|
Ducato 2,5D jak jest z odpalaniem waszych fiatów |
| Autor |
Wiadomość |
RISTEAM
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Ducato Frankia
Nazwa załogi: RISTEAM
Pomógł: 1 raz Dołączył: 11 Paź 2011 Piwa: 21/8 Skąd: Miechów
|
Wysłany: 2011-11-18, 10:36
|
|
|
martini44 niestety nie odpala
MILUS wielkie dzięki za podpowiedź, już próbuje....... |
|
|
|
 |
RISTEAM
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2011-11-23, 09:42
|
|
|
...............HURA>>>>> w końcu odpalił wymieniłem ten mniejszy przekaźnik, i zastosowałem nowy aku i po chwili zrobiło się "czarno" na podwórku od strzała odpalił dziadziuś , ależ to były pieszczoty dla mojego zmysłu powonienia
pierwsza przejażdżka po paru miesiącach i znowu coś wyszło
mianowicie wymieniłem wszystko co możliwe w przednim zawieszeniu, okazało się że auto ściąga na praw (co prawda wcześniej także lekko ściągało) więc myk na stacje kontroli i robimy zbieżność.
pan uprzemy postawił dukaciaka na płytach posprawdzał mówi jest git ale tu sie nie da zrobić komputerowo podobno zbytnio schowane kola tylne - koledzy czy to prawda????
mówi że będziemy robić metodą prób no to coś tam powykręcał i pchamy na płytę, źle kolejne kręcenie, pchamy w drugą stronę, po kilku próbach się udało, wyjazd i...........nadal ściąga, więc ciśnienie w kołach, Ok, zamiana prawe na lewe, nadal ciągnie..........miły pan rozłożył ręce skasował stówe i mówi że nic nie poradzi więcej
Moi drodzy co dalej...................................... |
|
|
|
 |
RISTEAM
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2011-11-23, 20:28
|
|
|
| czy ktoś miał podobne objawy?????????? |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2011-11-23, 21:09
|
|
|
No z tymi kołami z tyłu tak jest niestety, nie w każdej stacji diagnostycznej ustawienie jest możliwe.
Zgub pełną geometrię zawieszenia (przód i tył) a nie tylko zbieżność z przodu. Jak będzie oki to daj sobie spokój.
Mój też lekko ścigą w prawo (bardzo lekko) i podobno tak ma. Dobrze że ściga w prawo a nie w lewo - taka stara szkoła, bo jak się zgapisz to ew. pobocze a nie zderzenie czołowe!!!
Przyzwyczaisz się, jak przy 80km/h nie jest to uciążliwe i nie musisz cały czas kontrować to odpuść walkę z zwieszeniem tylko dobrze niech ci ustawia zbieżność kół bo w zawieszeniu grzebałeś. |
_________________ Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
 |
|
|
|
 |
martini44
Kombatant

Pomógł: 11 razy Dołączył: 08 Paź 2010 Piwa: 72/168 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 2011-11-23, 21:17
|
|
|
ja wymieniłem CAŁE zawieszenie przednie, zrobiłem geometrię i kamperek idzie jak po sznurku..... ani w prawo ani w lewo nie ciągnie......
RISTEAM, sprawdź tuleje na tylnych resorach...... jak będzie wybita koło bedzię uciekać i ciągnąć ....... |
_________________ możesz ufać i liczyć na innych ale przede wszystkim ufaj i licz na siebie |
|
|
|
 |
RISTEAM
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2011-11-24, 09:12
|
|
|
dzięki martini44 za podpowiedź, nie wiem czy to jest istotne , ale tył mam na poduchach więc resory tu chyba nie odgrywają większego znaczenia??? a może się mylę |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 638/977 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2011-11-24, 09:27
|
|
|
tuleje resora odgrywaja...b.duża role..bez względu czy sa poduchy..czy nie...
tyle ze..na luznych tulejach raczej by ''pływał'' po jezdzni..raz w prawo..raz w lewo..
w zależności od kolein...
a tu..cały czas tylko w prawo....
moze powodem sa zbyt szerokie opony...jaki masz rozmiar? większy niz 185/80/14 ?
przy szerszych..bardziej wyłapuje nierówności/koleiny na drodze..i jej/drogi/ naturalna ''pochyłośc'' do pobocza, ciagnie własnie w prawo..
miałem to samo..gdy załozylem opony 205tki....
po zamianie na prawidłowe 185...przestało sciagac.. |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
RISTEAM
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2011-11-24, 09:31
|
|
|
może i masz racje bo mam troszkę szersze(temat oponki za grosze), ale wcześniej miałem 195 i tak samo ściągało, więc zrobiłem całe zawieszenie i jest to samo |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/86 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2011-11-24, 14:34
|
|
|
Zastanawiam się czy przypadkiem nie ma znaczenia rozłożenie obciążenia w naszych kamperkach ,a dokładnie chodzi mi o markizę. Niestety jest dość ciężka i na domiar złego powieszona dość wysoko.Mój kamper stoi przechylony lekko w prawą stronę,możliwe,że podczas jazdy ma to znaczenia dla geometrii zawieszenia. Ciekawe jest ,że problem jest w ściąganiu na prawą stronę ,a nie na lewo |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
prezes1960
zaawansowany

