Rejestrowany jako specjalny czy cięzarowy ? |
Autor |
Wiadomość |
MAQ
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: były przyczepy
|
Wysłany: 2012-04-04, 12:47 Rejestrowany jako specjalny czy cięzarowy ?
|
|
|
Koledzy i Koleżanki powiedzcie czy są jakieś haczyki w rejestracji kamperka jako specjalny lub cięzarowy ? ponieważ w ogłoszeniach spotkałem się z tymi okresleniami.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
jarekzpolski
stary wyga

Twój sprzęt: Laika na Transicie
Nazwa załogi: jarki
|
Wysłany: 2012-04-04, 13:04
|
|
|
Mój bolid był zarejestrowany jako "osobowy" na 7 osób.
Absolutnie wyluzowany pojechałem zrobić pierwszy przegląd po długim remoncie.
Auto przeszło całą ścieżkę, poszliśmy do biura wbijać dane w komputer i pieczątkę, gaworząc rozkosznie o wadach i zaletach kamperowania.
Diagonsta otworzył dowód, spiął się jak ryś, natychmiast go zamknął, oddał mi z powrotem, i powiedział że "taki wałek to nie przejdzie". Mam znikać i nawet nie nie jestem mu nic winien. Zero dyskusji !
Dorzucił tylko że "każdy kamper jest samochodem specjalnym". Życzył mi szcęścia na innych stacjach...Pieczątkę zdobyłem "jakoś", ale na dniach rozpoczynam procedurę przerejstrowywania na specjalny. |
_________________ 2+2+Pies Kudłaty
"Każdy kolejny dzień jest pierwszym dniem reszty naszego życia" Frazes ? Niekoniecznie...
 |
|
|
|
 |
YAN
weteran

Twój sprzęt: Trafic 2,0 115 dci 2007

|
Wysłany: 2012-04-04, 16:51
|
|
|
A w osobowym nie możesz mieć kuchenki.zlewu,kibelka itd. ?
Co komu do tego jak kto sie mebluje. |
_________________ Yan
Mam swój mały świat hen za morzem smutków, za górami marzeń tam.
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11537 |
|
|
|
 |
IAAN
weteran

Twój sprzęt: Master 2,8 dti Blaszanka
Pomógł: 5 razy Dołączył: 08 Lis 2008 Piwa: 31/9 Skąd: poznań okolica
|
Wysłany: 2012-04-04, 17:35
|
|
|
to ja czekam na opis jak to zrobiłeś i jakich papierów potrzebowałeś ja swojego po swiętach przerejestruję z 3 na 6 osób i dopiero biorę się za zabudowę
kiedyś ktoś wspominał że 1 zabudowe rocznie można zrobic samemu bez uprawnień ale nie wiem jak jest teraz czy nie będziesz potrzebował papierka z firmy co ma uprawnienia
ja u jednego diagnosty pytałem o dodatkowe siedzenia i chce papier z warsztatu a drugi mówi że papier niepotrzebny a ma być wykonane solidnie chodzi o przesunięcie sciany grodziowaj i 2 rząd siedzeń siedzenia mam nowe z pasami w oparciach więdz n przyczepi się raczej do punktów mocowania pasów |
|
|
|
 |
makdrajwer
weteran Artur,Ola,Zosia,Zuzia

Twój sprzęt: Bezdomny
Pomógł: 9 razy Dołączył: 29 Maj 2011 Piwa: 50/75 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2012-04-04, 19:29
|
|
|
Ciężarowy musi mieć oddzieloną cześć ładukową, osobowy powinien posiadać pasy i płaci się oc od pojemności silnika a specjalny można czasowo wyrejestrować, i jedzie ... max 80 km/h. |
_________________ keep calm and dance
 |
|
|
|
 |
jarekzpolski
stary wyga

