Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Amortyzatory
Autor Wiadomość
grzesk 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Elliot
Nazwa załogi: Grzesk
Wysłany: 2011-08-28, 07:40   

Zamontowane są kayaby, były zamówione monroe ale nie przyszły, a w innej hurtowni motoryzacyjnej po sprawdzeniu w katalogach wyszło, że te które podał StasioiJola dedykowane są też do kamperów, a monroe - nie.
Teraz trzeba przymierzyć się do wymiany z przodu.
A drogi w Polsce są złe i wku..... Przejazd przez Bielsko Biała jak wracałem z Chorwacji trwał dwie godziny; nigdzie mnie tak nie przetrzymali.
Postaw piwo autorowi tego posta

Skorpion 
Kombatant
Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Piwa: 279/1356
Wysłany: 2011-08-28, 08:38   

Jedne amorki firmy Bilstein sa to amortyzatory wysokiego cisienia i jedno rurowe o kolorze zoltym ,inne czarne sygnowane przez firme Bilstein sa to produkty innych firm.

Tadeusz
Byle do przodu

StasioiJola 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Bürstner
Nazwa załogi: StasioiJola
Piwa: 81/283
Wysłany: 2011-08-28, 14:09   

Tadziu - ja mam w opakowaniach czarne amorki Bilsteiny i na każdym z nich jest znak firmowy i numer katalogowy oraz fabryczny Bilsteina. Natomiast żólte amorki są dedykowane do sportowego zawieszenia i są jak słusznie zauważyłeś wysokiego cisnienia!! :szeroki_usmiech Fakt jest faktem, że przez ostatnie kilkanaście lat na czarne amortyzatory tej firmy nie miałem żadnej reklamacji, ostatnio założył je Jacek JAWA na tył do swojego kamperka i jest zadowolony!!! :szeroki_usmiech

Skorpion 
Kombatant

Wysłany: 2011-08-28, 14:52   

Stasiu tak te amorki sa sygnowane przez Bilsten ale nie sa produkowane.Bilstain produkuje tylko i wylacznie amorki wysokiego cisnienei jednorurowe.Jezeli chcesz sie dowiedziec prawde o tych czarnych wykonaj tel do Bilsteina w wawie do sie dowiesz co sadza o tych amorkach.Musieli tak zareagowac by miec wiekszy asortyment do wszystkich samochodow.Sygnowanie przez Bilsteina amorki czarnej serii wymusila konkurencja i uzytkownicy samochodow cywilnych. Nawet SACHS I KYB nie maja pokrycia w swoim asortymencie do wszystkich samochodow wymieniaja sie produkcja niektorych referencji.A sam to widzialem na oczy w fabryce SACHSA sa tam produkowane rowniez amorki KYB

Tadeusz
Byle do przodu

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2011-08-28, 16:14   

Przecież to normalne, zdrowiej było SACHS-owi założyć drugą fabrykę i nazwać np KYB niż walczyć z inną konkurencją. :-P

Skorpion 
Kombatant

Wysłany: 2011-08-28, 16:21   

SACHS nie budowal innej fabryki amorki KYB sa produkowa e natych samych liniach montazowych co SACHS.KYB jest marka japonska.W europie powstalo kilka fabryk KYB,a i tak najwieksza produkcje maja w zakladach SACHS.Amortyzatory SACHS produkowane za oceanem maja inna specyfikacje tlumienia przystosowana do eksploatacji w ameryce niz te produkowane w europie, podobnie sa produkowane amorki KYB z MEXICO te sa inne niz europejskie i wyprodukowane w japonii. :spoko :spoko :spoko :-P :-P :-P

Tadeusz
Byle do przodu

Karas 
zaawansowany

Twój sprzęt: Ducato 3.0 Blaszak L3H2
Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2015-04-13, 19:29   

Podłączę się pod temat. Poszukuję amorów do ducato 3.0 2009r. Zamontowane są jeszcze delphi, które idą na 1 montaż. Czy ktoś już wymieniał i ma jakieś doświadczenie?

henbot 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: kupiłem kampera
Nazwa załogi: ja i żona
Wysłany: 2015-05-30, 07:52   

witam kolegow, czytam wszystkiewiadomosci i nie moge trafic na takie teleskopy,otórz mam kampera na podwoziu MITSHUBISHI l300 EURA z roku 1987 i tylne amortyzatory sa jako poduszki pneumatyczne bo doprowadzone jest powietrze z kabiny z manometrem i wentylem pompuje i nic sie nie dzieje,moze ktoś wie cos o takim układzie i gdzie można by coś takiego kupic

grzegorz_wol 
weteran

Twój sprzęt: Knaus 595 '98
Nazwa załogi: powolniaki
Piwa: 80/65
Wysłany: 2017-05-26, 10:19   

Taka ciekawa sytuacja mi się trafiła. W październiku wymieniłem przednie amorki na sachs-y. Kamperem zrobiłem ze 40 km i wstawiłem go do namiotu na zimę. W zimie grzecznie jeździłem nim w namiocie po metrze w przód i w tył raz na dwa tygodnie. W kwietniu przejechałem z 800 km. Pojechałem na przegląd i się zdziwiłem amorki trzymały na 30%. Wymieniłem je znowu tym razem na trochę tańsze a te poszły do reklamacji. Wczoraj w serwisie powiedzieli że amorki były dobre tylko się "zastały" :haha:

Kasę zwrócili.

Wychodzi że lepiej nie wymieniać niektórych rzeczy przed zimą, jeśli kamper nie będzie w użyciu.

lwojtek 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Dethleffs T6501 Advantage Elegance
Piwa: 7/2
Wysłany: 2017-05-26, 11:49   

:haha:
grzegorz_wol napisał/a:
W zimie grzecznie jeździłem nim w namiocie po metrze w przód i w tył raz na dwa tygodnie. Wczoraj w serwisie powiedzieli że amorki były dobre tylko się "zastały" :haha:

Może trzeba było jeździć po 3 metry w przód i tył raz na 30 minut to by się nie zastały. :haha:

Odpowiedz do tematu