Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Łóżko ścienne
Autor Wiadomość
bbart 
zaawansowany

Twój sprzęt: aurora
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2011-01-08, 13:49   Łóżko ścienne

Witam. Zastanawiam się nad przerobieniem łóżka tzw. francuskiego na łóżko składane w ścianę. Pozwoli uzyskać dodatkową powierzchnię do zabawy dla dzieci. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia? Wstępnie: rozkładane ręcznie (wspomaganie siłownikami) lub elektrycznie (części od foteli samochodowych). Po złożeniu sofa do siedzenia ze zbiornika na wodę (oryginalnie pod łóżkiem, lecz dużo mniejszy niż samo łoże), stolik na ścianie- dnie łóżka który chowa się po rozłożeniu łoża pod nim, bez ściągania rzeczy z blatu. Mam teraz nad łóżkiem szafki wiszące. Chciałbym je przyczepić do ściany-łóżka by wędrowały spod sufitu na podłogę. Nie wiem, czy ciężar pozwoli; czy silniki od oparć samochodowych "dadzą radę"?
Może ktoś konstruował coś takiego, niekoniecznie w kamperze i podpowie cokolwiek?
Postaw piwo autorowi tego posta

martini44 
Kombatant

Piwa: 72/171
Wysłany: 2011-01-08, 16:14   

ja mam łóżko w tylnym górnym prawym rogu ale wyjmowane i składane ręcznie, podparte na tylnej i bocznej scianie a z przodu specjalna noga, szafek w tym miejscu niemam za to mam dodatkowe okno..... obecnie nie mam go w kamperku bo jest niepotrzebne.....

Zdjęcie-0042.jpg
Plik ściągnięto 121 raz(y) 226,18 KB

bbart 
zaawansowany

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2011-01-09, 14:54   

Sprytne, ale musisz targać się z płytą, gdzieś chować, coś musisz...Bym chciał, żeby samo, elektrycznie, nie, że choć, bo dzieci, a tu piwo, a one już wykąpane i jak tak mamy, że ty piwo a ja wszystko, to ja dziękuję i lepiej było wtedy, jak było, a nie, że zrobisz, że niby lepiej miało być a nie jest i znowu ja muszę się targać, kobieta, matka , ze wszystkim, a ty piwo tylko, które, tak swoją drogą , wysypuje się z lodówki i miejsca na ser dla dzieci nie ma... To tyle. Bęc , po wypoczynku.

wbobowski 
Kombatant
moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Piwa: 354/135
Wysłany: 2011-01-09, 15:16   

Jak dla mnie to strasznie komplikujesz całą konstrukcję. Zrozumialem, że chcesz wiecej miejsca dla dzieci. Ale chyba nie w czasie jazdy? A dzieci i tak najlepiej baraszkują na zewnątrz a nie wewnątrz, i to niezależnie od pogody. Bo jak wiesz zapewne, dzieci dzielą się na te czyste i te szczęśliwe.
Ale oczywiście zrobisz jak uważasz i życzę Ci sukcesów

Nasze kamperki

bbart 
zaawansowany

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2011-01-09, 15:23   

Otóż właśnie się zastanawiam i dopytuję. Na decyzję mam jeszcze czas do wiosny. Nie chciałbym czegoś popsuć. Ale chętnie podejrzę rozwiązania kolegów. Koleżanek (w końcu chodzi o łóżko)!

martini44 
Kombatant

Wysłany: 2011-01-09, 15:27   

płyta składa się w pół po długości, po złożeniu przylega do sciany bocznej, posiada siatkę aby dzieciaki nie spadły, cała operacja składania i rozkładnia zajmuje pare sekund.....
czekam co wymyślisz z tą wygodną elektryką może też mi się spodoba....

aaa noga z łóżka chowa się do szafy jest tam specjalny uchwyt aby nie dyndoliło podczas jazdy jak łóżko złożone na ścianie.....
Ostatnio zmieniony przez martini44 2011-01-09, 15:30, w całości zmieniany 1 raz  

Camper Diem 
Kombatant

Twój sprzęt: Eura Mobil
Nazwa załogi: Camper Diem!
Piwa: 59/73
Wysłany: 2011-01-09, 15:28   

pomysł bbarta wydaje mi się bardzo karkołomny, ale rozumiem jego upór. od zawsze staraliśmy się mieć odpowiednio dużo miejsca w przyczepie, teraz w kamperze dla dzieci co jest ważne kiedy pogoda nie pozwala na zabawę na zewnątrz. my całe szczęście planowaliśmy to przed zakupem więc nie mieliśmy dylematów w stylu bbarta...

