Moja budowa na masterze 2007 - czas start!;) |
Autor |
Wiadomość |
Danyxm
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Ducato 1991 Knaus Traveller
|
Wysłany: 2019-06-19, 11:17 Moja budowa na masterze 2007 - czas start!;)
|
|
|
dzien dobry
No i stało się.
Budowa rozpoczęta , także Panie i Panowie będę pewnie co raz prosił , wręcz błagał o pomoc.
Tu i teraz wielkie podziękowanie dla człowieka-fabryki Kaszuba za wsparcie , info i inspiracje oraz ukłony dla Toscanera za pokazanie mi „ze można , ze da się”
Fajnie ze jest tu tyle różnych ludzi z tak różnymi sposobami patrzenia na świat!
Po wielu miesiącach poszukiwań i przemyśleń zdecydowałem się zbudować kamperka na podwoziu które znam i które mam pod ręka.
Autko ma posłużyć mi do zwiedzania Szkocji oraz kilkumiesięcznego „zimowania” na południu Europy.
Wygodne łóżko , self made kibelek z prysznicem wedle pomysłu Kaszuba , gotowanie na kartusze, bojlerek cieplej wody na prąd , suche webasto oraz jak największa niezależność energetyczna to podstawy.
Największy problem będę miał z prądem bo to dla mnie magia i czary , ale licze ze znajdę tu pomoc i info
Etap 1
To podłoga i zawieszenie - co już się dzieje.
Muszę zdemontować istniejąca podłogę z mocowaniami unwin do foteli i przewozu wózków inwalidzkich , zalepić ok 200 dziurek po mocowaniu tych listew, zabezpieczyć i auto jedzie do mechanika na remont zawieszenia , potem montaż poduszek , montaż podłogi .
Easy jak mówią
Etap 2 to dach i prąd.
Czyli jakieś relingi muszę założyć na dach na których zamontuje solary i do których przypnę markizę , muszę zaplanowac jak największa ilość solarow , zaplanowac duże okno dachowe z jakimś wiatrakiem i chętnie ze dwa jakieś wywietrzniki , kupić to wszystko i zmontować elektrykę.
Jak uda się do końca wakacji będę szczęśliwy
Etap 3 to woda i ogrzewanie.
Etap 4 to reszta:)
Z pewnością będę liczył i zapisywał na ile tylko będę umiał dokładnie na co i ile wydałem oraz ile godzin na konkretne sprawy poświęciłem.
Jakaś stronkę zrobię i udostępnię te dane - to cześć tego projektu , bo sam jestem ciekaw jak to wyjdzie.
Cześć materiałów już mam (mieszkam w Szkocji ) , cześć będę sciągał.
Jest to budowa budżetowa wiec gdzie się będzie dało będę kupował używki.
Zależy mi żeby jak najtaniej stworzyć w miare rozsądku niezależny kamperem dla dwóch osób
Panowie , jak wyliczyć ile aku i solarow potrzebuje ?
Czy są solary mniejsze ? Albo wręcz robione na zadany wymiar ?
Lets go!:)
EC63E539-933D-413E-907A-574785E76CDD.jpeg Moj żółty renut |
 |
Plik ściągnięto 12 raz(y) 1,27 MB |
8DFB0D1D-C587-4EFE-B237-3421850AEABE.jpeg
|
 |
Plik ściągnięto 10 raz(y) 738,43 KB |
|
|
|
|
 |
Norbertp83
zaawansowany TAK - Towarzystwo Anonimowych Kamperoholików
Twój sprzęt: Citroen Jumper L4H3 3.0HDI
Nazwa załogi: Family Team
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Gru 2018 Piwa: 12/6 Skąd: Żyrardów
|
Wysłany: 2019-06-19, 14:13
|
|
|
Podpytaj u forumowego MarcinaPK. On może Ci zrobić panele pod wymiar.
Zapotrzebowania na prąd nie wyliczysz. Paneli nigdy za wiele. Akumulatorów zabudowy wrzuć na początek ok 200Ah i zobacz jak będzie Ci się to spisywało. Jak będą braki, to domontujesz. |
|
|
|
 |
Kombinator
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Citroen Jumper 3.0 HDi 160KM H3L4
|
Wysłany: 2019-06-19, 15:24
|
|
|
Danyxm napisał/a: | Największy problem będę miał z prądem bo to dla mnie magia i czary , ale licze ze znajdę tu pomoc i info |
Dla mnie też była magia bo to się może spalić i pokopać.....była bo trzeba ogarnąć i kropka . Chcesz budować kampera to sorki ale na pruńdzie trzo się troszkę znać a z lutownicą też wypada się zaprzyjaźnić
Co do solarów to właściwy adres - montowałem u Marcina i o ile ma wolne terminy to jak najbardziej polecam
powodzenia w budowie i niech cie prąd nie kopie |
_________________ moja budowa
https://www.camperteam.pl...818&view=newest |
|
|
|
 |
reaven22
weteran
Pomógł: 25 razy Dołączył: 19 Mar 2018 Piwa: 121/14 Skąd: WGM
|
Wysłany: 2019-06-19, 15:58
|
|
|
Danyxm napisał/a: | Panowie , jak wyliczyć ile aku i solarow potrzebuje ?
Czy są solary mniejsze ? Albo wręcz robione na zadany wymiar ? |
Wszystko zależy od potrzeb, jeden używa tylko do oświetlenia i wystarczy 50Ah + 100W solara, drugi chce mieć klime działającą całą noc i trzeba 400Ah + 600-800W solara. |
|
|
|
 |
Mavv
weteran

