|
|
Czy napięcie z panela zmienia się wraz z natężeniem światła? |
Autor |
Wiadomość |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 90/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2023-05-27, 20:12 Czy napięcie z panela zmienia się wraz z natężeniem światła?
|
|
|
Pytanie proste jak cep - ale nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi. Przyjmijmy że mam panel o napięciu mocy max Vmp 23,65 V. Czy przy stałym obciążeniu prądowym napięcie to zmienia się w funkcji intensywności oświetlenia? Wszędzie znajduję tylko wykresy i wzory dot. zależności generowanej mocy w zależności od naświetlenia. Ale czy zmiana mocy wynika ze wzrostu lub też spadku napięcia na wyjściu z panela czy też wzrostu czy spadku wydajności prądowej? W moim przypadku zapotrzebowanie na prąd w kamperze jest dość małe (oświetlenie LED, mały telewizor LCD 17 cali, ładowarki, truma - ale to max 0,5 godz. dziennie). O co chodzi. Wymieniam panel na monokrystaliczny 200W, a w szafie mam stary regulator PWM 30 A. Znalazłem opis tego regulatora i wynika z niego że jak na PWM był on dość zaawansowany - kiedyś kosztował 100 dolarów i ma sporo możliwości ustawiania parametrów. Zależy mi głównie na ładowaniu akumulatora w warunkach zachmurzenia lub zacienienia. Nie zależy mi na ma max wyzyskaniu panela w słońcu, bo wtedy i na starym panelu 100 W prądu mi wystarczało. Więc jeżeli napięcie na panelach w cieniu spada np do napięcia niewiele wyższego niż 15 V to regulator PWM w zasadzie spełni swoją rolę. Ale jeśli to napięcie w cieniu przewyższa 20 V to jest wskazana wymiana regulatora na MPPT. Wszędzie raczej znajduję opinię, że tylko MPPT - bo jest lepszy i lepiej wykorzystuje prąd z paneli. Ale kiedy wchodzę w szczegóły - to okazuje się, że nie zawsze i nie w każdych warunkach, choć w szczegółach trudno się połapać.
I jeszcze drugie pytanie z innej beczki - do czego służą panele sterujące do regulatorów napięcia? Kiedy się przyjrzałem, to wynika że pokazują bieżące parametry pracy regulatora, chociaż w większości same regulatory mają panel LCD pokazujący te parametry. |
|
|
|
|
 |
marcincin
zaawansowany

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 442 NK - 2019
Nazwa załogi: MIK
Pomógł: 3 razy Dołączył: 03 Sty 2013 Piwa: 50/36 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2023-05-27, 21:23
|
|
|
Poniżej zamieściłem wykres pracy jednego panela PV w pochmurny dzień w mojej domowej instalacji. Panel ten jest sterowany microinwerterem, który ma przetwornik MPPT. Jak widać na załączonym wykresie, jak tylko poziom oświetlenia przekroczy pewien próg to napięcie rośnie i utrzymuje się mniej więcej na stałym poziomie. Generowana moc zależy praktycznie liniowo od generowanego w danej chwili prądu.
Przy regulatorach PWM nie ma sensu stosować paneli, których Vmp jest sporo większe od napięcia odbiornika - akumulatora. Sporo energii marnuje się. Przy zacienieniu zdecydowanie MPPT będzie działał wydajniej.
microinwerter.jpg Wykres napięcia i natężenia prądu modułu pv |
 |
Plik ściągnięto 990 raz(y) 36,06 KB |
|
_________________ Marcincin
 |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
|
Wysłany: 2023-05-27, 22:46
|
|
|
marcincin napisał/a: | jak tylko poziom oświetlenia przekroczy pewien próg to napięcie rośnie i utrzymuje się mniej więcej na stałym poziomie. |
O ile dobrze czytam, to krzywa napięcia jest prawie płaska mniej więcej między godz. 6 a 22,45. Tylko jakby to wyglądało, gdyby np. o 13-tej wyszło słoneczko?
Napięcie w tych warunkach wynosi ok.33 V. A jakie jest napięcie maksymalne w danych tech. tego panela? Zrozumiałe, że przy napięciu 33 V regulator PWM będzie tracił dużo mocy. Ale ja nie wiem, jakie napięcie w takich warunkach będzie miał mój panel - a to jest najważniejsze dla mnie - o ile mniej więcej procent napięcie jest niższe w warunkach zachmurzenia od słonecznej pogody.
Dla wyjaśnienia, nie chodzi tutaj o jakieś moje sknerstwo, bo jak kupię nowy kontroler na kilka stów to od tego nie zbiednieję. Ale mam już dość wywalania do lamusa sprawnego sprzętu bo ciągle coś nowsze i niby w czymś tam lepsze. Teraz mam więcej satysfakcji, jak przywrócę coś do życia niż polecę do sklepu po nowe.
v |
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
marcincin
zaawansowany

