|
|
Elektroblock + przetwornica + lodowka na 230v |
Autor |
Wiadomość |
wacko_jacko
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2022-09-11, 21:30 Elektroblock + przetwornica + lodowka na 230v
|
|
|
Witam,
Co mam?
Posiadam Hymer'ka Clasicc B544 z 2001 roku z ELEKTROBLOCK'iem EBL 99. Nie dawno dolozylem do niego panele (2x 175W + kontroler Lumiax 30A) i przetwornice AZO 2000w/1100w z ECO MODE. Wszystko podlaczone prosto pod baterie 100ah. Za rada instalatora panelow dokupilem przełącznik przetwornicy C-system PP 10.
Co chce osiagnac?
Wlasnie pozbylem sie oryginalnej lodowki absorbcyjnej i chce wykorzystac istniejaca instalcje by podlaczyc do niej domowa lodowke na 230v. Chce wykorzystac przelacznik by lodowka (i reszta gniazdek) brala zasilanie 230v z przetwornicy, chyba ze podlacze sie pod 230v z zewnatrz.
Oto schemat jaki dostalem:
Czy jest mi ktos w stanie podpowiedziec gdzie musze sie wpiac?
Patrze na schemat Elektroblock'a (schemat) i domyslam sie, ze nie moge wpiac sie w glowne gniazdo (mains connector), ale musze ominac ladowarke i pojsc prosto na gniazdka. Czy ktos moze podpwoiedziec gdzie sie wpiac i jakie bezpieczniki dolozyc zeby wszystko bylo bezpieczne? |
|
|
|
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 358/496 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2022-09-12, 11:15
|
|
|
Masz wszystko opisane
Wyjście z przetwornicy pod zaciski PRZETWORNICA
Zasilanie ze słupka pod zaciski SIEĆ
Na WYJŚCIE podłączasz gniazdka w kamperze
Zabezpieczenia, które masz w tej chwili podłączone od strony słupka, wpinasz na WYJSCIE
Ładowarkę podłącz bezpośrednio do kabelka, gdzie masz wejście ze słupka 230V,
PS
Poczytaj sobie tematy odnośnie lodówki - odpuść sobie 230V, daj do przerobienia na 12V - to czysta strata energii
schemat.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 1265 raz(y) 58,88 KB |
PP10.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 8 raz(y) 79,25 KB |
|
_________________ Pozdrawiam - Darek
 |
|
|
|
|
 |
wacko_jacko
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2022-09-12, 14:16
|
|
|
Mowiac ladowarke masz na mysli wbudowana ladowarke z Elektroblock'u ktora laduje oba aku po podlaczenia do slupka?
Piszac gniazdka wlasnie nie wiem ktorym kablem idzia prad na gniazdka i czy lodowka nie jest czasem podpieta oddzielnie do 230v?
Problem w tym, ze patrze na schemat i nie widze wyjscia na gniazdka.
Moja lodowka przy starcie bierze 1kw, ale gdy juz chodzi jest to ok 70w. Pytanie ile pradu mniej zaoszczedze przerabiajac na 12v i jaki to dla mnie bedzie koszt? Widzialem same kompresory za 700 z Aledrogo do tego koszt przelozenia i pewnie wyjdzie 1200, a za sama lodowke dalem 600 zl. |
|
|
|
 |
Banan

|
Wysłany: 2022-09-12, 19:58
|
|
|
wacko_jacko napisał/a: | Mowiac ladowarke masz na mysli wbudowana ladowarke z Elektroblock'u ktora laduje oba aku po podlaczenia do slupka? |
No tak, trochę się kopnąłem, bo Ty masz ładowarkę zintegrowaną w EBL99
Całe to ustrojstwo podepnij bezpośrednio do kabelka zasilającego ze słupka. Jak zajrzysz do gniazda zasilającego na ścianie kampera, najlepiej od wewnątrz (jak masz dostęp) będziesz miał opisany kabelek i ten sam numer musisz znaleźć przy bezpieczniku (bezpiecznikach tych od 230V, a nie na EBL99) i właśnie tu trzeba podpiąć bezpośrednio EBL99. Jak nie masz dostępu, to od zewnątrz musisz odkręcić gniazdo i ustalić ten numerek na kablu.
Następnie, obojętnie gdzie wepniesz się w obwód 230V powinno być dobrze, tylko pamiętaj o bezpieczniku. (10A powinno być OK)
wacko_jacko napisał/a: | Problem w tym, ze patrze na schemat i nie widze wyjscia na gniazdka.
|
Bo tam go nie ma
Obwód 230V to całkowicie autonomiczna instalacja i dlatego obojętne, gdzie wepniesz w obwód PP10 będzie dobrze. Z tego też powodu EBL trzeba bezpośrednio podpiąć pod wejście ze słupka, by się nie robiło perpetum mobile
Co do lodówki, rób jak uważasz, ale nie jeden już mięchem rzucał po podłączeniu do przetwornicy i w rezultacie przerobił na 12V. Chciałem Ci tego etapu oszczędzić, ale jak sądzisz, że będzie dobrze, to trzymam kciuki |
 |
|
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2022-09-12, 22:40
|
|
|
wacko_jacko napisał/a: | ...
Chce wykorzystac przelacznik by lodowka (i reszta gniazdek) brala zasilanie 230v z przetwornicy, chyba ze podlacze sie pod 230v z zewnatrz
...
zeby wszystko bylo bezpieczne? |
Wacku Jacku zerknij jak w prosty sposób ja to zrobiłem u siebie. https://www.camperteam.pl...pic.php?t=38715 |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
|
 |
wacko_jacko
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2022-09-13, 11:21
|
|
|
Wczoraj mi to spac nie dawalo i przesledzilem kable w srodku i kolega Banan ma racje. instalacja 230v jest oddzielona od 12v i znajduje sie na sciance przy Trumie. Teraz musze tylko dociagnac tam kabel z przetwornicy i zalozyc przelacznik PP20.
Co do lodowki to raczej przerobie, ale nastapi to raczej jak znow zawitam do Polski, chyba ze znajde na wyspach jakiegos magika ktory mi przelozy agregat w rozsadnym budzecie |
|
|
|
 |
Banan

|
Wysłany: 2022-09-13, 12:11
|
|
|
wacko_jacko, tylko pamiętaj, by zasilanie EBL99 podłączyć bezpośrednio do wejścia ze słupka 230V |
 |
|
|
|
 |
wacko_jacko
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2022-09-13, 12:39
|
|
|
Banan napisał/a: | wacko_jacko, tylko pamiętaj, by zasilanie EBL99 podłączyć bezpośrednio do wejścia ze słupka 230V |
Jasne, ze tak. Dziekuje bardzo |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|