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter
Nazwa załogi: MadMobile II
Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Lut 2014 Piwa: 68/50 Skąd: Ballina, Irlandia
|
|
|
|
 |
Danyxm
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2019-06-19, 22:56
|
|
|
Mavv napisał/a: | O, Masterek Fajnie, że masz mocowania foteli Możesz sobie wybrać, gdzie chcesz (jeśli chcesz) mieć siedzenie z tyłu |
No właśnie zdemontowalem szyny
Autko nie będzie miało dodatkowych siedzeń , czyli wersja tylko dla 2 osób.
Przy czym tylko jedno siedzenie - pasażera - będzie obrotowe.
Będę próbował stworzyć max komfortowy kamperek dla dwóch osób. |
|
|
|
 |
Mavv
weteran

|
|
|
|
 |
KASZUB
weteran

Twój sprzęt: Samojebka ducato by KASZUB
Nazwa załogi: My
Pomógł: 6 razy Dołączył: 09 Sie 2014 Piwa: 60/63 Skąd: Celbowo koło Pucka
|
|
|
|
 |
Danyxm
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2019-06-20, 17:04
|
|
|
KASZUB napisał/a: | Danyxm, no to czekamy! Let's rock and roll. |
czy kazdy tak ma ze podczas budowy wielkie zdziwienie sie rodzi pt "matko swieta ilez to jeszcze roboty" ?
Po kilku dniach walki udalo mi sie zdjac stara podloge i zabezpieczyc od srodka narazie.
Kazda z ok 200 srub , ktora listwy byly przykrecone na wylot to podlogi vana , podkreslam "kazda" - musialem rozwiercic. Pierwszy raz spotykam sie z solidna brytyjska robota. Musi Polacy to montowali
Panowie, prad .
Oto moje zapotrzebowanie stale na prad:
- pompka cisnieniowa wody
- router wifi
- kilka punktow oswietleniowych (6 mysle wystarczy - led of course)
- wentylatorek w kibelku
- wentylator w oknie dachowym (nie wiem jeszcze jaki bo nie wiem jeszcze jakie okno - priorytetem na dachu beda solary i okno dachowe chce dobrac wielkoscia do solarow - a nie odwrotnie.
- webasto chinskie
- lodowka kompresorowa
- ladowarki do telefonow 2 szt
- ladowarka do laptopa
i urzadzenia dzialjace od czasu do czasu :
- eskpress do kawy 1100 W mysle ze max dwa razy dziennie po 15 sekund
- bojler do wody 600 W - raz dziennie powiedzmy
Przy czym mysle iz autko codzienni9e bede odpalac na grzanie wody - jesli pradu bedzie malo.
Zupelnie prawodopodobnym jest iz generalnie to ja sie codziennie bede przemieszczal i takze chcialbym kilka razy "uzyc" jakiegos kampingu - bom ciekaw jak to tam sie odbywa.
Jak sadzicie jakie bedzie optimum jesli chodzi o solary i aku - czyli jakis rozsadny kompromis miedzy komfortem a wydatkami ?
Po drugie rodzaje solarow - sa jakies mniejsze? Kombinuje jak tu upchac na dach jak najwiecej, stac mysle latwiej bedzie mneijsze tafle ulozyc jhakos ?
Czy sie myle, czy cena tych wiekszych jest na tyle atrakcyjna ze nie warto w male sie bawic ?
Uzywane solary ? Bo byc moze bede mogl kupic wieksza ilosc solarow kwadratowych o boku 65cm z jakis kutrow szkockich - ale zastanawiam sie czy uzywany solar w ogole ma sens, i jesli juz to jaka czescia ceny nowego solara powinien byc zeby to mialo sens finansowy..
Bardzo cenie sobie wasze rady i szczerze to dziwnie sie czuje gdy czytam co piszecie w watku dotyczacym MOJEJ budowy.
Ciagle nie wierze ze buduje kampera :] |
|
|
|
 |
KASZUB
weteran

