Mocowanie butli |
Autor |
Wiadomość |
Rockers
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT 28
Nazwa załogi: Rockersiki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 04 Sie 2008 Piwa: 23/14 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2010-04-21, 15:01 Mocowanie butli
|
|
|
Chciałbym się zapytać szanownego kamperowego towarzystwa > jak umocowaną macie w kamperkach butlę gazową ??
Oczywiście mam tu na myśli taką 11kg wymienną a nie stałą
U mnie mocowanie polega na postawieniu jej na 4 plastikowych "klocuszkach" umocowanych do podłogi, które sa tak wyprofilowane że trzymają butle od dołu.
Natomiast pod nimi przeciagnięta jest taśma, mniej wiecej taka jak do ściągania skrzyń.
I tę taśmę przeciaga się nad butlą, od góry jest plastikowe kółko przez które przekłada się zawór i nakładą od góry butli, no i ściaga się na ile można
Niestety jeśli na stacji nie ma butli bez kołnierza ( jak mi się w ten łikend trafiło ) to jest problem z mocowaniem.
A jak to jest rozwiązane u Was ??? |
|
 |
pirat666
weteran

Twój sprzęt: Ducato 1.9D Dethleffs
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Kwi 2009 Piwa: 9/17 Skąd: Warszawa-Wesoła
|
Wysłany: 2010-04-21, 15:03
|
|
|
Ja mam mocowanie każdej butli paskiem ale poziomo gdzieś ciut powyżej połowy butli |
_________________  |
|
|
|
 |
Rockers
Kombatant

|
Wysłany: 2010-04-21, 15:11
|
|
|
w sumie niezła myśl, łatwa do zrealizowania > wyciagnąć pasek z którychś spodni przymocować do ścianki i juz można butlę przyciągnąć i zapiąć. Tylko potem trza na spodnie uważać
Ciekawe jak zachowuje się na wyboistej drodze, moje mocowanie trzyma od góry, ale zawsze jest trochę luzu na boki.
Pasek trzyma w poziomie ale może podskakiwać do góry |
|
 |
pirat666
weteran

|
Wysłany: 2010-04-21, 15:15
|
|
|
Nie zauważyłem aby podskakiwały - pasek jest takie jak do mocowania towarów więc dość mocno można je złapać - ewentualnie doszyć kawałek gumy aby zwiększyć tarcie i na pewno nie będzie się ruszać.
Duży plus jest taki, że wymiana trwa kilka sekund bez większego pocenia się |
_________________  |
|
|
|
 |
Rockers
Kombatant

|
Wysłany: 2010-04-21, 15:24
|
|
|
chyba wezmę ten pomysł pod poważną uwagę, gdyż zamierzam włożyć drugą butlę i mocowanie się z dwoma tymi paskami co mam, tym bardziej jak trafią się z kołnierzami to będzie wymagać trochę potu |
|
 |
pirat666
weteran

|
Wysłany: 2010-04-21, 15:35
|
|
|
Jeden pasek do jednej butli i będzie git |
_________________  |
|
|
|
 |
KOCZOR
weteran
|
Wysłany: 2010-04-21, 16:31
|
|
|
pirat666 napisał/a: | Ja mam mocowanie każdej butli paskiem ale poziomo gdzieś ciut powyżej połowy butli |
To jest w zasadzie standardowy sposób mocowania butli w kamperach, z tym, że np u mnie są po dwa paski na każdą butlę rozłożone po ok. 1/3 wysokości korpusu butli. Paski, jak napisał pirat666 zaciskowe i nie mają żadnego luzu. Stabilnie i szybka wymiana. |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 332/84 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2010-04-21, 18:14
|
|
|
maluch napisał/a: | A ja pojechałem do tapicera pokazałem że odpinanie tego pasa jest trudne i męczące , w kilka minut do pasa szerokości 5 cm przyszył rzepy, tylko tak żeby się trzymały i teraz odpinanie oraz zakładanie nowej butli trwa minutkę , albo mniej ... |
Rozumiem , że pas też wymienił. Ja oryginalnie mam szerokości 3cm.
Na jakiej długości pasa naszył rzepy? Żeby dobrze trzymał to tak myślę (biorąc pod uwagę mocniejszy) , że powinno być ok 15cm. tego rzepa .
|
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

