłany: 2019-04-20, 23:58 Ducato L2H2 2005, czyli cos moze z tego będzie.
|
|
|
Początkowo chciałem kupic normalnego kampera, ale po przemyśleniu dalem sobie spokój i zacząłem szukać blaszaka. Przypadkowo jednego wieczoru po włączeniu niemieckiego ebay w sugestiach wyskoczyl mi niebieski ducato 2005, z prywatnych rąk za 1100e.. zadzwoniłem, zaklepalem i pojechałem blisko 1000 km bo busika kupiony od 2 właściciela, ktory mial go od 2008 roku. Silnik 2.8 JTD 128 KM.
Jak widać farba miejscami odlazi, ale to w sumie istotne nie jest dla mnie. Wazne, ze spod jest zdrowy, bez rdzy, progi cale. Oczywiście rdzawki tez sa, np błotnik przód czy cos tam przy masce. Auto przeszło wymiane płynów, rozrządu i od lutego przejechalo blisko 10 000 km, co dobrze rokuje- tzn auto dziala
Póki co zalozylem ścianę grodziowa, ktorej nie było tutaj od nowego (mimo to rejestracja na 3 os i ciężarowy).
Ksywa auta- Żuk |
|
|
|
 |
Paszczak
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Transit Custom
|
Wysłany: 2019-04-21, 01:17
|
|
|
Powodzenia |
_________________ Kakaryka |
|
|
|
 |
Norbertp83
zaawansowany TAK - Towarzystwo Anonimowych Kamperoholików
Twój sprzęt: Citroen Jumper L4H3 3.0HDI
Nazwa załogi: Family Team
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Gru 2018 Piwa: 12/6 Skąd: Żyrardów
|
Wysłany: 2019-04-21, 18:07
|
|
|
Na ile osób planujesz zabudowę?
Również życzę powodzenia i garnij się do roboty! Będzie dobrze .
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Kojot85
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2019-04-21, 20:36
|
|
|
Zabudowa na 2 os i dziecko. |
|
|
|
 |
Kojot85
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2019-04-23, 13:15
|
|
|
Kilka założeń.
Z racji, że to jest pierwsza tego typu zabawka, w dodatku nie taka długa jakbym chciał, luksusów nie przewiduję.
Przewidywany czas użytkowania- max 2- 3 lata.
Forma użytkowania- przez większość czasu będzie to bus służący do przewozu motocykli. Na wyjazdy nad jezioro i zagraniczne będzie zakładana jakaś szafka, stelaż łóżka etc.
Przy zamontowanej zabudowie musi być miejsce na przewiezienie 1 małego motocykla zabytkowego, prawdopodobnie pod łóżkiem.
Wyspać muszą się 2 osoby dorosłe + szkrab, obecnie 3 lata.
Łazienki z uwagi na gabaryty nie przewiduję, poza przenośnym kibelkiem.
Okno dachowe 40x40 z moskitierą.
Ogrzewanie postojowe, suche, aczkolwiek ten sezon przetestuję raczej bez, rozprowadzenie będzie jednak przygotowane.
Prąd- docelowo będą solary, po wypadku poprzedniego busa pozostał mi nowy akumulator. Chcę go wykorzystać do zasilania paki w oświetlenie, pompkę wody.
Izolacja- cóż... tematów jest wiele, kosztowo też różnie to wychodzi. Postanowiłem mimo wszystko zrobić izolację z wełny a'la Toscaner, tzn wełna w workach, na to ALufox, sklejkę 4mm.
Kuchenka- gazowa ale na kartusze.
Woda- pompka 12V, wylewka mała, coś prostego, działającego. Zbiorniczki na wodę w szafce.
Oświetlenie ledowe.
Dość istotne- nie przewiduję demontażu ściany grodziowej.
To tak na daną chwilę |
|
|
|
 |
necvip
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Ducato 2,3 campervan
|
Wysłany: 2019-04-23, 14:25
|
|
|
Kojot85 napisał/a: |
Izolacja- cóż... tematów jest wiele, kosztowo też różnie to wychodzi. Postanowiłem mimo wszystko zrobić izolację z wełny a'la Toscaner, tzn wełna w workach, na to ALufox, sklejkę 4mm.
|
Wydaje mi się żę wełna w workach kosztowo wyjdzie najkorzystniej ale zabawy będzie z tym co niemiara - sam miałem pomysł aby tak robić gdyż mi trochę wełny zostało po budowie ale szybko zmieniłem zdanie jak kilka worków zgrzałem. Pianką idzie znacznie szybciej a dodatkowo listwy montażowe są super przytwierdzone. |
|
|
|
 |
Kojot85
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2019-04-23, 15:32
|
|
|
Czasowo to oczywiście się zgadzam, ale w miarę możliwości chcę mieć opcję dość sprawnego powrotu do stanu zbliżonego do pierwotnego.
