|
|
Czy można podłączyć ??? |
Autor |
Wiadomość |
pwtwsw
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: chwilowo brak
|
Wysłany: 2013-10-19, 13:45 Czy można podłączyć ???
|
|
|
Witam, mam zamiar w poniedziałek montować solara na dachu. I teraz pytanie, czy regulator solara mogę podłączyć do kabli fabrycznie montowanych z ładowarki sieciowej znajdującej się w szafie, która podłączona jest do akumulatora pokładowego, czy muszę ciągnąć kable od regulatora do tego akumulatora i montować je bezpośrednio do klem. Generalnie chodzi mi o to czy jak podłączę ładowarkę do sieci 230v, która daje 12v na akumulator, to czy nie spali regulatora który będzie również dawał 12v |
|
|
|
 |
mwservice
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Ducato
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Mar 2012 Piwa: 7/10 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2013-10-19, 21:16
|
|
|
Najlepiej jest podłączyć regulator solara do dedykowanego wejścia w elektrobloku (o ile elektroblok ma takie wejście). Mój elektroblok ma takie wejście, ale patrzyłem na schemat i mam dokładnie takie podłączenie jak ty chcesz zrobić.
Ale są różne rowziązania elektrobloków/zasilaczy i regulatorów solara, najlepiej jakbyś podał dokładne typy tych urządzeń. Często w instrukcjach są zalecenia jak je podłączać. |
|
|
|
 |
pwtwsw
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2013-10-20, 21:07
|
|
|
mwservice napisał/a: | Najlepiej jest podłączyć regulator solara do dedykowanego wejścia w elektrobloku (o ile elektroblok ma takie wejście). Mój elektroblok ma takie wejście, ale patrzyłem na schemat i mam dokładnie takie podłączenie jak ty chcesz zrobić.
Ale są różne rowziązania elektrobloków/zasilaczy i regulatorów solara, najlepiej jakbyś podał dokładne typy tych urządzeń. Często w instrukcjach są zalecenia jak je podłączać. |
Mój fiat jest z roku 1987(ma tyko silnik i nadbudowę. I nic więcej!!!!!). W tamtych latach pewnie nie myśleli o bateriach. Jakiś tam energoblog tam jest, ale jest on bardzo prosty. (co mnie bardzo cieszy. Kiedyś spotkałem autentyczego Holendra, który przyjechał do Polski kamperem starszym od węgla i mnie uświadomi co do dzisiejszej techniki). Wskazuje jedynie naładowanie akumulatorów i napełnienie zbiorników wody. Jestem pewny, że nie ma on(energoblog) osobnego wejścia pod panel. I stąd moje pytanie dotyczące podłączenia panelu do wyjścia ładowarki. A co do wieku kampera to już mam wyrobione zdanie. Mam dość płacenia mechanikom za np. padniętą turbinę, za świecące kontroli ABS i te wszystkie unowocześnienia które miały mi pomóc w życiu, a które w moim przypadku psuły w najmniej odpowiednim czasie- czyli przy wyjeździe na wakacje. Ja zaczynałem jeździć fiatem 125p na tzw oponach uniwersalnych i moje fiaty nigdy mnie nie zawiodły. Czego nie mogę powiedzieć o dzisiejszym swoim "wozidle". Co nie znaczy, że mam całkowicie rezygować ze współczesnej techniki. Pozdro!!!! |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2013-10-20, 21:36
|
|
|
Różne energobloki różnie reagują na solary . Podłączenie do klem jest bezpieczne i słuszne ...a do tego zgodne z zaleceniami sprzedawców solarów / zestawów/ . Popatrz na dołączony do zestawu schemat ...widzisz tam gdzieś energoblok ?
|
|
|
|
 |
darek 61
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Mar 2009 Piwa: 146/103 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2014-10-17, 17:13
|
|
|
Zamontowałem solara przez regulator do baterii pokładowej.Co zrobić bym mógł mieć możliwość wspólnego ładowania aku rozruchowego. |
|
 |
McGali
stary wyga

Twój sprzęt: Burstner A550 C25 2.0E LPG
Nazwa załogi: GaliTeam
|
Wysłany: 2014-10-17, 18:23
|
|
|
darek 61 napisał/a: | Zamontowałem solara przez regulator do baterii pokładowej.Co zrobić bym mógł mieć możliwość wspólnego ładowania aku rozruchowego. |
1. Przełącznik ręczny przez przekaźnik
lub
2. Regulator solarny z opcją dwóch aku
lub
3. kontroler ładowania 2 aku |
|
|
|
 |
pwtwsw
doświadczony pisarz
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|