Izolacja rur trumy |
Autor |
Wiadomość |
konczyna_17
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2021-11-01, 15:12 Izolacja rur trumy
|
|
|
Rury od trumy w dużej części idą przez szafki czy bagażnik. Miejsca te nagrzewają się znacznie szybciej niż samo wnętrze kampera. Zależy mi na tym żeby ciepło w pierwszej kolejności ocieplało wnętrze. Zastanawiam się czym zaizolować rury od trumy na tych odcinakach. W pierwszej kolejności kupiłem tego tupu otulinę: https://allegro.pl/oferta/otulina-otuliny-izolacja-rur-szara-18-9-2-m-11373462550 Na aukcji niby piszą, że wytrzymuje 100stopni. Wprawdzie otulinę kupiłem w markecie budowlanym a nie na tej aukcji ale domyślam się, że to identyczny typ otuliny. Problem w tym, że otulina ta nie wytrzymała temperatury. Zwyczajnie zaczyna się topić.
Zastanawiam się zatem czym zaizolować te rury. Znalazłem taką taśmę: https://allegro.pl/oferta/tasma-aluminiowa-wysokotemperaturowa-kominkowa-8549232176
Pytanie tylko czy ona spełni swoją funkcję izolacyjną. Ma ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie lub może coś podpowiedzieć? |
|
|
|
 |
Fordek
stary wyga
Twój sprzęt: Eura Mobil PT 696 EB
Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Cze 2014 Piwa: 14/5 Skąd: Wyszków
|
Wysłany: 2021-11-01, 15:50
|
|
|
Myślę ,że rura pianka w zupełności starczy . Jeżeli masz wątpliwości zmierz temperaturę rur po odpaleniu grzania . np termometrem bezdotykowym . |
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
Twój sprzęt: szukam H1L2
Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Lis 2008 Piwa: 80/38 Skąd: wieden
|
Wysłany: 2021-11-01, 17:47
|
|
|
Nie piszesz jaką masz zabudowę . Gdzie te rury idą .Szafki góra czy dół . Ile masz m2 100 czy tylko 9 . Jak 9 to zobacz na wylocie jaki jest pęd powietrza .Weź piwo usiądź w kamperku i zacznij myśleć . Po co ci otulina na rury Może wystarczy sam Nadmuch powietrza w odpowiednim miejscu i odpowiedni kierunek . Dalej sam myśl |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2021-11-01, 19:04 Re: Izolacja rur trumy
|
|
|
konczyna_17 napisał/a: | ...
Problem w tym, że otulina ta nie wytrzymała temperatury. Zwyczajnie zaczyna się topić.
Zastanawiam się zatem czym zaizolować te rury.
... |
Odbierz to jako znak ostrzegawczy i wybij z głowy swej izolowanie odcinków w zakamarkach.
Inaczej będziesz miał poważniejszy problem z wilgocią w tych zakamarkach. Tam ciepło musi być, a nie odbiera Ci tego ciepła aż tak dużo jak się wydaje i nawet jak zrobisz próbę z izolowaniem, niewiele zyskasz i będą to raczej subiektywne odczucia.
Inżynierki dwoją się i troją jak równomiernie rozprowadzać ciepło szczególnie po ścianach przy podłodze a przy tym jak najszybciej pozbywać się zgromadzonej tam wilgoci, która jest rajem dla pleśni i konsekwencji później. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
darek 61
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Mar 2009 Piwa: 146/103 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2021-11-01, 20:26
|
|
|
Jeżeli w szafce jest za ciepło,może przydałby się mały otwór wentylacyjny.Sam myślałem by taki zamontować w obudowie Trumy.Podczas jej pracy w środku jest zdecydowanie za ciepło. |
|
 |
Monter
stary wyga www.dem.yt

Twój sprzęt: Ducato II '96 Hymer Swing C544 alkowa
Pomógł: 5 razy Dołączył: 21 Paź 2020 Piwa: 31/26 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2021-11-01, 22:03
|
|
|
Fajnie by było, gdyby autor tematu napisał chociaż o którą Trumę chodzi i jak ma to rozwiązane fabrycznie, dopiero potem można kombinować.
