Wyziewy gazowe |
Autor |
Wiadomość |
Halicz
trochę już popisał

Twój sprzęt: ford tranzit
Dołączył: 23 Lip 2018 Otrzymał 30 piw(a) Skąd: Krzycko Wielkie
|
Wysłany: 2020-01-17, 16:20 Wyziewy gazowe
|
|
|
Witam,
czy ktoś może doradzić jak zmodyfikować system odprowadzania oparów gazu z lodówki. Sytuacja wygląda tak jak na zdjęciu - strasznie to szpeci, cuchnie i jest bardzo trudne do umycia, i to przy samym wejściu do kampera. Będę bardzo wdzięczny.
 |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 194/151 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2020-01-17, 16:23
|
|
|
Próbowałes zmieniać butle z gazem . U mnie dla odmiany kopciło na kiepskim gazie |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
Gewehr
weteran

Pomógł: 38 razy Dołączył: 30 Paź 2013 Piwa: 223/114 Skąd: AmWarsztat.pl
|
Wysłany: 2020-01-17, 16:43
|
|
|
Ewidentnie masz tam problem. Pierwszy raz widzę taki kolor spali. Wygląda jak by skropliny z gazu siadały na jakiś element metalowy, a on by korodował. Następnie nadmiar by wypływał razem z kratki. Co by nie było, to trzeba rozebrać i sprawdzić.
Edycja: Kratka jest nieoryginalna. Trzeba sprawdzić czy nie blokuje przepływu spalin. Zrób to jak najszybciej, bo spaliny mogą iść do wnętrza! |
|
|
|
|
 |
chris_66
weteran
Twój sprzęt: kamper
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Cze 2007 Piwa: 16/36 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 2020-01-17, 17:55
|
|
|
rozbierz to i zrób tak jak fabryka przykazała, normalną kratkę, kominek i dostęp do tego jakiś znośny
przy okazji zrób przegląd instalacji lodówki, pewnie jakieś odszczurzenie tyłu lodówki by się przydało
potem zdaj relację i ciesz się sprawną instalacją i kominkiem |
_________________ Yossarian ani razu nie przyszedł pomóc przy budowie, za to później, gdy klub już ukończono, przychodził bardzo często, i Yossariana przepełniało uczucie niekłamanej dumy, ilekroć spojrzał na nią i pomyślał, że nawet nie kiwnął palcem przy jej wznoszeniu. |
|
|
|
 |
Halicz
trochę już popisał

|
Wysłany: 2020-01-17, 18:17
|
|
|
Sytuacja jest taka sama bez względu na jakość gazu. Prawda, że kominek i kratka nie jest oryginalna. Więc zgodnie z Waszymi wskazówkami muszę to wymienić. Może wiecie gdzie mogę dostać coś takiego, żeby pasowało? |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2020-01-17, 19:52
|
|
|
Odkręć tą blaszaną część kratki, nałóż na komin rurkę podobnej średnicy i skieruj spaliny na zewnątrz, nie musi być szczelnie, byleby nałożyć tak, by spaliny leciały sobie dalej, ale na zewnątrz kratki.
Niestety, ale tak bywa gdy mieszanka lub sam płomień nie są prawidłowe.
Wpływ na to ma ciśnienie z reduktora, może jest nie właściwy, może lodówka wymieniana, a może dopływ powietrza do palnika utrudniony... |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
|
 |
jacek stec
stary wyga
Twój sprzęt: Laika
Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Sty 2007 Otrzymał 15 piw(a) Skąd: Mszczonów/Tylicz
|
Wysłany: 2020-01-17, 20:18
|
|
|
W każdym sklepie kamperowym kupisz oryginalny kominek z kratką i problem zniknie |
|
|
|
 |
Halicz
trochę już popisał

|
Wysłany: 2020-01-18, 11:21
|
|
|
OK, dziękuję za odpowiedzi. Zacznę od zakupu oryginalnej kratki i kominka. Co do gazu i reduktora, to raczej jest ok, bo pozostałe sprzęty działają poprawnie (kuchenka, ogrzewanie, bojler). |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2020-01-18, 12:04
|
|
|
Reduktor należy wymieniać co 5 lat |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
Gewehr
weteran

|
Wysłany: 2020-01-18, 14:30
|
|
|
kimtop napisał/a: | Reduktor należy wymieniać co 5 lat |
To jest zalecany termin jedynie przez niektórych producentów urządzeń gazowych. Prawie wszystkie reduktory mają termin do użytku 10 lat. Zresztą na każdym wężu, czy reduktorze mamy datę przydatności do użytku . Wcześniej nie ma potrzeby zmieniać. Nie nakręcajmy sami siebie, bo niedługo zrobią przepisy że co przegląd na SKP, to zmiana węży i reduktora |
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
Twój sprzęt: szukam H1L2
Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Lis 2008 Piwa: 80/38 Skąd: wieden
|
Wysłany: 2020-01-18, 16:50
|
|
|
Zdjąć kratke i od środka wyczyścić . jest cała zawalona i jak ma działać .Przeczyścić palenisko z kominem to podstawa .W kratce wyciąć otwór na komin i przedłużyć komin jakąś rurką na zewnątrz .Będzie pan zadowolony
U mnie brudziło się sadzami jak komin był zawalony .Na wiosnę wszystko czyściłem i cały rok spoko .Obecnie mam lodówka na 12 i fajnie piwo mrozi .Stara tez była fajna tylko czasu potrzebowała do uzyskania odpowiedniej temperatury .Latem jak stałem a było ciepło to kratki ściągałem |
Ostatnio zmieniony przez andi at 2020-01-18, 17:10, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2020-01-18, 17:05
|
|
|
Gewehr napisał/a: | kimtop napisał/a: | Reduktor należy wymieniać co 5 lat |
To jest zalecany termin jedynie przez niektórych producentów urządzeń gazowych. Prawie wszystkie reduktory mają termin do użytku 10 lat. Zresztą na każdym wężu, czy reduktorze mamy datę przydatności do użytku . Wcześniej nie ma potrzeby zmieniać. Nie nakręcajmy sami siebie, bo niedługo zrobią przepisy że co przegląd na SKP, to zmiana węży i reduktora |
Na reduktorze jest data produkcji na naklejce na wężu tez jest data produkcji - nadrukowana, dodatkowo mam też taką "metkę" i niej jest data wymiany.
IMG_20190817_203936.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 15 raz(y) 117,57 KB |
|
_________________ Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
 |
|
|
|
|
 |
Gewehr
weteran

|
Wysłany: 2020-01-18, 17:15
|
|
|
Masz rację, zle napisałem. Data produkcji. Metki wstawia niestety tylko GOK/truma. Powinno być na metce 10 lat. Tak masz? |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2020-01-18, 17:19
|
|
|
Gewehr napisał/a: | Masz rację, zle napisałem. Data produkcji. Metki wstawia niestety tylko GOK/truma. Powinno być na metce 10 lat. Tak masz? |
tak mam - fotka powyżej |
_________________ Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
 |
|
|
|
 |
petros
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Fiat ducato II Miller Manitoba 2005
|
Wysłany: 2020-01-18, 18:56
|
|
|
Miałem podobny problem. Śmierdziało i kratka barwił się wprawdzie na czarno, ale ta różnica może wynikać z zastosowania innej kratki. Twoja to zwykła łazienkowa z kawałka blaszki i koroduje. Winowajcą okazała się spiralka nad dyszą palnika. Po prostu wypięła się i opadła na dyszę. Wystarczy ją podwiesić na swoje miejsce. |
|
|
|
 |
|