Problem z webasto |
Autor |
Wiadomość |
Pawko
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Citroen Jumper
Nazwa załogi: ElPako
|
Wysłany: 2020-01-26, 22:52 Problem z webasto
|
|
|
Jumper 3-litrowy, Webasto mokre jest zamontowane fabrycznie, odpala bez problemu po chwili automatyczne włącza się nadmuch nagrzewnicy ustawionej wg instrukcji czyli: pokrętło na grzanie, prędkość nadmuchu na 2 a kierunek na szyby a z wylotów cały czas leci zimne powietrze. Wąż dopływu płynu do nagrzewnicy przy grodzi jest gorący a odpływowy ciepły.
Nie wiem co jest grane? Na pracującym silniku nagrzewnica normalnie grzeje. Może ktoś coś podpowie? |
|
|
|
 |
Gewehr
weteran

Pomógł: 38 razy Dołączył: 30 Paź 2013 Piwa: 223/114 Skąd: AmWarsztat.pl
|
Wysłany: 2020-01-27, 08:47
|
|
|
Sprawdź pompę wody. Tą elektryczną od webasta. Czasem jest w niej syf i ją strasznie spowalnia. |
|
|
|
 |
rob14
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: FIAT DUCATO BENIMAR
|
Wysłany: 2020-01-27, 08:48
|
|
|
Witam zobacz czy będzie pracowało na odpalonym silniku,jeśli tak to poleciała elektryczna pompka obiegu płynu chłodniczego |
|
|
|
 |
Argo
weteran
Twój sprzęt: Ford Chausson WELCOME 23
Nazwa załogi: Argonauta
Pomógł: 4 razy Dołączył: 19 Gru 2011 Piwa: 31/1 Skąd: Nowa Wola
|
Wysłany: 2020-01-27, 10:26
|
|
|
To jest dogrzewacz i działa prawidłowo. Dogrzewa płyn chłodzący silnika do temperatury 75-80 stopni, idziała z pracującym silnikiem i przy temperaturze otoczenia poniżej 5 stopni. |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2020-01-27, 10:54
|
|
|
Masz odpowiedni poziom płynu? |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
Pawko
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2020-01-27, 10:56
|
|
|
Argo napisał/a: | To jest dogrzewacz i działa prawidłowo. Dogrzewa płyn chłodzący silnika do temperatury 75-80 stopni, i działa z pracującym silnikiem i przy temperaturze otoczenia poniżej 5 stopni. |
Dzięki wszystkim za podpowiedzi, jeżeli webasto ma być włączane wcześniej programatorem to po mojemu też powinno rozmrażać szyby ciepłym powietrzem.
W sobotę (bo kamper zimuje na działce) sprawdzę jak radzicie na pracującym silniku.
Czy ta pompka płynu jest w obudowie webasta? |
|
|
|
 |
Pawko
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2020-01-27, 10:59
|
|
|
kimtop napisał/a: | Masz odpowiedni poziom płynu? |
Poziom płynu prawidłowy układ odpowietrzony. |
|
|
|
 |
Gewehr
weteran

