Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy można podłączyć ???
Autor Wiadomość
pwtwsw 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: chwilowo brak
Piwa: 3/2
Wysłany: 2013-10-19, 13:45   Czy można podłączyć ???

Witam, mam zamiar w poniedziałek montować solara na dachu. I teraz pytanie, czy regulator solara mogę podłączyć do kabli fabrycznie montowanych z ładowarki sieciowej znajdującej się w szafie, która podłączona jest do akumulatora pokładowego, czy muszę ciągnąć kable od regulatora do tego akumulatora i montować je bezpośrednio do klem. Generalnie chodzi mi o to czy jak podłączę ładowarkę do sieci 230v, która daje 12v na akumulator, to czy nie spali regulatora który będzie również dawał 12v
Postaw piwo autorowi tego posta

mwservice 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Ducato
Piwa: 7/10
Wysłany: 2013-10-19, 21:16   

Najlepiej jest podłączyć regulator solara do dedykowanego wejścia w elektrobloku (o ile elektroblok ma takie wejście). Mój elektroblok ma takie wejście, ale patrzyłem na schemat i mam dokładnie takie podłączenie jak ty chcesz zrobić.
Ale są różne rowziązania elektrobloków/zasilaczy i regulatorów solara, najlepiej jakbyś podał dokładne typy tych urządzeń. Często w instrukcjach są zalecenia jak je podłączać.

pwtwsw 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2013-10-20, 21:07   

mwservice napisał/a:
Najlepiej jest podłączyć regulator solara do dedykowanego wejścia w elektrobloku (o ile elektroblok ma takie wejście). Mój elektroblok ma takie wejście, ale patrzyłem na schemat i mam dokładnie takie podłączenie jak ty chcesz zrobić.
Ale są różne rowziązania elektrobloków/zasilaczy i regulatorów solara, najlepiej jakbyś podał dokładne typy tych urządzeń. Często w instrukcjach są zalecenia jak je podłączać.

Mój fiat jest z roku 1987(ma tyko silnik i nadbudowę. I nic więcej!!!!!). W tamtych latach pewnie nie myśleli o bateriach. Jakiś tam energoblog tam jest, ale jest on bardzo prosty. (co mnie bardzo cieszy. Kiedyś spotkałem autentyczego Holendra, który przyjechał do Polski kamperem starszym od węgla i mnie uświadomi co do dzisiejszej techniki). Wskazuje jedynie naładowanie akumulatorów i napełnienie zbiorników wody. Jestem pewny, że nie ma on(energoblog) osobnego wejścia pod panel. I stąd moje pytanie dotyczące podłączenia panelu do wyjścia ładowarki. A co do wieku kampera to już mam wyrobione zdanie. Mam dość płacenia mechanikom za np. padniętą turbinę, za świecące kontroli ABS i te wszystkie unowocześnienia które miały mi pomóc w życiu, a które w moim przypadku psuły w najmniej odpowiednim czasie- czyli przy wyjeździe na wakacje. Ja zaczynałem jeździć fiatem 125p na tzw oponach uniwersalnych i moje fiaty nigdy mnie nie zawiodły. Czego nie mogę powiedzieć o dzisiejszym swoim "wozidle". Co nie znaczy, że mam całkowicie rezygować ze współczesnej techniki. Pozdro!!!!

CORONAVIRUS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Piwa: 566/755
Wysłany: 2013-10-20, 21:36   

Różne energobloki różnie reagują na solary . Podłączenie do klem jest bezpieczne i słuszne ...a do tego zgodne z zaleceniami sprzedawców solarów / zestawów/ . Popatrz na dołączony do zestawu schemat ...widzisz tam gdzieś energoblok ?

:spoko

darek 61 
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Piwa: 146/103
Wysłany: 2014-10-17, 17:13   

Zamontowałem solara przez regulator do baterii pokładowej.Co zrobić bym mógł mieć możliwość wspólnego ładowania aku rozruchowego.

McGali 
stary wyga

Twój sprzęt: Burstner A550 C25 2.0E LPG
Nazwa załogi: GaliTeam
Piwa: 17/9
Wysłany: 2014-10-17, 18:23   

darek 61 napisał/a:
Zamontowałem solara przez regulator do baterii pokładowej.Co zrobić bym mógł mieć możliwość wspólnego ładowania aku rozruchowego.

1. Przełącznik ręczny przez przekaźnik
lub
2. Regulator solarny z opcją dwóch aku
lub
3. kontroler ładowania 2 aku

pwtwsw 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2014-10-17, 18:51   

http://www.modernhome.pl/...YSWIETLACZ.html