Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Moja budowa na masterze 2007 - czas start!;)
Autor Wiadomość
Danyxm 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Ducato 1991 Knaus Traveller
Piwa: 5/8
Wysłany: 2019-06-19, 11:17   Moja budowa na masterze 2007 - czas start!;)

dzien dobry :)

No i stało się.
Budowa rozpoczęta , także Panie i Panowie będę pewnie co raz prosił , wręcz błagał o pomoc.

Tu i teraz wielkie podziękowanie dla człowieka-fabryki Kaszuba za wsparcie , info i inspiracje oraz ukłony dla Toscanera za pokazanie mi „ze można , ze da się”
Fajnie ze jest tu tyle różnych ludzi z tak różnymi sposobami patrzenia na świat!

Po wielu miesiącach poszukiwań i przemyśleń zdecydowałem się zbudować kamperka na podwoziu które znam i które mam pod ręka.

Autko ma posłużyć mi do zwiedzania Szkocji oraz kilkumiesięcznego „zimowania” na południu Europy.

Wygodne łóżko , self made kibelek z prysznicem wedle pomysłu Kaszuba , gotowanie na kartusze, bojlerek cieplej wody na prąd , suche webasto oraz jak największa niezależność energetyczna to podstawy.

Największy problem będę miał z prądem bo to dla mnie magia i czary , ale licze ze znajdę tu pomoc i info ;)

Etap 1
To podłoga i zawieszenie - co już się dzieje.
Muszę zdemontować istniejąca podłogę z mocowaniami unwin do foteli i przewozu wózków inwalidzkich , zalepić ok 200 dziurek po mocowaniu tych listew, zabezpieczyć i auto jedzie do mechanika na remont zawieszenia , potem montaż poduszek , montaż podłogi .
Easy jak mówią :)

Etap 2 to dach i prąd.
Czyli jakieś relingi muszę założyć na dach na których zamontuje solary i do których przypnę markizę , muszę zaplanowac jak największa ilość solarow , zaplanowac duże okno dachowe z jakimś wiatrakiem i chętnie ze dwa jakieś wywietrzniki , kupić to wszystko i zmontować elektrykę.
Jak uda się do końca wakacji będę szczęśliwy ;)

Etap 3 to woda i ogrzewanie.

Etap 4 to reszta:)

Z pewnością będę liczył i zapisywał na ile tylko będę umiał dokładnie na co i ile wydałem oraz ile godzin na konkretne sprawy poświęciłem.
Jakaś stronkę zrobię i udostępnię te dane - to cześć tego projektu , bo sam jestem ciekaw jak to wyjdzie.

Cześć materiałów już mam (mieszkam w Szkocji ) , cześć będę sciągał.
Jest to budowa budżetowa wiec gdzie się będzie dało będę kupował używki.
Zależy mi żeby jak najtaniej stworzyć w miare rozsądku niezależny kamperem dla dwóch osób :)

Panowie , jak wyliczyć ile aku i solarow potrzebuje ?
Czy są solary mniejsze ? Albo wręcz robione na zadany wymiar ?

Lets go!:)

EC63E539-933D-413E-907A-574785E76CDD.jpeg
Moj żółty renut
Plik ściągnięto 12 raz(y) 1,27 MB

8DFB0D1D-C587-4EFE-B237-3421850AEABE.jpeg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 738,43 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

Norbertp83 
zaawansowany
TAK - Towarzystwo Anonimowych Kamperoholików

Twój sprzęt: Citroen Jumper L4H3 3.0HDI
Nazwa załogi: Family Team
Piwa: 12/6
Wysłany: 2019-06-19, 14:13   

Podpytaj u forumowego MarcinaPK. On może Ci zrobić panele pod wymiar.
Zapotrzebowania na prąd nie wyliczysz. Paneli nigdy za wiele. Akumulatorów zabudowy wrzuć na początek ok 200Ah i zobacz jak będzie Ci się to spisywało. Jak będą braki, to domontujesz.

Kombinator 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Citroen Jumper 3.0 HDi 160KM H3L4
Piwa: 15/7
Wysłany: 2019-06-19, 15:24   

Danyxm napisał/a:
Największy problem będę miał z prądem bo to dla mnie magia i czary , ale licze ze znajdę tu pomoc i info

Dla mnie też była magia bo to się może spalić i pokopać.....była bo trzeba ogarnąć i kropka . Chcesz budować kampera to sorki ale na pruńdzie trzo się troszkę znać a z lutownicą też wypada się zaprzyjaźnić :!: :-P
Co do solarów to właściwy adres - montowałem u Marcina i o ile ma wolne terminy to jak najbardziej polecam
powodzenia w budowie i niech cie prąd nie kopie :mrgreen:

reaven22 
weteran

Piwa: 121/14
Wysłany: 2019-06-19, 15:58   

Danyxm napisał/a:
Panowie , jak wyliczyć ile aku i solarow potrzebuje ?
Czy są solary mniejsze ? Albo wręcz robione na zadany wymiar ?