|
Wysłany: 2023-05-27, 23:18
|
|
|
Dla porównania wykres z dnia słonecznego, gdzie czasami przechodziły chmury. Napięcie najwyższe z chwili kiedy panel zaczął coś produkować to 33.5V, najniższe to 30,4 przy prądzie 8.8A. O 8:30 coś się zachmurzyło, prąd spadł z 6.3 do 3.3A natomiast napięcie zwiększyło się z 32.1V do 32,5V. Widać, że jak sterownik MPPT pobiera z panela większy prąd to napięcie trochę się obniża, ale nie jakoś drastycznie - na tym polega ten algorytm aby maksymalnie wykorzystać moc panela. Nie pamiętam niestety jakie jest Vmp tego panela.
W kamperze mam fabrycznie zamontowany panel i przetwornik PWM - nie wymieniłem na MPPT, ponieważ w lato obecny zestaw w zupełności mi wystarcza. Jak dojdą nowe odbiorniki (np drugi rower elektryczny) to dołożę jeden panel w szereg z obecnym i zmienię PWM na MPPT.
microinwerter2.jpg Panel PV w słoneczny dzień |
 |
Plik ściągnięto 949 raz(y) 56,58 KB |
|
 |
|
|
|
 |
marcincin
zaawansowany

|
Wysłany: 2023-05-27, 23:59
|
|
|
Upraszczając - napięcie pracy panela można uznać za stałe (po osiągnięciu min progu naświetlenia). W rozważanym przypadku ważne jest napięcie Vmp większego panela. Jeśli napięcie znacznie różni się od napięcia akumulatora to już na wejściu tracona może być połowa mocy (niezależnie od nasłonecznienia). Sterownik PWM musi tak dobierać szerokość sygnału aby akumulator "myślał", że otrzymuje umowne 12V. Przy wyższym napięciu impulsy będą krótsze, przez co do akumulatora finalnie zostanie dostarczona mniejsza ilość energii.
W przypadku zachmurzenia mając panel dający np 20V i powiedzmy prąd rzędu 3A (60W dla panela 200W) sterownik MPPT (zakładając, że maksymalny punkt pracy to 20V i 3A) przetworzy 20V i 3A na 14,6V i 4,16A (na potrzeby dyskusji pomijam straty, które oczywiście występują)
Sterownik PWM dla takich samych parametrów będzie generował impulsy 20V przez 0,73 jednostki czasu o wartości 3A. Czyli finalnie dostarczy 3 * 14,6 = 43,8 W (pomijając straty)
PWM dostarczy 27% mniej energii w porównaniu do MPPT.
Jeśli nowy panel 200W ma wyższe napięcie pracy niż 20V (a pewnie ma) to różnica pomiędzy PWM a MPPT będzie jeszcze większa. |
 |
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2023-05-28, 09:01
|
|
|
Trzeba jeszcze pamiętać, żeby nie oczekiwać wskazań satysfakcjonującej ilości Amperów, bo trzeba je gdzieś upchać, jeśli jest znikomy pobór prądu a akumulator jest w pełni naładowany, to efekt będzie taki sam jak dolewanie wody do pelnego garnka, będzie się stratnie wylewać i jest to nie uniknione.
Zatem do pomiarów, użyłbym statycznego wysokoprądowego obwodu odseparowanego od instalacji pokładowej. Mogą to być np. żarówki reflektorowe H7, połączone równolegle o łącznej mocy zbliżonej do max mocy panela.
.
.
.
Kazik II napisał/a: | ...
mam więcej satysfakcji, jak przywrócę coś do życia niż polecę do sklepu po nowe. |
BRAWO!!!
Mamy kolejną wspólną silną cechę i również nie jestem generatorem trudnych śmieci.
Za ideę:
Porter.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 897 raz(y) 28,33 KB |
|
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
Ostatnio zmieniony przez Socale 2023-05-31, 21:24, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
|
Wysłany: 2023-05-28, 13:52
|
|
|
marcincin napisał/a: | Upraszczając - napięcie pracy panela można uznać za stałe (po osiągnięciu min progu naświetlenia). W rozważanym przypadku ważne jest napięcie Vmp większego panela. Jeśli napięcie znacznie różni się od napięcia akumulatora to już na wejściu tracona może być połowa mocy (niezależnie od nasłonecznienia). Sterownik PWM musi tak dobierać szerokość sygnału aby akumulator "myślał", że otrzymuje umowne 12V. Przy wyższym napięciu impulsy będą krótsze, przez co do akumulatora finalnie zostanie dostarczona mniejsza ilość energii.
W przypadku zachmurzenia mając panel dający np 20V i powiedzmy prąd rzędu 3A (60W dla panela 200W) sterownik MPPT (zakładając, że maksymalny punkt pracy to 20V i 3A) przetworzy 20V i 3A na 14,6V i 4,16A (na potrzeby dyskusji pomijam straty, które oczywiście występują)
Sterownik PWM dla takich samych parametrów będzie generował impulsy 20V przez 0,73 jednostki czasu o wartości 3A. Czyli finalnie dostarczy 3 * 14,6 = 43,8 W (pomijając straty)
PWM dostarczy 27% mniej energii w porównaniu do MPPT.
Jeśli nowy panel 200W ma wyższe napięcie pracy niż 20V (a pewnie ma) to różnica pomiędzy PWM a MPPT będzie jeszcze większa. |
No to wreszcie mi się rozjaśniło - dzięki za znakomite wyjaśnienie tematu. Cały dzień grzebałem po necie i miałem od tego tylko coraz większy większy zamęt w głowie. A tu proszę - kilka zdań i wszystko jasne. Dzięki i piwko |
|
|
|
 |
YAN
weteran