U mnie np. jest stara Truma 3002 bodajże, plus TrumaVent. Znajduje się pod szafą, której wnętrze jak u darek 61 też się solidnie nagrzewa gdy układ pracuje. Nad piecykiem mam takie dwa podłużne otwory wentylacyjne, planuję tam wsadzić jakiś wentylator wyciągający z szafy nadmiar ciepłego powietrza.
Dalej, fabrycznie rury są rozprowadzone po kamperze i jedna z nich idzie słupkiem w kabinie w górę i dmucha powietrzem pod materac w alkowie. Ale jak są inne kratki otwarte na full, tamtędy niewiele leci. Będę szukał rozwiązania na wymuszenie tam obiegu, pewnie też wentylatorkiem w rurze, bo nie chce mi się ciągle latać i otwierać oraz zamykać wszystkich kratek żeby dmuchało ciepłym pod materac. |
_________________ Nasza strona podróżniczo-kamperowa: https://dem.yt
Możesz też postawić nam wirtualną kawę :-)
 |
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
Twój sprzęt: szukam H1L2
Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Lis 2008 Piwa: 80/38 Skąd: wieden
|
Wysłany: 2021-11-02, 06:09
|
|
|
Ciepło a często gorąco i wentylatorek .Na zasilaniu czy wylocie powietrza ? U mnie mocno grzeje w WC i tak zostaje .Po co kombinować i przedobrzyć . Webasto jak nagrzeje do ustawionej temperatury to wszystko wraca do normy . |
|
|
|
 |
darek 61
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Mar 2009 Piwa: 146/103 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2021-11-02, 08:58
|
|
|
Monter napisał/a: | U mnie np. jest stara Truma 3002 bodajże, plus TrumaVent. Znajduje się pod szafą, której wnętrze jak u darek 61 też się solidnie nagrzewa gdy układ pracuje. Nad piecykiem mam takie dwa podłużne otwory wentylacyjne, planuję tam wsadzić jakiś wentylator wyciągający z szafy nadmiar ciepłego powietrza. |
By ten wentylator się sprawdził musisz mieć nawiew i wywiew,dlatego w tym wypadku na dole szafy zrobił bym małe otwory.Może to wystarczy i obejdzie się bez wentylatora. |
|
 |
Monter
stary wyga www.dem.yt

|
Wysłany: 2021-11-02, 09:03
|
|
|
andi at, ale piszesz o Trumie czy o Webasto? Bo to dwa różne tematy.
Jeżeli pytanie było do mnie - wentylatorek w "wywietrznikach" szafy nad piecykiem, wypychający ciepłe powietrze. A co do rury w alkowie, gdzieś pod koniec przed wejściem w słupek chyba, to na razie plan, więc szczegóły wyjdą w praniu.
Ja też w łazience mam bardzo ciepło (gdy kratka otwarta, jest najbliżej pieca), z innych też leci ciepłe. Problem bierze się stąd, że te wszystkie kratki mają swobodny wypływ powietrza czego o wylocie pod materac powiedzieć nie można. Są tam kanały ale wylotu swobodnego jako takiego nie ma. A powietrze leci tam, gdzie ma łatwiej. Pozamykanie kratek poprawia stosunek przepływu (wszędzie ma ciężej), ale za to gratis bardziej się nagrzewa szafa, bo TrumaVent mieli i nie ma gdzie wypchnąć.
