|
Skuter w bagażniku |
| Autor |
Wiadomość |
Oenomania
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2025-07-17, 05:22 Skuter w bagażniku
|
|
|
| Witam. Instaluje wlasnie skuter w bagazniku w kamperze. Najazd juz jest, teraz mysle jak go przymocowac. Mozecie sie podzielic doswiadczeniami, zdjęciami ? |
|
|
|
 |
Stukan Arkadiusz
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: HYMER VAN 512
|
Wysłany: 2025-07-17, 09:59
|
|
|
Witam powiem jak ja mam kupiłem kampera z schowkiem na motorower taki był zamysł żeby brać na wyjazdy wszystko było oryginalne nic nie przerabiałem i sprawdzało się super bardzo proste ale po pierwszym wyjeździe na Hel wiedzieliśmy już że to nie dla nas kupiłem dwa rowery elektryczne i to nam wystarcza
Mocowanie jest na szynach takie listwy po obydwu stronach takie „C” i w tym są ruchome uchwyty 3 z każdej strony można je prezesować dodatkowo w tych uchwytach są takie pakunki na przednie koło i z tyłu na tylne koło a motorek mocowany był pasami do uchwytów po prawej stronie i lewej
Nie wiem czy napisałem prosto jakby co dzwoń zdjęć na forum nie umiem wstawić ale na tel tak ,zamontowałem tam klime i jest super
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Cze 2011 Piwa: 366/728 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2025-07-17, 10:17
|
|
|
Przeczytaj sobie jak Andrzej 73 urządzał garaż, właśnie z myślą o nowy skuter Honda PCX bardzo dokładnie to pokazał i opisał
https://www.camperteam.pl...ghlight=#957667 |
_________________ komplet |
| |
|
|
|
 |
Mazur
weteran Robert

Twój sprzęt: CI Mizar Garage , Ducato 2.8JTD
Pomógł: 10 razy Dołączył: 12 Kwi 2012 Piwa: 94/122 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2025-07-17, 17:39
|
|
|
Stawiam na centralce i pasem dociągam przednie kolo do ucha w podłodze,a później dociągam tył drugim pasem do drugiego ucha w podłodze. Ani drgnie . I tak już od 9 lat . Wcześniej 50tka, a od dwóch lat 125cm.
p.s. polecam taki najazd, który prawie nic nie waży, a wytrzymałość z tego co pamiętam 200kg. Kupiłem dawno, nie pamiętam w jakim sklepie, ale gdzieś w internecie.
IMG_8221 - 1K JPEG.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 12 raz(y) 352,45 KB |
IMG_8223 - 1K JPEG.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 9 raz(y) 289,15 KB |
IMG_8224 - 1K JPEG.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 8 raz(y) 311 KB |
IMG_8227 - 1K JPEG.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 7 raz(y) 282,05 KB |
IMG_8159 - 1K JPEG.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 3 raz(y) 211,3 KB |
|
_________________ Podróż tysiąca mil zaczyna się od jednego kroku.
'Lao Tzu' |
| |
|
|
|
 |
Andrzej_Gdynia
zaawansowany

Twój sprzęt: Adria 670
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Cze 2016 Piwa: 15/9 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 2025-08-25, 15:03
|
|
|
A ja w tym temacie miałbym pytanie do znających problem.
Rozumiem że w UE nie ma problemu z przewożeniem skutera, nie trzeba zgłaszać że jest na pokładzie itd...
Ale jak to jest z wycieczkami kiedy przemierzamy obszary zewnętrzne - typu Macedonia czy Serbia, Albania itd. Wydaje mi się że powinniśmy zgłosić celnikowi wwożenie pojazdu, mieliście kiedyś jakiś problem ? Ktoś zajrzał wam do bagażnika i zrobił aferę? Jak do tego problemu podchodzicie? |
_________________ Andrzej_Gdynia
 |
|
|
|
 |
Mazur
weteran Robert

Twój sprzęt: CI Mizar Garage , Ducato 2.8JTD
Pomógł: 10 razy Dołączył: 12 Kwi 2012 Piwa: 94/122 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2025-08-25, 15:17
|
|
|
Nie miałem problemu , ale też o tym nie pomyślałem, do garażu nikt nie zaglądał Skuter jeździł z nami. Słowacja, Czechy, Węgry, Grecja,Serbia, Macedonia. |
_________________ Podróż tysiąca mil zaczyna się od jednego kroku.
'Lao Tzu' |
|
|
|
 |
przemo.d
stary wyga
Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Gru 2011 Piwa: 27/142 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2025-08-25, 15:19
|
|
|
Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu...
Serbia, Macedonia walisz głupa i jedziesz dalej jak nie zauważą
I jakaś cenna rada : niestety jak zerkną to musisz mieć "zieloną kartę " na to a jak nie to za drobne 25 Ojro każą Ci kupić sobie w budzie obok trenowane wielokrotnie
za bardzo się nie wychylaj nawet na rampie u mnie nie zawsze zauważą skuterek a jak przejadę budę i zerkną, że na rampie skuter to już nigdy mnie nie wołają |
|
|
|
 |
Andrzej_Gdynia
zaawansowany

