zawieszenie pneumatyczne we Fiacie |
Autor |
Wiadomość |
jedrek49
weteran badz zawsze usmiechniety
Twój sprzęt: sprinter CDI 2,7 316
Nazwa załogi: jedrek49
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Sie 2009 Piwa: 52/3 Skąd: Rzeszow
|
Wysłany: 2010-05-16, 17:12 zawieszenie pneumatyczne we Fiacie
|
|
|
WEitam
Cy ktos z Was zakladal w swoim camperku z zawieszeniem ALKO poduszki pneumatyczne ,jezeli tak to prosze o rade ,swoje uwagi oraz cene i gdzie kupil ,
moj camperek toche sztywny jest i na dolkach troche tlucze i moze takie zawieszenioe by rozwiazalo problem
Pozdrawiam
Jedrek49 z Sanoka |
|
|
|
 |
tadek
weteran

Twój sprzęt: Carthago C-line Ducato 3.0 4,5DMC
|
Wysłany: 2010-05-16, 18:07
|
|
|
Według mojej oceny przy osi alko, stosując poduszki pneumatyczne, możesz tylko zwiększyć nośność i prześwit. Ja też przymierzałem się do tej operacji, ale po wnikliwej analizie i rozważeniu wszystkich za i przeciw, zrezygnowałem. |
_________________ Jem polskie jabłka i piję grecką metaxę do popołudniowej kawy. |
Ostatnio zmieniony przez tadek 2010-05-24, 23:57, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 194/151 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2010-05-16, 18:09
|
|
|
Koszty są powalające |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
Dziabong
weteran

Twój sprzęt: Dziabong
Nazwa załogi: Dziabongi
Pomógł: 3 razy Dołączył: 15 Lis 2008 Piwa: 16/89 Skąd: Dziabongowo
|
Wysłany: 2010-05-16, 18:43
|
|
|
MILUŚ napisał/a: | Koszty są powalające |
A konkretnie - jakie? |
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2010-05-16, 20:40
|
|
|
tadek napisał/a: | po wnikliwej analizie i rozważeniu wszystkich za i przeciw, zrezygnowałem. |
Zapewne koszty nie są takie duże.
Tadzio to przecież "pyrka" |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
tadek
weteran

|
Wysłany: 2010-05-16, 21:14
|
|
|
Koszty z montażem to ok. 3.ooo zł. Przy tym rodzaju zawieszenia tylnego, jest to inna konstrukcja niż przy resorach piórowych.
A złotówki u nas w Pyrlandii 3 razy się liczy zanim się wyda. |
_________________ Jem polskie jabłka i piję grecką metaxę do popołudniowej kawy. |
|
|
|
 |
tadek
weteran

|
Wysłany: 2010-05-16, 21:22
|
|
|
Masełkiem????
A co to takiego? |
|
|
|
 |
StasioiJola
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Bürstner
Nazwa załogi: StasioiJola
Pomógł: 12 razy Dołączył: 25 Lip 2008 Piwa: 81/283 Skąd: Gąbin
|
Wysłany: 2010-05-17, 00:16
|
|
|
W Pruszkowie wyliczyli mi na 2800 zł. i na razie dałem spokój, chociaż cały czas o tym myślę. Natomiast nie należy zapominac przy osiach ALKO o odpowiedniej najlepiej corocznej konserwacji tej osi, ale tutaj lepiej zorientowany jest Andrzej Bystrzak!!!Ogólnie to przy dobrej osi Alko poduszki nie są potrzebne , ale jak ktoś ma duży bagażnik lub platformę z tyłu na skutera to poduszki takie byłyby pomocne!!! |
|
 |
Kocurek
doświadczony pisarz

Pomógł: 1 raz Dołączył: 09 Lip 2009 Piwa: 19/3 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 2010-05-24, 22:10
|
|
|
Witam.
Podjąłem trud dołożenia poduszek do mojego Fiacika. Zakupiłem dwie poduchy o srednicy w najszerwszym miejscu około 21 cm ( w stanie zwiotczałym). Do tego kilka metrów przewodu do systemów pneumatycznych plus końcówki wentyli, manometry i trójniki,kolanka etc. Całość kosztu to 520 zł poduszki oraz 110 zł osprzęt. Z racji specyfiki zabudowy byłem zmuszony wykonać pośrednie podłużnice pomiędzy górna częscią poduszek a elementami ramy. Ta konstrukcja to dwa ceowniki po około 70 cm długości lekko wygięte i powiercone. Do tego płyta posrednia wykonana z blachy 4mm plus dwa cybanty do montowania tejże blachy do ośki. Do blachy przykręcona jest dolna część poduszki. W moim pojeździe resory były wygięte w drugą niż wypada stronę. Całość była dość wiotka i podczas poruszania samochów miał tendencje do kiwania się i kicania na dziurach. Były dwie mozliwości: wywalić resory i dać nowe lub porządnie regenerowane - nie wyginane na zimno w prasie. Druga metoda to poostawieni resorów takimi jakie są i sprowadzenie ich w wyniku dalszych działań do roli elementów prowadzących oś oraz zainstalowanie poduszek. Efekt uzyskany jest rewelacyjny. Autko nie ma tendencji do podskakiwania tyłem na wybojach oraz kiwania się na boki. Wejście na stopień przy tylnych drzwiach nie powoduje przechylajnia się całego nadwozia. Przy pomocy poduch mozna poziomować kampera. W moim przypadku wystarcza zapompowanie do około 1,5 bara. Przy cisnieniu 2 jest możę odrobinę za sztywny. Tył pojazdu podniósł się o jakieś 10 cm. Resory są wygięte tak jak powinny. Jezeli ktos z kolegów jest zainteresowany zrobieniem zawieszenia we własnym zakresie - służę pomocą i zdjęciami.
Do zobaczenia na szlaku.
Miau. |
|
|
|
 |
IAAN
weteran

Twój sprzęt: Master 2,8 dti Blaszanka
Pomógł: 5 razy Dołączył: 08 Lis 2008 Piwa: 31/9 Skąd: poznań okolica
|
Wysłany: 2010-05-24, 22:27
|
|
|
ja chętnie zobacze zdjęcia |
|
|
|
 |
tadek
weteran

|
|
|
|
 |
Kocurek
doświadczony pisarz

Pomógł: 1 raz Dołączył: 09 Lip 2009 Piwa: 19/3 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 2010-05-25, 23:57
|
|
|
Tak, to prawda. temat jest raczej alkowy. Może warto ten post przenieść lub przekopiować do częsci ogólnopoduszkowej.
|
|
|
|
 |
StasioiJola
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Bürstner
Nazwa załogi: StasioiJola
Pomógł: 12 razy Dołączył: 25 Lip 2008 Piwa: 81/283 Skąd: Gąbin
|
Wysłany: 2010-05-26, 10:33