Ale to nie wątek o mnie. Autor nadal nie napisał szczegółów, o zdjęciu jakimś nie wspominając, a ja nie spotkałem się z topieniem otulin przez powietrze w Trumie, zatem wszystkie próby odpowiedzi na problem z pierwszego posta to trochę wróżenie z fusów.
darek 61 napisał/a: | By ten wentylator się sprawdził musisz mieć nawiew i wywiew,dlatego w tym wypadku na dole szafy zrobił bym małe otwory.Może to wystarczy i obejdzie się bez wentylatora. |
Mam otwory oryginalne nad piecykiem. Otwory są dwa, jak dam w jednym wypychanie to tym obok sobie zaciągnie. Dołem przechodzą też inne przewody i rury z przestrzeni obok. |
 |
|
|
|
|
 |
wędrowiec
weteran

Twój sprzęt: burstner privilege t690
Nazwa załogi: Marzena i Przemek
|
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 60/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2021-11-02, 18:27
|
|
|
Całkowicie zgadzam się z Socale. Żadnych izolacji na rurach grzewczych. To jedyne co chroni przed wilgocią i wodą. Fizyka to nauka ściska. Różnice temperatur powodują skraplanie się wody tak jak na szybach. W środku masz powiedzmy 21 stopni a w szafce na dole, bez ogrzewania dużo, dużo mniej. Chyba ze szafki otwarte. Dlatego super że rury prowadzone są między podłogami i pod szafkami. Przecież to ciepło w szafce także jest izolacja cieplną kampera. Ja celowo w szafkach na dole koło łóżka zrobiłem otwory aby była wymiana powietrza inaczej wilgoć i grzyb. |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Piwa: 351/132 Skąd: Świebodzice
|
Wysłany: 2021-11-02, 19:33
|
|
|
Właśnie wymontowałem toaletę i planuję zaizolować krótki odcinek rury grzewczej przebiegający pod kasetą. Zauważyłem, że mimo chemii podgrzane fekalia szybciej domagają się wylania. |
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2021-11-02, 21:25
|
|
|
Monter napisał/a: | ...
fabrycznie rury są rozprowadzone po kamperze i jedna z nich idzie słupkiem w kabinie w górę i dmucha powietrzem pod materac w alkowie. Ale jak są inne kratki otwarte na full, tamtędy niewiele leci. Będę szukał rozwiązania na wymuszenie tam obiegu
...
żeby dmuchało ciepłym pod materac. |
Nadmuch do alkowy pod materac nie jest niczym nadzwyczajnym ale koniecznym i dobrze że to masz, ideową rolą jest wentylacja czyli delikatne pompowanie świeżego powietrza, niekoniecznie ciepłego, gorącego.
Nie wymuszaj obiegu grzewczego pod materacem, chyba że chcesz mieć grzanie w sranie na spanie ale to komfortem żadnym nie jest. Lepszy jest termofor |
 |
|
|
|
|
 |
Monter
stary wyga www.dem.yt

|
Wysłany: 2021-11-03, 11:07
|
|
|
Spróbuję coś sklecić testowo i najwyżej odstąpię od tematu. Ciepełko pod materac jest o tyle istotne, że w zimne dni alkowa będąca częściowo "na zewnątrz, a częściowo nad nie ogrzewaną szoferką ma w porze wieczornej ciut nieprzyjazne warunki temperaturowe.
Gdzieś kiedyś zapodawałem tu wątek z pytaniem, czy pomiędzy podsufitką w szoferce a blachą oryginalnego dachu jest cokolwiek, czy sama pusta przestrzeń. Nie uzyskałem wtedy żadnej odpowiedzi. Międzyczasie zajrzałem tam - jest pusto, dobrych kilka cm wolnej przestrzeni... |
 |
|
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2021-11-03, 23:46
|
|
|
Równomierność temperaturową można uzyskać dzięki ruchowi powietrza wspomagając naturalną cyrkulację.
Wystarczy malutki wiatrak by wymuszał niewielki ruch powietrza w całej kubaturze kampera, ruch choć odrobinę większy od tego naturalnego, zbyt flegmatycznego. |
 |
|
|
|
|
 |
|