|
Tankowanie butli kompozytowej z szybkozłączem click-on |
| Autor |
Wiadomość |
MaxL
zaawansowany

Twój sprzęt: Rapido 983F
|
|
|
|
 |
dpong
trochę już popisał
Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Lip 2019 Piwa: 1/1 Skąd: Rokietnica
|
Wysłany: 2021-01-20, 17:49
|
|
|
| poszukaj info na forum bo już w tym temacie wszystko wiadomo, da się |
|
|
|
 |
MaxL
zaawansowany

|
Wysłany: 2021-01-20, 19:01
|
|
|
Tak - szukałem, jest długi wątek ale wygląda ze wcześniej były te adaptery "click-on" normalne a teraz jest ewidentnie z zaworem zwrotnym więc odpada możliwość prostego tankowania.
Przydałaby się taka przejściówka bez zaworu zwrotnego bądź sam konektor |
|
|
|
 |
dpong
trochę już popisał
Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Lip 2019 Piwa: 1/1 Skąd: Rokietnica
|
Wysłany: 2021-01-20, 19:51
|
|
|
| MaxL napisał/a: | Tak - szukałem, jest długi wątek ale wygląda ze wcześniej były te adaptery "click-on" normalne a teraz jest ewidentnie z zaworem zwrotnym więc odpada możliwość prostego tankowania.
Musisz przerobić lekko "click-on" |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/636 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2021-01-20, 19:55
|
|
|
| MaxL napisał/a: |
...
Przydałaby się taka przejściówka bez zaworu zwrotnego... |
A w czym Ci ten zawór przeszkadza skoro Cię chroni?
Jego rola to nie tylko Twoje bezpieczne dłonie w najdelikatniejszym skutku poparzenia przez zmrożenie, chroni przed nagłym wylotem pod dużym ciśnieniem strugi gazowej, nie daj Bóg by sięgnęła jakiegokolwiek zapłonu bo zanim cykniesz że coś nie halo, to może być mocno za późno.
Ja odradzam. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
| |
|
|
|
 |
MaxL
zaawansowany

|
Wysłany: 2021-01-21, 09:26
|
|
|
| Jednokierunkowy zawór (nie w butli tylko w adapterze) nie pozwala tankować takiej butli i w niczym tez nie chroni oprócz zablokowania tankowania. |
|
|
|
 |
MaxL
zaawansowany

|
Wysłany: 2021-01-21, 09:31
|
|
|
| dpong napisał/a: | | MaxL napisał/a: | Tak - szukałem, jest długi wątek ale wygląda ze wcześniej były te adaptery "click-on" normalne a teraz jest ewidentnie z zaworem zwrotnym więc odpada możliwość prostego tankowania.
Musisz przerobić lekko "click-on" |
Było faktycznie w którymś wątku, że ktoś nawiercał ten plastikowy grzybek, ale to chyba do większego przepływu, bo chyba wcześniej te adaptery były dwukierunkowe... |
|
|
|
 |
darek 61
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Mar 2009 Piwa: 146/103 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2021-01-21, 11:45
|
|
|
Dawno nie miałem butli kompozytowej,ale o ile pamiętam zawory do butli są wkręcane.Czyli może jest możliwość zastąpienia go zwykłym od stalowej butli.Chyba że chodzi o szybkozłączkę.
Nie pochwalam takich przeróbek,ale jak ktoś musi. |
|
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 360/502 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2021-01-21, 11:49
|
|
|
| darek 61 napisał/a: | | Nie pochwalam takich przeróbek,ale jak ktoś musi. |
Jak ktoś musi, to jedzie na rozlewnię gazu, wymieniają mu zawór i robią legalizację butli |
_________________ Pozdrawiam - Darek
 |
|
|
|
 |
darek 61
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Mar 2009 Piwa: 146/103 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2021-01-21, 11:53
|
|
|
| Banan napisał/a: | | darek 61 napisał/a: | | Nie pochwalam takich przeróbek,ale jak ktoś musi. |
Jak ktoś musi, to jedzie na rozlewnię gazu, wymieniają mu zawór i robią legalizację butli |
Chyba właśnie o to mi chodziło,tylko słów zabrakło. |
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/636 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2021-01-21, 20:05
|
|
|
| MaxL napisał/a: | | Jednokierunkowy zawór (nie w butli tylko w adapterze) nie pozwala tankować takiej butli i w niczym tez nie chroni oprócz zablokowania tankowania. |
Narobisz ambarasu zaraz albo ja czegoś nie pojąłem.
Zawór w złączu do tankowania zbiornika w aucie jest w postaci kulki bo musi być!
W przypadku butli nakrecając adapter do jej zatankowania takie zabezpieczenie przed wypływem TEŻ MUSI BYĆ.
Wyobraź sobie tankującego, którego rozproszyła koncentracja nad telefonem, tankowanie zakończone, wyłączone a on nie zakręcił butli przed odpięciem pistoletu
Myślisz że w dzisiejszych czasach chwila dekoncentracji jest niemożliwa? |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
| |
|
|
|
 |
MaxL
zaawansowany