Twój sprzęt: Trafic 2,0 115 dci 2007
|
Wysłany: 2023-06-16, 20:26
|
|
|
Podłączę się do tematu z pytaniem - czy możliwość regulacji kąta pochylenia sztywnego panela na dachu mojego kampero-busa ma sens ? Jestem na etapie montażu mono 170 W do ładowania 100Ah AGM i takie rozwiązanie z ustawieniem kąta mnie nurtuje. Na wyjazdach postoje to dzień góra dwa dni w jednym miejscu, mam instalację gazową do lodówki, kuchenki i bojlera. |
_________________ Yan
Mam swój mały świat hen za morzem smutków, za górami marzeń tam.
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11537 |
|
|
|
 |
decumanus
weteran

Twój sprzęt: Ducato 2007
Pomógł: 7 razy Dołączył: 10 Kwi 2017 Piwa: 45/24 Skąd: Bielsko Biała :D
|
Wysłany: 2023-06-16, 21:39
|
|
|
Moim zdaniem nie. Łapanie słabego zachodzacego slonca takim niezbyt okazałym panelem, w sytuacji gdzie nie zużywasz dużo pradu - lodówka zazwyczaj żre - I co dwa dni jedziesz, czyli alternator ładuje baterie pod korek --- szkoda zachodu. Moze Ci kiedyś braknie prądu, ale podniesienie panela sytuacji diametralnie nie odmieni.
R |
_________________ tak ja sie staram https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0
opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion
 |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 330/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2023-06-23, 09:56
|
|
|
Jak nie stoisz miesiąc w jednym miejscu to jest upierdliwe . |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 64/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2023-06-23, 11:00
|
|
|
Zmiana nachylenia panelu to mało, trzeba jeszcze zmieniać położenie kampera aby dostosować się do pozycji słońca a to już graniczy z paranoją. Ja pisali poprzednicy 170 wat to żadna moc. W naszym klimacie może max 6-7 A przy super słońcu. Moim zdaniem inwestycja nie warta zachodu. |
|
|
|
 |
jacek2214
doświadczony pisarz
Nazwa załogi: sadza
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Sie 2021 Piwa: 4/2 Skąd: czluchow
|
Wysłany: 2023-06-23, 12:21
|
|
|
A jakiej mocy panele beda w miare wystarczajace,do podstawowych potrzeb. |
_________________ Anita i Jacek |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 64/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2023-06-23, 12:50
|
|
|
I to jest podstawowe pytanie zanim zaczniemy cokolwiek robić w kamperze: wymiana akumulatora, solary, ładowarki, przetwornice. Musimy określić ile prądu nam potrzeba, czy zamierzamy rozbudowywać instalację, oraz jaki mamy sposób wypoczywania stacjonarnie czy w podróży.
Co do solara mnie przez pięć lat wystarczało 100 Wat. Ale kupiłem airfryera moc 1400 wat który szybko wyciąga prad z 200 Ah i trzeba go doładować. Ponad to gdy pływam muszę ładować drugi aku 100 Ah / silnik elektryczny / więc aby prądu wystarczyło muszę ładować solarem. Stąd decyzja o wymianie na 420 wat .
Jeżeli, ktoś nie ma wielu odbiorników albo codziennie jeździ to wystarczy mu 100 wat albo może obyć się bez solara. Z doświadczenia wiem że lepiej kupić i budować na elektryczny zapas . |
|
|
|
 |
jacek2214
doświadczony pisarz
Nazwa załogi: sadza
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Sie 2021 Piwa: 4/2 Skąd: czluchow
|
Wysłany: 2023-06-23, 17:58
|
|
|
Orkaaa,sklep Jula ma w sprzedazy panel 160w w komplecie mocowania regulator 20A.Zamontowal bym dwa panele bedzie niby 320w aku mam 2x100AH zelowe.Czy to wystarczy do ladowania bateri , rowerow elektrycznych ,lodowka przerobiona na 12v z Białegostoku ,ładowanie laptopa komurek telewizor.Pozdrawiam. |
_________________ Anita i Jacek |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 330/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2023-07-01, 14:14
|
|
|
jacek2214 napisał/a: | Orkaaa,sklep Jula ma w sprzedazy panel 160w w komplecie mocowania regulator 20A.Zamontowal bym dwa panele bedzie niby 320w aku mam 2x100AH zelowe.Czy to wystarczy do ladowania bateri , rowerow elektrycznych ,lodowka przerobiona na 12v z Białegostoku ,ładowanie laptopa komurek telewizor.Pozdrawiam. |
Wystarczy. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|