trudno mi się zgodzić w pełni ze słowami Włodka o dzieciach, które niezależnie od pogody najlepiej bawią się na zewnątrz. niestety Włodek generalizuje, bo nasze są szczęśliwe, a często bywają czyste :diabelski_usmiech

wbobowski 
Kombatant
moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Piwa: 354/135
Wysłany: 2011-01-09, 15:30   

affa napisał/a:
bo nasze są szczęśliwe, a często bywają czyste

Przecież żartowałem...
ten podział nie ja wymyśliłem

Nasze kamperki

Camper Diem 
Kombatant

Twój sprzęt: Eura Mobil
Nazwa załogi: Camper Diem!
Piwa: 59/73
Wysłany: 2011-01-09, 15:32   

Włodek, ulżyło mi, bo się zaczynałem martwić czy nie unieszczęśliwiam dzieci :haha:

bbart, możesz załączyć zdjęcie tego co masz w tej chwili w kampie?

Dziabong 
weteran

Twój sprzęt: Dziabong
Nazwa załogi: Dziabongi
Piwa: 16/90
Wysłany: 2011-01-09, 15:35   

Jak rosną dzieci to coraz chętniej siedzą w aucie i miejsce się przyda. :bajer

bbart 
zaawansowany

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2011-01-09, 15:58   

Teraz mamy typową, dla amerykańskiego kampera, sypialnię z wielkim łożem na środku. Chciałbym dodatkowy pokój typowo dla dzieci (trzy dziewczyny, więc miejsca nigdy za wiele). Zdjęcia to ciężki temat dla mnie, ale spróbuję. Po wpisaniu w google hasła "wall bed" widziałem ciekawe rozwiązania , typowo amerykańskie, praktyczne. Poza tym w bardzo nowych, cholernie luksusowych kamperach amerykańskich widziałem takie rozwiązanie. Na zdjęciach tylko, niestety. Oryginalny, domowy system do rozkładania kosztuje 300 usd, a to niefajnie...poza tym domowy, nie ma gwarancji, że do kampa się nada. Liczę na polską myśl techniczną. Jeśli takowa nie nadążyła jeszcze w tym temacie, jeśli podejmę decyzję, wymyślę sam. A co! Poza tym nie ma co robić zimą...

bbart 
zaawansowany

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2011-01-09, 16:02   

A co do dzieci, to wspominając Pajęczno faktycznie można powiedzieć, że poziom szczęścia dzieci zależy od ilości błocka na nich. U nas tak...

martini44 
Kombatant

Wysłany: 2011-01-09, 16:10   

bbart napisał/a:
"wall bed" widziałem ciekawe rozwiązania

ciekawe ciekawe.....

maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Piwa: 79/63
Wysłany: 2011-01-12, 00:14   

bbart, POmysł brzmi karkołomnie dopóki tego nie obfotografujesz lub nie narysujesz wizji i nie przeniesiesz na forum. Przeczytaj instrukcje wklejania zdjęć, to naprawde nie jest super filozofia.
w ostateczności zapodaj linki do "stanu pożądanego"
Stolik w dnie łózka to prosta sprawa - kwestia tylko wielkości.
Nie wiem jak jest mocowane łóżko. i jak ma byc podnoszone, czy tylko obrót o 90st wystarczy czy jeszcze ma być obrót z przesunięciem ...
http://www.camperteam.pl/...opic.php?t=5873
w moim temacie masz próbkę łóżka podnoszonego obrotowo do ściany - to jest bodajże 8my post (2 fotki: łóżko stoi - łóżko leży) taki efekt chcesz uzyskać ?
Ale szafki jeżdżące w pionie to chyba nawet i Słodowego by pokonały... IMHO powinny zostać u góry więcej miejsca przecież chciałeś mieć na dole.

bbart 
zaawansowany

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2011-01-12, 14:28   

Stan pożądany to to może nie jest, bo to inna, "kosmiczna" bajka, ale na tych zdjęciach:
http://www.camperteam.pl/...er=asc&start=60
Stanek pokazał lalkę, która ma takie rozwiązanie. W sypialni, jak się przyjrzeć, ściana z tv to rozkładane łóżko. Swoje, bidne zdjęcia postaram się wkleić. już mam je w telefonie. Teraz muszę znaleźć jakiś kabel, chyba...
Szafki nie miałyby jeździć góra-dół. One byłyby przyczepione do dna łóżka i po łuku wędrowałyby razem z nim. Dla tego, że gdyby zostały na ścianie, mało byłoby miejsca na łóżko, muszę mieć w pionie wolne miejsce na dno łóżka.
Ciężko wytłumaczyć, postaram się zamieścić jakieś szkice.

Odpowiedz do tematu