|
Wysłany: 2021-01-23, 16:34
|
|
|
| Faktycznie da się prosto wywalić ten zawór zwrotny po odkręceniu tej końcówki wyjściowej - wychodzi taki mały trzpień z uszczelką i teraz da się bez problemu zatankować awaryjnie LPG z pistoletu. |
|
|
|
 |
moskit
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-C LINE
Nazwa załogi: moskit
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Mar 2014 Piwa: 117/43 Skąd: Ożarów Maz.
|
Wysłany: 2021-01-23, 19:11
|
|
|
Nie wiem jaki cel ma taka MODERNIZACJA butli kompozytowej. Po co bawić się w przeróbki kompozytu są przecież w sklepach hydraulicznych zbiorniki ciśnieniowe z membraną, wiele różnych pojemności,dopasujesz, masz kolanka , nyple i cały osprzęt za grosze to po kiego bawić się kompozytem. Efekt bezpieczeństwa i prawny taki sam.
Kiedy szanowne grono przestanie szkłem d..ę podcierać i zacznie myśleć gdzie pojechać a nie co spierd...... ć
Trzeba pamiętać że każdy pojazd jest homologowany a zastosowana butla z przeróbką jest istotną zmianą, w dokumentacji jest wyraźnie napisane "butle dopuszczone do obrotu" |
_________________ Wielkie rzeczy nie powstają w wyniku impulsu, a w wyniku poskładania małych rzeczy w jedną całość
Vincent Van Gogh |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 325/20 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2021-01-23, 20:06
|
|
|
ja kupiłem butlę do napełniania z przewodem i gniazdem do tankowania oraz papierami - 900zł i przewody oraz gniazdo montowałem w serwisie LPG ze sprawdzeniem szczelności 50zł.
Podwójne tankowanie.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 3 raz(y) 175,15 KB |
|
|
 |
MaxL
zaawansowany

|
Wysłany: 2021-01-23, 20:16
|
|
|
| moskit napisał/a: | Nie wiem jaki cel ma taka MODERNIZACJA butli kompozytowej. Po co bawić się w przeróbki kompozytu są przecież w sklepach hydraulicznych zbiorniki ciśnieniowe z membraną, wiele różnych pojemności,dopasujesz, masz kolanka , nyple i cały osprzęt za grosze to po kiego bawić się kompozytem. Efekt bezpieczeństwa i prawny taki sam.
Kiedy szanowne grono przestanie szkłem d..ę podcierać i zacznie myśleć gdzie pojechać a nie co spierd...... ć
Trzeba pamiętać że każdy pojazd jest homologowany a zastosowana butla z przeróbką jest istotną zmianą, w dokumentacji jest wyraźnie napisane "butle dopuszczone do obrotu" |
Nie przerabiałem butli tylko adapter - naucz się czytać albo daruj sobie komentarze jak nie rozumiesz |
|
|
|
 |
|
|