Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Rejestrowany jako specjalny czy cięzarowy ?
Autor Wiadomość
MAQ 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: były przyczepy
Wysłany: 2012-04-04, 12:47   Rejestrowany jako specjalny czy cięzarowy ?

Koledzy i Koleżanki powiedzcie czy są jakieś haczyki w rejestracji kamperka jako specjalny lub cięzarowy ? ponieważ w ogłoszeniach spotkałem się z tymi okresleniami.
Pozdrawiam. :spoko
Postaw piwo autorowi tego posta

jarekzpolski 
stary wyga

Twój sprzęt: Laika na Transicie
Nazwa załogi: jarki
Piwa: 83/6
Wysłany: 2012-04-04, 13:04   

Mój bolid był zarejestrowany jako "osobowy" na 7 osób.
Absolutnie wyluzowany pojechałem zrobić pierwszy przegląd po długim remoncie.

Auto przeszło całą ścieżkę, poszliśmy do biura wbijać dane w komputer i pieczątkę, gaworząc rozkosznie o wadach i zaletach kamperowania.

Diagonsta otworzył dowód, spiął się jak ryś, natychmiast go zamknął, oddał mi z powrotem, i powiedział że "taki wałek to nie przejdzie". Mam znikać i nawet nie nie jestem mu nic winien. Zero dyskusji !

Dorzucił tylko że "każdy kamper jest samochodem specjalnym". Życzył mi szcęścia na innych stacjach...Pieczątkę zdobyłem "jakoś", ale na dniach rozpoczynam procedurę przerejstrowywania na specjalny.

YAN 
weteran

Twój sprzęt: Trafic 2,0 115 dci 2007
Piwa: 35/22
Wysłany: 2012-04-04, 16:51   

A w osobowym nie możesz mieć kuchenki.zlewu,kibelka itd. ?
Co komu do tego jak kto sie mebluje.

IAAN 
weteran

Twój sprzęt: Master 2,8 dti Blaszanka
Piwa: 31/9
Wysłany: 2012-04-04, 17:35   

to ja czekam na opis jak to zrobiłeś i jakich papierów potrzebowałeś ja swojego po swiętach przerejestruję z 3 na 6 osób i dopiero biorę się za zabudowę
kiedyś ktoś wspominał że 1 zabudowe rocznie można zrobic samemu bez uprawnień ale nie wiem jak jest teraz czy nie będziesz potrzebował papierka z firmy co ma uprawnienia
ja u jednego diagnosty pytałem o dodatkowe siedzenia i chce papier z warsztatu a drugi mówi że papier niepotrzebny a ma być wykonane solidnie chodzi o przesunięcie sciany grodziowaj i 2 rząd siedzeń siedzenia mam nowe z pasami w oparciach więdz n przyczepi się raczej do punktów mocowania pasów

makdrajwer 
weteran
Artur,Ola,Zosia,Zuzia

Twój sprzęt: Bezdomny
Piwa: 50/75
Wysłany: 2012-04-04, 19:29   

Ciężarowy musi mieć oddzieloną cześć ładukową, osobowy powinien posiadać pasy i płaci się oc od pojemności silnika a specjalny można czasowo wyrejestrować, i jedzie ... max 80 km/h.

jarekzpolski 
stary wyga

Wysłany: 2012-04-04, 20:29   

jans napisał/a:
A w osobowym nie możesz mieć kuchenki.zlewu,kibelka itd. ?
Co komu do tego jak kto sie mebluje.

Problem w tym że Pan Diagnosta nie chciał wchodzić ze mną w polemiki. Nie interesowała go również pieczątka diagnosty ze Szczecina, podbijającego poprzedni przegląd. Oddał mi dowód życząc powodzenia na pozostałych dziewięciu stacjach w Gliwicach...

IAAN napisał/a:
to ja czekam na opis jak to zrobiłeś i jakich papierów potrzebowałeś...

Z tego co się dowiedziałem:

Po pierwsze faktura z warsztatu uprawnionego do wykonywania przeróbek zmieniających przeznaczenie pojazdu (nie pamiętam jaki to kod). Wątek wejścia w jej posiadanie pozostawmy nierozwinięty...

Z fakturą jedziesz na okręgówkę. Tam Pan Diagnosta wystawi jakiś glejt o dokonanych zmianach.

Z tym glejtem do Urzędu Komunikacji i prośba o wpis do Dowodu Rejestracyjnego (albo nowy dowód - nie pamiętam)

Na koniec telefon do agenta ubezpieczeniowego, że zmienił Ci się pojazd. Powinien naliczyć inna stawkę (na szczęście niższą) i nową polisę. Dlatego dobrze jest zgrać całą akcję w czasie z wygaśnięciem przeglądu i polisy.

Może coś pokręciłem, użyj przycisku "Szukaj", bo wydaje mi się że temat poruszany na tym forum wiele razy.

Jak dobrnę do końca - opiszę.

MAWI 
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Piwa: 100/17
Wysłany: 2012-04-04, 21:18   

Bardzo dużo zależy od okręgówki.Tam naprawdę wiele mogą ,mogą żądać faktur ale nie muszą.Znam przypadki że w okręgówce zmniejszano ,zwiększano DMC,bez żadnych podkładek.Zmieniano ilość miejsc.Mogą wiele ale nic nie muszą.Zawsze można zażądać jakiegoś papierka,którego załatwienie graniczy z cudem.Są luki prawne,niedomówienia ,różne interpretacje .Mając kogoś "po swojej stronie " w okręgowej stacji ,można w majestacie prawa wiele załatwić.Z tym majestatem to bym nie przesadzał ,często jest to mniejsza nadgorliwość w wykonywaniu swoich obowiązków.Taki kraj.

kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Piwa: 144/44
Wysłany: 2012-04-04, 21:39   

jarekzpolski napisał/a:
"każdy kamper jest samochodem specjalnym".