|
Wysłany: 2012-04-04, 20:29
|
|
|
jans napisał/a: | A w osobowym nie możesz mieć kuchenki.zlewu,kibelka itd. ?
Co komu do tego jak kto sie mebluje. |
Problem w tym że Pan Diagnosta nie chciał wchodzić ze mną w polemiki. Nie interesowała go również pieczątka diagnosty ze Szczecina, podbijającego poprzedni przegląd. Oddał mi dowód życząc powodzenia na pozostałych dziewięciu stacjach w Gliwicach...
IAAN napisał/a: | to ja czekam na opis jak to zrobiłeś i jakich papierów potrzebowałeś... |
Z tego co się dowiedziałem:
Po pierwsze faktura z warsztatu uprawnionego do wykonywania przeróbek zmieniających przeznaczenie pojazdu (nie pamiętam jaki to kod). Wątek wejścia w jej posiadanie pozostawmy nierozwinięty...
Z fakturą jedziesz na okręgówkę. Tam Pan Diagnosta wystawi jakiś glejt o dokonanych zmianach.
Z tym glejtem do Urzędu Komunikacji i prośba o wpis do Dowodu Rejestracyjnego (albo nowy dowód - nie pamiętam)
Na koniec telefon do agenta ubezpieczeniowego, że zmienił Ci się pojazd. Powinien naliczyć inna stawkę (na szczęście niższą) i nową polisę. Dlatego dobrze jest zgrać całą akcję w czasie z wygaśnięciem przeglądu i polisy.
Może coś pokręciłem, użyj przycisku "Szukaj", bo wydaje mi się że temat poruszany na tym forum wiele razy.
Jak dobrnę do końca - opiszę. |
"Każdy kolejny dzień jest pierwszym dniem reszty naszego życia" Frazes ? Niekoniecznie...
 |
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Pomógł: 17 razy Dołączył: 19 Sty 2010 Piwa: 100/17 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2012-04-04, 21:18
|
|
|
Bardzo dużo zależy od okręgówki.Tam naprawdę wiele mogą ,mogą żądać faktur ale nie muszą.Znam przypadki że w okręgówce zmniejszano ,zwiększano DMC,bez żadnych podkładek.Zmieniano ilość miejsc.Mogą wiele ale nic nie muszą.Zawsze można zażądać jakiegoś papierka,którego załatwienie graniczy z cudem.Są luki prawne,niedomówienia ,różne interpretacje .Mając kogoś "po swojej stronie " w okręgowej stacji ,można w majestacie prawa wiele załatwić.Z tym majestatem to bym nie przesadzał ,często jest to mniejsza nadgorliwość w wykonywaniu swoich obowiązków.Taki kraj. |
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2012-04-04, 21:39
|
|
|
jarekzpolski napisał/a: | "każdy kamper jest samochodem specjalnym". |
Dziki to kraj,dzikie obyczaje.
Dla Urzędu Celnego kamper to osobówka |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Pomógł: 17 razy Dołączył: 19 Sty 2010 Piwa: 100/17 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2012-04-04, 21:54
|
|
|
kimtop napisał/a: | jarekzpolski napisał/a: | "każdy kamper jest samochodem specjalnym". |
Dziki to kraj,dzikie obyczaje.
Dla Urzędu Celnego kamper to osobówka |
Masz racje ,jak przejeżdżasz granicę bulisz za osobówkę .Jak już jeździsz to bulisz za ciężarówkę.Mimo ,że UC w tym samym kraju buliłeś za osobówkę .Człowiek z kampera nie wyszedł a tu takie zmiany. |
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
Yekater
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Home made
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Gru 2011 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: EU
|
Wysłany: 2012-04-05, 09:48
|
|
|
makdrajwer napisał/a: | Ciężarowy musi mieć oddzieloną cześć ładukową, osobowy powinien posiadać pasy i płaci się oc od pojemności silnika a specjalny można czasowo wyrejestrować, i jedzie ... max 80 km/h. |
Jeśli ciężarowy musi mieć oddzieloną część ładunkową to jak interpretować pomysły domorosłych budowniczych? Budują, rejestrują jako ciężarowe. Nie ma tam oddzielonej przestrzeni ładunkowej. |
|
|
|
 |
Bajaga
Kombatant
Nazwa załogi: FiveStars
|
Wysłany: 2012-04-05, 10:10
|
|
|
makdrajwer napisał/a: | Ciężarowy musi mieć oddzieloną cześć ładukową, osobowy powinien posiadać pasy i płaci się oc od pojemności silnika a specjalny można czasowo wyrejestrować, i jedzie ... max 80 km/h. |
A z jakich przepisów wynika to 80 ? |
_________________ Pozdrawiam,
Bajaga&Instruktori |
|
|
|
 |
Leo2
trochę już popisał

