|
|
|
Łóżko ścienne |
| Autor |
Wiadomość |
bbart
zaawansowany
Twój sprzęt: aurora
|
Wysłany: 2011-01-08, 13:49 Łóżko ścienne
|
|
|
Witam. Zastanawiam się nad przerobieniem łóżka tzw. francuskiego na łóżko składane w ścianę. Pozwoli uzyskać dodatkową powierzchnię do zabawy dla dzieci. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia? Wstępnie: rozkładane ręcznie (wspomaganie siłownikami) lub elektrycznie (części od foteli samochodowych). Po złożeniu sofa do siedzenia ze zbiornika na wodę (oryginalnie pod łóżkiem, lecz dużo mniejszy niż samo łoże), stolik na ścianie- dnie łóżka który chowa się po rozłożeniu łoża pod nim, bez ściągania rzeczy z blatu. Mam teraz nad łóżkiem szafki wiszące. Chciałbym je przyczepić do ściany-łóżka by wędrowały spod sufitu na podłogę. Nie wiem, czy ciężar pozwoli; czy silniki od oparć samochodowych "dadzą radę"?
Może ktoś konstruował coś takiego, niekoniecznie w kamperze i podpowie cokolwiek? |
|
|
|
 |
martini44
Kombatant

Pomógł: 11 razy Dołączył: 08 Paź 2010 Piwa: 72/171 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 2011-01-08, 16:14
|
|
|
ja mam łóżko w tylnym górnym prawym rogu ale wyjmowane i składane ręcznie, podparte na tylnej i bocznej scianie a z przodu specjalna noga, szafek w tym miejscu niemam za to mam dodatkowe okno..... obecnie nie mam go w kamperku bo jest niepotrzebne.....
Zdjęcie-0042.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 121 raz(y) 226,18 KB |
|
_________________ możesz ufać i liczyć na innych ale przede wszystkim ufaj i licz na siebie |
|
|
|
 |
bbart
zaawansowany
|
Wysłany: 2011-01-09, 14:54
|
|
|
| Sprytne, ale musisz targać się z płytą, gdzieś chować, coś musisz...Bym chciał, żeby samo, elektrycznie, nie, że choć, bo dzieci, a tu piwo, a one już wykąpane i jak tak mamy, że ty piwo a ja wszystko, to ja dziękuję i lepiej było wtedy, jak było, a nie, że zrobisz, że niby lepiej miało być a nie jest i znowu ja muszę się targać, kobieta, matka , ze wszystkim, a ty piwo tylko, które, tak swoją drogą , wysypuje się z lodówki i miejsca na ser dla dzieci nie ma... To tyle. Bęc , po wypoczynku. |
|
|
|
 |
wbobowski
Kombatant moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Lut 2008 Piwa: 354/135 Skąd: Lublin - Dąbrowica
|
Wysłany: 2011-01-09, 15:16
|
|
|
Jak dla mnie to strasznie komplikujesz całą konstrukcję. Zrozumialem, że chcesz wiecej miejsca dla dzieci. Ale chyba nie w czasie jazdy? A dzieci i tak najlepiej baraszkują na zewnątrz a nie wewnątrz, i to niezależnie od pogody. Bo jak wiesz zapewne, dzieci dzielą się na te czyste i te szczęśliwe.
Ale oczywiście zrobisz jak uważasz i życzę Ci sukcesów |
_________________ Włodek i Ela
Nasze kamperki
 |
|
|
|
 |
bbart
zaawansowany
|
Wysłany: 2011-01-09, 15:23
|
|
|
| Otóż właśnie się zastanawiam i dopytuję. Na decyzję mam jeszcze czas do wiosny. Nie chciałbym czegoś popsuć. Ale chętnie podejrzę rozwiązania kolegów. Koleżanek (w końcu chodzi o łóżko)! |
|
|
|
 |
martini44
Kombatant

|
Wysłany: 2011-01-09, 15:27
|
|
|
płyta składa się w pół po długości, po złożeniu przylega do sciany bocznej, posiada siatkę aby dzieciaki nie spadły, cała operacja składania i rozkładnia zajmuje pare sekund.....
czekam co wymyślisz z tą wygodną elektryką może też mi się spodoba....
aaa noga z łóżka chowa się do szafy jest tam specjalny uchwyt aby nie dyndoliło podczas jazdy jak łóżko złożone na ścianie..... |
_________________ możesz ufać i liczyć na innych ale przede wszystkim ufaj i licz na siebie |
| Ostatnio zmieniony przez martini44 2011-01-09, 15:30, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Camper Diem
Kombatant

