|
|
Truma stale kapie z przelewu |
Autor |
Wiadomość |
JacekL
zaawansowany

Twój sprzęt: Malibu T 440 QB
|
Wysłany: 2022-12-27, 13:05 Truma stale kapie z przelewu
|
|
|
Witam,
Koledzy może ktoś z Was miał taki problem, dzisiaj zalałem kampera wodą i zaczęło mi kapać z trumy, bezpośrednio z przelewu. Kapie stale, pompka co chwila dopompowuje. Woda wydostaje się z przelewu, tam gdzie jest odpływ ciepłej wody z bojlera na camper. Samochód stał bez wody około 3 miesiące w temperaturze powyżej zera.
Jakieś sugestie??? |
_________________ Jacek |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/636 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2022-12-27, 14:25
|
|
|
Problem powtarzalny, miałem go ja, miał do bodaj LukF.
Durnowate złącza UniQuick są zawodne.
Jeśli takie masz zastosowane w swojej sieci, to by rozłączyć wężyk, musisz wydłubać czarną (lub szarą) zawleczkę, wciskać mocno ten jasny pierścień, to zluzują się ząbki wewnątrz i przewód wyjdzie.
.
Gdzieś tu kiedyś opisywałem ze zdjęciami swoją awarię ale nie pamiętam już gdzie szukać.
uniquick.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 552 raz(y) 73,33 KB |
|
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Gewehr
weteran

Pomógł: 39 razy Dołączył: 30 Paź 2013 Piwa: 226/114 Skąd: AmWarsztat.pl
|
Wysłany: 2022-12-27, 14:36
|
|
|
To nie jest przelew. Ten zaworek służy do zapowietrzenia termy, gdy otworzy się zawór frostcontrol. Czyli zawór jednokierunkowy. Na jego gumce, zebrał się kamień i dlatego puszcza, wystarczy go rozebrać i wyczyścić. Możesz go zdjąć i przelać kilka razy octem i płukać ciepłą wodą. |
|
|
|
 |
JacekL
zaawansowany

Twój sprzęt: Malibu T 440 QB
|
Wysłany: 2022-12-27, 18:32
|
|
|
Dzięki za chęci.
Sytuacja opanowana. To nie przelew od Frost Control, bo ten mam metr dalej.
Musiał podejść jakieś paproszek. Spuściłem ciepłą wodę z układu. Zdjąłem złączkę, założyłem ponownie, napełniłem i nie kapie.
Dziękuję jeszcze raz |
_________________ Jacek |
|
|
|
 |
Gewehr
weteran

Pomógł: 39 razy Dołączył: 30 Paź 2013 Piwa: 226/114 Skąd: AmWarsztat.pl
|
Wysłany: 2022-12-27, 19:38
|
|
|
Ja posałem o tym zaworku, co jest na górnym przewodzie trumy. On jest właśnie dla frosta. Bez niego frost nie spuści wody, bo w trumie zrobi się podcisnienie. |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 11 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 67/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2022-12-27, 22:52
|
|
|
Gdyby jednak kapało to kwasek cytrynowy do całej instalacji raz na dwa lata. Po pierwsze ustnie kamień z rurek i baterii a także rozwiąże problem kapania z trumy. Też tam miałem. Kapało i potem pompa musiała wyrównać ciśnienie. Kwasek cytrynowy kilo na 100 litrów rozwiązało problem. |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|