Twój sprzęt: Marzena (VW LT28 Westfalia)
|
|
|
|
 |
jarekzpolski
stary wyga

|
Wysłany: 2012-04-05, 11:05
|
|
|
a tu macie rozpisany przypadek schizofrenii klasyfikującej kampery:
zródło:
http://www.polskicaravani...cle/show/id/881
------------------------------------------------------------------------------------------------
"Jak zarejestrować samochód kempingowy, czyli przypadki z akcyzą
W poprzednim numerze pisaliśmy, jak zarejestrować używany samochód kempingowy, sprowadzony na teren Polski z kraju Unii Europejskiej. Przytoczyliśmy pismo Piotra Pukszty, kierownika Referatu Rejestracji Pojazdów Urzędu Miasta Gdyni, mówiące o braku akcyzy w tym przypadku. Sprawa nie jest jednak taka prosta.
Dlaczego? Ponieważ wydziały rejestracyjne urzędów miast i gmin kierują się innymi przepisami niż urzędy celne. Kierownik Pukszta pisał:
,,Zgodnie z załącznikiem nr 4 zawartym w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 27 września 2003 r. w sprawie szczegółowych czynności organów w sprawach związanych z dopuszczeniem pojazdu do ruchu oraz wzorów dokumentów w tych sprawach (Dz. U. Nr 192, poz. 1878 z późn. zm.) pojazd kempingowy jest zakwalifikowany jako pojazd specjalny. W związku z powyższym na pojazd specjalny (przeznaczenie kempingowy) nie obowiązuje opłata akcyzy”
......
Co na to Izba Celna?
Skontaktowałem się z Izbą Celną w Gdyni. Poprosiłem o komentarz do pisma z Referatu Rejestracji Pojazdów. Tomasz Węgiel, dyrektorem Izby Celnej w Gdyni: – Pan Pukszta powołuje się na przepisy dotyczące rejestracji pojazdów i nie chciałbym wypowiadać się w tej kwestii. To nie nasza kompetencja i być może w myśl przepisów komunikacyjnych pojazdu kempingowy jest pojazdem specjalnym. Izba Celna nie rejestruje pojazdów i trudno mi powiedzieć, jakie są relacje między przepisami komunikacyjnymi a akcyzą. W myśl naszych regulacji prawnych jest to samochód przeznaczony do przewozu osób i traktowany jest jak samochód osobowy. W tej kwestii decydujące są przepisy ustawy o podatku akcyzowym, którą się kierujemy. Ona mówi jasno: nabycie wewnątrzwspólnotowe pojazdy kempingowego skutkuje obciążeniem akcyzą...."
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
nie ma to jak jednolita wykładnia prawna. Potem sie dziwią że ludzie kombinują... |
 |
|
|
|
 |
Bajaga
Kombatant
Nazwa załogi: FiveStars
|
Wysłany: 2012-04-05, 11:21
|
|
|
Ale kamper to nie jest:
"Podstawowe definicje
Pojazd specjalny
- pojazd samochodowy lub przyczepa, konstrukcyjnie nieprzeznaczone do przewozu osób lub ładunków."
To jest pojazd specjalny kempingowy, jak najbardziej przystosowany konstrukcyjnie do przewozu osób. |
_________________ Pozdrawiam,
Bajaga&Instruktori |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2012-04-05, 11:22
|
|
|
kimtop napisał/a: | Dziki to kraj,dzikie obyczaje. |
I tyle |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
|