Twój sprzęt: Adria 670
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Cze 2016 Piwa: 15/9 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 2025-08-25, 16:07
|
|
|
Tak też i zrobiłem. Zastanawiam się jednak co by było gdyby zajrzeli. Na granicy z Serbią nie miałem zielonej karty - ot zapomnienie, chcieli mi sprzedać na kampera za 49 E.
W dodatku wleżli mi do kamepra i wtedy pomyślałem o skuterze w bagażniku... Jaką karę mógłbym dostać>? Czy ktoś coś takiego miał? Już nie myślę nawet o wjeżdzie - bo zapewne skończyłoby się na tym że bym go wpisał, a i pewnie zapłacił za zieloną, ale na powrocie mógłbym mieć zapewne jeszcze większe problemy... jakie? |
_________________ Andrzej_Gdynia
 |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 11 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 68/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2025-08-25, 16:24
|
|
|
| Kary nie dostaniesz ale przy powrocie mogą Cię pozbawić skutera. Byłem w tym roku w Turcji. Nikogo nic nie interesowało aż do granicy tureckiej. Tam szczegółowa kontrola dokumentów, ludzi przez specjalną kamerę która identyfikuje Cię i porównuje z danymi z paszportu oraz pytanie o skuter, motocykl itd. Prawo tureckie mówi jasno możesz przewozić ale legalnie. Gorzej gdybyś nielegalnie bez wiedzy wwiózł a przy powrocie okaże się że wywozisz coś co nie wwiozłeś. Problemy pewne i żadne tam gadanie że zapomniałeś powiedzieć. Czy inne kraje mają takie prawa / Serbia/ nie wiem, ale ja bym tam dla świętego spokoju kupił zieloną kartę/ wiele agencji / daje je gratis i luz. Tarmoszenie się z celnikami to jednak lichy sposób na wakacje. |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 95/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2025-08-25, 17:17
|
|
|
Wydaje mi się, że nie należy mieszać dwóch różnych spraw. Czym innym są sprawy celne związane z wwozem i wywozem pojazdów mechanicznych, takich jak chociażby rzeczony skuter, poza obszar UE a czym innym ubezpieczenie OC.
Zielona karta nie ma nie wspólnego z przepisami celnymi. Dostajemy ją obecni za darmo chyba we wszystkich towarzystwach ubezpieczeniowych i obejmuje na ogół większość krajów europejskich z pewnymi wyjątkami - ale raczej na pewno ubezpieczalnie dają ją na wszystkie kraje bałkańskie poza Kosowem.
Co do wwozu i wywozu motoroweru czy skutera to na bank trzeba to zgłosić na granicy opuszczając terytorium UE. Tak samo jak samochód którym przekraczamy granicę - w zasadzie zawsze pogranicznicy kraju do którego wjeżdżamy proszą o dowód auta i wpisują do swoich rejestrów. A przy wyjeździe sprawdzają, czy ten pojazd opuszcza ich kraj.
Zdaje się, że to samo dotyczy motoroweru czy skutera - nieważne czy nim jedziemy, czy wywozimy w bagażniku. |
| |
|
|
|
 |
markoni7
trochę już popisał
Twój sprzęt: Dethleffs 7055DBL
Nazwa załogi: Marki
|
|
|
|
 |
przemo.d
stary wyga
Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Gru 2011 Piwa: 27/142 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2025-08-25, 18:43
|
|
|
To inaczej : najważniejsze to mieć papiery do skuterka (jak zapyta na granicy czyj skuter to musisz pokazać w kwitach że Twój ) i zieloną kartę (to można pokonać na granicy ale po co przepłacać
Ja nie wtrącam im się nigdy do roboty, jak coś wołają to poprostu trzeba mieć a jak nie chcą to lecisz dalej , oczywiście zawsze jakas "madrala" może spróbować celników w Serbii czy Macedoni pouczyć o ich pracy Co powinni robić -> powodzenia ..
Na powrocie nigdy nic ich nie boli i nic nie wołają odnośnie dokumentów pojazdów, ewentualnie na Węgrzech sprawdzają dokładniej nawet do szafek zerkają i raczej skutera nie szukają wtedy..
A przejeżdżałem tam nie 1 i nie 10 razy |
| |
|
|
|
 |
rakro1
weteran
Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Pomógł: 17 razy Dołączył: 22 Sty 2012 Piwa: 267/201 Skąd: Dębica
|
Wysłany: 2025-08-25, 22:17
|
|
|
Zielona karta byłaby potrzebna gdybyś poza unią zechciał skuterem pojeździć. Jeśli jedzie w garażu a nie drogą to to ubezpieczenie nie jest potrzebne.
Dokumenty skutera oczywiście musisz mieć aby udowodnić, że Twój. |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 95/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2025-08-25, 23:50
|
|
|
| rakro1 napisał/a: | | Jeśli jedzie w garażu a nie drogą to to ubezpieczenie nie jest potrzebne. |
Doprawdy odkrywcza myśl! Jak na to wpadłeś?
A swoją drogą, wozić skuter w bagażniku po całych Bałkanach żeby ani razu się nim nie przejechać? Osobiście nie znam takiego maniaka - ale kto wie, może i tacy są |
|
|
|
 |
rakro1
weteran
Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Pomógł: 17 razy Dołączył: 22 Sty 2012 Piwa: 267/201 Skąd: Dębica
|
Wysłany: 2025-08-26, 07:38
|
|