Dziki to kraj,dzikie obyczaje.
Dla Urzędu Celnego kamper to osobówka

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.

MAWI 
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Piwa: 100/17
Wysłany: 2012-04-04, 21:54   

kimtop napisał/a:
jarekzpolski napisał/a:
"każdy kamper jest samochodem specjalnym".

Dla Urzędu Celnego kamper to osobówka

Masz racje ,jak przejeżdżasz granicę bulisz za osobówkę .Jak już jeździsz to bulisz za ciężarówkę.Mimo ,że UC w tym samym kraju buliłeś za osobówkę .Człowiek z kampera nie wyszedł a tu takie zmiany.

Yekater 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Home made
Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2012-04-05, 09:48   

makdrajwer napisał/a:
Ciężarowy musi mieć oddzieloną cześć ładukową, osobowy powinien posiadać pasy i płaci się oc od pojemności silnika a specjalny można czasowo wyrejestrować, i jedzie ... max 80 km/h.

Jeśli ciężarowy musi mieć oddzieloną część ładunkową to jak interpretować pomysły domorosłych budowniczych? Budują, rejestrują jako ciężarowe. Nie ma tam oddzielonej przestrzeni ładunkowej.

Bajaga 
Kombatant

Nazwa załogi: FiveStars
Piwa: 108/7
Wysłany: 2012-04-05, 10:10   

makdrajwer napisał/a:

A z jakich przepisów wynika to 80 ?

Bajaga&Instruktori

Leo2 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Marzena (VW LT28 Westfalia)
Otrzymał 4 piw(a)
Wysłany: 2012-04-05, 10:43   

tu jest odpowiedź http://www.autocentrum.pl...edkosc-kampera/

jarekzpolski 
stary wyga

Wysłany: 2012-04-05, 11:05   

a tu macie rozpisany przypadek schizofrenii klasyfikującej kampery:

zródło:
http://www.polskicaravani...cle/show/id/881

------------------------------------------------------------------------------------------------
"Jak zarejestrować samochód kempingowy, czyli przypadki z akcyzą
W poprzednim numerze pisaliśmy, jak zarejestrować używany samochód kempingowy, sprowadzony na teren Polski z kraju Unii Europejskiej. Przytoczyliśmy pismo Piotra Pukszty, kierownika Referatu Rejestracji Pojazdów Urzędu Miasta Gdyni, mówiące o braku akcyzy w tym przypadku. Sprawa nie jest jednak taka prosta.
Dlaczego? Ponieważ wydziały rejestracyjne urzędów miast i gmin kierują się innymi przepisami niż urzędy celne. Kierownik Pukszta pisał:
,,Zgodnie z załącznikiem nr 4 zawartym w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 27 września 2003 r. w sprawie szczegółowych czynności organów w sprawach związanych z dopuszczeniem pojazdu do ruchu oraz wzorów dokumentów w tych sprawach (Dz. U. Nr 192, poz. 1878 z późn. zm.) pojazd kempingowy jest zakwalifikowany jako pojazd specjalny. W związku z powyższym na pojazd specjalny (przeznaczenie kempingowy) nie obowiązuje opłata akcyzy”

......

Co na to Izba Celna?
Skontaktowałem się z Izbą Celną w Gdyni. Poprosiłem o komentarz do pisma z Referatu Rejestracji Pojazdów. Tomasz Węgiel, dyrektorem Izby Celnej w Gdyni: – Pan Pukszta powołuje się na przepisy dotyczące rejestracji pojazdów i nie chciałbym wypowiadać się w tej kwestii. To nie nasza kompetencja i być może w myśl przepisów komunikacyjnych pojazdu kempingowy jest pojazdem specjalnym. Izba Celna nie rejestruje pojazdów i trudno mi powiedzieć, jakie są relacje między przepisami komunikacyjnymi a akcyzą. W myśl naszych regulacji prawnych jest to samochód przeznaczony do przewozu osób i traktowany jest jak samochód osobowy. W tej kwestii decydujące są przepisy ustawy o podatku akcyzowym, którą się kierujemy. Ona mówi jasno: nabycie wewnątrzwspólnotowe pojazdy kempingowego skutkuje obciążeniem akcyzą...."
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

nie ma to jak jednolita wykładnia prawna. Potem sie dziwią że ludzie kombinują... :roll:

Bajaga 
Kombatant

Nazwa załogi: FiveStars
Piwa: 108/7
Wysłany: 2012-04-05, 11:21   

Leo2 napisał/a:
tu jest odpowiedź http://www.autocentrum.pl...edkosc-kampera/

Ale kamper to nie jest:

"Podstawowe definicje
Pojazd specjalny
- pojazd samochodowy lub przyczepa, konstrukcyjnie nieprzeznaczone do przewozu osób lub ładunków."

To jest pojazd specjalny kempingowy, jak najbardziej przystosowany konstrukcyjnie do przewozu osób.

Bajaga&Instruktori

kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Piwa: 144/44
Wysłany: 2012-04-05, 11:22   

kimtop napisał/a:

I tyle

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.

Odpowiedz do tematu