Wszystko zależy od potrzeb, jeden używa tylko do oświetlenia i wystarczy 50Ah + 100W solara, drugi chce mieć klime działającą całą noc i trzeba 400Ah + 600-800W solara.

Mavv 
weteran

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter
Nazwa załogi: MadMobile II
Piwa: 68/50
Wysłany: 2019-06-19, 21:38   

O, Masterek :) Fajnie, że masz mocowania foteli :) Możesz sobie wybrać, gdzie chcesz (jeśli chcesz) mieć siedzenie z tyłu :)

Danyxm 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2019-06-19, 22:56   

Mavv napisał/a:
O, Masterek :) Fajnie, że masz mocowania foteli :) Możesz sobie wybrać, gdzie chcesz (jeśli chcesz) mieć siedzenie z tyłu :)

No właśnie zdemontowalem szyny :)
Autko nie będzie miało dodatkowych siedzeń , czyli wersja tylko dla 2 osób.
Przy czym tylko jedno siedzenie - pasażera - będzie obrotowe.
Będę próbował stworzyć max komfortowy kamperek dla dwóch osób. :)

Mavv 
weteran

Wysłany: 2019-06-19, 23:38   

Master dla dwóch osób jest wystarczająco wygodny :) Nie jest za wysoki, przy mom wzroście tylko H3 (którego posiadam) :)

KASZUB 
weteran

Twój sprzęt: Samojebka ducato by KASZUB
Nazwa załogi: My
Piwa: 60/63
Wysłany: 2019-06-20, 13:03   

Danyxm, no to czekamy! Let's rock and roll. :bigok

Danyxm 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2019-06-20, 17:04   

KASZUB napisał/a:
Danyxm, no to czekamy! Let's rock and roll. :bigok

czy kazdy tak ma ze podczas budowy wielkie zdziwienie sie rodzi pt "matko swieta ilez to jeszcze roboty" ?

Po kilku dniach walki udalo mi sie zdjac stara podloge i zabezpieczyc od srodka narazie.
Kazda z ok 200 srub , ktora listwy byly przykrecone na wylot to podlogi vana , podkreslam "kazda" - musialem rozwiercic. Pierwszy raz spotykam sie z solidna brytyjska robota. Musi Polacy to montowali :)

Panowie, prad .
Oto moje zapotrzebowanie stale na prad:
- pompka cisnieniowa wody
- router wifi
- kilka punktow oswietleniowych (6 mysle wystarczy - led of course)
- wentylatorek w kibelku
- wentylator w oknie dachowym (nie wiem jeszcze jaki bo nie wiem jeszcze jakie okno - priorytetem na dachu beda solary i okno dachowe chce dobrac wielkoscia do solarow - a nie odwrotnie.
- webasto chinskie
- lodowka kompresorowa
- ladowarki do telefonow 2 szt
- ladowarka do laptopa

i urzadzenia dzialjace od czasu do czasu :
- eskpress do kawy 1100 W mysle ze max dwa razy dziennie po 15 sekund
- bojler do wody 600 W - raz dziennie powiedzmy

Przy czym mysle iz autko codzienni9e bede odpalac na grzanie wody - jesli pradu bedzie malo.
Zupelnie prawodopodobnym jest iz generalnie to ja sie codziennie bede przemieszczal i takze chcialbym kilka razy "uzyc" jakiegos kampingu - bom ciekaw jak to tam sie odbywa.

Jak sadzicie jakie bedzie optimum jesli chodzi o solary i aku - czyli jakis rozsadny kompromis miedzy komfortem a wydatkami ?

Po drugie rodzaje solarow - sa jakies mniejsze? Kombinuje jak tu upchac na dach jak najwiecej, stac mysle latwiej bedzie mneijsze tafle ulozyc jhakos ?
Czy sie myle, czy cena tych wiekszych jest na tyle atrakcyjna ze nie warto w male sie bawic ?

Uzywane solary ? Bo byc moze bede mogl kupic wieksza ilosc solarow kwadratowych o boku 65cm z jakis kutrow szkockich - ale zastanawiam sie czy uzywany solar w ogole ma sens, i jesli juz to jaka czescia ceny nowego solara powinien byc zeby to mialo sens finansowy..

Bardzo cenie sobie wasze rady i szczerze to dziwnie sie czuje gdy czytam co piszecie w watku dotyczacym MOJEJ budowy.

