| 

|  | 
 |  

| Czy można podłączyć ??? |  
      | Autor | Wiadomość |  
      | pwtwsw   doświadczony pisarz

Twój sprzęt: chwilowo brak
 Piwa: 3/2

| 

|  Wysłany: 2013-10-19, 12:45   Czy można podłączyć ??? |   
 |  
               | 
 |  
               | Witam, mam zamiar w poniedziałek montować solara na dachu. I teraz pytanie, czy regulator solara mogę podłączyć do kabli fabrycznie montowanych z ładowarki sieciowej znajdującej się w szafie, która podłączona jest do akumulatora pokładowego, czy muszę ciągnąć kable od regulatora do tego akumulatora i montować je bezpośrednio do klem. Generalnie chodzi mi o to czy jak podłączę ładowarkę do sieci 230v, która daje 12v na akumulator, to czy nie spali regulatora który będzie również dawał 12v |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | mwservice   doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Ducato
 Piwa: 7/10

| 

|  Wysłany: 2013-10-19, 20:16 |   
 |  
               | 
 |  
               | Najlepiej jest podłączyć regulator solara do dedykowanego wejścia w elektrobloku (o ile elektroblok ma takie wejście).  Mój elektroblok ma takie wejście, ale patrzyłem na schemat i mam dokładnie takie podłączenie jak ty chcesz zrobić. Ale są różne rowziązania elektrobloków/zasilaczy i regulatorów solara, najlepiej jakbyś podał dokładne typy tych urządzeń. Często w instrukcjach są zalecenia jak je podłączać.
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  

| 

|  Wysłany: 2013-10-20, 20:07 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | mwservice napisał/a: |  	  | Najlepiej jest podłączyć regulator solara do dedykowanego wejścia w elektrobloku (o ile elektroblok ma takie wejście).  Mój elektroblok ma takie wejście, ale patrzyłem na schemat i mam dokładnie takie podłączenie jak ty chcesz zrobić. Ale są różne rowziązania elektrobloków/zasilaczy i regulatorów solara, najlepiej jakbyś podał dokładne typy tych urządzeń. Często w instrukcjach są zalecenia jak je podłączać.
 | 

Mój fiat jest z roku 1987(ma tyko silnik i nadbudowę.  I nic więcej!!!!!). W tamtych latach pewnie nie myśleli o bateriach. Jakiś tam energoblog tam jest, ale jest on bardzo prosty. (co mnie bardzo cieszy. Kiedyś spotkałem autentyczego Holendra, który przyjechał do Polski kamperem starszym od węgla i mnie uświadomi co do dzisiejszej techniki). Wskazuje jedynie naładowanie akumulatorów i napełnienie zbiorników wody. Jestem pewny, że nie ma on(energoblog) osobnego wejścia pod panel. I stąd moje pytanie dotyczące podłączenia panelu do wyjścia ładowarki. A co do wieku kampera to już mam wyrobione zdanie. Mam dość płacenia mechanikom za np. padniętą turbinę, za świecące kontroli ABS i te wszystkie unowocześnienia które miały mi pomóc w życiu, a które w moim przypadku psuły w najmniej odpowiednim czasie- czyli przy wyjeździe na wakacje. Ja zaczynałem jeździć fiatem 125p na tzw oponach uniwersalnych i moje fiaty nigdy mnie nie zawiodły. Czego nie mogę powiedzieć o dzisiejszym swoim "wozidle". Co nie znaczy, że mam całkowicie rezygować ze współczesnej techniki. Pozdro!!!!
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | CORONAVIRUS   Kombatant
 fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
 Nazwa załogi: BRAK
 Piwa: 566/755

| 

|  Wysłany: 2013-10-20, 20:36 |   
 |  
               | 
 |  
               | Różne energobloki różnie reagują na solary .  Podłączenie do klem jest bezpieczne i słuszne ...a do tego zgodne z zaleceniami sprzedawców solarów  / zestawów/ . Popatrz na dołączony do zestawu schemat ...widzisz tam gdzieś energoblok ? 

|  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | darek 61   Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
 Nazwa załogi: Violetta Darek
 Piwa: 146/103

| 

|  Wysłany: 2014-10-17, 16:13 |   
 |  
               | 
 |  
               | Zamontowałem solara przez regulator do baterii pokładowej.Co zrobić bym mógł mieć możliwość wspólnego ładowania aku rozruchowego. |  
				| _________________ 

|  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | McGali   stary wyga

Twój sprzęt: Burstner A550 C25 2.0E LPG
 Nazwa załogi: GaliTeam
 Piwa: 17/9

| 

|  Wysłany: 2014-10-17, 17:23 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | darek 61 napisał/a: |  	  | Zamontowałem solara przez regulator do baterii pokładowej.Co zrobić bym mógł mieć możliwość wspólnego ładowania aku rozruchowego. | 
 1. Przełącznik ręczny przez przekaźnik
 lub
 2. Regulator solarny z opcją dwóch aku
 lub
 3. kontroler ładowania 2 aku
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  

|  |