Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki kamper nadaje się do wyjazdów całorocznych?
Autor Wiadomość
Oskar 
zaawansowany

Twój sprzęt: T4 Multivan
Piwa: 3/7
Wysłany: 2009-10-27, 14:37   Jaki kamper nadaje się do wyjazdów całorocznych?

Achoj!
Mam pytanie. Czy przeciętny Kamper z roku daj my na to 1992 nadaje się do zimowego użytkowania? Czy jego standardowe ogrzewanie i ocieplenie jest wystarczająco efektywne?
Pozdrawiam Oskar :spoko
Postaw piwo autorowi tego posta

krzysioz 
weteran

Twój sprzęt: Zefirek
Piwa: 78/76
Wysłany: 2009-10-27, 15:00   

Ogrzewanie i ocieplenie to nie jest problem. Najwiekszym problemem jest zamarzanie wody zwlaszcza szarej bo np w moim przypadku zbiornik wody czystej jest we wnetrzu.

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Piwa: 1610/2356
Wysłany: 2009-10-27, 15:24   

Oskar, poruszyłeś problem, który omawiamy od dłuższego czasu. Doszliśmy do wniosków tu, na forum, że największym problemem jest zamarzanie szarej wody. Są i inne problemy.
Omówmy je po kolei:
1. Butle gazowe umieszczone na zewnątrz na skutek niskiej temperatury opróżniają się nie do końca. Zużywa się propan, a butan zostaje. Ten problem można rozwiązać stosując czysty propan, ale co ma zrobić ktoś, komu w schowku na butle mieszczą się tylko pięciokilogramówki?
Można jeszcze butle ogrzewać, kierując częśc ciepła do schowka. Spora strata.
2. W żadnym kamperze, choćby nie wiem jak izolowanym, nie ustrzeżemy się wilgoci. Prawa fizyki są nieubłagane. Różnice temperatur na zewnątrz i wewnątrz powodują zaparowanie i skraplanie tejże pary na oknach, ścianach i także wewnątrz szafek. Najgorzej jest w miejscach źle przewietrzanych, np w rogach i różnych zakamarkach. Zagorzali narciarze, m.in. nasz Kamperfan, wyjeżdżają kamperem na narty, ale znacznie zwiększyli możliwości ogrzewania przez dodatkowe urządzenia, stosują grzałki do ogrzewania szarej wody i starają się przez cały dzień być poza kamperem, wracając tylko na noc. Chodzi oczywiście o ustrzeżenie się przed wilgocią. Gotowanie w kamperze należy całkiem wybić sobie z głowy.
Acha! Z szarą wodą można poradzić sobie tak - nie zakręcać zaworu i pozwolić wodzie na ciągły wyciek do podstawionych wiader lub worków z grubej folii.
Wielu z nas ma doświadczenia z kamperami i przyczepami używanymi w warunkach zimowych. Wszyscy wiemy, że dla naszych domków to trauma, ale cóż robić. Gdy przyjdzie rocznica CT znów ruszy w styczniu kawalkada kamperów.
To silniejsze od nas. :wyszczerzony: :spoko

Oskar 
zaawansowany

Wysłany: 2009-10-27, 15:45   

No to widzę że jest to duży problem.A właśnie gotowanie lub prysznic jest dość istotną kwestią . ale może jakoś się da.Ja nie mówię tutaj żeby godzinami sterczeć w kuchni i coś pichcić albo pod prysznicem nie wiadomo co robić :wanna: tylko żeby dało się choćby spartańsko z żona i dzieckiem jakoś przenocować i zarazem nie zamarznąć :zimno
:bigok

pirat666 
weteran

Twój sprzęt: Ducato 1.9D Dethleffs
Piwa: 9/17
Wysłany: 2009-10-27, 15:52   

No fajny temat się zaczął przed zimą

Pytania
1. Czy po takim wyjeździe weekendowym to duży problem jest z tą wilgocią i czy pozostawienie kamperka z włączonym ogrzewaniem np przez kolejny dzień lub dwa osuszy go na tyle by nie narobiło szkód ?

2. Czy stosować jakieś pochłaniacze wilgoci zwłaszcza w miejscach słabo wentylowanych ?

3. Czy przykrywać kamperka plandeką (z racji braku zadaszenia) czy lepiej pozostawić bez plandeki ?

Jak wy to robicie ?

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Wysłany: 2009-10-27, 16:02   

Oskarze, poczytaj sobie cały ten wątek. Są tam ciekawe uwagi o sposobie wykorzystania kampera do potrzeb narciarza. Myślę, że warto skorzystać z doświadczeń Kamperfana.