Ciagle nie wierze ze buduje kampera :]

KASZUB 
weteran

Twój sprzęt: Samojebka ducato by KASZUB
Nazwa załogi: My
Piwa: 60/63
Wysłany: 2019-06-20, 22:02   

Hej. Jeśli chodzi o obliczenia czego i ile potrzebujesz rady konkretnej udzieli co reaven22,

Na dach na styk ale kosztem okna wejdą ci dwa duże solary po 300W lub więcej. A to już w zupełności starczy ci na twoje potrzeby. Do tego dwa duże aku po 200Ah lub jak Cie stać to odrazu lifepo4 jak kolega w/w ma i sprawa prądu załatwiona.
Do ekspresu będziesz potrzebował solidna przetwornice i tu osobiście polecam azo digital Eco Mode z miękkim startem. Długa gwarancja i konkretny serwis.

Nie wiem po co ci router? Możesz z telefonu dzielić się wifirifi... :roll: a to dodatkowy grat.

Jak nie wejdzie ci okno to możesz sobie zrobić wymuszona wentylację z nawiewem na łóżko bo w nocy może być najgorzej i wyloty w miejscu gdzie będziesz spędzał czas.

Sugeruje zrobić wyciąg nad kuchnia jeśli będziesz gotowal. Od gotowania temperatura na tak małej kubaturze rośnie w kilkanaście sekund... :shock:
Lodówkę jak potrafisz takie rzeczy możesz kupić nową zwykła i wstawić kompresor 12v. Lub kupić gotowa odk llegi tolo61. Bo od MarcinPK możesz się nie doczekać. Ja nie dostałem do pierwszego ani do drugiego pomimo wielokrotnego umawiania się... :bigok

Solary kup nowe. Parę groszy różnicy a co nowe to nowe. 310W 500zl więc cena spoko.

A z robotą... No cóż. Nie raz pierdo...esz narzędziami i będziesz miał przesilenie. Mówiłem Ci wcześniej, że to droga przez mękę. Ale cóż... Jak już zacząłeś musisz skończyć. Tak robią mężczyźni... :spoko

Micha 
trochę już popisał

Twój sprzęt: w przyszłości...
Piwa: 5/5
Wysłany: 2019-06-20, 23:17   

Panele dość interesujące do montażu na dachu ze względu na szerokość ~1480 mm to Panasonic N295 (niestety dość drogi, ~250€/szt.) albo Hyundai S250RF (cena ~600 zł/szt.)
Na dachu zmieszczą się nawet trzy takie "w poprzek" i jeszcze zostanie placu pod okno...

Mavv 
weteran

Wysłany: 2019-06-21, 06:17   

Danyxm napisał/a:
czy kazdy tak ma ze podczas budowy wielkie zdziwienie sie rodzi pt "matko swieta ilez to jeszcze roboty" ?

Tak, wiele razy :)

Danyxm napisał/a:
Po kilku dniach walki udalo mi sie zdjac stara podloge i zabezpieczyc od srodka narazie.
Kazda z ok 200 srub , ktora listwy byly przykrecone na wylot to podlogi vana , podkreslam "kazda" - musialem rozwiercic. Pierwszy raz spotykam sie z solidna brytyjska robota. Musi Polacy to montowali

U mnie na szczęście takiego sitka nie było. Wszystkie dziurki po wkrętach zakleiłem Tec7 (klej-uszczelniacz).

kolmen 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Ford Transit
Nazwa załogi: ognista pieczara
Piwa: 1/8
Wysłany: 2019-06-21, 10:44   

KASZUB napisał/a:
Nie wiem po co ci router? Możesz z telefonu dzielić się wifirifi...

To bardzo dobry pomysł z routerem
Mam tak u siebie
Wifi z telefonu:
1.opróżnia baterię :)
2.bardzo często znacznie mniejsza przepustowość
3.można sobie kupić kartę tylko do neta :)

decumanus 
weteran

Twój sprzęt: Ducato 2007
Piwa: 45/24
Wysłany: 2019-06-21, 17:07   

Danyxm napisał/a:

Ja nie... ja miałem: "eeee to jeszcze max 2 miesiące roboty. . " I tak od roku :haha:
R

opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion

decumanus 
weteran

Twój sprzęt: Ducato 2007
Piwa: 45/24
Wysłany: 2019-06-21, 17:09   

kolmen napisał/a:
KASZUB napisał/a:
Nie wiem po co ci router? Możesz z telefonu dzielić się wifirifi...

To bardzo dobry pomysł z routerem
Mam tak u siebie
Wifi z telefonu:
1.opróżnia baterię :)
2.bardzo często znacznie mniejsza przepustowość
3.można sobie kupić kartę tylko do neta :)

Ja kupiłem Junsun 930. Ma kartę SIM podobno może robić za router... i wiele innych funkcji.. np jak ktoś zabuja samochodem dostajesz SMS, a on zaczyna nagrywać z obu kamer...
R
PS. Czekam na dostawę.

opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion

Odpowiedz do tematu