skrzynia biegow T3 pomocy!!! |
Autor |
Wiadomość |
melanrz
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: chce vw westfalie
|
Wysłany: 2009-08-01, 22:02 skrzynia biegow T3 pomocy!!!
|
|
|
Witam, dawno mnie tu nie bylo, ale powrocilem, jednak juz z wlasnym kamperem. Dzis kupilem VW t3 westfalie 1989 rok 1.6TD. Fajne autko, ale cos ma z rozrzusznikiem (maly problem), jednak problemy sa ze skrzynia biegow. Jedynka wypada z takim jakby hukiem, wiec rusza sie z dwojki. Wszystko, ok, jednak po wrzuceniu trojki, czworki i piatki skrzynia zaczyna wyc (zastanawialem sie czy to nei most, ale na 1,2 nie wyje). Mysle ze taniej i szybciej bedzie wymienic skrzynie, bo za tydzien wyjezdzam nad morze i poprostu nie wiem czy na te dojade. Ale nie wiem czy skrzynia od normalnego T3 w dieselu podejdzie. Na allegro z tego samego miasta jest jedna od wersji D ale bez turba. Pomoze ktos? Boje sie ze przelozenia nie te, czy cos innego moze wypasc... |
|
|
|
|
VWspioch
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: VW T3
|
Wysłany: 2009-08-01, 22:36
|
|
|
Hej
Od zwykłego diesla skrzynia jest wolniejsza sporo więc szukaj od TD, w naprawy się nie baw bo wychodzą tyle co cała skrzynia a szanse dobrej naprawy są niewielkie. Przy zakupie zwróć uwagę na umiejscowienie wybieraka od biegów, do 84 roku były troche inne skrzynie.
Pozdrawiam
śpioch |
|
|
|
|
Wyświetl szczegóły |
|
melanrz
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2009-08-01, 22:44
|
|
|
a sluchaj powiedz mi taka rzecz. Myslisz ze dojade na tej skrzyni od Łodzi nad morze i powrot? Gdybym jednak kupil od zwyklego diesela, bo poprostu na szybko musialbym jechac na sprawnej skrzyni, bo wypad tuz tuz, to jakby to jechalo? |
|
|
|
|
majsterus
zaawansowany
Twój sprzęt: T5, Hymer S700
|
Wysłany: 2009-08-01, 23:54
|
|
|
dojechać dojdziesz...
padły łożyska na 100%
jedynka wyskakuje gdyż jest zniszczona przesówka i wyskakuje.
jak buczy tylko na wyższych biegach to będą zużyte koła zębate. Po prostu skończyła sie skrzynia. Najlepiej rozebrać i zobaczyć.
Prawdopodobnie środek skrzyni będzie pasował od golfa 2.
VW ma dużą unifakację części
przy kupnie skrzyni należy zwarać uwagę na numer
a samo kupno to loteria w autach dostawczych z reguły są "zajechane" |
|
|
|
|
melanrz
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2009-08-02, 20:21
|
|
|
znajomy mi naprawi tę skrzynię na porządnych częściach za 700zł, z tym że jest teraz swoim busem we wloszech bodajże... Wiec mam nadzieję, że dojadę z Łdzoi nad morze i z powrotem na tej przekładni... |
|
|
|
|
roger
Kombatant
Twój sprzęt: TABBERT FFB Classic 570
Nazwa załogi: ROGER-y
Pomógł: 8 razy Dołączył: 19 Sty 2009 Piwa: 42/38 Skąd: W-wa & Lubuskie
|
Wysłany: 2009-08-03, 10:46
|
|
|
melanrz napisał/a: | znajomy mi naprawi tę skrzynię na porządnych częściach za 700zł, z tym że jest teraz swoim busem we wloszech bodajże... Wiec mam nadzieję, że dojadę z Łdzoi nad morze i z powrotem na tej przekładni... |
Hmmm naprawy takich skrzyń niezależnie od tego na jakich częściach to zawsze loteria ...... albo się uda i będzie cicho i OK albo nie ..... to po pierwsze
A po drugie każdy kilometr na rozwalonej skrzyni to następna faza destrukcji więc 4 razy się zastanów zanim wyjedziesz.... bo nikt nie jest w stanie powiedzieć (tu podziwiam majsterusa za jego diagnozę...;) ) czy dojedziesz i czy wrócisz .... |
_________________ rkw1968@tlen.pl
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ˙˙˙ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
|
|
|
|
|
melanrz
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2009-08-03, 17:52
|
|
|
mechanik powiedzial mi, ze dojade na tej skrzyni. FAkt wrocilem na niej ponad 250km. Okazało się, ze troche malo w niej oleju, do tego ten olej to straszny syf i są w nim opiłki...:/ Zapewne od tej jedynki co wyskakuje. Generalnie przed wyjazdem przepukają mi ją, wleją świerzego oleju i mam nadzieję, że dojade. Oczywiscie bez korzystania z 1-go biegu... |
|
|
|
|
roger
Kombatant
Twój sprzęt: TABBERT FFB Classic 570
Nazwa załogi: ROGER-y
Pomógł: 8 razy Dołączył: 19 Sty 2009 Piwa: 42/38 Skąd: W-wa & Lubuskie
|
Wysłany: 2009-08-03, 19:43
|
|
|
To co piszesz o stanie oleju i opiłkach świdczy tylko o fatalnym stanie elementów skrzyni i tak jak napisałem wcześniej jazda=destrukcja a ile przejedziesz , czy dojedziesz i czy wrócisz to kolego wróżenie z fusów ...... ale może lubisz taką adrenalinkę i ten dość duzy element ryzyka , no każdy lubi coś innego.
PS
jedź i wróć szczęśliwie bo decyzję podjąłeś sam juz dawno jeszcze zanim zapytałeś czy jechać |
_________________ rkw1968@tlen.pl
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ˙˙˙ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
|
|
|
|
|
arrtur
zaawansowany
Twój sprzęt: obecnei dacia Dokker/Kia Venga i przyczepa
Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Maj 2008 Otrzymał 14 piw(a) Skąd: Piastow k Wawy
|
Wysłany: 2009-08-08, 21:16
|
|
|
Kolego
Wejdz sobie na forum T3 warszawskiego lub radomskiego klubo i dowiesz sie wszystkiego lacznie z kupnem skrzynki.
D czy TD to ryba co do szybkosci to znajdziesz oznaczenia, kupujac od sasiada pamietaj ze jak masz 4 to 4 a jak 5 to 5 bo jeszcze caly mechanizm zmiany biegow bedziesz musial dokupic i wymienic.
Ja polecalbym stanopwczo szybka 4 biegowa ( bez wzgledu jaki masz dach0
pozdr |
_________________ Arrtur
w tym sezonie byl namiot, cudza przyczepa, i kamper ze skody, a sezon udany
|
|
|
|
|
donald
weteran
Twój sprzęt: Mercedes 310 FFB Europa 560
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Paź 2007 Piwa: 32/46 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-08-13, 22:25
|
|
|
ja mam na zbyciu za duza flaszke skrzynie od diesla 1.6 jak reflektujesz to zapraszam. u mnie lezy po moim starym t3 bundeswehr. chyba jest 4 ale nie pamietam szczerze mowiac... |
_________________ “Gdyby Bóg lubił przedni napęd chodzilibyśmy na rękach” |
|
|
|
|
|