Kliknij TU

Oskar 
zaawansowany

Wysłany: 2009-10-27, 16:31   

Dzięki Tadeuszu :bukiet: Część tych postów już wcześniej czytałem ale felietonik Kamperfana jest naprawdę godny polecenia!
http://www.camperteam.pl/...der=asc&
Fajnie by było żeby jeszcze inni Kamperowicze zimowi coś podpowiedzieli w tym temacie
:spoko

darek 61 
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Piwa: 146/103
Wysłany: 2009-10-27, 17:41   

Byłem zimą camperem moje spostrzeżenia to to że wilgoć przede wszystkim gromadzi się w kabinie na szybach.Kabinę miałem zasłoniętą kocem to po dwóch dniach na szybach było sporo lodu.Myślę że to i tak lepiej niżby ta cala wilgoć miałaby się zbierać w meblach.Z szyb po odpaleniu silnika można tą wodę łatwo zebrać.Szara woda mi zamarzała w rurkach pod podłogą i zamierzam te rurki ocieplić.Myślę że mimo wszystko warto zimą się wybrać.Jeżeli po takiej wyprawie campera porządnie wywietrzymy i zostawimy ogrzewanie włączone (kilka stopni) po powrocie, to on nie ucierpi.

pirat666 
weteran

Twój sprzęt: Ducato 1.9D Dethleffs
Piwa: 9/17
Wysłany: 2009-10-28, 10:18   

darek krupa napisał/a:
Kabinę miałem zasłoniętą kocem

Z zewnątrz czy wewnątrz ?

No i pytanie co do wietrzenia chyba dobrze zostawić może lekko uchylone okienka boczne w kabinie tak około 0,5cm albo mniej po obu stronach (reszta pozamykane) to może tak się tam ta wilgoć nie uzbiera i może nie bedzie to na tyle problemu ze spadkiem temperatury w środku kamperka ?

I ponawiam pytania

2. Czy stosować jakieś pochłaniacze wilgoci zwłaszcza w miejscach słabo wentylowanych - np w kabinie czy łazience ?

3. Czy przykrywać kamperka plandeką całkowicie czy tylko dach + 20-30cm boki (z racji braku zadaszenia) czy lepiej pozostawić bez plandeki ?

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Wysłany: 2009-10-28, 10:26   

pirat666 napisał/a:
2. Czy stosować jakieś pochłaniacze wilgoci zwłaszcza w miejscach słabo wentylowanych - np w kabinie czy łazience ?

Pochłaniacz wilgoci nie zaszkodzą, a wielu kolegów nawet bardzo je chwali.

pirat666 napisał/a:
3. Czy przykrywać kamperka plandeką całkowicie czy tylko dach + 20-30cm boki (z racji braku zadaszenia) czy lepiej pozostawić bez plandeki ?

Z naszych doświadczeń wynika, że nie należy okrywać kamperów plandekami. Nawet samego dachu. Więcej szkód niż pożytku.
Poza tym kamper zimą też powinien co i raz ruszyć się z miejsca. Dla zdrowotności. :wyszczerzony:

KOCZORKA 
Kombatant

Twój sprzęt: Adria
Pomogła: 1 raz
Piwa: 20/22
Wysłany: 2009-10-28, 10:30   

darek krupa napisał/a:
Byłem zimą camperem moje spostrzeżenia to to że wilgoć przede wszystkim gromadzi się w kabinie na szybach.Kabinę miałem zasłoniętą kocem to po dwóch dniach na szybach było sporo lodu.

pirat666 napisał/a:
Z zewnątrz czy wewnątrz ?

Wilgoć i to bardzo duża gromadzi się na szybach tylko w momencie ocieplenia szyby od wewnątrz.
My na postojach zakładamy kołderkę z zewnątrz i nie ma żadnej wilgoci.

Oskar 
zaawansowany

Wysłany: 2009-10-28, 10:38   

KOCZORKA napisał/a:
My na postojach zakładamy kołderkę z zewnątrz i nie ma żadnej wilgoci.

Nie bardzo rozumiem jaką kołderkę i jak ją się mocuje?
Pozdrawiam Oskar :spoko

48a-ELANKO 
weteran
dawniej: 48a-ELANKO

Piwa: 125/78
Wysłany: 2009-10-28, 10:50   

Na przykład taka mata, albo tylko okrywająca szyby z zewnątrz.

Aussenmatte_geschl_76.jpg
Plik ściągnięto 5029 raz(y) 18,71 KB

KOCZOR 
weteran

Piwa: 17/5
Wysłany: 2009-10-28, 10:53   

Tu było na ten temat i są zamieszczone zdjęcia
http://www.camperteam.pl/...opic.php?t=2580

kazbar 
weteran

Piwa: 36/4
Wysłany: 2009-10-28, 11:03   

Tadeusz napisał/a:

Z naszych doświadczeń wynika, że nie należy okrywać kamperów plandekami. Nawet samego dachu. Więcej szkód niż pożytku.

Niestety to prawda. Mówię niestety, bo sam popełniłem ten błąd kilka lat temu. Późną jesienią przykryłem kampera plandeką, która... przymarzła do dachu. Wiosną, niechcący oderwałem ją razem z lakierem i co najgorsze...z paroma uszczelkami.
Od tego czasu zaczął przeciekać dach. Uszkodzeń nigdy do końca nie udało mi się naprawić.

Odpowiedz do tematu