Twój sprzęt: Eura Mobil
Nazwa załogi: Camper Diem!
Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Wrz 2007 Piwa: 59/73 Skąd: Gdańsk-Wrzeszcz
|
Wysłany: 2011-01-09, 15:28
|
|
|
pomysł bbarta wydaje mi się bardzo karkołomny, ale rozumiem jego upór. od zawsze staraliśmy się mieć odpowiednio dużo miejsca w przyczepie, teraz w kamperze dla dzieci co jest ważne kiedy pogoda nie pozwala na zabawę na zewnątrz. my całe szczęście planowaliśmy to przed zakupem więc nie mieliśmy dylematów w stylu bbarta...
trudno mi się zgodzić w pełni ze słowami Włodka o dzieciach, które niezależnie od pogody najlepiej bawią się na zewnątrz. niestety Włodek generalizuje, bo nasze są szczęśliwe, a często bywają czyste |
_________________ Camper Diem! |
|
|
|
 |
wbobowski
Kombatant moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Lut 2008 Piwa: 354/135 Skąd: Lublin - Dąbrowica
|
Wysłany: 2011-01-09, 15:30
|
|
|
| affa napisał/a: | | bo nasze są szczęśliwe, a często bywają czyste |
Przecież żartowałem...
ten podział nie ja wymyśliłem |
_________________ Włodek i Ela
Nasze kamperki
 |
|
|
|
 |
Camper Diem
Kombatant

Twój sprzęt: Eura Mobil
Nazwa załogi: Camper Diem!
Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Wrz 2007 Piwa: 59/73 Skąd: Gdańsk-Wrzeszcz
|
Wysłany: 2011-01-09, 15:32
|
|
|
Włodek, ulżyło mi, bo się zaczynałem martwić czy nie unieszczęśliwiam dzieci
bbart, możesz załączyć zdjęcie tego co masz w tej chwili w kampie? |
_________________ Camper Diem! |
|
|
|
 |
Dziabong
weteran

Twój sprzęt: Dziabong
Nazwa załogi: Dziabongi
Pomógł: 3 razy Dołączył: 15 Lis 2008 Piwa: 16/90 Skąd: Dziabongowo
|
Wysłany: 2011-01-09, 15:35
|
|
|
Jak rosną dzieci to coraz chętniej siedzą w aucie i miejsce się przyda. |
|
 |
bbart
zaawansowany
|
Wysłany: 2011-01-09, 15:58
|
|
|
| Teraz mamy typową, dla amerykańskiego kampera, sypialnię z wielkim łożem na środku. Chciałbym dodatkowy pokój typowo dla dzieci (trzy dziewczyny, więc miejsca nigdy za wiele). Zdjęcia to ciężki temat dla mnie, ale spróbuję. Po wpisaniu w google hasła "wall bed" widziałem ciekawe rozwiązania , typowo amerykańskie, praktyczne. Poza tym w bardzo nowych, cholernie luksusowych kamperach amerykańskich widziałem takie rozwiązanie. Na zdjęciach tylko, niestety. Oryginalny, domowy system do rozkładania kosztuje 300 usd, a to niefajnie...poza tym domowy, nie ma gwarancji, że do kampa się nada. Liczę na polską myśl techniczną. Jeśli takowa nie nadążyła jeszcze w tym temacie, jeśli podejmę decyzję, wymyślę sam. A co! Poza tym nie ma co robić zimą... |
|
|
|
 |
bbart
zaawansowany
|
Wysłany: 2011-01-09, 16:02
|
|
|
| A co do dzieci, to wspominając Pajęczno faktycznie można powiedzieć, że poziom szczęścia dzieci zależy od ilości błocka na nich. U nas tak... |
|
|
|
 |
martini44
Kombatant

|
Wysłany: 2011-01-09, 16:10
|
|
|
| bbart napisał/a: | | "wall bed" widziałem ciekawe rozwiązania |
ciekawe ciekawe..... |
|
|
|
 |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 79/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2011-01-12, 00:14
|
|
|
bbart, POmysł brzmi karkołomnie dopóki tego nie obfotografujesz lub nie narysujesz wizji i nie przeniesiesz na forum. Przeczytaj instrukcje wklejania zdjęć, to naprawde nie jest super filozofia.
w ostateczności zapodaj linki do "stanu pożądanego"
Stolik w dnie łózka to prosta sprawa - kwestia tylko wielkości.
Nie wiem jak jest mocowane łóżko. i jak ma byc podnoszone, czy tylko obrót o 90st wystarczy czy jeszcze ma być obrót z przesunięciem ...
http://www.camperteam.pl/...opic.php?t=5873
w moim temacie masz próbkę łóżka podnoszonego obrotowo do ściany - to jest bodajże 8my post (2 fotki: łóżko stoi - łóżko leży) taki efekt chcesz uzyskać ?
Ale szafki jeżdżące w pionie to chyba nawet i Słodowego by pokonały... IMHO powinny zostać u góry więcej miejsca przecież chciałeś mieć na dole. |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
bbart
zaawansowany
|
Wysłany: 2011-01-12, 14:28
|
|
|
Stan pożądany to to może nie jest, bo to inna, "kosmiczna" bajka, ale na tych zdjęciach:
http://www.camperteam.pl/...er=asc&start=60
Stanek pokazał lalkę, która ma takie rozwiązanie. W sypialni, jak się przyjrzeć, ściana z tv to rozkładane łóżko. Swoje, bidne zdjęcia postaram się wkleić. już mam je w telefonie. Teraz muszę znaleźć jakiś kabel, chyba...
Szafki nie miałyby jeździć góra-dół. One byłyby przyczepione do dna łóżka i po łuku wędrowałyby razem z nim. Dla tego, że gdyby zostały na ścianie, mało byłoby miejsca na łóżko, muszę mieć w pionie wolne miejsce na dno łóżka.
Ciężko wytłumaczyć, postaram się zamieścić jakieś szkice. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|