Twój sprzęt: Samojebka ducato by KASZUB
Nazwa załogi: My
Pomógł: 6 razy Dołączył: 09 Sie 2014 Piwa: 60/63 Skąd: Celbowo koło Pucka
|
Wysłany: 2019-06-20, 22:02
|
|
|
Hej. Jeśli chodzi o obliczenia czego i ile potrzebujesz rady konkretnej udzieli co reaven22,
Na dach na styk ale kosztem okna wejdą ci dwa duże solary po 300W lub więcej. A to już w zupełności starczy ci na twoje potrzeby. Do tego dwa duże aku po 200Ah lub jak Cie stać to odrazu lifepo4 jak kolega w/w ma i sprawa prądu załatwiona.
Do ekspresu będziesz potrzebował solidna przetwornice i tu osobiście polecam azo digital Eco Mode z miękkim startem. Długa gwarancja i konkretny serwis.
Nie wiem po co ci router? Możesz z telefonu dzielić się wifirifi... a to dodatkowy grat.
Jak nie wejdzie ci okno to możesz sobie zrobić wymuszona wentylację z nawiewem na łóżko bo w nocy może być najgorzej i wyloty w miejscu gdzie będziesz spędzał czas.
Sugeruje zrobić wyciąg nad kuchnia jeśli będziesz gotowal. Od gotowania temperatura na tak małej kubaturze rośnie w kilkanaście sekund...
Lodówkę jak potrafisz takie rzeczy możesz kupić nową zwykła i wstawić kompresor 12v. Lub kupić gotowa odk llegi tolo61. Bo od MarcinPK możesz się nie doczekać. Ja nie dostałem do pierwszego ani do drugiego pomimo wielokrotnego umawiania się...
Solary kup nowe. Parę groszy różnicy a co nowe to nowe. 310W 500zl więc cena spoko.
A z robotą... No cóż. Nie raz pierdo...esz narzędziami i będziesz miał przesilenie. Mówiłem Ci wcześniej, że to droga przez mękę. Ale cóż... Jak już zacząłeś musisz skończyć. Tak robią mężczyźni... |
_________________ Jak zbudowałem http://tiny.pl/g47tw
I jak próbuję budowac https://tiny.pl/gzg7j |
|
|
|
|
 |
Micha
trochę już popisał
Twój sprzęt: w przyszłości...
|
Wysłany: 2019-06-20, 23:17
|
|
|
Panele dość interesujące do montażu na dachu ze względu na szerokość ~1480 mm to Panasonic N295 (niestety dość drogi, ~250€/szt.) albo Hyundai S250RF (cena ~600 zł/szt.)
Na dachu zmieszczą się nawet trzy takie "w poprzek" i jeszcze zostanie placu pod okno... |
|
|
|
 |
Mavv
weteran

|
Wysłany: 2019-06-21, 06:17
|
|
|
Danyxm napisał/a: | czy kazdy tak ma ze podczas budowy wielkie zdziwienie sie rodzi pt "matko swieta ilez to jeszcze roboty" ? |
Tak, wiele razy
Danyxm napisał/a: | Po kilku dniach walki udalo mi sie zdjac stara podloge i zabezpieczyc od srodka narazie.
Kazda z ok 200 srub , ktora listwy byly przykrecone na wylot to podlogi vana , podkreslam "kazda" - musialem rozwiercic. Pierwszy raz spotykam sie z solidna brytyjska robota. Musi Polacy to montowali
|
U mnie na szczęście takiego sitka nie było. Wszystkie dziurki po wkrętach zakleiłem Tec7 (klej-uszczelniacz). |
_________________ Kamperek 1
Kamperek 2
Moje minipodróże po Irlandii
 |
|
|
|
 |
kolmen
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Ford Transit
Nazwa załogi: ognista pieczara
|
Wysłany: 2019-06-21, 10:44
|
|
|
KASZUB napisał/a: | Nie wiem po co ci router? Możesz z telefonu dzielić się wifirifi... |
To bardzo dobry pomysł z routerem
Mam tak u siebie
Wifi z telefonu:
1.opróżnia baterię
2.bardzo często znacznie mniejsza przepustowość
3.można sobie kupić kartę tylko do neta |
|
|
|
|
 |
decumanus
weteran

Twój sprzęt: Ducato 2007
Pomógł: 7 razy Dołączył: 10 Kwi 2017 Piwa: 45/24 Skąd: Bielsko Biała :D
|
Wysłany: 2019-06-21, 17:07
|
|
|
Danyxm napisał/a: |
czy kazdy tak ma ze podczas budowy wielkie zdziwienie sie rodzi pt "matko swieta ilez to jeszcze roboty" ?
|
Ja nie... ja miałem: "eeee to jeszcze max 2 miesiące roboty. . " I tak od roku
R |
_________________ tak ja sie staram https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0
opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion
 |
|
|
|
 |
decumanus
weteran

Twój sprzęt: Ducato 2007
Pomógł: 7 razy Dołączył: 10 Kwi 2017 Piwa: 45/24 Skąd: Bielsko Biała :D
|
Wysłany: 2019-06-21, 17:09
|
|
|
kolmen napisał/a: | KASZUB napisał/a: | Nie wiem po co ci router? Możesz z telefonu dzielić się wifirifi... |
To bardzo dobry pomysł z routerem
Mam tak u siebie
Wifi z telefonu:
1.opróżnia baterię
2.bardzo często znacznie mniejsza przepustowość
3.można sobie kupić kartę tylko do neta |
Ja kupiłem Junsun 930. Ma kartę SIM podobno może robić za router... i wiele innych funkcji.. np jak ktoś zabuja samochodem dostajesz SMS, a on zaczyna nagrywać z obu kamer...
R
PS. Czekam na dostawę. |
_________________ tak ja sie staram https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0
opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion
 |
|
|
|
|
 |
|