|
Wysłany: 2010-04-21, 19:46
|
|
|
Pomysł niezły ....może sobie też tak wykonam , jak przetrą się paski do mocowania butli w moim kamperku |
|
|
|
 |
Track222
weteran

Twój sprzęt: Była - Niewiadów n126
Nazwa załogi: Tracki
Pomógł: 5 razy Dołączył: 03 Maj 2009 Piwa: 89/10 Skąd: Krosno
|
Wysłany: 2010-04-21, 20:28
|
|
|
maluch napisał/a: | A ja pojechałem do tapicera pokazałem że odpinanie tego pasa jest trudne i męczące , w kilka minut do pasa szerokości 5 cm przyszył rzepy, tylko tak żeby się trzymały i teraz odpinanie oraz zakładanie nowej butli trwa minutkę , albo mniej ... |
Doskonały pomysł |
_________________ „Panie, daj mi siłę, abym zmienił to, co zmienić mogę; daj mi cierpliwość, abym zniósł to, czego zmienić nie mogę, i daj mi mądrość, abym odróżnił jedno od drugiego.” - Marek Aureliusz
 |
|
|
|
 |
MER-lin
stary wyga

Twój sprzęt: Ford Transit
Nazwa załogi: Ewa i Marek
Pomógł: 5 razy Dołączył: 28 Paź 2009 Piwa: 44/9 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2010-04-21, 21:58
|
|
|
Można tak, można i tak. Chodzi tylko o to, aby butla nie latała w czasie jazdy po luku. |
|
|
|
 |
Rockers
Kombatant

|
Wysłany: 2010-04-22, 13:51
|
|
|
a ja mam jeszcze takie pytanko > czy wystarczy przymocować zszywaczami czy trzeba jakoś mocniej, bo nie chciałbym dziurawić deski, śruba wylazłaby od strony mieszkalnej. po za tym nakrętka by przeszkadzała. Jak macie te pasy umocowane ?? |
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

|
Wysłany: 2010-04-22, 18:42
|
|
|
Rockers napisał/a: | a ja mam jeszcze takie pytanko > czy wystarczy przymocować zszywaczami czy trzeba jakoś mocniej, bo nie chciałbym dziurawić deski, śruba wylazłaby od strony mieszkalnej. po za tym nakrętka by przeszkadzała. Jak macie te pasy umocowane ?? |
Zszywka typu "A" czyli tapicerska na pewno nie utrzyma . Ważne jest jeszcze w jaki materiał miała by być wbita. Ostatecznie zszywka to typu "H" i to też rozmiar 21mm.
Ja wyznaję zasadę , że najmocniej trzyma jak się "przykręci na śrubę" . Długość śruby można dopasować i użyć nakrętki "kołpakowej" ,aby nie przeszkadzała wewnątrz zabudowy .
|
|
|
|
 |
Rockers
Kombatant

|
Wysłany: 2010-04-22, 22:02
|
|
|
było ?? to teraz już spadł ?? no cóż rzepy też mają swoją trwałość
A tak na poważnie to jeśli chodzi o telewizorek, ja mam dwa chaczyki i kiedyś wieszałem na niej półeczkę którą miałem w szafce wraz z takim małym kineskopowym telewizorkiem, który idealnie pasował do półeczki. Obecnie mam mały telewizorek w torebeczce, której uchwyty idealnie pasują do tych haczyków |
|
 |
Rockers
Kombatant

|
Wysłany: 2010-04-22, 22:53
|
|
|