Twój sprzęt: Burstner 580 mobil
Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Maj 2011 Piwa: 6/1 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 2011-11-24, 14:48
|
|
|
WINNICZKI, kolego też mam Burstnera na ducacie i też mam problem z pochyleniem w prawą stronę ,mimo że mam nowe resory i ich mocowania .Robiłem to jak już pisałem na forum w firmie Intrak.Konkluzja jest tak ,mam niezależnie pompowane poduszki i aby wypoziomować samochód mam jedna napompowaną 4atm,drugą 2 .Natomiast pochylenie nie wpływało na jazdę, u mnie nie ściąga ,jest OK,ale muszę powiedzieć że nowe resory wpłyneły diametralnie na jakość jazdy!!!
Podobno na jakość prowadzenia w naszych autach wpływa tylne zawieszenie i chyba mogę to potwierdzić |
|
|
|
 |
RISTEAM
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2011-11-24, 15:15
|
|
|
byłbym nawet w stanie wymienić to zawieszenie tylne, jednakże jaką można mieć gwarancje że to jest przyczyna.
jak widać WINNICZKI mają takowy problem, a u prezes1960 jakoby nie występował i cóż czynić dalej |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 638/977 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2011-11-24, 15:19
|
|
|
pozycz/zamień koła wystarczy na przodzie, na takie, jakie zaleca fabryka..
czyli 185/80/14 |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/86 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2011-11-24, 20:14
|
|
|
U winniczka problem jak na razie występuje natury estetycznej. Szlak go trafia,że kamper stoi krzywo jak jest bez kierowcy Po załadowaniu na pokład kierowcy kamper prostuje się i na drodze nie ściąga.No ale nie będe nikomu radził,żeby przytył do 120 kilo ,bo wtedy nie ściąga kampera w prawo |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
eMKa
Kombatant

Twój sprzęt: Ducato 2,3 09 CAMPERIA
Nazwa załogi: eMKa
Pomógł: 18 razy Dołączył: 22 Sty 2010 Piwa: 297/155 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 2011-11-24, 20:16
|
|
|
Po jeździe na wprost energicznie (kilkanaście metrów)
Zmierz dokładnie odległość od tylnego do przedniego koła z lewej i prawej strony (od osi do osi koła) ma być =
cofnij (kilkanaście metrów energicznie) dokonaj pomiaru ma być = i taka sama jak podczas pierwszego pomiaru. |
_________________ Gosia & Krzysiek
 |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2011-11-25, 18:26
|
|
|
| WINNICZKI napisał/a: | | Po załadowaniu na pokład kierowcy kamper prostuje się i na drodze nie ściąga.No ale nie będe nikomu radził,żeby przytył do 120 kilo ,bo wtedy nie ściąga kampera w prawo |
No u mnie jest tak samo no i ale waga kierowcy zbliżona |
_________________ Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
 |
|
|
|
 |
|
|