Jak narazie planuję i biję się z myślami, czy z czegoś nie zrezygnować, a wygospodarować mimo wszystko normalną łazienkę... Tylko z drugiej strony i tak byśmy bywali na kempingach, z wyjątkiem powiedzmy weekendów nad jeziorem, a tu da się przeżyć z prysznicem zewnętrznym np.
Tak czy siak, coś będzie |
|
|
|
 |
decumanus
weteran

Twój sprzęt: Ducato 2007
Pomógł: 7 razy Dołączył: 10 Kwi 2017 Piwa: 45/24 Skąd: Bielsko Biała :D
|
Wysłany: 2019-04-23, 18:35
|
|
|
Kojot85 napisał/a: |
|
Jesli sie przylozysz i pozaklejasz otwory robiac w miare szczelne komory (bez przeciagu) i z alufoxa zrobisz powloke, to te worki mozesz odpuścić.
Swietny material mozna kupić w UK znalazlem to u restoration couple. Ale daleko i tanie nie jest.
W polsce mozesz kupic za to welne poliestrową uzywana przez tapicerów na allegro .
Ja to wykorzystalem i jestem bardzo zadowolony. Bezwonne, czyste, nie pylace - oczywiscie juz po aplikacji, bo przy cieciu robi sie troche balaganu
Samogasnace... moge zrobic filmik. Za 250zl mam izolacje na calego kampera. Pod to mam Armaflex, wiec ewentualna wilgoc trzymana jest od blachy na dystans.
Powodzenia
R. |
_________________ tak ja sie staram https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0
opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion
 |
|
|
|
 |
Kojot85
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2019-05-15, 11:34
|
|
|
Dotychczasowe zamiary zostały chwilowo zweryfikowane przez życie, tj szukałem zaginionego prądu
Swoją drogą gdzieś w tylnym prawym słupku po deszczu robi się mokro, szukam obecnie przyczyny.
A tak.. rolki drzwi przesuwnych kupione nowe, pierdoły w kokpicie ogarnięte.
Co radzicie zrobić z tymi drzwiami? Okno jest dość konkretne, nie da się go otwierać więc lekka lipa. Wymieniać drzwi na pełne i wstawiać okno kamperowe? |
|
|
|
 |
dukat
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: blaszano/laminatowy
|
Wysłany: 2019-05-15, 12:33
|
|
|
Drugie ładne drzwi +dobre kompletne używane okno kamerowe +malowanie licz 1000 -1500 zł
najtaniej kup okno odsuwane do tego modelu (kosztuje prawie nic) do tego roleta uniwersalna kamperowa i będzie i tanio i ładnie i zawsze możesz powrócić do blaszaka .
a tak przy okazji ...zdejmij stopnie kierowcy i pasażera i zapodaj fotki jak wygląda blacha pod filcem przy progu wewnętrznym,jestem bardzo ciekawy.
Bo u mnie nie miało być rdzy nigdzie,a były dziury tylko własnie tam. |
|
|
|
|
 |
Kojot85
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2019-05-15, 14:17
|
|
|
Stopnie mam w planie sprawdzić na dniach właśnie- standardowe miejsce. |
|
|
|
 |
tom-cio
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Sty 2014 Piwa: 68/144 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 2019-05-15, 19:29
|
|
|
Zrob jak ja, wywal szybe, wstaw tubond(dibond, alubond) i w tym wstaw okno kamperowe, nie trzeba calych drzwi wywalac
SAVE_20190503_181628.jpeg
|
 |
Plik ściągnięto 23 raz(y) 197,23 KB |
|
_________________ moja budowa http://www.camperteam.pl/...hlight=bud%BFet |
|
|
|
 |
tom-cio
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Sty 2014 Piwa: 68/144 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 2019-05-15, 19:33
|
|
|
Zle zrozumialem, Tobie chodzilo o boczne, ale mozna ten sam system zastosowac, alubond i wyciac w nim nowe kamperowe |
_________________ moja budowa http://www.camperteam.pl/...hlight=bud%BFet |
|
|
|
 |
Kojot85
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2019-05-21, 12:03
|
|
|
Nie ma problemu, dziękuję za podsunięcie pomysłu
Wczoraj zabrałem się za demontaż starej podłogi i wstępne czyszczenie. Ogólnie mam w 2 miejscach przecieki- nieszczelne drzwi boczne oraz prawy tył gdzieś z góry, może idzie po uszczelce- w trakcie weryfikacji. Niemcy zrobili kilka dodatkowych dziur w podłodze i przez to sa drobne ogniska korozji przy otworach, nie było to zabezpieczone i też trochę wody się tam dostawało. Poza tym podłoga po umyciu wygląda lepiej niż w niejednym dużo nowszym blaszaku
Jest nadzieja! |
|
|
|
 |
drFeelGood
zaawansowany TAK - Towarzystwo Anonimowych Kamperoholików
Twój sprzęt: Blue 599
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Lip 2018 Piwa: 19/8 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 2019-05-23, 09:11
|
|
|
Pastowałeś podłogę? ;-) |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|