|
Amortyzatory |
| Autor |
Wiadomość |
grzesk
trochę już popisał
Twój sprzęt: Elliot
Nazwa załogi: Grzesk
|
Wysłany: 2011-08-28, 07:40
|
|
|
Zamontowane są kayaby, były zamówione monroe ale nie przyszły, a w innej hurtowni motoryzacyjnej po sprawdzeniu w katalogach wyszło, że te które podał StasioiJola dedykowane są też do kamperów, a monroe - nie.
Teraz trzeba przymierzyć się do wymiany z przodu.
A drogi w Polsce są złe i wku..... Przejazd przez Bielsko Biała jak wracałem z Chorwacji trwał dwie godziny; nigdzie mnie tak nie przetrzymali. |
|
|
|
 |
Skorpion
Kombatant Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Pomógł: 24 razy Dołączył: 17 Lip 2008 Piwa: 279/1356 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-08-28, 08:38
|
|
|
| Jedne amorki firmy Bilstein sa to amortyzatory wysokiego cisienia i jedno rurowe o kolorze zoltym ,inne czarne sygnowane przez firme Bilstein sa to produkty innych firm. |
|
|
|
 |
StasioiJola
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Bürstner
Nazwa załogi: StasioiJola
Pomógł: 12 razy Dołączył: 25 Lip 2008 Piwa: 81/283 Skąd: Gąbin
|
Wysłany: 2011-08-28, 14:09
|
|
|
Tadziu - ja mam w opakowaniach czarne amorki Bilsteiny i na każdym z nich jest znak firmowy i numer katalogowy oraz fabryczny Bilsteina. Natomiast żólte amorki są dedykowane do sportowego zawieszenia i są jak słusznie zauważyłeś wysokiego cisnienia!! Fakt jest faktem, że przez ostatnie kilkanaście lat na czarne amortyzatory tej firmy nie miałem żadnej reklamacji, ostatnio założył je Jacek JAWA na tył do swojego kamperka i jest zadowolony!!! |
|
|
|
 |
Skorpion

|
Wysłany: 2011-08-28, 14:52
|
|
|
| Stasiu tak te amorki sa sygnowane przez Bilsten ale nie sa produkowane.Bilstain produkuje tylko i wylacznie amorki wysokiego cisnienei jednorurowe.Jezeli chcesz sie dowiedziec prawde o tych czarnych wykonaj tel do Bilsteina w wawie do sie dowiesz co sadza o tych amorkach.Musieli tak zareagowac by miec wiekszy asortyment do wszystkich samochodow.Sygnowanie przez Bilsteina amorki czarnej serii wymusila konkurencja i uzytkownicy samochodow cywilnych. Nawet SACHS I KYB nie maja pokrycia w swoim asortymencie do wszystkich samochodow wymieniaja sie produkcja niektorych referencji.A sam to widzialem na oczy w fabryce SACHSA sa tam produkowane rowniez amorki KYB |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2011-08-28, 16:14
|
|
|
Przecież to normalne, zdrowiej było SACHS-owi założyć drugą fabrykę i nazwać np KYB niż walczyć z inną konkurencją. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
Skorpion

|
Wysłany: 2011-08-28, 16:21
|
|
|
SACHS nie budowal innej fabryki amorki KYB sa produkowa e natych samych liniach montazowych co SACHS.KYB jest marka japonska.W europie powstalo kilka fabryk KYB,a i tak najwieksza produkcje maja w zakladach SACHS.Amortyzatory SACHS produkowane za oceanem maja inna specyfikacje tlumienia przystosowana do eksploatacji w ameryce niz te produkowane w europie, podobnie sa produkowane amorki KYB z MEXICO te sa inne niz europejskie i wyprodukowane w japonii. |
|
|
|
 |
Karas
zaawansowany
Twój sprzęt: Ducato 3.0 Blaszak L3H2
|
Wysłany: 2015-04-13, 19:29
|
|
|
| Podłączę się pod temat. Poszukuję amorów do ducato 3.0 2009r. Zamontowane są jeszcze delphi, które idą na 1 montaż. Czy ktoś już wymieniał i ma jakieś doświadczenie? |
_________________ Moja budowa... http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=19441 |
|
|
|
 |
henbot
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: kupiłem kampera
Nazwa załogi: ja i żona
|
Wysłany: 2015-05-30, 07:52
|
|
|
| witam kolegow, czytam wszystkiewiadomosci i nie moge trafic na takie teleskopy,otórz mam kampera na podwoziu MITSHUBISHI l300 EURA z roku 1987 i tylne amortyzatory sa jako poduszki pneumatyczne bo doprowadzone jest powietrze z kabiny z manometrem i wentylem pompuje i nic sie nie dzieje,moze ktoś wie cos o takim układzie i gdzie można by coś takiego kupic |
|
|
|
 |
grzegorz_wol
weteran
Twój sprzęt: Knaus 595 '98
Nazwa załogi: powolniaki
Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2015 Piwa: 80/65 Skąd: Piła
|
Wysłany: 2017-05-26, 10:19
|
|
|
Taka ciekawa sytuacja mi się trafiła. W październiku wymieniłem przednie amorki na sachs-y. Kamperem zrobiłem ze 40 km i wstawiłem go do namiotu na zimę. W zimie grzecznie jeździłem nim w namiocie po metrze w przód i w tył raz na dwa tygodnie. W kwietniu przejechałem z 800 km. Pojechałem na przegląd i się zdziwiłem amorki trzymały na 30%. Wymieniłem je znowu tym razem na trochę tańsze a te poszły do reklamacji. Wczoraj w serwisie powiedzieli że amorki były dobre tylko się "zastały"
Kasę zwrócili.
Wychodzi że lepiej nie wymieniać niektórych rzeczy przed zimą, jeśli kamper nie będzie w użyciu. |
|
|
|
 |
lwojtek
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Dethleffs T6501 Advantage Elegance
Pomógł: 4 razy Dołączył: 06 Kwi 2017 Piwa: 7/2 Skąd: dolnośląskie
|
Wysłany: 2017-05-26, 11:49
|
|
|
| grzegorz_wol napisał/a: | W zimie grzecznie jeździłem nim w namiocie po metrze w przód i w tył raz na dwa tygodnie. Wczoraj w serwisie powiedzieli że amorki były dobre tylko się "zastały" |
Może trzeba było jeździć po 3 metry w przód i tył raz na 30 minut to by się nie zastały. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|