|
Wysłany: 2020-01-27, 11:02
|
|
|
Pompka jest oddzielnie, ale praktycznie przy samym piecu. |
|
|
|
 |
Pawko
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2020-01-27, 11:09
|
|
|
Gewehr napisał/a: | Pompka jest oddzielnie, ale praktycznie przy samym piecu. |
Dzięki. Będę meldował o efektach. |
|
|
|
 |
lepciak
weteran
Twój sprzęt: FIAT Ducato 2,5TD Burstner
Nazwa załogi: lepciaki
Pomógł: 9 razy Dołączył: 14 Wrz 2008 Piwa: 61/39 Skąd: Gdańsk-Oliwa
|
Wysłany: 2020-01-27, 16:00
|
|
|
Pawko napisał/a: | Argo napisał/a: | To jest dogrzewacz i działa prawidłowo. Dogrzewa płyn chłodzący silnika do temperatury 75-80 stopni, i działa z pracującym silnikiem i przy temperaturze otoczenia poniżej 5 stopni. |
W sobotę (bo kamper zimuje na działce) sprawdzę jak radzicie na pracującym silniku.
Czy ta pompka płynu jest w obudowie webasta? |
Przy niepracującym silniku mokre Webasto powinno zagrzać płyn do takiej temperatury aby w kabinie temperatura dmuchanego powietrza z chodzącej nagrzewnicy kabiny wzrosła do około 30 stopni a przy dotknięciu silnika czuć było jego letnią temperaturę (koło 20 stopni). Dobrze pracujące Webasto powinno zimową porą o poranku zagrzać silnik i kabinę w ciągu 30 - 45 minut przed nastawioną na zegarze godziną odpalenia silnika. |
_________________ lepciak
''A najwięcej do powiedzenia mają Ci, którzy przeważnie nic nie mają do powiedzenia''
 |
|
|
|
 |
Pawko
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2020-01-27, 18:20
|
|
|
lepciak napisał/a: |
Przy niepracującym silniku mokre Webasto powinno zagrzać płyn do takiej temperatury aby w kabinie temperatura dmuchanego powietrza z chodzącej nagrzewnicy kabiny wzrosła do około 30 stopni a przy dotknięciu silnika czuć było jego letnią temperaturę (koło 20 stopni). Dobrze pracujące Webasto powinno zimową porą o poranku zagrzać silnik i kabinę w ciągu 30 - 45 minut przed nastawioną na zegarze godziną odpalenia silnika. |
I też tak rozumiem sens wpięcia webasta w układ chłodzenia. |
|
|
|
 |
lepciak
weteran
Twój sprzęt: FIAT Ducato 2,5TD Burstner
Nazwa załogi: lepciaki
Pomógł: 9 razy Dołączył: 14 Wrz 2008 Piwa: 61/39 Skąd: Gdańsk-Oliwa
|
Wysłany: 2020-01-27, 19:07
|
|
|
Gewehr napisał/a: | Sprawdź pompę wody. Tą elektryczną od webasta. Czasem jest w niej syf i ją strasznie spowalnia. | Albo nawet ta pompa stoi. |
_________________ lepciak
''A najwięcej do powiedzenia mają Ci, którzy przeważnie nic nie mają do powiedzenia''
 |
|
|
|
|
 |
Gewehr
weteran

|
Wysłany: 2020-01-27, 19:31
|
|
|
Argo napisał/a: | To jest dogrzewacz i działa prawidłowo. Dogrzewa płyn chłodzący silnika do temperatury 75-80 stopni, idziała z pracującym silnikiem i przy temperaturze otoczenia poniżej 5 stopni. |
Jak ma programator, to ma ogrzewanie postojowe, a nie dogrzewacz. Zresztą ja osobiście nie spotkałem się z dogrzewaczem w DIII. Zawsze jak było, to ogrzewanie postojowe i prawie za każdym razem Ebera |
|
|
|
 |
Pawko
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2020-02-02, 11:21
|
|
|
Odpaliłem webasto i dotykałem pompę żeby wyczuć czy pracuje, po chwili gdy kocioł osiągnął temperaturę stuknęło coś chyba w pompce aż wężem wylotowym ruszyło ciśnienie po czym za chwilkę przestała cykać pompa paliwa tak jakby termostat wyłączył palnik. Wygląda to faktyczne na uszkodzoną pompkę. Moje pytanie czy to się naprawia czy trzeba wymienić. Zauważyłem mnogość rodzajów takich pompek w sieci.
pompa webasto.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 3136 raz(y) 67,43 KB |
|
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 241/606 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2020-02-02, 11:29
|
|
|
Cytat: |
Odpaliłem webasto i dotykałem pompę żeby wyczuć czy pracuje, |
tak ma pracować z chwilą uruchomienia webasto inaczej czujnik temp w urządzeniu wyłączy je żeby zapobiec przegrzaniu . Spróbuj odczytać oznaczenia na pompce i szukaj podobnej. |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
|